Den orörda naturen i Grönland, Newfoundland och Labrador

Kangerlussuaq – Halifax

Utforska Grönlands spektakulära och orörda natur. Upplev Newfoundlands och Labradors storslagna bergsformationer, djupa skogar och oändliga antal sjöar och floder. På denna expedition tar vi dig med till historiska bosättningar och fiskebyar i det natursköna landskapet längs Nordatlantens kust.

  • Upplev det fantastiska landskapet på Grönland och längs Newfoundlands och Labradors kust
  • Besök avlägsna, historiskt intressanta bosättningar
  • Beundra det unika djurlivet på land och till havs
  • Utforska Unesco-listade Gros Morne nationalpark, Red Bay och L'Anse aux Meadows

Översikt

Både Grönland och Kanada är kända för extrem natur, vackert landskap och fantastiskt djurliv. Grönland står också högst på listan över världens mest glesbefolkade områden och i de delar av Kanada vi besöker bor det inte heller så många människor. Trots sin avlägsenhet har dessa områden en överraskande rik historia. Lär dig mer om de fascinerande folk som bodde här i forna dagar och hur människorna lever här idag.

Världens största ö

Vi startar från Grönland där du får uppleva det kuperade landskapet med den enorma inlandsisen och de gästvänliga människorna. Vi kommer att besöka grönskande orter i söder där vi får en nära inblick i kulturen och livsstilen. Sedan korsar vi Nordatlanten för att utforska Newfoundlands och Labradors kuster i Kanada. På programmet står en nationalpark, flera samhällen och några spännande städer.

Härliga vildmarker

Charmiga Battle Harbour är ett resmål för vildmarksäventyr med spännande historia, isberg och vilda djur. Fördjupa dig i valfångsthistorien och beundra den vackra naturen i Red Bay efter att ha besökt St. Anthony och sett kvarlevor från en tusen år gammal vikingabosättning i L'Anse aux Meadows. Bonne Bay och nationalparken Gros Morne är två av höjdpunkterna i Newfoundland. Landskapet med djupa dalar, branta klippor, sandstränder och ett spektakulärt fjordsystem finns med på Unescos världsarvslista. I detta uråldriga, oförglömliga landskap är det inte ovanligt att få syn på älg, karibu, räv, svartbjörn, ripor och örnar.

Ett smakprov på Frankrike

Sedan fortsätter vi till en del av Frankrike! Ön Saint-Pierre-et-Miquelon ligger bara 2,5 mil utanför Newfoundlands kust, men tillhör faktiskt Frankrike. Njut av den franska livsstilen med trevliga små bistroer och caféer, vin, ost, baguetter, choklad och bakverk. Sedan reser vi tillbaka i tiden och får en inblick i hur livet såg ut i den livliga franska fästningsstaden Louisbourg år 1744. Expeditionen avslutas i Nova Scotias huvudstad Halifax.

Enkelhytter utan tillägg

Enkelhytter utan singeltillägg på expeditionsseglingar under 2018

Vill du resa själv under 2018? På utvalda expeditionsresor slipper du nu att betala tillägg för din hytt om du vill resa på egen hand.  

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• Flyg i ekonomiklass mellan Köpenhamn och Kangerlussuaq
• Transport mellan flygplats och fartyg i Kangerlussuaq
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

22. September 2018

Avresa från Köpenhamn/Kangerlussuaq
Dag 1
Kangerlussuaq_Greenland.jpg

Porten till Grönland


Ort: Köpenhamn/Kangerlussuaq

Expeditionen startar med flyg från Köpenhamn. Mindre än fem timmar senare kommer vi fram till Kangerlussuaq på Grönland. Med fjordmynningen långt bort i horisonten och inlandsisen alldeles inpå knuten ligger den lilla landningsbanan, den viktigaste porten till Grönland. Vid ankomst väntar transferbussen som tar dig till MS Fram.

Dag 2
Maniitsoq_Bbb034.jpg

Grönlands Venedig


Ort: Maniitsoq

Eftersom Maniitsoq ligger i en skärgård och korsas av små naturliga kanaler kallar lokalbefolkningen staden för ”Grönlands Venedig”. Men här upphör alla likheter eftersom Maniitsoq ligger inbäddad mellan Evighetsfjordens fjälltoppar och gigantiska glaciärer. Stadens namn betyder ”den ojämna platsen” efter den kuperade terräng och de fjälltoppar som omger den. Smågator och trätrappor knyter ihop de färgglada husen. Utställningarna i Maniitsoqmuseet ger en intressant inblick i den lokala kulturen och historien. Staden har också ett snabbköp, Brugseni, och några mindre närbutiker. Men det som imponerar mest är det omgivande landskapet. Området är perfekt för kajakpaddling och i havet alldeles intill är knölvalarna extra lekfulla och älskar att visa upp sig med luftakrobatik och piskande stjärtfenor. Använd dagen till att utforska staden och den majestätiska naturen.

Dag 3
0711-Canon-EOS-6D-_MG_6616.jpg

Kulturella pärlor


Ort: Paamiut

Vi fortsätter söderut och njuter av det grönländska landskapet på väg mot Paamiut, ett område som varit bebott sedan omkring 1500 f.Kr. Namnet Paamiut betyder ”folket som bor vid mynningen” och hänvisar till stadens läge vid mynningen av Kuannersooqfjorden. Att strosa runt i Paamiut handlar om att uppskatta skönheten i det enkla och att möta den vänliga lokalbefolkningen. Missa inte att besöka kyrkan, som är en av de finaste på Grönland och byggdes 1909 av trä i norsk stil. Stanna vid den färggranna bron i stadens centrum och beundra de pittoreska husen i de äldre kvarteren. Paamiut är känt för sin täljstenskonst och sina folkdräkter av sälskinn smyckade med tusentals pärlor. Du kan fortfarande se exempel på dessa konstformer när du promenerar runt i samhället. Det finns rikligt med havsörnar i Paamiut och invånarna känner en speciell närhet till dessa. Det sägs att det bringar lycka att få syn på den imponerande fågeln. Vandra med expeditionsteamet till fjälltopparna och plocka angelika som växer vilt på sluttningarna på tillbakavägen.

Dag 4
1200x600_Igaliku_Ruinen_Svickova-Wikimedia.jpg

Historiska ruiner från det fornnordiska Grönland


Ort: Igaliku och Hvalsey

Igaliku är Grönlands äldsta fårfarmarbosättning och en av landets vackraste byar. Här möts vi av höga fjäll med toppar som är snötäckta även på sommaren och frodiga dalar med blommor och, naturligtvis, får. Husen av sandsten skiljer sig från de annars så typiska grönländska trähusen. Upplev lugnet och den fantastiska utsikten över Igalikufjorden och känn historiens vingslag. Kristendomen kom till Grönland vid förra millennieskiftet och 1124 fick man sin första biskop. Strax därefter anlades det imponerande biskopsresidenset Garðar i Igaliku och en katedral – den största av alla Grönlands kyrkor på medeltiden. I många år var biskopens hus en mötesplats för nordmännen och besökare utifrån. Ruinerna efter katedralen och biskopsresidenset har renoverats på senare år och är idag en intressant fornlämning. Igalikus 27 invånare är mycket stolta över sin by och ser fram emot att visa dig runt. I Hvalsey finns några av de bäst bevarade ruinerna från fornnordisk tid och kyrkan byggdes troligen någon gång under 1300-talet. Erik Rödes släktingar byggde gården sent på 900-talet. Den senast dokumenterade händelsen från fornnordisk tid är från 1408 då ett bröllop ägde rum i bosättningens kyrka. Vi använder våra små båtar för att komma i land och ge dig chansen att utforska området på egen hand.

Dag 5
Qassiarsuk-main-street-Visit-Greenland-Mads-Pihl.jpg

Isberg och färgglada hus


Ort: Qassiarsuk

I Qassiarsuk möter oss ett grönskande landskap med bördig vegetation, vita får och produktiva gårdar, och allt detta står i färgstark kontrast till islandskapet ute i havet. Qassiarsuk är också platsen där vikingen Erik Röde byggde sin gård Brattalid år 982. Han förvisades från Island och flydde till det land han kallade Grönland. Erik bosatte sig i Qassiarsuk eftersom han ansåg att det var det bästa och bördigaste området på Grönland. Följ med på en guidad promenad genom det färgglada samhället och lär dig mer om områdets historia. Du kan besöka Eriks återuppbyggda långhus och den kyrka som hans hustru Tjodhildur fick honom att bygga. Under vandringen besöker vi även stadens nuvarande kyrka. Här finns också fantastiska möjligheter till aktiviteter som kajakpaddling och vandring.

Dag 6
Eee018.jpg

Korsa Nordatlanten


Ort: Till sjöss

Vi lämnar Grönlands kust och sätter kurs mot Kanada. Framför oss har vi ungefär 250 mil öppet hav över Nordatlanten. Över dessa vatten har tusentals människor färdats före oss, ofta i små, dåligt utrustade skepp och mot okänd destination. Idag kan du luta dig tillbaka, koppla av och förlita dig på våra moderna navigationssystem som leder oss fram till nästa destination och informerar om eventuella hinder på vägen. Men det gör inte resan mindre spännande, utan bara säkrare. Dagarna till havs är fyllda med föredrag men du har också gott om tid att umgås och diskutera reseupplevelser med dina medresenärer. Passa på att vistas på däck och andas in den salta havsluften, känn vinden och spana efter fåglar, marina däggdjur och isberg.

Dag 7-9
Labrador-Hebron.eps.jpg

Kryssning längs Labradorkusten


Ort: Labradorkusten

I tre dagar kryssar vi längs Labradorkusten och utforskar området. Friluftsentusiaster kan njuta av vandringsleder och vidsträckt vildmark medan andra kanske väljer att lära sig mer om historia, kultur och traditioner på de många historiska platser vi besöker. Vi planerar också ett besök i Nain, ett samhälle med långa traditioner och stark inuitidentitet. Nain är det nordligaste och största samhället i Nunatsiavut. Det grundades 1771 av evangelister och blev ett viktigt centrum för missionsarbetet. Vackra artefakter och byggnader som uppfördes av missionärerna finns kvar i samhället än idag. Nain omges av ett uråldrigt landskap och har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. En annan plats vi kan besöka är den pittoreska staden Rigolet, som med sin inuitbefolkning på 300 personer är världens sydligaste inuitsamhälle. Det finns inga vägar till Rigolet utan man tar sig hit med båt året runt och på vintern även med snöskoter. Här erbjuder vi flera utflykter – du kan utforska de vackra vattnen i snabbgående båtar eller prova på fiske, ridning eller valsafari. Vi kanske också besöker Hopedale som grundades som en inuitbosättning vid namn Agvituk, som betyder ”valarnas plats”, och Hebron, en tidigare evangelisk missionsstation som var Labradors nordligaste bosättning.

Dag 10
Common_Guillemot_shutterstock_417004927.jpg

Historisk plats mitt i vildmarken


Ort: Battle Harbour

Vid Labradorhavet ligger Battle Harbour, ett paradis för naturälskare. Vattnet utanför sjuder av liv och här flyter isberg som har skulpterats av naturen. I land hittar du vackra historiska byggnader mitt i den vilda naturen. En gång i tiden var Battle Harbour Labradorkustens centrum för klippfisk. Idag är hus, butiker, fiskeribyggnader och kyrkor renoverade och fyllda med historiska föremål. Insup atmosfären och upplev hur livet kunde vara här för länge sen. Området är också ett känt resmål för vildmarksäventyr. Här kan du se valar, delfiner, sjöfågel, polarräv, isberg och ett fantastiskt ölandskap på våra vandringar och båtturer.

Dag 11
Black-Bear_NewFoundlandLabradorTourism.jpg

Vidsträckt vildmark och vikingabosättning


Ort: St. Anthony

Vi fortsätter vårt äventyr och lägger till i St. Anthony, en avlägsen stad belägen i en perfekt naturhamn. I havet finns överraskande många isberg och här flockas valarna för att äta, men det är heller inte ovanligt att få syn på sälar, delfiner och tumlare. Alldeles utanför stadsgränsen sträcker sig en väldig vildmark med orörda dalar, berg och mängder av sjöar – kanske världens mest karibu- och älgtäta område. Andra djur som lever här är svartbjörn, prärievarg, varg, snöskohare och polarhare. Följ med i land för att besöka staden och Fishing Point Municipal Park. Grenfell-museet skildrar tiden när läkaren och missionären Sir Wilfred Grenfell levde här och vigde sitt liv åt norra Newfoundland och Labrador. För bästa utsikt över området bör du ta en tur uppför Tea House Hill Trail till utsiktsplattformen eller längs Whale Watching Trail. Är du intresserad av vikingahistoria kan du följa med på utflykten till L'Anse aux Meadows. Längst ut på Newfoundlands norra halvö hittar du det första kända tecknet på europeisk närvaro i Amerika. Det var här som en fornnordisk expedition hamnade för över tusen år sedan när de seglade från Grönland och slog sig ned på ett vackert stycke land med karga klippor och våtmarker. 1960 började två norska arkeologer gräva ut området och hittade intressanta lämningar efter denna vikingabosättning. 1979 upptogs L´Anse aux Meadows på Unescos världsarvslista. Bosättningen är nu rekonstruerad med de ursprungliga föremål man fann på denna internationellt kända fyndplats.

Dag 12
Exploring-Tilting_Red-Bay,-Fogo-Island,-Central.jpg

Labradorkustens valfångsthistoria


Ort: Red Bay

Red Bay är ett modernt kustsamhälle på Labradorhalvön med spännande kultur och intressant historia. Från 1530 var Red Bay ett centrum för baskiska valfångare och i mer än 70 år gjorde de riskfyllda, månadslånga resor över Atlanten för att fånga val, vars späck användes för att tillverka lampolja till Europa. Under den mest intensiva perioden kom mer än 2 500 valfångare på 50 skepp från Frankrike och Spanien för att fånga rätvalar och grönlandsvalar. När vraken efter diverse galeoner och mindre valfångstbåtar upptäcktes i modern tid blev Red Bay en av de viktigaste marinarkeologiska fyndplatserna i Amerika och platsen står nu på Unescos världsarvslista. Idag kan du vandra runt i det forna valfångstsamhället och lära dig mer om dess historia. Tracey Hill Trail är en led med 689 trappsteg, informationsskyltar, rastplatser och två myntteleskop. När du kommer upp har du en fantastisk utsikt över Red Bay. Om du istället följer Bone Shore Trail kommer du till den plats där valfångarna gjorde sig av med valbenen. Vandra längs stranden och besök informationscentret där du kan se en åtta meter lång chalupa, en valfångstbåt som användes vid harpunering av de gigantiska valarna ute till havs. För att få en uppfattning om hur stora valarna är kan du jämföra båten med valskeletten som visas i utställningen. Här får du också en inblick i hur människorna levde under både goda tider och riskfyllda äventyr. Ta en kajaktur till Saddle Island där du kan se rester av ugnarna som användes för att omvandla valspäck till olja och en begravningsplats för de cirka 130 män som dog här. Enligt folksägen ska den ökände piraten Kapten Kidd ha gömt en skatt i Pond on the Hill, så passa på att gå på skattjakt medan vi är här.

Dag 13
Bonne_Bay_shutterstock_87322795.jpg

Nationalparken Gros Morne


Ort: Bonne Bay

Natursköna Bonne Bay är ett av Newfoundlands vackraste vatten. Den djupa fjorden är omgiven av berg och delar nationalparken Gros Morne i två delar. Gros Morne är ett skyddat naturområde där det finns några små kustsamhällen med anrika fiske- och timmertraditioner. Från däck kan du se Tablelands Mountains, en bergsformation med platt topp som vanligtvis förekommer djupt ned i jordmanteln. Det tog moder jord miljontals år att forma detta hisnande vackra berg till det vi ser idag. Denna unika geologi har gjort att Unesco har listat parken som ett världsarv. Woody Point är ett charmigt samhälle i södra delen av parken med gamla hus och importerade popplar. Bli inte förvånad om får syn på älg, karibu, räv, svartbjörn, ripa eller örn. Utsikten över detta uråldriga landskap när du kommer upp på högre höjder är också något du sent ska glömma.

Dag 14
Fin-whales-St-Lawrence-river_shutterstock_164490392.jpg

Över Saint Lawrence-viken


Ort: Till sjöss

Vi lämnar Bonne Bay och går ut i Saint Lawrence-viken, en stor bukt vid mynningen av Saint Lawrence-floden. Den gränsar till hälften av Kanadas provinser och är mer av ett halvslutet hav än bara en flodmynning. Detta stora, nästan triangelformade vatten ansluter till Atlanten via Belle Isle-sundet i nordöst och Cabot-sundet i de sydöstra hörnen. Medeldjupet är knappt 150 meter. Viken har haft historisk betydelse för indianstammar som tog sig hit för att fiska under viss tid på året. Den franske upptäcktsresanden Jaques Cartier nådde viken år 1534 på den första dokumenterade resan till området, men sannolikt hade baskiska fiskare varit här före honom. Cartier bidrog till att namnge detta världens näst största land eftersom han var den förste som kallade området runt Saint Lawrence-flodens stränder för Kanada, som betyder ”by” eller ”bosättning” på ursprungsbefolkningens språk.

Dag 15
Macarons_shutterstock_226124680.jpg

Där Frankrike möter Nordamerika


Ort: Saint-Pierre-et-Miquelon

Det sägs vara svårt att bryta goda vanor och det är Saint-Pierre-et-Miquelon ett levande bevis på. Trots att det är 400 mil till Paris är invånarna i Saint-Pierre-et-Miquelon stolta över att vara franska. Denna ofta bortglömda franska enklav i Nordamerika är faktiskt Frankrikes äldsta utomeuropeiska territorium. Här kantas gatorna av bilmärkena Peugeot och Renault och precis som i Frankrike finns ”boulangerier” där man går ut med baguetten under armen och ”patisserier” som erbjuder vackert inslagna små bakverk. På Guillard Gourmandise, till exempel, kan du frossa i franska godsaker som gräddfyllda chokladéclairs, makroner, varma croissanter och tårtor, och du betalar med euro precis som i Frankrike. Besök L'Arche-museet med historiska utställningar, bland annat om förbudstiden då inga alkoholhaltiga drycker fick förekomma på ön. Huvudattraktionen är giljotinen, den enda någonsin i Nordamerika, som bara användes en gång för att avrätta en mördare år 1889. Museet erbjuder också tvåspråkiga arkitektoniska rundvandringar. Fågelskådare kan se fram emot en tur till den lilla ön Grand Colombier med branta klippor, klippformationer, bergsutlöpare och kuperade landskap som lockar till sig mer än 100 000 häckande par klykstjärtade stormsvalor.

Dag 16
Louisbourg_shutterstock_381954073.jpg

Spännande historia och färska skaldjur


Ort: Louisbourg

Idag går vi längs Nova Scotias östkust på väg mot den relativt stora ön Kap Breton. Nästa anhalt är Louisbourg med sin rekonstruerade fästning som historiskt minnesmärke. Här får du en intressant inblick i hur människorna levde i den välbesökta franska fästningsstaden år 1744. Du kan också välja att tillbringa dagen på en avskild strand eller dyka bland skeppsvrak. I denna kustnära miljö finns också vandrings- och cykelleder för fantastiska naturupplevelser. Louisbourg Wharf är ett levande fiskeläge där du kan se på när dagens fångst av krabba och hummer kommer in och kanske provsmaka de pinfärska skaldjuren.

Dag 17
Halifax_shutterstock_396157720.jpg

Expeditionens sista dag


Ort: Halifax

Det var den stora naturhamnen som lockade britterna till det som blev Halifax år 1749. De främsta historiska sevärdheterna hittar du vid vattnet eller runt det gamla citadellet som ligger på en kulle med utsikt över hamnen. Nova Scotias 260 år gamla provinshuvudstad är modern och ett trendigt resmål för äventyrare men bjuder samtidigt på intressant historia, så det är väl värt att stanna en dag eller två här efter att resan med MS Fram är slut.

8.Oktober 2018

Ort Halifax
Ombord

Allt du behöver veta om resor med Hurtigruten

Läs mer om vad du kan göra på fartyget och segla med tillförtroende på MS Fram.

Tidsplan och resrutt

Segla längs den nordamerikanska kusten ombord på MS Fram, Hurtigrutens ursprungliga explorer-fartyg som är byggd för dessa kalla klimat.

Upplevelser

Utflykter

Utmana din inre äventyrare och upplev allt Nordamerika har att erbjuda, med vårt stora urval av utflykter.

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg samt transport till och från flygplatsen.