Från Kanada till Grönland över Baffinbukten

St. Johns, Kanada - Kangerlussuaq, Grönland

Följ med på en 15-dagars-expedition där du får utforska de orörda områdena på båda sidor om Baffinbukten. Vi börjar med Newfoundland och Labrador i Kanada och besöker extremt isolerade platser med unika arkeologiska fynd. Här kan man verkligen få inblick i vikingatidens intressanta historia. Efter det fortsätter vi mot Baffinön – ett spännande arktiskt resmål för de äventyrslystna. Vi korsar Baffinbukten mot Grönland, där du kan få ta på isberg med bara händerna och se den imponerande naturen kring Ilulissatfjorden.

 • Upplev både Kanada och Grönland, områden som först kartlades på Fram 2-expeditionen, ledd av Otto Sverdrup från 1898 till 1902.
 • Se de arkeologiska utgrävningarna och den UNESCO-listade L'Anse aux Meadows, Nordamerikas enda fornnordiska bosättning
 • Håll dig aktiv med vårt stora urval av spännande utflykter, och ta del av expeditionsteamets många spännande föredrag
 • Utforska Baffinöns stora vildmark, Inuiternas ursprungsland

Översikt

Vi börjar resan i Newfoundland och Labrador i Kanada och besöker platser med fascinerande arkeologiska fynd, och du får veta mer om den intressanta vikingahistorien.

Storslaget polarlandskap och vänliga människor

När vi färdas norrut får du uppleva den oändliga, vilda tundran, den vidsträckta tajgan, storslagna berg och floder och oräkneliga sjöar. I detta oförstörda område finns en artrik flora och fauna där varje art är unikt anpassad till det nordliga livet. Baffinön är inuiternas spektakulära hemland och ett lättillgängligt polarområde för den äventyrlige. I området, som numera kallas Nunavut, har ursprungsbefolkningen levt i över 4 000 år.

Över Baffinbukten till Grönland

När vi når Grönland kommer du så nära isbergen att du kan ta på dem, och i Ilulissatfjorden får du förundras över naturens krafter. Med dagliga landstigningar och utflykter som kajakturer, vandringar och andra aktiviteter får du uppleva det autentiska Grönland och träffa människorna som bor här.

I priset ingår: 

 • En resa med Hurtigruten med helpension i vald hyttkategori 
 • Anslutning från båten till Kangerlussuaq flygplats, inklusive en utflykt till istäcket samt middag
 • Flyg i ekonomiklass Kangerlussuaq – Köpenhamn
 • Vind- och vattenavvisande jacka
 • Landstigningar med polarcirkelbåtar samt aktiviteter ombord och på land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam, som ger föredrag samt följer med på landstigningar och aktiviteter
 • Te och kaffe ombord

Inkluderas inte:

 • Internationella flygningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla planerade landstigningar är beroende av väder- och isförhållanden
 • Tidsplan och resrutt kan komma att ändras
 • Gummistövlar finns att låna ombord
 • Hälsointyg obligatoriskt
Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Detta är en resa där elementen styr. Väder-, vind- och isförhållanden kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik. Eftersom säkerheten har högsta prioritet för oss bestämmer kaptenen den slutgiltiga resplanen under resans gång. Dag-för-dag-programmet är därför bara är en indikation om vad man kan få uppleva.

24 juli 2017

Avresa från St. John's, Newfoundland, Kanada
Dag 1
1200x600_St_John's_©Shutterstock_day1.png
Foto: Shutterstock Foto

Nordamerikas äldsta stad


Ort: St. John's, Newfoundland, Kanada

Äventyret börjar i Saint John’s, Nordamerikas äldsta och ostligaste stad som fortfarande har en atmosfär av gammal fiskeby. Med sina smala gator och hemliga små gränder är det en stad full av karaktär och tradition. 

Dag 2
1200x600_Coast of Labrador_©Ethan Daniels_Shutterstock_Day 8.png

Valar överallt


Ort: Cruising den kusten av Newfoundland, Kanada

Det här är ett landskap präglat av små kustsamhällen, skogar, sötvattensfjordar, myrar, karga lågländer, älgar och fantastiska klippor och strandlinjer. Området är också världsberömt för sin komplexa geologi. Även djurlivet är imponerande. Varje år besöks området av 10 000 knölvalar, så det kan bli svårt att fotografera från däck utan att få med en knölval på bilden!  

Dag 3
1200x600_Anse_aux_Meadows_©Shutterstock_day3.png
Foto: Shutterstock Foto

Fornlämningar från vikingatiden


Ort: L'Anse Aux Meadows, Kanada

I L'Anse aux Meadows finns det första kända beviset på europeisk närvaro i Amerika. För mer än tusen år sedan slog en grupp vikingabosättare läger här. 1960 började två norska arkeologer gräva ut området och upptäckte de fascinerande lämningarna efter denna vikingaboplats. 1979 upptogs L´Anse aux Meadows på Unescos världsarvslista. Idag har boplatsen återuppbyggts och här kan du se föremål som upphittades på denna internationellt kända plats.

Dag 4

En dag för friluftsentusiasterna


Ort: Crusing kusten i Labrador, Kanada

I tre dagar kryssar vi utmed Labradorkusten och utforskar området. Friluftsentusiaster kan njuta av vandringsleder och vidsträckt vildmark medan andra kanske väljer att lära sig mer om historia, kultur och traditioner på de många historiska platser vi besöker. 

Dag 5

Underverk under vatten


Ort: Crusing kusten i Labrador, Kanada

En av de platser som vi kan besöka är Red Bay. När vraken efter galeoner och mindre båtar som använts vid valfångst upptäcktes blev Red Bay en av de viktigaste marinarkeologiska fyndplatserna i Amerika, och står nu på Unescos världsarvslista. 

Dag 6
1200x600_Labrador_Coast_©Shutterstock_day6.png
Foto: Shutterstock Foto

Där valarna bor


Ort: Crusing kusten i Labrador, Kanada

En annan plats vi kan besöka är den pittoreska staden Rigolet, som med sin inuitbefolkning på 300 personer är världens sydligaste inuitsamhälle. Det finns inga vägar men man tar sig dit med båt året runt, och på vintern även med snöskoter. Här erbjuder vi flera utflykter. Du kan utforska de vackra vattnen med snabb båt eller prova på fiske, ridning eller valsafari. Vi kanske också besöker Hopedale som grundades som en inuitbosättning vid namn Agvituk, som betyder ”valarnas plats”, och Hebron, en tidigare evangelisk missionsstation som var Labradors nordligaste bosättning.

Dag 7

En arktisk utomhuslekplats


Ort: Baffin Island, Kanada

Baffinöns vilda och storslagna landskap är inuiternas spektakulära hemland och är ett lättillgängligt polarområde för den äventyrlige. I detta vidsträckta geografiska område som heter Nunavut har ursprungsbefolkningen levt i över 4 000 år. 

Dag 8

Platsen med de svarta stenarna


Ort: Baffin Island, Kanada

De flesta historiker anser idag att Baffinön är det ”Helluland”, stenhällarnas land, som nämns i de isländska sagorna. Man tror att de lokala invånarna i både Dorset- och Thuleområdet hade regelbunden kontakt med vikingasjöfarare för mer än tusen år sedan. 

Dag 9

Fornlämningar efter vikingatiden


Ort: Baffin Island, Kanada

Bland de arkeologiska fynd från vikingatiden som gjorts på Baffinön finns arkitektoniska material, garn som spunnits av harpäls, räknestickor och en snidad ansiktsmask av trä som har vita, europeiska drag. 

Dag 10
1200x600_Sea_©Ørjan_Bertelsen_day10.png
Foto: Ørjan Bertelsen Foto

Ladda batterierna till havs


Ort: Baffinbukten

På färden mot Grönland kan du lyssna på föreläsningar, njuta av utsikten från vår panoramasalong eller bara koppla av med en god bok. 

Dag 11
1200x600_Qeqertarsuaq_©Mark_McDermott_day2.png
Foto: Mark McDermott Foto

Vulkanön


Ort: Att utforska nordvästra Grönland

Qeqertarsuaq är den enda staden på den vulkaniska Diskoön. Området bjuder på storslagna arktiska upplevelser. Om du vill kan du följa med på utflykter som till exempel en stadspromenad, en paddeltur i kajak eller en iskryssning. Om du är intresserad av arkeologi och historia bör du definitivt besöka stadens museum. 

Dag 12

Isberg i Ilulissat


Ort: Att utforska nordvästra Grönland

Glaciären Eqip Sermia kalvar isberg ut i öppet havet, och den här dagen får du en unik möjlighet att uppleva en glaciär och förundras över naturens krafter. Ilulissat i Ilulissatfjorden togs upp på Unescos världsarvslista 2004. Du får se de enorma isbergen vid fjordens mynning, uppleva en rad olika utflykter på land som exempelvis vandringar och stadspromenader med historiskt tema eller ta en båttur i isfjorden.

Dag 13
1200x600_Itilleq_©Thomas_Haltner_day13.png
Foto: Thomas Haltner Foto

Dalsänkan


Ort: Att utforska nordvästra Grönland

Itilleq betyder ”nedsänkning”, och som namnet antyder ligger den här lilla bosättningen i en sänka omgiven av majestätiska höga fjäll och glaciärer. Här bor omkring 130 människor som huvudsakligen livnär sig på jakt och fiske. Itilleq kan med rätta kallas polarcirkelsbyn, eftersom polcirkeln går bara 200 meter söder om samhället.

Dag 14

Ödemarker av is


Ort: Kangerlussuaq, Grönland

När vi når Kangerlussuaq är expeditionen slut. När du har lämnat fartyget kan du följa med på en utflykt till den grönländska inlandsisen. Den enorma grönländska inlandsisen är en ojämförlig, istäckt ödemark som sträcker sig 2 500 kilometer norrut. Sent på kvällen avgår sedan flyget tillbaka till Köpenhamn.

Dag 15

God morgon, Köpenhamn!


Ort: Köpenhamn, Danmark

Du anländer till Köpenhamn tidigt på morgonen. Kanske har du tid att utforska den trevliga danska huvudstaden innan du fortsätter resan hem. 

7 augusti 2017

Ort Att utforska nordvästra Grönland
Ombord

Fartyget som seglar denna rutt

Följ med på expedition med MS Spitsbergen, vårt nyaste explorer-fartyg, som är speciellt designat för resor i arktiska farvatten.

Allt du behöver veta om resor med Hurtigruten

Läs mer om vad du kan få uppleva ombord på MS Spitsbergen.

Upplevelser

Utflykter

Utmana din inre äventyrare och upplev allt Nordamerika har att bjuda på, med vårt stora urval av utflykter.

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till St. John's och Köpenhamn samt transfer till flygplatsen.