Från vildmarken i Newfoundland och Labrador till det magiska Island

Halifax - Reykjavik

Kanadas kuperade kustlinje mot Atlanten bjuder på ständigt gröna skogar och böljande åkrar, hisnande bergsformationer och avlägsna samhällen. Expeditionen går från Halifax i Kanada till Reykjavik på Island via Labrador och Newfoundland. Här får du uppleva den orörda vildmarken och naturens underverk och vi besöker historiska bosättningar och fiskebyar.

 • Upplev det spektakulära landskapet i Newfoundland, Labrador och Island
 • Besök avlägsna och historiska bosättningar
 • Beundra djurlivet på land och till havs
 • Utforska Unesco-listade Gros Morne nationalpark, Red Bay och L'Anse aux Meadows

Översikt

Följ med på ett fantastiskt äventyr när vi utforskar Newfoundlands och Labradors kuster i Kanada och besöker en nationalpark, flera olika bosättningar och några spännande städer. På vår väg mellan Kanada och Island kommer du att förvånas över hur mycket intressant historia som finns i dessa avlägsna områden. Här kommer du också nära naturen och får njuta hisnande landskap och ett rikt djurliv. Lär dig mer om hur folket levde för tusen år sedan och träffa människor som bor här idag.

Vi startar i Halifax och följer den östra kusten av Nova Scotia för att besöka historiska Louisbourg som är känd för sin franska fästning. Därefter besöker vi den idylliska ögruppen Magdalenöarna och ser hur människorna lever i denna miljö, som är utsatt för väder och vind. 

Orörda och fantastiska landskap

Bonne Bay och nationalparken Gros Morne är två höjdpunkter i Newfoundland. Landskapet med djupa dalar, branta klippor, sandstränder och ett spektakulärt fjordsystem finns med på Unescos världsarvslista och bjuder på vyer du sent ska glömma. Här är det inte ovanligt att få se älg, karibu, räv, svartbjörn, ripa och örn.

Fördjupa dig i valfångsthistorien, beundra den vackra naturen i Red Bay och följ med till St. Anthony och se kvarlevor från en tusen år gammal vikingabosättning i L'Anse aux Meadows. Charmiga Battle Harbour är ett resmål för vildmarksäventyr med spännande historia, isberg och vilda djur.

Island är inte bara ett resmål utan också ett stort äventyr

Vi korsar Nordatlanten för att utforska en ö som är formad av naturens krafter. Det vackra, karga landskapet visar vilken kreativitet som finns i de fyra elementen jord, luft, eld och vatten. Här får du chans att utforska några av naturens underverk som Isafjörður och Stykkíshólmur innan expeditionen avslutas i Islands huvudstad Reykjavik.

Priset inkluderar: 

 • Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
 • Vind- och vattenavstötande jacka
 • Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
 • Gratis kaffe och te

Ej inkluderat: 

 • Internationella flygresor
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Valfria utflykter och dricks

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

10 maj 2018

Avresa från Halifax
Dag 1
Halifax_shutterstock_396157720.jpg

Modern stad med rik historia


Ort: Halifax

Det var den stora naturhamnen som lockade britterna till det som blev Halifax år 1749. De främsta historiska sevärdheterna hittar du vid vattnet eller runt det gamla citadellet som ligger på en kulle med utsikt över hamnen. Nova Scotias 260 år gamla provinshuvudstad är ett trendigt resmål för äventyrare men bjuder samtidigt på intressant historia, så det är väl värt att stanna här en dag eller två innan expeditionen med MS Fram börjar.

Dag 2
Louisbourg_shutterstock_381954073.jpg

Känn historiens vingslag


Ort: Louisbourg

Idag följer vi Nova Scotias östkust på väg mot den stora ön Kap Breton. Nästa anhalt är Louisbourg med sin rekonstruerade fästning som historiskt minnesmärke. Här får du en intressant inblick i hur människorna levde i den välbesökta franska fästningsstaden år 1744. Du kan också välja att tillbringa dagen på en avskild strand eller dyka bland skeppsvrak. I denna kustnära miljö finns också vandrings- och cykelleder för fantastiska naturupplevelser. Louisbourg Wharf är ett levande fiskeläge där du kan se på när dagens fångst av krabba och hummer kommer in och kanske provsmaka de pinfärska skaldjuren.

Dag 3
shutterstock_389337124.jpg

Formad av vindar och vågor


Ort: Magdalenöarna

Magdalenöarna är en nästan tio mil lång ögrupp som består av tolv öar kantade av sandstränder. De sex största öarna är sammanlänkade med flera kilometer smala sanddyner som hålls på plats av spretiga grästuvor. Vindar och vågor har skulpterat de järnrika röda och grå sandstensklipporna till spektakulära former. Längs kusten mellan sandstränderna hittar vi hamnar, färggranna hus och pittoreska vikar. Vi lägger till i Cap-aux-Melules, där mer än hälften av ögruppens befolkning bor. Långt innan européerna befolkade öarna kom urbefolkningen hit för att fiska och jaga säl och sjöko. Jaques Cartier var 1534 den förste som dokumenterade öarna i sin loggbok, men sannolikt hade baskiska fiskare varit här före honom. Runt 1765 koloniserades öarna av 22 fransktalande akadier och deras familjer och bland den lokalbefolkning som bor på öarna idag betraktar sig många som både akadier och quebekier. Andra är ättlingar till de överlevande från de över 400 skeppsvrak som finns på ön. Följ med i land och upptäck denna lilla utpost där hårda vindar och stormar är en del av vardagen. Ta något att äta på Café la Côte, Pas Perdu, Café d’Chez Nous eller en drink på Bar Le Central för att få en uppfattning om öns bohemiska livsstil. Vill du hålla dig aktiv kan du följa med på en kajaktur eller en vandring i den relativt platta terrängen.

Dag 4
Tablelands_mountains_Gros_Morne_National-Park_shutterstock_205193746.jpg

Naturskön vik på Unescos världsarvslista


Ort: Bonne Bay

Natursköna Bonne Bay är ett av Newfoundlands vackraste vatten. Den djupa fjorden är omgiven av berg och delar nationalparken Gros Morne i två delar. Gros Morne är ett skyddat naturområde där det finns några små kustsamhällen med anrika fiske- och timmertraditioner. Från däck kan du se Tablelands Mountains, en typ av bergsformation med platt topp som vanligtvis förekommer djupt ned i jordmanteln. Främsta skälet till att parken har listats som Unesco-världsarv är denna unika geologi med hisnande vackra berg som det har tagit moder jord miljontals år att forma. Woody Point är ett charmigt samhälle i södra delen av parken med gamla hus och importerade popplar. Bli inte förvånad om du får syn på älg, karibu, räv, svartbjörn, ripa eller örn. När du kommer upp på högre höjder är utsikten över detta uråldriga landskap något du sent ska glömma.

Dag 5
Aerial-View-of-Red-Bay-Looking-Inland.jpg

Baskisk valfångststation från 1500-talet


Ort: Red Bay

Red Bay är ett modernt kustsamhälle på Labradorhalvön med spännande kultur och intressant historia. Från 1530 var Red Bay ett centrum för baskiska valfångare och i mer än 70 år gjordes riskfyllda, månadslånga resor över Atlanten för att fånga val, vars späck skulle bli den lampolja som användes i Europa. Under den mest intensiva perioden kom mer än 2 500 valfångare på 50 skepp från Frankrike och Spanien för att fånga rätvalar och grönlandsvalar. När vraken efter diverse galeoner och mindre valfångstbåtar upptäcktes blev Red Bay en av de viktigaste marinarkeologiska fyndplatserna i Amerika och platsen står nu på Unescos världsarvslista. Idag kan du vandra runt i det forna valfångstsamhället och lära dig mer om dess historia. Tracey Hill Trail är en led med 689 trappsteg, informationsskyltar, rastplatser och två myntteleskop och när du kommer upp till toppen har du en fantastisk utsikt över Red Bay. Om du istället följer Bone Shore Trail kommer du till den plats där valfångarna gjorde sig av med valbenen. Vandra längs stranden och besök informationscentret där du kan se en åtta meter lång chalupa, en valfångstbåt som användes vid harpunering av de gigantiska valarna ute till havs. För att få en uppfattning om hur stora valarna är kan du jämföra båten med valskeletten som visas i utställningen. Här får du också en inblick i hur människorna levde under både goda tider och riskfyllda äventyr. Ta en kajaktur till Saddle Island där du kan se rester av ugnarna som användes för att omvandla valspäck till olja och en begravningsplats för de cirka 130 män som dog här. Enligt folksägen ska den ökände piraten Kapten Kidd ha gömt en skatt i Pond on the Hill, så passa på att gå på skattjakt medan vi är här.

Dag 6
St_Anthony_Newfoundland_shutterstock_381384766.jpg

”Let Your Spirit Sail”


Ort: St. Anthony

Vi fortsätter ännu längre norrut och lägger till i St. Anthony, en avlägsen stad belägen i en perfekt naturhamn. I havet finns överraskande många isberg och här flockas valar för att äta, men det är heller inte ovanligt att få syn på sälar, delfiner och tumlare. Alldeles utanför stadsgränsen sträcker sig en väldig vildmark med orörda dalar, berg och mängder av sjöar – kanske världens mest karibu- och älgtäta område. Andra djur som lever här är svartbjörn, prärievarg, varg, snöskohare och polarhare. Följ med i land för att besöka staden och Fishing Point Municipal Park. Grenfell-museet skildrar tiden när läkaren och missionären Sir Wilfred Grenfell levde här och vigde sitt liv åt norra Newfoundland och Labrador. För bästa utsikt över området bör du ta en tur uppför Tea House Hill Trail till utsiktsplattformen eller längs Whale Watching Trail och om du är intresserad av vikingahistoria kan du följa med på utflykten till L'Anse aux Meadows. Längst ut på Newfoundlands norra halvö hittar du det första kända tecknet på europeisk närvaro i Amerika. Det var hit som en fornnordisk expedition kom för över tusen år sedan när de seglade från Grönland och slog sig ned på ett vackert stycke land med karga klippor och våtmarker. 1960 började två norska arkeologer gräva ut området och hittade intressanta lämningar efter denna vikingabosättning som nu är internationellt känd och har rekonstruerats med de ursprungliga föremål man fann på platsen. 1979 upptogs L´Anse aux Meadows på Unescos världsarvslista.

Dag 7
Battle_Harbour_Newfoundland_shutterstock_468207056.jpg

Historia och extrem natur


Ort: Battle Harbour

Vid Labradorhavet ligger Battle Harbour, ett paradis för naturälskare. Vattnet utanför sjuder av liv och här flyter isberg som har skulpterats av naturen. I land hittar du vackra historiska byggnader mitt i den vilda naturen. En gång i tiden var Battle Harbour Labradorkustens centrum för klippfisk. Idag är hus, butiker, fiskeribyggnader och kyrkor renoverade och fyllda med historiska föremål. Insup atmosfären och upplev hur livet kunde vara här för länge sen. Området är också ett känt resmål för vildmarksäventyr. På våra vandringar och båtturer kan du se valar, delfiner, sjöfågel, polarräv, isberg och ett fantastiskt ölandskap.

Dag 8-11
Isfjell_Avalon-DSC_0047.eps.jpg

Vi korsar Nordatlanten


Ort: Till sjöss

Vi lämnar Labradors och Kanadas kust bakom oss och sätter kurs mot Island. Framför oss har vi ungefär 250 mil öppet hav över Nordatlanten. Över dessa vatten har tusentals människor färdats före oss, ofta i små, dåligt utrustade båtar och mot okänd destination. Idag kan du luta dig tillbaka, koppla av och förlita dig på våra moderna navigationssystem som leder oss fram till nästa destination. Men det gör inte resan mindre spännande, utan bara säkrare. Dagarna till havs är fyllda med föredrag men du har också gott om tid att umgås och diskutera reseupplevelser med dina medresenärer. Passa på att vistas uppe på däck och andas in den salta havsluften, känn vinden och spana efter fåglar, marina däggdjur och isberg.

Dag 12
shutterstock_80177023_Isafjordur_Iceland.jpg

Västfjordarna på Island


Ort: Ísafjörður

Vi seglar söderut och når fram till Islands västra regioner där vi möts av djupa fjordar och gamla vulkaner som reser sig över landskapet. Ísafjörður bjuder på fantastiskt vackra landskap och här förstår man verkligen varför Island kallas Sagornas land. Ta en promenad i denna mysiga stad och titta på den varierande arkitekturen, bland annat landets äldsta bostadshus och fina exempel på timmerhus byggda av utländska, förmögna handelsmän på 1700-talet. I Ísafjörður finns också Islands bästa bageri, Gamla Bakaríið, och det är något du inte får missa under din vistelse här. Följ med på en av våra valfria utflykter där vi erbjuder allt från vandringar till provsmakning av lokal mat.

Dag 13
shutterstock_216367618_Stykkisholmur.jpg

De tusen öarnas stad


Ort: Stykkíshólmur

Stykkishólmur ligger vid viken Breiðafjörður längst norrut på Snæfellsnes-halvön och omges av ett oräkneligt antal öar. Det finns många skäl till att människor dras till denna idylliska stad, men ett är helt klart det bevarade kulturarvet och den intressanta historien. En av de största sevärdheterna är de gamla husen i centrum som ger upplevelsen av att resa tillbaka i tiden. Stadens invånare har undan för undan restaurerat dessa hus som nu används för nya och spännande ändamål. Det som en gång var ett bibliotek är nu en konstinstallation, en fiskeribyggnad har blivit en restaurang och i ett av husen har man inrättat ett vulkanmuseum. Du kanske vill ta ett bad i bassängen med sitt Fresenius-certifierade vatten som lokalbefolkningen påstår har regenererande krafter eller njuta av den friska luften på en av vandringslederna. I närheten hittar du också nationalparken Snæfellsjökull med sin mystiska glaciär, som enligt författaren Jules Verne är ingången till jordens medelpunkt. Ta dig tid att utforska Stykkishólmurs mångfald av lava- och klippformationer, glaciärer, vulkanisk aktivitet, varma och kalla källor. Följ med på spännande utflykter som kajakpaddling, vandring och ridning.

Dag 14
askja-loftmynd-vor-010.jpg

Tími til að kveðja (dags att ta adjö)


Ort: Reykjavik

Expeditionen slutar i världens nordligaste huvudstad, Reykjavik, som betyder ”den rykande viken”. Staden fick detta namn av norska bosättare efter de ångpelare som steg upp från de varma källorna i området och gjorde stort intryck på dem. Runt staden finns en fantastiskt vacker natur med gejsrar, fjäll, glaciärer och varma källor, så passa på att utforska det mytomspunna Island innan du flyger hem.

10 maj 2018

Ort Reykjavik
Ombord Upplevelser

Utflykter

Utmana din inre äventyrare och upplev allt Nordamerika har att erbjuda, med vårt stora urval av utflykter.

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg samt transport till och från flygplatsen.