
Kanadas bidrag till arktiska äventyr: Baffinön
– Kanadas största ö ligger vid Nordvästpassagens mynning. Det är ett underverk med fjordar, berg och polärt djurliv och en storslagen destination i sig själv.
Världens femte största ö, Baffinön eller Baffin Island, är en avlägsen och nästan helt orörd plats som av många anses vara av de bästa platserna i Arktis för expeditionsresor. Här är en kort introduktion om Baffinön och fem skäl varför den borde finnas på varje äventyrares resmålslista.
Var ligger Baffinön?
Baffinön ligger ovanför polcirkeln på den östligaste kanten av det kanadensiska territoriet Nunavut, nära sydöstra Grönland. Det är ett enormt stort, orört och glesbefolkat område i utkanten av Kanadas utspridda arktiska skärgård. En tänkbar väg genom den legendariska Nordvästpassagen börjar på Grönland för att sedan korsa Baffinbukten. Fartyget tar sig in i passagen via den norra delen av Baffinön.
När är den bästa tiden att åka?
Slutet av augusti är den bästa tiden för besök. Vädret på Baffinön förblir relativt milt med en medeltemperatur på 7 °C. Det är en av de få månaderna på året då stora delar av havsisen har smält, vilket ger tillgång till fler områden på ön. Det finns stor chans att skåda flyttfåglar och andra vilda djur, ofta tillsammans med sina ungar. Under sensommaren kan du njuta av fantastiska solnedgångar. Och även om det inte finns några garantier, så är det inte ovanligt att norrsken lyser upp natthimlen redan i september och till och med i augusti.
Varför resa till Baffinön?
Det finns fem huvudfaktorer som lockar resenärer Baffinön: landskapen, djurlivet, kulturen, historien och det storslagna äventyret.
Landskapen
Höga berg på upp till 2 100 m ö.h. utgör ryggraden av öns geografi längs den nordöstra kusten. Det är även här två av Kanadas största nationalparker ligger. Auyuittuq, som betyder ”Landet som aldrig smälter", ligger på östra delen av öns Cumberland Peninsula och Sirmilik, ”platsen för glaciärer”, ligger i nordväst. Såsom framgår av namnen är dessa områden, liksom en stor del av resten av Baffinön, en fantastisk kombination av spektakulära fjordar, åtskilliga glaciärer, branta granitbergstoppar och kalkstensklippor.
Djurlivet
De dramatiska landskapen skapar idealiska livsmiljöer för en mängd olika vilda djur på Baffinön. Cirka 60 % av världens isbjörnspopulation bor på Kanadas arktiska öar, så det finns goda chanser att arktisk konung på en expeditionskryssning här. På land kan du även se karibu, hare, räv, lämlar och till och med varg som är endemisk för Baffinön. Det finns över 100 fågelarter, såsom fjällugglor, falkar, hökar, ripor och lunnefåglar. Världens högsta antal av narvalar, havets enhörningar, lever och frodas i nordkustens vatten, tillsammans med valrossar och sälar.
Kulturen
De flesta av de 13 000 invånarna bor i huvudstaden Iqaluit och de flesta andra bor i sammansvetsade samhällen, såsom Pond Inlet, Cape Dorset och Kimmirut. Majoriteten av befolkningen är ättlingar till inuiter av stammar från 3 000 år tillbaka och de är varma och vänliga mot dem som har vunnit deras förtroende. Besök lokala museer för att lära dig mer om deras rika historia och prata med de åtskilliga moderna hantverkarna som håller gamla traditioner vid liv. Nunavut-provinsen har flest konstnärer per capita i världen och är internationellt erkänt för stenristningar, handsydda gobelänger och landskapsmåleri.
Historien
Även om ön är uppkallad efter den engelska upptäcktsresanden William Baffin, är det troligt att den upptäcktes långt tidigare av upptäcktsresanden och vikingen Leif Eriksson. Många berg är faktiskt uppkallade efter nordiska gudar, till exempel öns högsta berg, Mount Odin. Många historiska expeditioner som letade efter Nordvästpassagen hamnade också vid öns kuster. Till exempel är Fury and Hecla Strait uppkallade efter de två skeppen som leddes av Sir Willian Parry under hans expedition 1822. På liknande sätt är närliggande Beecheyön viloplatsen för tre medlemmar från den olycksaliga Franklinexpeditionen.
Äventyret
Otaliga historiska expeditioner steg i land på Baffinön och sökte efter den legendomspunna men svårhittade rutten som skulle förbinda de två stora haven. Samma äventyrskänsla lockar ännu idag den äventyrslystna resenären som vill utforska sällan besökta områdena. Viss is finns kvar på sommaren och är ibland för tjock att korsa till och med för moderna isbrytare. Som varje expeditionsmedlem vet är det naturen som bestämmer, inte tvärtom. En expedition skulle trots allt inte vara lika spännande om man inte stod inför och anpassade sig efter oförutsägbara faktorer.
Upptäck Baffinön med Hurtigruten
Av dessa och andra skäl kommer Hurtigruten att försöka sig på sin första resa runt Baffinön från slutet av augusti till början av september 2021. Vi välkomnar alla som inspirerats av de gamla expeditionerna att följa med oss på denna storslagna resa. Det kommer utan tvekan att bli en minnesvärd resa.