Pärlor längs Amerikas kust – sydgående

Halifax - Miami

Den här expeditionen tar dig längs Nordamerikas östkust och bjuder på en rik variation av kultur och historia. Vi startar resan i Halifax, Kanada för att sedan utforska Maines magnifika kust och vandra i vildmarken. Därefter besöker vi New York och upplever ”the Big Apple” i två dagar innan vi reser vidare till Charleston, South Carolina, och avslutar resan i Miami.

  • Besök Boston, New York, Charleston och Miami
  • Upplev småstadscharmen i delstaten Maine
  • Segla nästan 1 400 sjömil längs Nordamerikas östkust
  • Njut av kultur, historia och naturscener längs kusten

Översikt

Kontinenten Amerika har ”upptäckts” flera gånger under de senaste tusen åren. Först av vikingarna som stötte på Newfoundland runt år 1000 e.Kr. Knappt 500 år senare nådde sannolikt även Joao Vaz Core-Real fram till Newfoundland. Därefter vet vi att Christofer Columbus år 1492 upptäckte den nya världen längre söderut och inledde kolonialiseringen av Amerika. Nu är det din tur att upptäcka Amerikas kultur- och historierika östkust, från Halifax i Kanada till Miami i söder.

Upptäcktsresa i Maine

Maine är kanske mer typiskt för New England än någon annan delstat. Staten är känd för sin dramatiska kustlinje, med mil efter mil av skarpa klippor och steniga stränder varvat med stora bukter, lugna vikar och små båthamnar. Men Maine är betydligt mer än hummer, fyrhus och pittoreska hamnar. För att visa dig mångfalden besöker vi Bar Harbor, Bucksport och Rockland, tre städer med genuin småstadscharm, samt en vacker nationalpark med höga berg, sjöar, skogar och ett fantastiskt kustlandskap.

Storstadsliv

Nästa stopp är Boston. Här finns tid att uppleva både berömda landmärken och charmiga kullerstensgator, och runt varje hörn hittar du historia och kultur. Skyskrapor sida vid sida med historiska byggnader skapar en spännande och stilfull blandning av gammalt och nytt. Därefter besöker vi Newport som bjuder på ett lugnare tempo. Gå den berömda promenaden Cliff Walk och njut av den fantastiska utsikten.


Efter en dag på havet passerar vi så Frihetsgudinnan och lägger till i New York. Här har du två dagar på dig att utforska The Big Apple och dess mångfald av kulturella och historiska sevärdheter, mat, shopping, gatuliv och ständiga puls. Från storstaden New York sätter vi kurs söderut för att uppleva söderns speciella charm, historia och livsstil i Charleston, South Carolina. Vi avslutar denna resa när vi kommer till Miami efter 1 400 nautiska mil längs Amerikas östkust.

Enkelhytter utan tillägg

Enkelhytter utan singeltillägg på expeditionsseglingar under 2018

Vill du resa själv under 2018? På utvalda expeditionsresor slipper du nu att betala tillägg för din hytt om du vill resa på egen hand.  

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

8 oktober 2018

Avresa från Halifax
Dag 1
Day 1_Halifax.jpg

Urbant centrum, magnifik kust och rik historia


Ort: Halifax

Området runt Halifax har bebotts av ursprungsfolket Mi’kmaq under årtusenden men det moderna Halifax grundades 1749 som en brittisk militär utpost. Idag är staden ett levande centrum för konst och kultur längs Kanadas Atlantkust, med en rik blandning från den gamla och nya världen. Moderna kontorsbyggnader i glas och stål står bredvid historiska byggnader där kapare en gång i tiden förvarade sitt byte. Halifax ligger vid världens näst största naturhamn och mycket av livet här rör sig runt vatten och natur. Här finns en mängd aktiviteter på land, på vatten och i luften. Ta dig tid att utforska och uppleva denna pulserande lilla stad i utkanten av vildmarken innan du går ombord på MS Fram och styr söderut längs Amerikas östkust.

Dag 2
Whale_Newfoundland_shutterstock_398371819_1200x600px.jpg

Expeditionsdag


Ort: Till sjöss

Våra erfarna kaptener kommer tillsammans med expeditionsledare och lokala experter, planera landgångar där vanliga kryssningsfartyg kan stoppa för att låta gäster gå i land. Dessa kan vara platser, utmärkta för att ta promenader, för att paddla kajak, för att besöka små samhällen eller för att skåda vilda djur.

Dag 3
Day 2_Bar harbor.jpg

Maine – kultur, natur och charm


Ort: Bar Harbor

Äventyr, romantik, klippig kust och vassa granitklippor, det vilar en speciell mystik över Bar Harbour, ett litet kustsamhälle omgivet av Acadia National Park och fyllt av mycket charm. Bar Harbor är centrum för kultur, restauranger och handel på Mount Desert Island. Runt förra sekelskiftet var denna ö känd som ett sommarparadis för de allra rikaste tack vare det svala klimatet. Idag ligger butikerna tätt längs gatorna Main, Mount Desert och Cottage street. Ta en sväng nedför West Street i National Historic District och kika på de fina gamla husen. En av många sevärdheter i Bar Harbours omgivningar är Acadia National Park. Här finns en mängd cykel- och vandringsleder i totalt 130 kvadratkilometer rå natur med berg, sjöar, dramatisk kust och fantastisk utsikt. Vi hoppas få se soluppgången från toppen av Cadillac Mountain, den högsta punkten på Amerikas östkust, med enastående utsikt över den klippiga kusten och skärgården.

Dag 4-5
Day 3-5_Rockland.jpg

Småstadscharm i Maine


Ort: Rockland/Bucksport

Vi fortsätter söderut och når Bucksport. Denna charmiga stad ligger vid Penobscot River och har bara runt 5 000 invånare. På andra sidan bukten ligger Fort Knox, en av de största befästningarna längs kusten och förvaringsplats för USA:s guldreserv. I Bucksport får du inte missa den historiska Downtown Waterfront Walkway och den gamla järnvägsstationen som idag inrymmer ett historiskt museum om stadens dramatiska förflutna med foton, kulturföremål och berättelser, inklusive legenden om en häxas förbannelse över stadens grundare Jonathan Buck. Än idag kan spåren efter förbannelsen ses på Buck Monument på Route 1. Ta en promenad och njut av charmen i denna typiska amerikanska småstad. Vi fortsätter söderut längs kusten och kommer snart till Rockland, en vacker kuststad längs Penobscot Bay i Maine. Rockland är känd för sitt hummerfiske och djupa hamnområde med hundratals små inlopp och vikar. I downtown Rockland hittar du enastående arkitektur och historiska hus. Här finns gott om mysiga kaféer och restauranger och självklart serverar de lokala skaldjur. Rockland är också hem för The Farnsworth Art Museum and Wyeth Center med en imponerande samling av konst från Maine. Med vackra berg, natursköna vatten, charmiga vingårdar och orörda Atlantstränder finns många möjligheter till utomhusaktiviteter i stadens omgivningar.

Dag 6
Day 6_Boston.jpg

Frihetens vagga


Ort: Boston

Staden Boston kan beskrivas som ett enda stort utomhusmuseum. Bostons hamn ligger som en spektakulär kuliss till staden och de 34 öarna utanför som ingår i ”Boston Harbor Islands State park” är en spännande urban äventyrsdestination. Vandra den berömda Freedom Trail och du får snabbt en känsla av stadens speciella frihetsanda och historia. Längs den gamla vägen från Boston Common till Bunker Hill Monument passerar du 16 historiska platser där olika dramatiska händelser en gång utspelade sig. Missa inte Bostons bästa museer och vackra gamla kvarter, och stadens mest magnifika arkitektur hittar du runt Back Bay Plaza. Här förstår du varför Boston även kallas ”Amerikas Aten”. Harvard Square är full av kolonial- och revolutionshistoria. De stora husen här var en gång residens för de rojalistiska sympatisörerna, vilket gav platsen smeknamnet Tory Row. Det är i den här staden du också hittar Harvard, USA:s äldsta universitet grundat 1636. Längs Harvard Square brukar gatuartister uppträda på trottoarer och i parker och många av klubbarna har levande musik. Följ tegeltrottoarerna och möt en spännande mix av bok- och musikaffärer, teatrar och museer. Är du hungrig, passa på och njut av Bostons berömda skaldjursrätter, som clam chowder (musselsoppa) och hummer kryddad med all världens smaker.

Dag 7
Day 7_Newport.jpg

The ocean state


Ort: Newport

Newport, Rhode Island, grundades 1639 och anses vara den glänsande pärlan längs New Englands kust med en stark seglartradition. Här hittar du fantastisk kustnatur, stilfull arkitektur, en småskalig stadskärna med mycket charm och välkomnande gästfrihet. Se de berömda husen från The Gilded Age (de gyllene åren) som var sommarresidens för den rika societeten, med namn som Astor och Vanderbilt, eller gå på vinprovning vid någon av Newports tre vingårdar. Följ med på en tur genom staden och längs den berömda Ocean Drive, njut av arkitekturen och se tunnlarna vid Fort Adams, Amerikas största kustfortifikation. Upplev den världsberömda Cliff Walk, en gångväg längs Atlantkusten med utsikt över de pampiga residensen, eller strosa runt i stadens historiska kvarter. Följ med på vandringsturer eller upplev ett av naturens mirakler, Hanging Rock, där den amerikanska författaren, poeten, filosofen och naturalisten Henry David Thoreau hämtade inspiration. Området Norman Bird Sanctuary har 130 hektar och 11 kilometer vandringsleder genom varierande natur. Newport har vunnit ett avundsvärt rykte som kulinariskt centrum. Kockarna här är kända för att skapa suveränt goda rätter med hjälp av säsongens råvaror från lokala gårdar och fiskare som man samarbetar med. Låt dig väl smaka!

Dag 8-9
Day 8-9_New York.jpg

Staden som aldrig sover


Ort: New York

För många immigranter som kom från Europa till New York var Frihetsgudinnan det första de såg av USA. Statyn var en gåva från franska staten till 100-årsjubileet av Amerikas självständighet. Vi passerar denna frihetssymbol på väg in till New York City, där vi ligger vid kaj under två dagar. Använd MS Fram som bas när du utforskar denna vibrerande stad som aldrig sover! Kanske vill du göra det som många andra besökare gör i dag, korsa Brooklyn Bridge till fots. Denna bro mellan Brooklyn och Manhattan byggdes 1869-1883 och är en av New Yorks mest imponerande landmärken. Under dina två dagar här kommer du att bli varse vilken otrolig smältdegel av kulturer och etniciteter denna stad är. En populär stadsdel att besöka är Little Italy. Här kan du både höra och känna dofter och smaker av det sanna Italien. Strax intill ligger Nordamerikas största Chinatown som grundades av kinesiska immigranter på 1870-talet och där du kan gå runt utan att höra något annat än kinesiska. Längre norrut, på midtown Manhattan, ligger Times Square, känt för alla Broadways teatrar, biografer och de megastora ljusskyltarna. Det här är en av de platser i New York som aldrig sover – bokstavligt talat. Skyskrapan Empire State Building med sina 102 våningar är New Yorks högsta och förmodligen mest berömda byggnad. I början av 1900-talet startade på allvar tävlingen om att bygga världens högsta hus och flera byggare i New York aspirerade på titeln. Chrysler Building var först med att slå Eiffeltornet i Paris. Flatiron Building, ett ikoniskt 20-våningshus känt för sin trekantiga form (som ett strykjärn), var en annan mycket spektakulär byggnad som kom att bidra till Manhattans kända siluett. Museum of Modern Art (MoMA) anses av många vara det främsta museet i sitt slag i världen. Samlingarna innehåller konstverk från en stor mängd berömda konstnärer, bland andra Andy Warhol, Vincent van Gogh och Pablo Picasso. Central Park är en av de gröna platser som gör New York till en fantastisk plats att bo och trivas på. Den enorma, 340 hektar stora parken mitt i city har stått modell för ett flertal stadsparker runt om i världen. New Yorks shoppinggata nummer ett är Femte Avenyn där varje modemärke av rang har sin egen butik. Men här finns inte bara shopping – längs med avenyn i höjd med Central Park kantas den främst av bostadshus och ett antal intressanta museer, bland annat det moderna konstmuseet Guggenheim med sin originella arkitektur. Vid 42:a gatan ligger New York Public Library från tidigt 1900-tal, ett annat fantastiskt arkitektoniskt landmärke. I New York finns otroligt mycket att se och du hinner knappast med allt på två dagar – men det är alltid kul att försöka!

Dag 10
Day 10_At sea.jpg

Föredrag, fotokurs och avkoppling


Ort: Till sjöss

Under resan söderut inleder expeditionsteamet sitt föredragsprogram inom ämnen som knyter an till de områden vi seglar i och inte minst med fokus på de miljöutmaningar vi står inför när det gäller världshaven och klimatet. För dig som är fotointresserad kommer fartygsfotografen att visa grunderna för expeditionsfotografering. Det kan också bli tillfälle att titta in bakom scenen och få en inblick i våra gästforskares expeditionsprogram. Passa på att koppla av och njuta av fartygslivet.

Dag 11
Day 11_charleston.jpg

Upplev den äkta amerikanska södern


Ort: Charleston

Charleston flödar av historia. Här kan du stå på platsen där första skottet avlossades i det amerikanska inbördeskriget. Gör en tur med häst och vagn och en resa tillbaka i tiden, se de historiska kvarteren och platserna som har format Charleston. Upptäck denna romantiska och avslappnade, men samtidigt sofistikerade, stad med en viss nostalgisk atmosfär som minner om den gamla södern. Ströva längs Rainbow Row och se de karamellfärgade husen, en av stadens mest fotograferade gator. Besök Aiken-Rhett House, den enda bevarade plantagen inne i Charleston. Här får du en fascinerande inblick i plantagelivet från förkrigstiden. Slavarnas roll är också representerade och du kan besöka deras bostäder bakom huvudbyggnaden. Se också Ryan’s Mart, en marknadsplats där afrikanska män, kvinnor och barn auktionerades ut som slavar i början av 1800-talet. Nu är det ett historiskt museum. Strax intill hittar du Old Exchange & Provost Dungeon. Det senare var ett fängelse för pirater och amerikanska patrioter som engelsmännen tillfångatog under frihetskriget. Fängelsehålorna ligger under Old Exchange, ett tull- och handelshus i pampig Georgian Palladian-stil som stod färdigt 1771. Charleston Museum grundades redan 1773 och visar samlingar och blandade föremål från olika perioder av stadens historia, bland annat ett valskelett, slavbrickor och ”sessionsbordet” som användes när statens sessionsdokument skrevs under – och en uppstoppad isbjörn! Ett annat intressant tips är The Gateway Walk, en liten trädgårdsgång mellan Archdale Street och Philadelphia Alley, som förbinder fyra av stadens vackraste historiska kyrkor: St John's Lutheran Church med sina vita pelare, den gotiska Revival Unitarian Church, den romanska Circular Congregational Church, ursprungligen byggd 1681, samt St Philip's Church med sitt vackra kyrktorn och sin gravplats från 1600-talet, varav delar en gång i tiden var reserverade för ”strangers and transient white persons” (främlingar och vita luffare). Det finns många blommande trädgårdar, många fotomöjligheter, många sevärdheter och många anledningar att utforska Charleston.

Dag 12
Day 12_At sea.jpg

Avkoppling och utsikt


Ort: Till sjöss

En dag på havet ger dig tid att lyssna på expeditionsteamets föredrag och umgås med dina medresenärer på däck eller i panoramasalongen. Kör ett pass i vårt välutrustade gym med panoramautsikt eller ta ett avkopplande bad i en av våra bubbelpooler på däck.

Dag 13
Day 13_Miami.jpg

Stränder, glamour, art déco och fusion food


Ort: Miami

Miami är känd för glamour, hus i art déco-stil och fantastiska stränder. Stadens etniska mix med influenser från Latinamerika, Karibien, Asien och Europa skapar en spännande och unik atmosfär. För att inte tala om maten! En häftig blandning av smaker från hela världen gör varje restaurangbesök till en upplevelse du inte vill missa. Prova delikat jättekrabba, karibisk pollo con platano (kyckling med banan), en saftig köttbit från majsuppfödda biffkor, en BBQ eller gourmetburgare och avsluta med en uppfriskande Key Lime Pie och en äkta Cuban coffee i Little Havana. Du kan också besöka nationalparken Everglades strax utanför staden, känd för sitt unika ekosystem och djurliv, innan du flyger hemåt.

20 oktober 2018

Ort Miami
Ombord

Allt du behöver veta om en resa med Hurtigruten

Lär dig mer om vad du kan uppleva ombord och segla med förtroende för MS Fram.

Fartyget som seglar denna rutt

Följ med på expedition med MS Fram, Hurtigrutens ursprungliga explorer-fartyg. Fartygets mindre storlek gör det möjligt att komma mycket nära naturen.

Upplevelser Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg samt transport till och från flygplatsen.