Nordvästpassagen – Från Reykjavík till Cambridge Bay

Nordvästpassagen – Från Reykjavík till Cambridge Bay

Nordvästpassagen – Från Reykjavík till Cambridge Bay

Nordvästpassagen – Från Reykjavík till Cambridge Bay

Reseinformation 19 dagar MS Fram
Avresor
14 augusti 2023
23 augusti 2024
Pris från
kr 152 066
Frukost, lunch och middag ingår

19 dagar lång expeditionskryssning från isländska Reykjavík längs Grönlands sydkust och genom Nordvästpassagen till Cambridge Bay

Res längs en legendarisk rutt

Vi reser från Reykjavík mot Grönland för att uppleva Ilulissatfjorden, ett av Unescos världsarv. Sedan försöker vi, likt de upptäcktsresande som kom före oss, att ta oss genom den isiga Nordvästpassagen. Vi utforskar berömda vattenvägar som Prins Christian Strait, Baffin Bay och Davis Strait med Cambridge Bay som slutmål innan äventyret avslutas i livliga Montréal.

Häpnadsväckande landskap och djurliv

En av resans höjdpunkter är de oslagbart vackra landskapen och djuren som lever där. Håll utkik efter Arktis alla djur och fåglar i deras naturliga miljö, däribland isbjörn, myskoxe, karibu på land samt vikare, vikval och knölval i vattnet. Glöm inte att vända blicken uppåt för att se fåglar som vittrutar och tobisgrisslor på himlen ovanför.

Nordvästpassagen – Från Reykjavík till Cambridge Bay Nordvästpassagen – Från Reykjavík till Cambridge Bay
Attempt

Våra försök att korsa Nordvästpassagen är expeditioner där vi, i sann expeditionsanda, utmanar elementen och norra ishavet för att segla runt dessa avlägsna och isiga farvatten – på ett säkert sätt. Flera olika alternativa rutter kombinerat med vår djupa kunskap om det här området och flexibilitet är nyckelfaktorer för att ge dig den mest fantastiska upplevelsen. Och om vi verkligen lyckas segla runt Baffinön eller segla genom hela Nordvästpassagen, så blir det en helt magisk resa.

 • Dag 1
  Reykjavik

  Kosmopolen Reykjavík

  Utforska världens nordligaste huvudstad, Reykjavík

  Den isländska huvudstaden Reykjavík ligger omgiven av häpnadsväckande natur – en plats väl värd att utforska närmare före din expeditionskryssning genom Nordvästpassagen.

  Ta ett bad i den berömda Blå lagunen inte långt från stadskärnan eller blicka ut över Reykjavík från den vackra katedralen Hallgrímskirkja. Låt dig fascineras av den underbara utsikten över öarna, fjällen, parkerna och vattnen kring staden.

  MS Fram väntar på dig i Reykjavíks hamn. När du har hämtat din kostnadsfria expeditionsjacka och träffat expeditionsteamet är det dags att göra dig hemmastadd i hytten. Ditt äventyr har börjat.

  Följ med på ett av våra förprogram som finns som tillval om du vill se ännu mer av den vackra isländska naturen och lära dig mer om regionen.

  Dag 1
  Reykjavik

  Kosmopolen Reykjavík

 • Dag 2-3
  Till havs: Danmarksundet

  Genom Danmarksundet

  I vikingarnas kölvatten

  Vi gör som Erik Röde, som man tror var den första europén att bosätta sig här, och korsar Danmarksundet på väg mot Grönland. Nu har du tid att koppla av och utforska alla bekvämligheter ombord på vårt eldrivna hybridfartyg.

  Expeditionsteamet förklarar vad som gäller när vi besöker djurens livsmiljöer och de inhemska samhällena. I vårt vetenskapscenter kan du lära dig mer om Grönlands geologi eller delta i ett av våra program för medborgarforskning. Gå till gymmet, sjunk ner i en av badtunnorna ute på däck eller njut av en utsökt måltid i en av fartygets tre restauranger.

  Dag 2-3
  Till havs: Danmarksundet

  Genom Danmarksundet

 • Dag 4
  Prince Christian Sund

  Prince Christian Sund

  Vackra vyer och ett rikt djurliv

  Dagens mål är att utforska de natursköna omgivningarna längs det drygt 10 mil långa Prins Christian Sund. De spetsiga granitbergen står i skarp kontrast till de kritvita glaciärerna. Håll utkik efter isberg som kalvar och färgglada hus i byn Aappilattoq.

  Här finns det gott om liv. Spana efter knubbsälar och vikare som vilar sig på isen, men också vittrutar och tobisgrisslor på himlen ovanför. Kanske får du även syn på både vik- och knölval.

  Om vi på grund av havsisen inte kan gå in i sundet beger vi oss i stället till Kap Farvel, den sydligaste punkten på Grönland.

  • Inkluderad Upptäckardag i Prins Christian Sund
  Dag 4
  Prince Christian Sund

  Prince Christian Sund

 • Dag 5
  Kvanefjorden

  Utforska Kvanefjorden

  Upptäck västkustens fascinerande fjordar

  Upplev fjordarna på Grönlands vackra västkust för första gången när vi når Kvanefjorden i Sermersooq, som betyder ”platsen med mycket is”.

  Ha kameran redo för att fånga de glänsande isbergen och stora glaciärisarna som är kritvita med en kristallblå ton. De skulpterade isblocken är några av Arktis vackraste skapelser.

  Få människor besöker denna avlägsna fjord, vilket gör vårt besök ännu mer unikt. Expeditionsteamet väljer ut platser för att gå iland och njuta av en vacker vandring i landskapet. Ibland ger vi oss av i våra expeditionsbåtar för att spana efter djurliv.

  • Inkluderad Upptäckardag i Kvanefjord
  Dag 5
  Kvanefjorden

  Utforska Kvanefjorden

 • Dag 6
  Nuuk

  Nuuk, Grönlands huvudstad

  Upplev ny och gammal grönländsk kultur i Nuuk

  Efter att under flera dagar ha utforskat naturen anländer vi i Nuuk, Grönlands färgglada huvudstad. Staden har omkring 18 000 invånare och erbjuder en fin blandning av nya och gamla byggnader.

  Jämför de gamla byggnaderna som Hans Egedes hus och Nuuk-katedralen med Grönlands supermoderna parlamentsbyggnad.

  Besök det grönländska nationalmuseet för att se sex Qilakitsoq-mumier och få en intressant inblick i hur livet såg ut här för 500 år sedan. Du kan även göra en naturvandring genom Paradisdalen och runt berget Lille Malene.

  • Inkluderad Storslagen upplevelse i Nuuk
  Dag 6
  Nuuk

  Nuuk, Grönlands huvudstad

 • Dag 7
  Sisimiut

  Spektakulära Sisimiut

  Utforska uråldriga traditioner på Grönland

  Idag anländer vi i Sisimiut, Grönlands näst största stad. Staden är spektakulärt endast fyra mil norr om polcirkeln. Dessutom sträcker sig regionens historia mer än 4 500 år tillbaka i tiden.

  Här lever gamla traditioner kvar och du kan även se historiska föremål från Saqqaq-folket på det lokala museet.

  Om du är på jakt efter den perfekta souveniren, köp en halsduk, en mössa eller vantar stickad av qiviut. Materialet tillverkas av myskoxens innerull och sägs vara tio gånger varmare än fårull. Passa på att utforska området och sträcka på benen under en vandring.

  • Inkluderad Besök i samhället Sisimiut
  Dag 7
  Sisimiut

  Spektakulära Sisimiut

 • Dag 8
  Ilulissat

  Unesco-världsarvet Ilulissat

  Platsen där du kan se och höra isen

  Vår expeditionskryssning är framme i Diskobukten där både valar och sälar lever. Det har blivit dags för ännu en unik upplevelse. I anslutning till Ilulissatfjorden – ett av Unescos världsarv – ligger Ilulissat. Bakom ortens färgglada hus passerar isberg som i en ständigt föränderlig uppvisning.

  Fascineras av gigantiska isberg som flyter förbi i det djupblå vattnet och skiftar i vita, grå och blå toner. Fartygets fotograf hjälper dig att få de bästa fotona av dessa naturens underverk.

  • Inkluderad Ilulissat - Promenad till isfjorden
  Dag 8
  Ilulissat

  Unesco-världsarvet Ilulissat

 • Dag 9-10
  Labradorhavet

  Korsa Labrador Sea

  Spana efter djur och delta i forskningsprojekt

  Vi lämnar Grönland bakom oss då vår expeditionskryssning fortsätter över Labrador Sea med kurs mot Kanada. Här besöker vi Davis Strait som har fått sitt namn efter upptäcktsresaren John Davis som ledde expeditioner här under 1500-talet. Expeditionsteamet fortsätter att erbjuda föreläsningar ombord, bland annat om djurlivet i norra Labrador Sea, inuitkultur och arktiska expeditioner.

  Sundet är känt för sina många sälar, valar och en stor mängd torsk. Delta i ett av våra forskningsprojekt där du fotograferar och spårar valar eller hjälp klimatforskningen genom att studera moln för GLOBE-programmets räkning.

  Dag 9-10
  Labradorhavet

  Korsa Labrador Sea

 • Dag 11-17
  Nordvästpassagen

  Nordvästpassagen

  Följ en historisk rutt genom Kanadas arktiska övärld

  Vi kommer, likt andra pionjärer före oss, resa utan en exakt resplan när vi försöker att ta oss från Atlanten till Stilla havet via denna berömda rutt ombord på vårt toppmoderna, isklassade fartyg. Några av resans stopp kan bli Pond Inlet, Dundas Harbour, Fort Ross, Gjoa Haven, Cambridge Bay och Smoking Hills.

  Vi gör landstigningar på platser av betydelse för den tidiga upptäckarhistorian, besöker inuitsamhällen och spanar efter arktiska djur som isbjörn, narval, säl och sjöfåglar.

  Dessutom gör vi utflykter i små expeditionsbåtar mellan isflaken och går iland för att uppleva den orörda vildmarken på nära håll. Fartygets expeditionsteam anpassar aktiviteterna efter aktuella is- och väderförhållanden för att ge dig den bästa tänkbara upplevelsen.

  Vi försöker att nå Pond Inlet och samhället Mittimatalik på Baffinön. Vi besöker även Dundas Harbour och utforskar platsens historia på Devon Island – världens största obebodda ö. Det kan även hända att vi besöker de tre gravarna tillhörande medlemmar i Franklins expeditionsteam på Beechey Island.

  Resan fortsätter västerut mot Fort Ross, en tidigare handelsplats för Hudson’s Bay Company, innan vi sätter kurs mot Gjoa Haven där Roald Amundsen fick lära sig om överlevnad av lokalbefolkningen. Om vädret tillåter går vi iland för att lära oss mer om detta inuitsamhälle.

  Dag 11-17
  Nordvästpassagen

  Nordvästpassagen

 • Dag 18
  Cambridge Bay

  Djurliv i Cambridge Bay

  Djurliv och naturvård i en bukt full av fisk

  Expeditionskryssningen fortsätter till djurrika Cambridge Bay där vi går iland. Här kan du få syn på allt från fjällröding till myskoxe och karibu. Kanadas högarktiska forskningsstation, ett viktigt centrum för klimatforskning, ligger också här.

  Cambridge Bay har endast 2 000 invånare och är en populär plats bland fiskare som hoppas få en fjäll- eller kanadaröding på kroken. Platsen kallas för Iqaluktuuttiaq, vilket betyder ”ett bra fiskeställe”.

  Ta gärna en promenad för att utforska orten före ditt kvällsflyg till Montréal.

  Dag 18
  Cambridge Bay

  Djurliv i Cambridge Bay

 • Dag 19
  Montréal

  Utforska livliga Montréal

  En smältdegel av kulturer i Québecs största stad

  Ditt äventyr avslutas i Montréal, den största staden i provinsen Québec. Detta är ett centrum för kanadensisk historia och kultur som även bjuder på en fullspäckad kalender med evenemang.

  Här finns någonting för alla. Från shopping, mat och kultur till kyrkan Basilique Notre-Dame i Montréals äldre stadsdel. Njut av den färgstarka och charmiga stadsdelen Plateau och den livliga atmosfären vid stadskärnans sociala knytpunkt, Crescent Street.

  Följ med på vårt efterprogram ”Sightseeing i Montréal och Savoir-Vivre-tur” som finns som tillval för att upptäcka staden på djupet.

  Dag 19
  Montréal

  Utforska livliga Montréal

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Augusti:
14.

2024

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Augusti:
23.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Flyg

 • Ekonomiflyg från Cambridge Bay till Montréal

Transferresor

 • Transfer från fartyget till flygplatsen i Cambridge Bay efter expeditionskryssningen.
 • Transfer från flygplatsen till hotellet i Montréal efter expeditionskryssningen

Hotell

 • Övernattning i Montréal efter expeditionskryssningen, inklusive frukost 

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

†Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips om tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv från vår fotograf
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och gym
 • Informella, dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: