Nordvästpassagen – i kölvattnet av kända upptäcktsresande (västgående)

Nordvästpassagen – i kölvattnet av kända upptäcktsresande (västgående)

Nordvästpassagen – i kölvattnet av kända upptäcktsresande (västgående)

Nordvästpassagen – i kölvattnet av kända upptäcktsresande (västgående)

Reseinformation 27 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresor
13 augusti 2023
8 augusti 2024
Pris från
kr 205 978
Frukost, lunch och middag ingår

27 dagar lång expeditionskryssning genom Nordvästpassagen. En episk rutt från Island och Grönland till Alaska för vidare resa till Vancouver

Från Island till Grönland

Ditt äventyr börjar i Reykjavík innan vi seglar genom Denmark Strait till Prins Christian Strait, en fantastisk labyrint av kanaler i granit. Näst på tur är södra Grönlands fascinerande fjordar och bosättningar, inklusive huvudstaden Nuuk.

In i Nordvästpassagen

Sedan tar vi oss genom Davis Strait och utforskar öarna i dess mytomspunna farvatten. Vår resa fortsätter västerut över Amundsen Gulf och Beauforthavet innan vi sätter kurs mot Stilla havet genom Bering Strait. Äventyrets sista stopp är guldrushstaden Nome, slutstation för tre av Roald Amundsens expeditioner.

Nordvästpassagen – i kölvattnet av kända upptäcktsresande (västgående) Nordvästpassagen – i kölvattnet av kända upptäcktsresande (västgående)
 • Dag 1
  Reykjavik

  Kosmopolen Reykjavík

  Upptäck Islands moderna huvudstad

  Reykjavík är en stad fullspäckad med konst, kultur och historia. Ta en promenad längs Laugavegurs butiker, besök den vackra katedralen Hallgrímskirkja eller upptäck Reykjavíks konstmuseum.

  MS Fridtjof Nansen väntar på dig i Reykjavíks hamn. När du har hämtat din kostnadsfria expeditionsjacka är det dags att göra dig hemmastadd i hytten, träffa expeditionsteamet och utforska fartyget. Nu börjar vår episka expeditionskryssning genom Nordvästpassagen.

  Om du vill se mer av regionen före din expeditionskryssning kan du boka ett förprogram som finns som tillval och där vi utforskar Gyllene cirkeln eller det isländska höglandet.

  Dag 1
  Reykjavik

  Kosmopolen Reykjavík

 • Dag 2-3
  Till havs: Danmarksundet

  Över Denmark Strait

  I vikingarnas kölvatten

  Vi gör som Erik Röde, som man tror var den första europén att bosätta sig här, och korsar Danmarksundet på väg mot Grönland. Nu har du tid att koppla av och utforska alla bekvämligheter ombord på vårt eldrivna hybridfartyg.

  Expeditionsteamet förklarar vad som gäller när vi besöker djurens livsmiljöer och de inhemska samhällena. I vårt vetenskapscenter kan du lära dig mer om Grönlands geologi eller delta i ett av våra program för medborgarforskning. Gå till gymmet, sjunk ner i en av badtunnorna ute på däck eller njut av en utsökt måltid i en av fartygets tre restauranger.

  Dag 2-3
  Till havs: Danmarksundet

  Över Denmark Strait

 • Dag 4
  Prince Christian Sund

  Prince Christian Sund

  Vackra vyer och ett rikt djurliv

  Dagens mål är att utforska de natursköna omgivningarna längs det drygt 10 mil långa Prins Christian Sund. De spetsiga granitbergen står i skarp kontrast till de kritvita glaciärerna. Håll utkik efter isberg som kalvar och färgglada hus i byn Aappilattoq.

  Här finns det gott om liv. Spana efter knubbsälar och vikare som vilar sig på isen, men också vittrutar och tobisgrisslor på himlen ovanför. Kanske får du även syn på både vik- och knölval.

  Om vi på grund av havsisen inte kan gå in i sundet beger vi oss i stället till Kap Farvel, den sydligaste punkten på Grönland.

  • Inkluderad Upptäckardag i Prins Christian Sund
  Dag 4
  Prince Christian Sund

  Prince Christian Sund

 • Dag 5
  Ivittuut

  Ivittuut – den glömda staden

  Ivittuuts häpnadsväckande historia

  När du promenerar bland de övergivna byggnaderna i spökstaden Ivittuut är det svårt att tro att den tidigare gruvstaden spelat en viktig roll i historien.

  Under andra världskriget placerades amerikanska trupper här i smyg för att säkerställa att kryolit, ett mineral som behövs vid framställning av aluminium, inte hamnade i fiendens händer. I stället skickades kryoliten till Storbritannien och användes för tillverkning av flygplan som användes i kriget.

  Här kan du vandra runt bland de övergivna byggnaderna. Ivittuut var en gång vikingarnas sista bosättning på Grönland, men de enda levande väsen som nu syns till är myskoxar.

  • Inkluderad Landstigning i Ivittuut
  Dag 5
  Ivittuut

  Ivittuut – den glömda staden

 • Dag 6
  Nuuk

  Nuuk, Grönlands huvudstad

  Upplev ny och gammal grönländsk kultur i Nuuk

  Efter att under flera dagar ha utforskat naturen anländer vi i Nuuk, Grönlands färgglada huvudstad. Staden har omkring 18 000 invånare och erbjuder en fin blandning av nya och gamla byggnader.

  Jämför de gamla byggnaderna som Hans Egedes hus och Nuuk-katedralen med Grönlands supermoderna parlamentsbyggnad.

  Besök det grönländska nationalmuseet för att se sex Qilakitsoq-mumier och få en intressant inblick i hur livet såg ut här för 500 år sedan. Du kan även göra en naturvandring genom Paradisdalen och runt berget Lille Malene.

  • Inkluderad Storslagen upplevelse i Nuuk
  Dag 6
  Nuuk

  Nuuk, Grönlands huvudstad

 • Dag 7-8
  Till havs: Davis Strait

  Korsa Labrador Sea

  Spana efter djur och delta i forskningsprojekt

  Vi lämnar Grönland bakom oss då vår expeditionskryssning fortsätter över Labrador Sea med kurs mot Kanada. Här besöker vi Davis Strait som har fått sitt namn efter upptäcktsresaren John Davis som ledde expeditioner här under 1500-talet. Expeditionsteamet fortsätter att erbjuda föreläsningar ombord, bland annat om djurlivet i norra Labrador Sea, inuitkultur och arktiska expeditioner.

  Sundet är känt för sina många sälar, valar och en stor mängd torsk. Delta i ett av våra forskningsprojekt där du fotograferar och spårar valar eller hjälp klimatforskningen genom att studera moln för GLOBE-programmets räkning.

  Dag 7-8
  Till havs: Davis Strait

  Korsa Labrador Sea

 • Dag 9-21
  Nordvästpassagen

  Nordvästpassagen

  Följ en historisk rutt genom Kanadas arktiska övärld

  Vi kommer, likt andra pionjärer före oss, resa utan en exakt resplan när vi försöker att ta oss från Atlanten till Stilla havet via den berömda Nordvästpassagen ombord på vårt toppmoderna, isklassade fartyg. Några av resans stopp kan bli Pond Inlet, Dundas Harbour, Fort Ross, Gjoa Haven, Cambridge Bay och Smoking Hills.

  Vi gör landstigningar på platser av betydelse för den tidiga upptäckarhistorian, besöker inuitsamhällen och spanar efter arktiska djur som isbjörn, narval, säl och sjöfåglar.

  Dessutom gör vi utflykter i små expeditionsbåtar mellan isflaken och går iland för att uppleva den orörda vildmarken på nära håll. Fartygets expeditionsteam anpassar aktiviteterna efter aktuella is- och väderförhållanden för att ge dig den bästa tänkbara upplevelsen.

  Vi försöker att nå Pond Inlet och samhället Mittimatalik på Baffin Island. Vi besöker även Dundas Harbour och utforskar platsens historia på Devon Island – världens största obebodda ö. Det kan även hända att vi besöker de tre gravarna tillhörande medlemmar i Franklins expeditionsteam på Beechey Island.

  Resan fortsätter västerut mot Fort Ross, en tidigare handelsplats för Hudson’s Bay Company, innan vi sätter kurs mot Gjoa Haven där Roald Amundsen fick lära sig om överlevnad av lokalbefolkningen. Om vädret tillåter går vi iland för att lära oss mer om detta inuitsamhälle.

  Vi utforskar sedan djurlivet i Cambridge Bay där du kan få se allt från fjällröding till myskoxe och karibu. Köp med några tryck, gobelänger eller andra hantverk av lokala konstnärer i Ulukhaktok innan vi anländer till Amundsen Gulf.

  Vi hoppas få se Smoking Hills, platsen där brunkol (lignit) – en kombination av eroderad skiffer och pyrit – antänder spontant vid kontakt med luft, vilket skapar ett ofta fotograferat fenomen.

  Dag 9-21
  Nordvästpassagen

  Nordvästpassagen

 • Dag 22-25
  Till havs: Berings hav

  Längs Alaskas kust

  Vetenskap och djurskådning till havs

  När vi har tagit oss igenom Nordvästpassagen fortsätter vår expeditionskryssning mot Nome. Följ med expeditionsteamet på fler fascinerande föreläsningar. Lär dig mer om allt från djurliv, tektonisk aktivitet och glaciologi till lokalhistoria.

  De som älskar djur och fåglar har verkligen något att se fram emot. Håll utkik efter grönlandsval och gråval när vi färdas över Beauforthavet till Point Barrow – USA:s nordligaste punkt – innan vi korsar datumgränsen där du har ”imorgon” till höger och ”idag” till vänster.

  Håll utkik efter 30 olika slags sjöfåglar när vi reser genom Bering Strait, däribland tretåiga måsar och olika typer av alkor

  Dag 22-25
  Till havs: Berings hav

  Längs Alaskas kust

 • Dag 26
  Nome

  Unika Nome

  Guldgrävarnas och upptäcktsresandenas stad

  De första guldgrävarna anlände hit 1898 och det finns fortfarande de som letar guld i Nome. Se spåren efter guldrushen, som övergivna mudderverk, ångmaskiner från sekelskiftet och gamla järnvägsspår, vilka ger staden dess unika atmosfär.

  Många kända ansikten har passerat genom Nome. Den berömda Vilda Västern-sheriffen Wyatt Earp öppnade en saloon här. Nome var även slutstation för tre av Roald Amundsens polarexpeditioner – en passande plats att avsluta ditt eget äventyr innan du flyger vidare till Vancouver.

  Dag 26
  Nome

  Unika Nome

 • Dag 27
  Vancouver

  Pulserande Vancouver

  Besök British Columbias största stad

  Vår expeditionskryssning genom Nordvästpassagen avslutas i vackra Vancouver, den kanadensiska storstaden vid Klippiga bergens fot. Här tillbringar du natten innan det är dags att återvända hem.

  Den livliga staden är full av restauranger som erbjuder internationell kokkonst. Missa inte Vancouvers viktorianska kvarter, Gastown. Här finns utsiktstornet Vancouver Lookout som bjuder på panoramavyer över staden.

  Du kan även följa med på vårt efterprogram som finns som tillval där vi besöker den vackra bergsorten Banff. Det bästa sättet att avsluta ditt äventyr!

  Dag 27
  Vancouver

  Pulserande Vancouver

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Augusti:
13.

2024

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Augusti:
8.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass från Nome till Vancouver

Transfer

 • Transfer från fartyget till flygplatsen i Nome
 • Transfer från flygplatsen till hotellet i Vancouver

Hotell

 • Övernattning i Vancouver efter expeditionskryssningen, inklusive frukost

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

†Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips och tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv av fotografen ombord
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan
 • Informella dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Bokningsbara behandlingar i wellness- och spa-avdelningen ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

A large boat in a body of water with a mountain in the background
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: