Nordvästpassagen – i stora upptäckares kölvatten – östgående

Cambridge Bay - Kangerlussuaq

Segla i kölvattnet efter de stora upptäckarna, från Cambridge Bay i Kanada till Kangerlussuaq på Grönland. Upplev den råa och förrädiska skönheten i de områden som några av historiens kända polarforskare var tvungna att övervinna. Än idag är det få fartyg som kan navigera i denna havspassage som skär genom de avlägsna arktiska regionerna i Nordamerika.

  • Segla ut ur den mytomspunna Nordvästpassagen
  • Utforska Gjøa Haven där Amundsens expedition tillbringade två år och flera medlemmar av Franklin-expeditionen ligger begravda
  • Upplev Ilulissatfjorden som finns med på Unescos världsarvslista
  • Känn historiens vingslag när vi seglar i kölvattnet av forna tiders expeditionsfartyg

Översikt

Nordvästpassagen är en vacker och farofylld farled mellan Stilla havet och Atlanten som har kostat många upptäcktsresande livet under åren. Sedan slutet av 1400-talet var sökandet efter denna mytomspunna sjöväg genom kanadensiska Arktis som en helig graal för upptäckare. Det finns uppgifter om nästan 40 expeditioner som seglade genom dessa vatten, antingen för att utforska de okända områdena eller för att hitta sjövägen till Asien. Det första dokumenterade försöket att ta sig igenom Nordvästpassagen gjordes 1497 av John Cabot. De mest kända resorna var James Cooks misslyckade försök 1776 och naturligtvis den olycksdrabbade Franklin-expeditionen 1834. Först att erövra Nordvästpassagen blev den norske polarforskaren Roald Amundsen på det konverterade fiskefartyget Gjøa under en expedition som pågick mellan 1903 och 1906. På vår Hurtigruten-resa följer vi i de stora upptäckarnas kölvatten för att utforska dessa beryktade vattenvägar.

Den orörda vildmarken i norr

Från Cambridge Bay tar vi oss ut i Kanadas arktiska övärld Nunavut påbörjar vår expedition i hjärtat av den historiska Nordvästpassagen. Du kommer att häpna över den vidsträckta och orörda vildmark du ser från däck när vi tar oss igenom det iskalla vattnet. Vi besöker flera platser där det finns spår av tidigare expeditioner och stannar till i några av världens nordligaste samhällen, utforskar legendariska vikar och kanaler, tar dig med på spännande turer i småbåtar och gör landstigningar. Om väderförhållandena tillåter sjösätter vi våra kajaker eller tar dig med på vandring.

Därefter korsar vi Davis Sund och när vi kommer fram till Grönland kan du besöka några av Grönlands inuitbosättningar och den Unesco-listade Ilulissat-fjorden innan expeditionen avslutas i Kangerlussuaq.

På toppen av jordklotet


Att vara på toppen av jordklotet innebär att man seglar genom isen. Precis som de stora upptäckarna måste vi anpassa oss efter rådande isförhållanden och Nordvästpassagen är ett vatten som inte så många fartyg har försökt sig på fram till nu. Men oavsett var vi seglar kan vi lova en spännande expedition under trygga förhållanden.

 

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• En övernattning i Montreal inklusive frukost före sjöresan
• Transport från hotellet till flygplatsen i Montreal
• Flyg i ekonomiklass mellan Montreal och Cambridge Bay
• Transport mellan flygplats och fartyg i Cambridge Bay och från fartyg till flygplats i Kangerlussuaq
• Utflykt mot iskalotten samt middag efter sjöresan
• Flyg i ekonomiklass mellan Kangerlussuaq och Köpenhamn
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

9 September 2018

Avresa från Montreal, Kanada
Dag 1
Montreal_shutterstock_114914128.jpg
Foto: Vlad G / shutterstock Foto

En av Unescos designstäder


Ort: Montreal, Kanada

Expeditionen börjar med en övernattning i Montreal. Passa på att titta på 1700-talsfasader i Montreals gamla stadsdelar och ta en promenad längs Canal de Lachine. Strosa runt bland butikerna nere i stan och njut sedan av de mest spännande kulinariska upplevelserna i Nordamerika. Montreal är känt för Kamouraska-lamm och arktisk röding. Missa inte heller Poutine som är pommes frites täckta med halvsmält ost och brunsås. I Montreal hittar du också oemotståndliga konditorier, engelska pubar, judiska delikatessaffärer och magnifika matmarknader som påminner om Paris. 

Dag 2
Caribou_Gros_Morne_National_Park_shutterstock_461413561.jpg
Foto: Paul Reeves Photography Foto

”Ett bra fiskeställe”


Ort: Montreal/Cambridge Bay, Victoriaön

Tidigt på morgonen tar en transferbuss dig till flygplatsen för flygresan till Cambridge Bay. Cambridge Bay är ett samhälle beläget på Victoriaöns sydöstkust. På det inuitiska språket inuinnaqtun kallas orten Iqaluktuuttiaq som betyder ”bra fiskeställe”. Samhället ligger nära Ekalluk River som är känd för sin jätteröding. Det har en rik arkeologisk historia och förutom det stora fiskbeståndet finns här också säl, gås, myskoxe och karibu. Överallt på denna stora ö finns arkeologiska platser som visar att urbefolkningen har levt i den här delen av Kanadas arktiska öar under de senaste fyra tusen åren. Roald Amundsen besökte Cambridge Bay 1905, men också 1918 när han återigen seglade igenom Nordostpassagen från väst till öst i det nya fartyget Maud. Fartyget köptes sedan av Hudson Bay Company som fraktfartyg för pälshandel och kom tillbaka till Cambridge Bay 1921. Hon användes sedan i många år innan hon sjönk i hamnen, och hennes exponerade skrov har varit landmärke i Cambridge Bay i 80 år. Nu görs försök att lösgöra fartyget och frakta tillbaka det till Norge. Området har ett rikt djurliv med karibuer, myskoxar och sälar. I hamnen ligger MS Fram redo att ta dig in i Nordvästpassagen.

Dag 3
Musk_ox_shutterstock_368246852.jpg
Foto: Ondrej Prosicky Foto

I hjärtat av Nordvästpassagen


Ort: Gjøa Haven

Gjøa Haven är en populär destination för personer som är intresserade av arktisk historia. Orten har fått sitt namn av den norske polarforskaren Roald Amundsen, som övervintrade här på Gjøa-expeditionen. Han kallade platsen ”den finaste lilla hamnen i världen”. I Gjøa Haven tillbringade Amundsen och hans män två år med att samla in vetenskapliga data, och när de ville ha avbrott i sitt arbete jagade de karibuer och utforskade omgivningarna. När Amundsen kom hit fanns ingen europeisk bosättning här, men han fick kontakt med lokala inuiter och lärde sig av dem hur man överlever och tar sig fram i polarområdena. De lokala inuiterna, netsilikinuiter, är direkta ättlingar till det gamla thulefolket och de har bott i området i över tusen år. John Ross-expeditionen 1829–1833 besökte området och medlemmarna i den ödesdigra John Franklin-expedition 1845 omkom alldeles i närheten, så Gjøa Haven besöks ofta av arktiska historiefantaster. Idag är samhället känt för konst och hantverk – skulptörer härifrån har gjort sig kända för sina shamanansikten och skickliga sömmerskor tillverkar vackra föremål av inuittextilier. Här finns också kulturella höjdpunkter som Heritage Centre, Hamlet Centre och Northwest Passage Territorial Trail. Under de varma månaderna när tundran täcks av blommor och havet är isfritt häckar många arktiska fåglar i närheten, inklusive lom, gås, and, tärna, labb, strandpipare, snösparv och fjälluggla. En ståtlig flock med myskoxar bor också på ön och här hittar vi även karibuer. När vi anländer får vi ett varmt välkomnande i denna ”finaste lilla hamn i världen”.

Dag 4
At-sea_photoshoot_IMG_07211.jpg

Längs James Ross Strait


Ort: Till sjöss

Njut av sjöresan genom det 18 mil långa och 50–65 kilometer breda James Ross Strait, uppkallat efter den brittiske polarforskaren James Clark Ross. På Gjøa-expeditionen seglade Roald Amundsen genom detta sund som sträcker sig mellan King William Island och Boothiahalvön. Beroende på rådande väderförhållanden går vi i land för att vandra eller göra turer i småbåtar.

Dag 5
Polar_Bear_shutterstock_21095542.jpg
Foto: Thomas Barrat Foto

Conningham Bay och genom Bellot Strait


Ort: Till sjöss

När vi anländer till Conningham Bay sjösätter vi våra småbåtar för att utforska viken och hoppas få se det marina djurlivet, eftersom den grunda, breda viken är känd för att locka till sig vitvalar och isbjörnar. Bellot Strait är ett smalt sund som fungerar som passage från Prince Regent Inlet till Peel Sound och Franklin Strait. Söder om kanalen hittar du Boothiahalvön – den nordligaste punkten på Nordamerikas fastland. Det cirka två kilometer breda sundet har starka strömmar som kan komma upp i 15 kilometer i timmen. Isen kan göra området svårnavigerat och en noggrann bedömning av förhållandena måste göras för att hitta rätt tidpunkt så att man undviker de starkaste strömmarna. Men det finns ingen anledning till oro. MS Fram är specialbyggt som expeditionsfartyg med en högre isklass, djupsonderingsdatabas, utdragbar framåtriktad sonar samt sökljus för isberg, och kaptenen och hans besättning har stor erfarenhet av att segla i förrädiska vatten. Vi fortsätter att titta efter djur, och kom ihåg att ju fler ögon som håller utkik, desto större chans finns det att få se isbjörn, som är vanlig i detta område. I detta sund möts vattnen från två världshav och när vi har passerat ligger Stilla havet bakom oss och vi befinner oss i Atlanten.

Dag 6
FortRoss_Nunavut,-Canada_@All-Canada-Photos-Alamy-Stock-Photo_1.1MB.jpg
Foto: All Canada Photos / Alamy Stock Photo Foto

Ett historiskt fort


Ort: Fort Ross

I slutet av kanalen ligger det historiska Fort Ross, en handelsstation som grundades av Hudson Bay Company 1937. Där ligger fortfarande två små stugor som underhålls av den kanadensiska kustbevakningen och hit söker sig ibland lokala inuiter under jaktresor. 

Dag 7
Polar_Bear_shutterstock_21095542.jpg
Foto: Thomas Barrat Foto

Spännande platser med intressant historia


Ort: Beechey Island och Radstock Bay

Vårt första stopp idag är Beechy Island, en plats som ofta nämns i samband med utforskandet av Nordvästpassagen. Den mest kända resan, fortfarande omgärdad av mystik, är den brittiska expeditionen ledd av Sir John Franklin. Två skepp seglade in i passagen 1845 och försvann. Trots att undsättningsexpeditioner skickades ut påträffades ingen av de 129 besättningsmännen levande. Man vet dock att Franklin-expeditionen övervintrade på Beechey Island 1845–1846. Tre gravar på stranden (samt ytterligare en från en av undsättningsexpeditionerna) är bevis på expeditionsmedlemmarnas olyckliga öde. När du går i land kan du besöka gravarna och ruinerna av Northumberland House, som byggdes av den expedition som försökte rädda Franklin och hans män. Det är lätt att förstå vilka utmaningar de upptäcktresande mötte i den frusna vildmarken på denna ödsliga plats. Nästa stopp är Radstock Bay. Viken domineras av det imponerande landmärket Caswell Tower – ett ståtligt berg av sedimentära bergarter som reser sig ur havet. Från stranden som omger bergen kan man ta en kort promenad till en förhistorisk inuitbosättning. Följ med på en utmanande vandring upp till toppen och få en fantastisk utsikt över viken och landskapet. Högst upp finns en liten station som under vissa årstider används för isbjörnsforskning. 

Dag 8
Devon-Island,-Canada_@Albert-Knapp_Alamy-Stock-Photo_3.4MB.jpg
Foto: Albert Knapp Alamy Foto

Övergivna bosättningar och möte med djurlivet


Ort: Lancastersundet och Devonön

Devonön är jordens största obebodda ö (Antarktis räknas som en kontinent).
Vi lägger till i Dundas Harbour, en övergiven bosättning med en gammal kanadensisk polisförläggning och flera arkeologiska fyndplatser. Följ med i land för att se ruinerna av några av dessa byggnader och imponerande platser från tiden då thulefolket, inuiternas förfäder, levde här.
Väster om Dundas Harbour ligger Croker Bay, en stor fjord med två tidvattenglaciärer längst in i viken. Området har ett rikt djurliv och som vid alla expeditioner i Arktis är sökandet efter närkontakt med naturen en del av upplevelsen. Här kan vi se flera sälarter bland annat valross men också vitval och narval. Isbjörnar är vanliga i området och på tundran vid stranden hittar vi små populationer av polarhare och myskoxe. Croker Bay är en perfekt utgångspunkt för små båtutflykter och för att studera det marina djurlivet och glaciärerna på nära håll.

Dag 9
Baffin_Bay_shutterstock_97876934.jpg
Foto: City Escapes Nature Photo Foto

En av Kanadas pärlor i norr


Ort: Pond Inlet, Baffinön

På morgonen sätter vi kurs söderut kryssar vi genom det spektakulära arktiska landskapet i Eclipse Sound innan vi lägger till i Pond Inlet. Den brittiske polarforskaren Sir John Ross döpte samhället till Pond Inlet år 1818 efter John Pond, en känd brittisk astronom. Idag är det pittoreska Pond Inlet, även kallad Mittimatalik på språket inuktitut, en traditionell inuitbosättning på Baffinöns nordspets nära Nordvästpassagens östra inlopp. Pond Inlet omges av bergskedjor, flera dussin glaciärer, natursköna fjordar och vikar, isgrottor, jordpelare och drivande isberg. På väg dit seglar vi genom en vacker kanal med utsikt över fjälltoppar och glaciärer på Baffinön och Bylotön. Vid dessa breddgrader är havet fruset under större delen av året, och bara öppet i juli för en kort sensommarsäsong. Här kan vi börja titta efter Arktis vilda djur, bland annat isbjörnar. Pond Inlet är också en plats som lockar till sig stora flockar narvalar. Pond Inlet har ett litet besökscentrum och lokalbefolkningens uppvisning blir en av höjdpunkterna. 

Dag 10-11
Davis_Straights_shutterstock_189212321.jpg
Foto: Brendan Delany Foto

Vi korsar Davis sund


Ort: Till sjöss

Vi korsar Davis sund, mellan Labradorhavet och Baffinbukten. Sundet är uppkallat efter den engelske upptäcktsresanden John Davis som ledde tre expeditioner i området mellan 1585 och 1587. Han letade efter en sjöväg genom Nordvästpassagen och upptäckte Hudsonsundet. Davis var först med att uppmärksamma möjligheter till säljakt och valfångst i Davis sund och att visa att man fiskade torsk även så här långt norrut. 

Dag 12
23_Ilulissat_Eisfjord_Aussicht-4420_Topaz©Thomas-Haltner.jpg
Foto: Thomas Haltner Foto

Vi korsar Davis sund, mellan Labradorhavet och Baffinbukten. Sundet är uppkallat efter den engelske upptäcktsresanden John Davis som ledde tre expeditioner i området mellan 1585 och 1587. Han letade efter en sjöväg genom Nordvästpassagen och upptäckte Hudsonsundet. Davis var först med att uppmärksamma möjligheter till säljakt och valfångst i Davis sund och att visa att man fiskade torsk även så här långt norrut.


Ort: Ilulissat

Vårt första stopp på Grönland är Ilulissat. När vi kommer i land kan du se hur livet skiljer sig åt på Grönland jämfört med kanadensiska Arktis. Ilulissat ligger i ett hisnande landskap vid Ilulissatfjorden som finns med på Unescos världsarvslista. Här kan du se enorma isberg trängas vid fjordens mynning, precis utanför staden. De kommer från Jakobshavnsglaciären, en av norra halvklotets mest produktiva glaciärer. Isbergen tar sig två mil nedför fjorden innan de kommer ut i Diskobukten. Beundra hur isens nyans förändras när den träffas av midnattssolens strålar. Lyssna till isbergens knakande och mullrande ekon från ena sidan av Ilulissat till den andra. Vi erbjuder en mängd olika alternativ att se fjorden. Antingen tar du en kort promenad genom staden till en knutpunkt där korta leder tar dig ut till fjorden. Ett annat alternativ är att åka ut i lokala båtar och se isen och valarna. Du kan också välja att se området från luften i flygplan eller helikopter.

Dag 13
1200x600_Sisimiut_7229_Trym-Ivar-Bergsmo-.jpg

Modern bosättning med gamla traditioner


Ort: Sisimiut

På väg till Sisimiut rekommenderar vi att du håller dig på däck för att spana efter valar. I vattnen nära orten finns flera arter, som knölvalar och sillvalar. Längs Grönlands västkust är det också vanligt med tumlare, vikvalar och grönlandssäl. Sisimiut ligger fyra mil norr om polcirkeln. Det är en modern stad som samtidigt håller fast vid uråldriga traditioner. Följ med i land för att utforska den färgstarka staden där du kan besöka det lilla muséet, vandra i bergen och köpa lokalt hantverk. Tvärs över Diskobukten ligger Diskoön och orten Qeqertarsuaq. Det var här Gjøa-expeditionen och den andra Fram-expeditionen lade till för att ta ombord hundar och annan utrustning på väg till Nordvästpassagen.

Dag 14
near_Kangerlussuaq12776467464_df321c1693_o_Stefan_Gimpl-Visit_Greenland.jpg
Foto: Stefan Gimpl / Visit Greenland Foto

Vi flyger söderut


Ort: Köpenhamn/Kangerlussuaq

Kangerlussuaq betyder ”stor fjord” och MS Fram följer nästan hela fjorden (19 mil) innan vi når fram till staden. När vi anländer till Kangerlussuaq är expeditionen slut. När vi har stigit av båten gör vi en sista utflykt till den grönländska inlandsisen. De enorma isvidderna sträcker sig 250 mil norrut på höjder upp till 3 200 meter över havsnivån. Vägen som leder till inlandsisens kant bjuder på ett underbart skiftande landskap, från arktisk öken och tundra med låga buskar till bergsterräng med storslagen utsikt över landskapet. Flyget till Köpenhamn avgår sent på kvällen.

Dag 15
1200x600_Copenhagen_©Heather_Poon_day1.png
Foto: Heather Poon Foto

Danmarks trevliga huvudstad


Ort: Köpenhamn

Du anländer till Köpenhamn tidigt på morgonen. Kanske har du tid att utforska den trevliga danska huvudstaden innan du fortsätter resan hem.

Ort Köpenhamn
Ombord Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill köpa flygbiljetter, samt transfer till och från flygplatserna.