Nordvästpassagen – i stora upptäckares kölvatten – västgående

Kangerlussuaq - Cambridge Bay

Segla i kölvattnet efter de stora upptäckarna, från Kangerlussuaq på Grönland till Cambridge Bay i Kanada. Upplev det råa, förrädiska och vackra landskapet i de områden som några av historiens mest kända polarforskare har övervunnit. Än idag är det få fartyg som kan navigera i denna havspassage som skär genom de avlägsna arktiska regionerna i Nordamerika.

  • Segla i den mytomspunna Nordvästpassagen
  • Upplev Ilulissatfjorden som finns med på Unescos världsarvslista
  • Utforska Gjøahavn där Amundsens expedition tillbringade två år och flera medlemmar av Franklin-expeditionen ligger begravda
  • Känn historiens vingslag när vi seglar i kölvattnet av forna tiders expeditionsfartyg

Översikt

Nordvästpassagen är en vacker och farofylld farled mellan Stilla havet och Atlanten som har kostat många upptäcktsresande livet under åren. Sedan slutet av 1400-talet var sökandet efter denna mytomspunna sjöväg genom kanadensiska Arktis som en helig graal för upptäckare. Det finns uppgifter om nästan 40 expeditioner som seglade genom dessa vatten, antingen för att utforska de okända områdena eller för att hitta sjövägen till Asien. Det första dokumenterade försöket att ta sig igenom Nordvästpassagen gjordes 1497 av John Cabot. De mest kända resorna var James Cooks misslyckade försök 1776 och naturligtvis den olycksdrabbade Franklin-expeditionen 1834. Först att erövra Nordvästpassagen blev den norske polarforskaren Roald Amundsen på det konverterade fiskefartyget Gjøa under en expedition som pågick mellan 1903 och 1906. På vår Hurtigruten-resa följer vi i de stora upptäckarnas kölvatten för att utforska dessa beryktade vattenvägar.

Vi startar i Kangerlussuaq där du har chans att se några av Grönlands inuitbosättningar och den Unesco-listade Ilulissat-fjorden innan vi tar oss över Davis Sund och vidare i in i Kanadas arktiska övärld Nunavut. Sedan fortsätter vår expedition till hjärtat av den historiska Nordvästpassagen.

Den orörda vildmarken i norr

Du kommer att häpna över den vidsträckta och orörda vildmark du ser från däck när vi tar oss igenom det iskalla vattnet i arktiska Kanada, eller Nunavut som inuiterna kallar det. Vi besöker flera platser där det finns spår av tidigare expeditioner och stannar till i några av världens nordligaste samhällen, utforskar legendariska vikar och kanaler, tar dig med på spännande turer i småbåtar och gör landstigningar. Om väderförhållandena tillåter sjösätter vi våra kajaker eller tar dig med på vandring.

På toppen av jordklotet

Att vara på toppen av jordklotet innebär att man seglar genom isen. Precis som de stora upptäckarna måste vi anpassa oss efter rådande isförhållanden och Nordvästpassagen är ett vatten som inte så många fartyg har försökt sig på fram till nu. Men oavsett var vi seglar kan vi lova en spännande expedition under trygga förhållanden.

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• Flyg i ekonomiklass mellan Köpenhamn och Kangerlussuaq
• Transport mellan flygplats och fartyg i Kangerlussuaq och från fartyg till flygplats i Cambridge Bay
• Flyg i ekonomiklass från Cambridge Bay till Montreal
• Transport från flygplatsen till ditt hotell i Montreal
• En övernattning i Montreal inklusive frukost efter sjöresan
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

29 augusti 2018

Avresa från Köpenhamn/Kangerlussuaq
Dag 1
View-of-Kangerlussuaq,-Greenland_shutterstock_413786209.jpg
Foto: Robert Szymanski Foto

Flygresa norrut


Ort: Köpenhamn/Kangerlussuaq

Expeditionen startar med en flygresa från Köpenhamn till Kangerlussuaq. Flygplatsen anlades av amerikanerna redan under andra världskriget och användes för mellanlandningar på flygningar till Europa. Idag är den en viktig knutpunkt för internationella flygningar till olika delar av Grönland. Kangerlussuaq betyder ”stor fjord” och MS Fram följer nästan hela fjorden (19 mil) innan vi når öppet hav. 

Dag 2
Sisimiut_DSC_0120_Theme-Media-Martin-Johansen.jpg
Foto: Martin Johansen Foto

Modern bosättning med gamla traditioner


Ort: Sisimiut

På väg till Sisimiut rekommenderar vi att du håller dig på däck för att spana efter valar. I vattnen nära orten finns flera arter, som knölvalar och sillvalar. Längs Grönlands västkust är det också vanligt med tumlare, vikvalar och grönlandssäl. Sisimiut ligger fyra mil norr om polcirkeln. Det är en modern stad som samtidigt håller fast vid uråldriga traditioner. Följ med i land för att utforska den färgstarka staden där du kan besöka det lilla muséet, vandra i bergen och köpa lokalt hantverk. Tvärs över Diskobukten ligger Diskoön och orten Qeqertarsuaq. Det var här Gjøa-expeditionen och den andra Fram-expeditionen lade till för att ta ombord hundar och annan utrustning på väg till Nordvästpassagen.

Dag 3
23_Ilulissat_Eisfjord_Aussicht-4420_Topaz©Thomas-Haltner.jpg
Foto: Thomas Haltner Foto

Bevittna ett isbergs födelse


Ort: Ilulissat

Ilulissat ligger i ett hisnande landskap vid Ilulissatfjorden som finns med på Unescos världsarvslista. Här kan du se enorma isberg trängas vid fjordens mynning, precis utanför staden. De kommer från Jakobshavnsglaciären, en av norra halvklotets mest produktiva glaciärer. Isbergen tar sig två mil nedför fjorden innan de kommer ut i Diskobukten. Beundra hur isens nyans förändras när den träffas av midnattssolens strålar. Lyssna till isbergens knakande och mullrande ekon från ena sidan av Ilulissat till den andra. Vi erbjuder en mängd olika alternativ att se fjorden. Antingen tar du en kort promenad genom staden till en knutpunkt där korta leder tar dig ut till fjorden. Ett annat alternativ är att åka ut i lokala båtar och se isen och valarna. Du kan också välja att se området från luften i flygplan eller helikopter.

Dag 4-5
1uummannaq-panorama-1.jpg
Foto: Chelsea Claus Foto

Vi korsar Davis sund


Ort: Till sjöss

Vi korsar Davis sund, mellan Labradorhavet och Baffinbukten. Sundet är uppkallat efter den engelske upptäcktsresanden John Davis som ledde tre expeditioner i området mellan 1585 och 1587. Han letade efter en sjöväg genom Nordvästpassagen och upptäckte Hudsonsundet. Davis var först med att uppmärksamma möjligheter till säljakt och valfångst i Davis sund och att visa att man fiskade torsk även så här långt norrut. 

Dag 6
Baffin_Bay_shutterstock_97876934.jpg
Foto: City Escapes Nature Photo Foto

En av Kanadas juveler i norr


Ort: Pond Inlet, Baffinön

Den brittiske polarforskaren Sir John Ross döpte samhället till Pond Inlet år 1818 efter John Pond, en känd brittisk astronom. Idag är det pittoreska Pond Inlet, även kallad Mittimatalik på språket inuktitut, en traditionell inuitbosättning på Baffinöns nordspets nära Nordvästpassagens östra inlopp. Pond Inlet omges av bergskedjor, flera dussin glaciärer, natursköna fjordar och vikar, isgrottor, jordpelare och drivande isberg. På väg dit seglar vi genom en vacker kanal med utsikt över fjälltoppar och glaciärer från? på ? Baffinön och Bylotön. Vid dessa breddgrader är havet fruset under större delen av året, och bara öppet i juli för en kort sensommarsäsong. Här kan vi börja titta efter Arktis vilda djur, bland annat isbjörnar. Pond Inlet blir startskottet för vår arktiska safari eftersom det är en plats som lockar till sig stora flockar narvalar. När vi kommer i land kan du jämföra hur livet i kanadensiska Arktis skiljer sig från Grönland. Pond Inlet har ett litet besökscentrum och lokalbefolkningens uppvisning blir en av höjdpunkterna. På kvällen kryssar vi genom det spektakulära arktiska landskapet i Eclipse Sound.

Dag 7
Devon-Island,-Canada_@Albert-Knapp_Alamy-Stock-Photo_3.4MB.jpg
Foto: Albert Knapp Alamy Foto

Övergivna bosättningar och möte med djurlivet


Ort: Övergivna bosättningar och möte med djurlivet

Devonön är jordens största obebodda ö (Antarktis räknas som en kontinent).

På Devonöns södra kust ligger Dundas Harbour, en övergiven bosättning med en gammal kanadensisk polisförläggning och flera arkeologiska fyndplatser. Följ med i land för att se ruinerna av några av dessa byggnader och imponerande platser från tiden då thulefolket, inuiternas förfäder, levde här. Längre västerut ligger Croker Bay, en stor fjord med två tidvattenglaciärer längst in i viken. Området har ett rikt djurliv och som vid alla expeditioner i Arktis är sökandet efter närkontakt med naturen en del av upplevelsen. Här kan vi se flera sälarter bland annat valross men också vitval och narval. Isbjörnar är vanliga i området och på tundran vid stranden hittar vi små populationer av polarhare och myskoxe. Croker Bay är en perfekt utgångspunkt för små båtutflykter och för att studera det marina djurlivet och glaciärerna på nära håll.

Dag 8
day10_NEW.jpg

Spännande platser med intressant historia


Ort: Beechey Island och Radstock Bay

Vårt första stopp idag är Radstock Bay. Viken domineras av det imponerande landmärket Caswell Tower – ett ståtligt berg av sedimentära bergarter som reser sig ur havet. Från stranden som omger bergen kan man ta en kort promenad till en förhistorisk inuitbosättning. Följ med på en utmanande vandring upp till toppen och få en fantastisk utsikt över viken och landskapet. Högst upp finns en liten station som under vissa årstider används för isbjörnsforskning. Nästa anhalt är Beechey Island, en plats som ofta nämns i samband med utforskandet av Nordvästpassagen. Den mest kända resan, fortfarande omgärdad av mystik, är den brittiska expeditionen ledd av Sir John Franklin. Två skepp seglade in i passagen 1845 och försvann. Trots att undsättningsexpeditioner skickades ut påträffades ingen av de 129 besättningsmännen levande. Man vet dock att Franklin-expeditionen övervintrade på Beechey Island 1845–1846. Tre gravar på stranden (samt ytterligare en från en av undsättningsexpeditionerna) är bevis på expeditionsmedlemmarnas olyckliga öde. När du går i land kan du besöka gravarna och ruinerna av Northumberland House, som byggdes av den expedition som försökte rädda Franklin och hans män. Det är lätt att förstå vilka utmaningar de upptäcktresande mötte i den frusna vildmarken på denna ödsliga plats.

Dag 9
FortRoss_Nunavut,-Canada_@All-Canada-Photos-Alamy-Stock-Photo_1.1MB.jpg
Foto: All Canada Photos / Alamy Stock Photo Foto

Starka strömmar och isberg


Ort: Fort Ross och Bellot Strait

Bellot Strait är ett smalt sund som fungerar som passage från Prince Regent Inlet till Peel Sound och Franklin Strait. Söder om kanalen hittar du Boothiahalvön – den nordligaste punkten på Nordamerikas fastland. Det cirka två kilometer breda sundet har starka strömmar som kan komma upp i 15 kilometer i timmen. Isen kan göra området svårnavigerat och en noggrann bedömning av förhållandena måste göras för att hitta rätt tidpunkt så att man undviker de starkaste strömmarna. Men det finns ingen anledning till oro. Fartyget är specialbyggt som expeditionsfartyg med en högre isklass, djupsonderingsdatabas, utdragbar framåtriktad sonar samt sökljus för isberg, och kaptenen och hans besättning har stor erfarenhet av att segla i förrädiska vatten. Öster om kanalen ligger det historiska Fort Ross, en handelsstation som grundades av Hudson Bay Company 1937. Där ligger fortfarande två små stugor som underhålls av den kanadensiska kustbevakningen och hit söker sig ibland lokala inuiter under jaktresor. När vi har utforskat Fort Ross försöker vi ta oss igenom den trånga farleden Bellot Strait. I detta sund möts vattnen från två världshav och när vi har passerat ligger Atlanten bakom oss och vi befinner oss i Stilla havet. Vi fortsätter att titta efter djur, och kom ihåg att ju fler ögon som håller utkik, desto större chans finns det att få se isbjörn, som är vanlig i detta område. 

Dag 10
day10_NEW.jpg

Djurlivet i Conningham Bay


Ort: Till sjöss

Efter att tryggt och säkert ha tagit oss ut från Bellot strait korsar vi Victoriasundet och anländer till Conningham Bay. Vi sjösätter våra småbåtar för att utforska viken och hoppas få se det marina djurlivet, eftersom den grunda, breda viken är känd för att locka till sig vitvalar och isbjörnar.

Dag 11
Musk_ox_shutterstock_368246852.jpg
Foto: Ondrej Prosicky Foto

Längs James Ross Strait


Ort: Till sjöss

Njut av sjöresan genom det 18 mil långa och 50–65 kilometer breda sundet James Ross Strait, uppkallat efter den brittiske polarforskaren James Clark Ross. På Gjøa-expeditionen seglade Roald Amundsen genom detta sund som sträcker sig mellan King William Island och Boothiahalvön. Beroende på rådande väderförhållanden går vi i land för att vandra eller göra turer i småbåtar.

Dag 12
Canada_Goose_shutterstock_90879674.jpg
Foto: Michael G. Mill Foto

I hjärtat av Nordvästpassagen


Ort: Gjøa Haven

Gjøa Haven är en populär destination för personer som är intresserade av arktisk historia. Orten har fått sitt namn av den norske polarforskaren Roald Amundsen, som övervintrade här på Gjøa-expeditionen. Han kallade platsen ”den finaste lilla hamnen i världen”. I Gjøa Haven tillbringade Amundsen och hans män två år med att samla in vetenskapliga data, och när de ville ha avbrott i sitt arbete jagade de karibuer och utforskade omgivningarna. När Amundsen kom hit fanns ingen europeisk bosättning här, men han fick kontakt med lokala inuiter och lärde sig av dem hur man överlever och tar sig fram i polarområdena. De lokala inuiterna, netsilikinuiter, är direkta ättlingar till det gamla thulefolket och de har bott i området i över tusen år. John Ross-expeditionen 1829-1833 besökte området och medlemmarna i den ödesdigra John Franklin-expedition 1845 omkom alldeles i närheten, så Gjøa Haven besöks ofta av arktiska historiefantaster. Idag är samhället känt för konst och hantverk – skulptörer härifrån har gjort sig kända för sina shamanansikten och skickliga sömmerskor tillverkar vackra föremål av inuittextilier. Här finns också kulturella höjdpunkter som Heritage Centre, Hamlet Centre och Northwest Passage Territorial Trail. Under de varma månaderna när tundran täcks av blommor och havet är isfritt häckar många arktiska fåglar i närheten, inklusive lom, gås, and, tärna, labb, strandpipare, snösparv och fjälluggla. En ståtlig flock med myskoxar bor också på ön och här hittar vi även karibuer. När vi anländer får vi ett varmt välkomnande i denna ”finaste lilla hamn i världen”.

Dag 13
Caribou_Gros_Morne_National_Park_shutterstock_461413561.jpg
Foto: Paul Reeves Photography Foto

”Ett bra fiskeställe”


Ort: Cambridge Bay, Victoria Island

Cambridge Bay är ett samhälle beläget på Victoriaöns sydöstkust. På det inuitiska språket inuinnaqtun kallas orten ”Iqaluktuuttiaq” som betyder ”bra fiskeställe”. Samhället ligger nära Ekalluk River som är känd för sin jätteröding. Det har en rik arkeologisk historia och förutom det stora fiskbeståndet finns här också säl, gås, myskoxe och karibu. Överallt på denna stora ö finns arkeologiska platser som visar att urbefolkningen har levt i den här delen av Kanadas arktiska öar under de senaste fyra tusen åren. Roald Amundsen besökte Cambridge Bay 1905, men också 1918 när han återigen seglade igenom Nordostpassagen från väst till öst i det nya fartyget Maud. Fartyget köptes sedan av Hudson Bay Company som fraktfartyg för pälshandel och kom tillbaka till Cambridge Bay 1921. Hon användes sedan i många år innan hon sjönk i hamnen, och hennes exponerade skrov har varit landmärke i Cambridge Bay i 80 år. Nu görs försök att lösgöra fartyget och frakta tillbaka det till Norge. Området har ett rikt djurliv med karibuer, myskoxar och sälar, och i augusti när tundran lyses upp av vilda blommor vimlar det också av fåglar. Det är här som vår expeditionen slutar. Efter att du stigit av fartyget på morgonen tar vi dig till flygplatsen för resan tillbaka till Montréal. Här väntar transport till ditt hotell. 

Dag 14
Montreal_shutterstock_114914128.jpg
Foto: Vlad G / shutterstock Foto

En av Unescos designstäder


Ort: Montreal, Kanada

Om du inte vill flyga hem direkt kan du förlänga upplevelsen med ytterligare några dagar i Montreal. Staden är verkligen en kontrast till allt du har upplevt under expeditionen genom Nordvästpassagen och blir en trevlig och annorlunda avslutning på resan. Titta på 1700-talsfasader i Montreals gamla stadsdelar och ta en promenad längs Canal de Lachine. Strosa runt bland butikerna nere i stan och njut sedan av de mest spännande kulinariska upplevelserna i Nordamerika. Montreal är känt för Kamouraska-lamm och arktisk röding. Missa inte heller Poutine som är pommes frites täckta med halvsmält ost och brunsås. I Montreal hittar du också oemotståndliga konditorier, engelska pubar, judiska delikatessaffärer och magnifika matmarknader som påminner om Paris. 

Ort Montreal, Kanada
Ombord Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill köpa flygbiljetter, samt transfer till och från flygplatserna.