10 anledningar att resa med Nordkapsexpressen

Res längs Norges kust mellan Oslo, syd och norr upp till Europas tak, och vidare in i norrskenets magiska rike.

Foto: Souther Lightscapes GettyImages

1. Huvudstaden, syd och norr

Nordkapsexpressen är vår första resa som besöker både Norges nordligaste och sydligaste platser. Välj att resa från Bergen eller, för första gången under vår 130-åriga historia, till eller från Norges livliga huvudstad Oslo. Nordkap ligger längst upp i Norge och är den europeiska kontinentens nordligaste punkt, präglad av dramatiska klippor som tornar upp sig över havet. Norges sydligaste punkt är full av historiska platser från andra världskriget, vikingatiden och sjöfartslivet.

Foto: Souther Lightscapes GettyImages
Norge, Lofoten, Aurora Borealis över Hamnoy
Norge, Lofoten, Aurora Borealis över Hamnoy
Foto: ©Francesco Riccardo Iacomino

2. Höjdpunkterna längs kusten

I Nordkapsexpressen ingår ett flertal nya stopp bland alla dess 16 handplockade hamnar. Vid 70 °N grader kan du blicka uppåt och spana efter norrsken i Alta, norrskensstaden. I syd kan du göra en djupdykning i vikingahistoria och uppleva de spektakulära vyerna på färden genom Hardangerfjorden. Vi gör också stopp vid hamnar som vi inte har sett på många år, till exempel den traditionella fjordbyn Lødingen.

Norge, Lofoten, Aurora Borealis över Hamnoy
Norge, Lofoten, Aurora Borealis över Hamnoy
Foto: ©Francesco Riccardo Iacomino

3. Vår norrskensgaranti

Nordkapsexpressen avgår från sent i september till mars, så du kan välja mellan att uppleva höstens skiftande färger, snölandskap på vintern eller alla vårkänslor på vårkanten. Det finns även säsonger då Norges förtrollande norrsken gör entré i natthimlen. Om norrskenet inte visar sig under hela din resa på Nordkapsexpressen så erbjuder vi dig en kostnadsfri resa för att försöka igen.

4. Snöskoter eller hundspann

Vi har handplockat fler än 35 säsongsutflykter som du kan lägga till för att sätta guldkant på din resa med Nordkapsexpressen. Upplev Kristiansands historia från andra världskriget, fiska från en 100 år gammal båt på Lofoten och prova på valskådning eller en hundspannstur i Tromsø. Med en genomsnittlig tid på sju timmar vid varje hamn, finns det gott om tid att skapa oförglömliga minnen under en eller fler utflykter.

5. För kustens framtid

Vi är ett av världens mest innovativa och hållbara kryssningsföretag. Vi använder lokala leverantörer så ofta som möjligt, erbjuder en viktig tjänst för kustsamhällena och har infört ett förbud mot engångsplast på våra fartyg. Genom Hurtigruten Foundation stöder vi hållbarhetsprojekt över hela världen, bland annat ett som hjälper till att återställa Norges undervattensskogar av brunalger, ett viktigt område för absorption av koldioxid.

6. En äkta smak av Norge

På Nordkapsexpressen sätter hösten och vintern sin prägel på norska kustens smakupplevelser, med till exempel lamm, rödbetor, svalbardsren, nyjagat vilt, havtorn, skaldjur och skrei (torsk). Konceptet i våra tre restauranger och baren ombord är ”fartyget som Norway's Coastal Kitchen”, en flytande kulinarisk upplevelse baserad på lokala och färska råvaror från leverantörer längs kusten.

7. Bortom restaurangerna

Traditionell norsk mat kommer ofta att stå i fokus, även när du inte äter på restaurangerna ombord. Var med på en kulinarisk demonstration och se på när en av våra kockar filear och tillagar färsk fisk på ett mästerligt sätt. Lär dig om några av alla traditionella konserveringsmetoder i det nordiska köket, som fulländats under tusentals arktiska vintrar. Provsmaka regionala delikatesser och få reda på allt om de subtila variationerna av akvavit.

Foto: Shutterstock

8. En bekväm fristad till havs

När du stiger ombord ditt fartyg, MS Trollfjord, hamnar du i en värld av avkoppling. Inredningen är klassisk. Atmosfären är avslappnad. Insidan pryds av naturmaterial som samspelar med stora fönster i de gemensamma utrymmena och suddar ut gränsen mellan kust och fartyg. Träna i gymmet på översta däck med en vy som du aldrig tröttnar på, eller slå dig ned i en bekväm fåtölj i panoramasalongen och se kusten glida förbi.

Foto: Shutterstock

9. Vi fångar kustens skönhet

Kustteamet är dina värdar för norska kusten. De kommer glatt att visa dig exempel på norsk historia och kultur, och berätta om landskapets olika sevärdheter på ett engagerande sätt på däck. Delta i inkluderade konsttillfällen och lär dig måla inspirerande landskap, eller lyssna på deras tips och trick för att fånga det flyktiga norrskenet på en fotokurs.

10. Njut av frukost i sängen varje dag

För att få den ultimata upplevelsen av Nordkapsexpressen kan du unna dig en av MS Trollfjords fantastiska sviter. De här eleganta, rymliga rummen erbjuder en extra stor säng för att njuta av rumsservice-frukosten varje dag. Det finns även en privat balkong där du får en helt egen utsikt över kusten. I din svit ingår dessutom alla måltider från fartygets à la carte-restaurang, hur många cocktails du vill i baren, och en dekadent afternoon tea i den exklusiva loungen.

Ditt äventyr börjar här