10 anledningar att resa med Nordkapsexpressen

Res längs Norges kust från Oslo till Norges sydligaste och nordligaste punkter, upp till toppen av Europa och vidare in i norrskenets magiska rike.

Foto: Getty Images

1. Huvudstaden och Norges sydligaste och nordligaste punkt

Nordkapsexpressen är vår första rutt som går till både Norges nordligaste och sydligaste punkt. Välj om du vill resa från Bergen eller – för första gången under vår 130-åriga historia – till eller från Norges pulserande huvudstad Oslo.

Nordkap ligger längst upp i Norge på europeiska kontinentens nordligaste punkt och består av branta klippor som tornar upp sig över havet. Norges sydligaste punkt är full av historiska platser från andra världskriget, vikingatiden och sjöfarten.

 

Foto: Getty Images
Norrskenskatedralen, Alta
Norrskenskatedralen
Foto: Tommy Simonsen

2. Höjdpunkterna längs kusten

I Nordkapsexpressens rutt ingår flera nya stopp på 16 noga utvalda resmål. Vid 70 grader nord kan du blicka upp mot himlen och spana efter det magiska ljuset i norrskensstaden Alta. Längst söderut kan du lära dig mer om vikingahistoria och uppleva de spektakulära vyerna när vi går genom Hardangerfjorden. Fartyget lägger också till i hamnar vi inte varit i på många år, till exempel den traditionella orten Lødingen alldeles vid fjorden.

Norrskenskatedralen, Alta
Norrskenskatedralen
Foto: Tommy Simonsen
The Northern Lights over Vesterålen
Foto: Shutterstock

3. Vår norrskensgaranti

Nordkapsexpressen avgår från slutet av september till mars, så du kan välja om du vill uppleva höstens sprakande färger, ett snötäckt vinterland eller känna pirrande vårkänslor på vårkanten. Samtidigt är det tiden när Norges förtrollande norrsken gör entré på natthimlen. Och skulle det vara så att norrskenet inte visar sig under hela din resa på Nordkapsexpressen erbjuder vi dig en kostnadsfri resa för att ge dig en ny chans.

The Northern Lights over Vesterålen
Foto: Shutterstock
Dog sledding, Tromso, Norway
Foto: Hurtigruten Norway

4. Vill du köra snöskoter eller hundspann?

Vi har valt ut mer än 35 säsongsbaserade utflykter som du kan boka som tillval för att sätta guldkant på din resa med Nordkapsexpressen. Få en inblick i Kristiansands historia från andra världskriget, fiska från en 100 år gammal båt i Lofoten och följ med på valskådning eller hundspannstur i Tromsø. Med en genomsnittlig tid på sju timmar i varje hamn finns det gott om tid att få oförglömliga minnen under en eller fler utflykter.

Se alla utflykter Se alla utflykter
Dog sledding, Tromso, Norway
Foto: Hurtigruten Norway
MS Trollfjord, Hurtigruten
Foto: Alamy Stock Photo

5. För kustens framtid

Hurtigruten är ett av världens mest innovativa och hållbara kryssningsföretag. Vi använder lokala leverantörer så ofta som möjligt, bidrar med viktig service för kustsamhällena och har infört ett förbud mot engångsplast på våra fartyg. Genom Hurtigruten Foundation stöder vi hållbarhetsprojekt över hela världen, bland annat ett som bidrar till att återställa Nordnorges marina skogar, vilka är viktiga undervattenshabitat som absorberar koldioxid.

MS Trollfjord, Hurtigruten
Foto: Alamy Stock Photo
Bild av en utsökt måltid med fisk och lokala ingredienser
Foto: Agurtxane Concellon

6. En äkta smak av Norge

På Nordkapsexpressen sätter hösten och vintern sin prägel på norska kustens smakupplevelser med till exempel lamm, rödbetor, renkött, vilt, havtorn, skaldjur och skrei (torsk). Konceptet i våra tre restauranger och baren ombord är Norway’s Coastal Kitchen, som bjuder på en flytande kulinarisk upplevelse med mat tillagad på lokala och färska råvaror från leverantörer längs hela kusten.

Bild av en utsökt måltid med fisk och lokala ingredienser
Foto: Agurtxane Concellon
Foto: Agurtxane Concellon

7. Matupplevelser utanför restaurangerna

Traditionell norsk mat står ofta i fokus även utanför restaurangerna ombord. Var med på en kulinarisk demonstration och se på när en av våra duktiga kockar filear och tillagar färsk fisk. Du får också lära dig om traditionella konserveringsmetoder i det nordiska köket. Provsmaka regionens delikatesser och lär dig allt om variationerna av akvavit.

Foto: Agurtxane Concellon
Foto: Espen Mills

8. En bekväm resa till havs

När du går ombord på fartyget MS Trollfjord känner du omedelbart den avkopplande atmosfären. Fartyget har klassiskt inrett med naturmaterial och stora fönster i de gemensamma utrymmena som suddar ut gränsen mellan kusten och fartyget. Träna i gymmet på översta däck med en vy som du aldrig tröttnar på eller slå dig ned i en bekväm fåtölj i panoramasalongen och se kusten glida förbi.

Foto: Espen Mills

9. Fånga kustens skönhet

Kustteamet är dina värdar under resan längs norska kusten. De berättar gärna om norsk historia och kultur och pekar ut olika sevärdheter i landskapet på däck. Delta i en konstworkshop och måla det inspirerande landskapet du har framför dig eller få tips på hur du fotar det flyktiga norrskenet under en fotoworkshop.

Möt teamet Möt teamet
Foto: Espen Mills

10. Njut av frukost på sängen varje dag

För att få den ultimata upplevelsen av Nordkapsexpressen kan du unna dig en av MS Trollfjords fina sviter. Vad kan väl vara bättre än en stor, fint inredd svit där du kan få frukost på sängen varje dag? På den privata balkongen kan du luta dig tillbaka och njuta av utsikten i lugn och ro. Dessutom ingår alla måltider i fartygets à la carte-restaurang, valfritt antal cocktails i baren och dekadent afternoon tea i den exklusiva loungen.

Foto: Espen Mills

Ditt äventyr börjar här