10 anledningar att resa med Svalbardexpressen

Läs vidare för att se varför du ska göra den romantiska resan till världens ände under ljuset från Arktis midnattssol.

1. Besök den sista staden före Nordpolen

Vår resa tar oss till Longyearbyen vid 78 °N och tillbaka. Längs vägen gör Svalbardexpressen uppehåll i 16 olika hamnar, handplockade med 130 års erfarenhet av resor längs den norska kusten. Utforska allt från fjällbyn Åndalsnes till Træna, ett av landets äldsta fiskesamhällen. Se fågelbergen på ön Bjørnøya i Barents hav och res långt in i isbjörnens rike när vi besöker den tidigare gruvorten Ny-Ålesund. 

2. Sola dig på däck – efter midnatt

Vi reser långt ovanför polcirkeln under sommaren, en årstid då midnattssolens strålar sköljer över regionen. Se hur solen rör sig över himlen utan att någonsin gå ner bakom horisonten under en oförglömlig sommarupplevelse. På Svalbard håller solen sig framme dygnet runt från slutet av april till slutet av augusti. Regionen får ett magiskt skimmer och du får 24 timmars dagsljus för att kunna njuta av de vackra vyerna.

3. Fiska och paddla kajak i Lofoten

Det finns gott om tid att upptäcka varje resmål eftersom vi tillbringar i genomsnitt sex timmar i varje hamn. Det bästa sättet att uppleva allt Norge har att erbjuda är med vårt nya utbud av över 30 spännande sommarutflykter.

Prova ståpaddling i Åndalsnes, besök en forntida vikingagård i Tromsø, utforska sagolika Senjaelcykel eller gör en tur med hundspann på hjul på Svalbard. 

Se alla utflykter Se alla utflykter

4. Håll utkik efter isbjörnar

Floran och faunan vid världens ände saknar motstycke. Se valrossar som solar sig på vackra, vita sandstränder. Spana efter isbjörnar på jakt efter sälar längs kusten. Håll utkik efter valar i vattnet och havsörnar som seglar högt över de klarblå fjordarna och frodiga fjällen eller renar som betar på Svalbards imponerade höjder.  

5. Återupplev sjöfartens guldålder

Fartyget MS Trollfjord, med sin stilrena, skandinaviska inredning i naturmaterial, är din tillflyktsort till havs. Atmosfären är informell, en gnutta nostalgisk och får det att kännas som att livet saktar ner för en stund. Varva ner med en cocktail på valfri våning i fartygets lounge och småprata med likasinnade resenärer, eller njut av sommarens vackra vyer från panoramabastun.

6. Kusten är vårt skafferi

Fartygets tre restauranger, panoramabar och vårt Norway’s Coastal Kitchen-koncept hämtar sin inspiration från lokala, säsongsbaserade råvaror, traditionella konserveringsmetoder och nya tolkningar av klassiska menyer. Njut av färska bär, ätbara blommor, rabarber, grönsaker och havets alla läckerheter – sommarens smaker längs den norska kusten.

Restauranger på Svalbardexpressen Restauranger på Svalbardexpressen

7. Lär dig hemligheterna bakom nordisk mat

Svalbardexpressen har dock mycket mer att erbjuda än bara inbjudande restauranger och utsökt mat och dryck. Vårt nya utbud av matkurser och provsmakningar gör att den norska kustens smaker, leverantörer och arv står i centrum under hela din upplevelse. Se hur du förbereder den perfekta gravlaxen och lär dig mer om matlagning med hållbara ingredienser, såsom sjögräs.

Foto: Espen Mills

8. Svitupplevelsen

Om du vill ha den bästa tänkbara komforten, maten och servicen rekommenderar vi attdu bokar en svit på MS Trollfjord. Här får du en extra stor säng, egen balkong, obegränsad minibar och möjligheten att få din frukost serverad som rumsservice. Svitgäster kan även njuta av à la carte-måltider under hela dagen, lyxigt eftermiddagste med mousserande vin, obegränsat med drinkar och en exklusiv middag tillsammans med fartygets officerare.

Foto: Espen Mills

9. Borta bra, men hemma bäst

Vårt kustteam består av fem medlemmar som anordnar aktiviteter varje dag under resan. De arrangerar kurser i hantverk och foto, filmkvällar, utomhusaktiviteter samt ytterligare, tillvalbara vandringar.

Resten av tiden delar de med sig av sin kunskap om kusten och bjuder på intressanta fakta om regionens kultur och historia.

Lär känna teamet Lär känna teamet

10. Resor som ger tillbaka

Våra resor har hjälpt norska kustsamhällen och fört samman familj och vänner i flera generationer. Dessutom väljer vi närproducerad mat och dryck, vilket sparar på utsläpp samtidigt som lokala leverantörer kan utöka sin verksamhet. Vår stiftelse driver även olika hållbarhetsprojekt i Norge, däribland ett omfattande program för strandstädning på Svalbard.

Ditt äventyr börjar här