Arbetande fartyg: MS Vesterålen – norrgående

Bergen - Kirkenes

Res med ett mindre och intimare fartyg, där du kan gå "bakom kulisserna" för att lära dig med om Hurtigrutens historia och besättning. MS Vesterålen har fått sitt namn efter ett av Norges vackraste landskap, och en resa med skeppet är verkligen något i särklass.

 • Upplev det dagliga livet och arbetet ombord på MS Vesterålen
 • Delta i lärorika och praktiska kurser, där du får lära dig om kartor, kompasser och knopar
 • Håll dig aktiv och äventyrslysten genom att delta i våra spännande utflykter på vatten och land

Översikt

Nu har du en unik chans att följa med på specialkryssningar med MS Vesterålen, där du får lära dig mer om Hurtigruten och dess fascinerande historia. Du får lära känna besättningen, delta i livet ombord och få insikt i hur det är att arbeta och bo till sjöss. Du får självklart också uppleva den vackra naturen och kan följa med på utflykterna längs vägen men resan får en extra dimension genom att du kommer närmare inpå det som är själva Hurtigruten.

Det händer alltid något ombord

Varje dag får du inblick i en ny sida av den dagliga driften av Hurtigruten. Varannan dag blir det föredrag om arbetet i maskinrummet, på bryggan, i galleriet, i köket och i lastrummet. Hotellchefen berättar om hotelldriften och besättningen om sina arbetsuppgifter. Du får se filmer och lyssna till intervjuer och du kan delta i en kurs i navigation (karta och kompass) eller lära dig att slå sjömansknopar. Du får också informationsmaterial, både i tryckt och digital form, om Hurtigrutens hela historia och utvecklingen av fartygen och verksamheten.

Varje gång vi seglar förbi historiska eller andra intressanta platser är det samling ute på däck för en underhållande presentation som förhöjer upplevelsen. Vid resans slut kan du köpa din egen exklusiva loggbok som blir ett speciellt minne från en lärorik och annorlunda reseupplevelse längs norska kusten. Följ med på världens vackraste sjöresa, delta i utflykterna vi erbjuder längs vägen och lär dig mer om Hurtigrutens historia och dagliga drift – på en och samma gång.

I priset ingår:

    •    En resa med Hurtigruten med helpension i vald hyttkategori 

Inkluderas inte:

 • Flyg och anslutningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla hyttkategorier finns inte tillgängliga på alla avgångar.
 • Pris för enkelhytt fås på begäran.
 • Hurtigruten har flexibel prissättning. Det innebär att priserna sätts baserat på efterfrågan och ledig kapacitet.

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Lär dig mer om vad du kommer uppleva på din resa med MS Vesterålen. Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Utresa Varierar efter årstid

Dagliga avgångar, året om

Avresa från Bergen, Norway
Dag 1

Resan börjar i Bergen – porten till fjordarna


Ort: Bergen

Din resa startar i Bergen, staden som omges av sju fjäll. Passa på att utforska denna kulturella stad som är porten till fjordarna innan du går ombord. Bergen grundades 1070 och var Norges huvudstad under många år. Staden är en utgångspunkt för resor i Norge och har behållit en stor del av sin lokala karaktär och historia. Ett exempel är den historiska, Unescolistade stadsdelen Bryggen med sina färgglada hus som byggdes så tidigt som på 1300-talet. Promenera runt i denna charmiga stad, fika på något av utekaféerna, njut av utsikten under en tur med Fløibanen eller besök den berömda fiskmarknaden.

När du har kommit ombord dukar vi upp till en härlig buffémiddag med läckerheter från norska kusten. Vi sätter kurs norrut och går genom Hjeltefjorden, precis som vikingarna gjorde när de drog ut i världen mot Shetlandsöarna och andra platser. Tillbringa kvällen med att koppla av och beundra det spektakulära landskapet utanför, antingen från däck eller i våra panoramasalonger. 

Innan resan börjar kan du passa på att uppleva mer av Norge genom att boka en våra Land Adventures. Vi erbjuder en mängd olika resepaket i våra större hamnar längs Norges kust. På turen ”Norge i ett nötskal” tar vi dig med till några av regionens mest natursköna platser, som storslagna fjordar, lantliga idyller och den spektakulära Flåmbanen. Dessa Land Adventures är idealiska om du vill förlänga din resa och se mer av Norges inland.

Dag 2

En dag full av arkitektoniska mästerverk och naturskatter


Ort: Florø - Molde

Om du vaknar tidigt får du njuta av utsikten över den idylliska Nordfjord innan du äter en välsmakande frukost. Därefter seglar vi förbi Vestkap och är ute på öppet hav för första gången. Fartyget navigerar genom öar, skär och holmar innan vi ankommer i Ålesund. Ålesund utmärker sig genom sina många spiror, torn och utsmyckade byggnader och är känd för sin vackra arkitektur i jugendstil. Staden återuppbyggdes i denna stil efter branden 1904 som ödelade en stor del av staden. Om du gillar marint djurliv får du inte missa ett besök på Atlanterhavsparken – ett av norra Europas största saltvattensakvarier. Här ingår också ett besök hos pingvinerna i utomhusbassängen. Efter besöket i Atlanterhavsparken fortsätter vi till Akslafjället, där du kan beundra den fantastiska utsikten över staden.

På sommaren går vi in i spektakulära, Unesco-listade Geirangerfjorden och passerar 800 meter höga klippor och imponerande vattenfall på vägen. På hösten utforskar vi Hjørundfjorden, en pärla mitt i de majestätiska Sunnmørealperna. Detta avlägsna och oförstörda naturlandskap långt ifrån livliga turiststråk ger fjorden sin speciella karaktär och vi tar dig med längs branta fjällväggar, gröna ängar, ensligt belägna bergsgårdar och små byar. 

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla preliminära och kan komma att ändras)

Dag 3

Känn historiens vingslag i den gamla huvudstaden


Ort: Kristiansund – Rørvik

Få stora städer har lyckats bevara sin intimitet så väl som Norges tredje största stad, Trondheim. Vikingakungen Olav Tryggvason grundade staden redan år 997. Här kan du följa med på en valfri utflykt till Norges nationalhelgedom, Nidarosdomen, landets enda gotiska katedral, som är byggd över Olav den heliges grav. Här kan du beundra katedralens otroliga arkitektoniska detaljer och fina konstverk. Vi fortsätter till Ringve museum, där vi får lära oss mer om Norges musikhistoria. Denna herrgård är omgiven av en underbar botanisk trädgård och har du en fantastisk utsikt över både staden och fjorden.

Du kan också utforska Trondheim i kajak och paddla längs Nidelven från juni till september. Eller varför inte uppleva Trondheim på cykel under sommarmånaderna och prova världens enda cykelhiss. På sommaren kan du följa med expeditionsteamet ut i småbåtar för att upptäcka mer av Trondheim och dess omgivningar.

Senare på eftermiddagen sätter fartyget kurs mot nordväst och vi passerar den vackra fyren Kjeungskjær samt mängder av natursköna öar och klippformationer. När vi har gått igenom smala Stokksundet lägger vi till i charmiga Rørvik.

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla preliminära och kan komma att ändras)

Dag 4

Välkommen till Arktis!


Ort: Brønnøysund - Svolvær

Idag korsar vi polcirkeln! Denna osynliga linje ligger på 66°33’N och markerar gränsen till Arktis. På sommaren innebär det att vi få uppleva midnattssolen, då solen är uppe dygnet runt. Under vintern är det ovanför denna latitud vi har de bästa chanserna att få vara med om norrskenet. Om du inte är vaken när vi passerar polcirkeln ser kaptenen ändå till att det blir en minnesvärd händelse. Seglar du i arktiska farvatten för första gången uppmärksammas det med en högtidlig polcirkelceremoni under dagtid.

I närheten av Ørnes finns Svartisen, Norges näst största glaciär. Följ med på en utflykt till Svartisens turistcenter på sommaren och beundra det vackra, gåtfulla islandskapet. Därefter fortsätter turen längs den vackra Helgelandskusten till Bodø, där du går ombord på fartyget igen. I Bodø kan du följa med på ett äventyr i harmoni med naturen och uppleva mäktiga örnar och djupblått hav. Vi åker till Saltstraumen i en RIB-båt, där du får uppleva världens mest kraftfulla tidvatten. På denna spännande resa genom dramatiska landskapet finns det också goda chanser att få syn på havsörn.

Senare på eftermiddagen kan du se den 1 000 meter höga Lofotsväggen träda fram allt tydligare vid horisonten. Lofoten är en oförglömlig upplevelse med sina majestätiska granitklippor och vita sandstränder. Låt dig charmas av denna ögrupp med sina pittoreska små fiskebyar och bohemiska atmosfär. Gå en promenad mellan torkställningar och rorbuer, de traditionella fiskebostäderna.

I Stamsund kan du följa med på en historisk resa till vikingamuseet Lofotr. Där bjuds du in till hövdingens hus, en fullskalig rekonstruktion av ett gammalt vikingahus, med utställningar som visar fynd från vikingatiden. Hövdingen och husfrun bjuder in dig till ett midvinterblot i gästabudssalen. Här får du få ett smakprov på hur livet kunde te sig på vikingatiden med traditionell mat och dryck samt kostymer, sång och dans.

Mellan Stamsund och Svolvær kan du följa med till en gård som odlar örter och tillverkar ost, eller besöka Lofotens enda bryggeri, som ligger i en tidigare fiskerianläggning. 

När vi passerar polcirkeln på vintern börjar jakten på norrskenet. Vi uppmärksammar denna händelse genom att visa vår multimediapresentation, ”det magiska ljuset, Aurora Borealis”, med bilder, tal och musik. När vi seglar genom det trånga Raftsundet gör vi ett stopp vid inloppet till Trollfjorden, där vi serverar färska fiskkakor på däck. Du får också höra om ”slaget vid Trollfjorden”, som ägde rum här under vintern 1890. Om du tittar noga kanske du ser ett troll uppe bland de branta fjällen – åtminstone i fantasin.

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla preliminära och kan komma att ändras)

Dag 5

Känn dig som en polarhjälte


Ort: Stokmarknes - Skjervøy

Förbered dig på en dag full av spännande aktiviteter, oavsett årstid! Under morgontimmarna gör vi korta stopp i Risøyhamn, Harstad och Finnsnes. Vi fortsätter sedan till Tromsø, huvudstaden i Arktis, för en längre vistelse. Härifrån har många kända arktiska expeditioner haft sin startpunkt. Följ med på vår utflykt ”polarhistorisk stadsvandring” på vintern för att lära dig mer om upptäcktsresande och arktiska jägare, och provsmaka öl från världens nordligaste bryggeri. Du kan också delta i en utflykt för att lära dig mer om samernas levnadssätt och renskötsel.

Under vintern och våren kan du få ut mer av din vistelse i Tromsø genom en fartfylld åktur i hundsläde. På denna arktiska miniexpedition drar huskyhundarna dig över det frusna landskapet medan du njuter av en fantastisk utsikt över havet, fjällen och de öppna vidderna. Upplev polarnatten där de enda ljuskällorna är våra pannlampor, stjärnhimlen och, om vi har tur, det magiska norrskenet. Varför inte utmana dig själv med en tur på längdskidor eller med snöskor.

På sommaren kan du följa med expeditionsteamet på utflykter i småbåtar för att upptäcka mer av Tromsø och dess omgivningar.

Eller varför inte uppleva lugnet på havet genom att tyst glida fram genom orörda vatten i kajak? Att paddla fram i vattnen utanför Tromsøs kust med fjällen som bakgrund är ett ypperligt sätt att komma nära inpå det marina djurlivet. En annan lugn och stilla aktivitet är valexpeditionen på vintern i Kaldfjorden. Här vägleds du av en kunnig besättning som är utbildad i ansvarsfull vildmarksturism i skonaren Opal, en koldioxidneutral segelbåt i ek. Det enda ljud du hör är valar som bryter vattenytan och sprutar vatten från sina blåshål och troligtvis ditt hjärta som slår lite snabbare än normalt.

Efter en spännande dag i Tromsø fortsätter vi vår resa norrut. På vintern bjuder kaptenen in gästerna att smaka lutfisk på däck. Nu är vi i det område längs kusten där du har störst chanser att få se norrskenet mellan oktober och mars. Vi samlas på däck för att hålla utkik efter detta hisnande fenomen.

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla preliminära och kan komma att ändras)

Dag 6

Högt upp på jordklotet – Nordkap


Ort: Øksfjord – Berlevåg

Njut av det magnifika subarktiska landskapet när vi passerar 71:a breddgraden på vår resa mot Nordkap, en av de nordligaste punkterna på den europeiska kontinenten. På sommaren kan du se hjordar av betande renar och små samebyar.

Efter korta stopp i Hammerfest och Havøysund tidigt på morgonen lägger vi till i Honningsvåg, porten till det spektakulära Nordkap. Följ med på en valfri utflykt till Nordkapsplatån där du befinner dig på 71°10’21´N, bara 200 mil från den geografiska Nordpolen. När du står högst upp på den 307 meter höga Nordkapsplatån och beundrar utsikten känns det verkligen som du är vid världens ände. Glöm inte kameran, så att du kan föreviga denna fantastiska plats. Nära Nordkap hittar du ett av världens mest spännande naturreservat, Gjesværstappan. Följ med på en fågelsafari för att uppleva Finnmarkens största flockar av lunnefågel och mängder av tretåiga måsar. Under häckningssäsongen sjuder detta område av liv och mäktiga havsörnar svävar i skyn på jakt efter byte. Samtidigt fylls luften av en kakofoni av skrin från sillgrisslor, tordmular, skarvar, kustlabbar, stormfåglar, spetsbergsgrisslor och de stora havssulorna. 

Om du vill lära dig mer hur folket lever i denna avlägsna region, följ med på turen genom Magerøyas fantastiska landskap till fiskelägena Kamøyvær och Skarsvåg. Under turen berättar din guide om områdets natur, kultur och historia.

Vi fortsätter sedan norrut in i hjärtat av samernas rike och passerar deras gamla heliga plats, klippformationen Finnkirka. Därefter börjar vi närma oss vårt nästa stopp som är fiskeläget Kjøllefjord. Samtidigt som du njuter av det natursköna landskapet har du också möjlighet att lära dig mer om samernas levnadssätt och traditioner. Du får även höra jojk. På vintern kan du följa med ​​på en oförglömlig snöskotertur till ett av Europas mest extrema och spännande naturområden. På vägen dit berättar guiderna om samer, geografiska och klimatiska förhållanden, livet vid Finnmarkskusten och hur lokalbefolkningen effektivt utnyttjar naturen under både sommar- och vintersäsongen. Upplev snöklädda dalar, frisk vinterluft och kanske även det fascinerande norrskenet på den klara stjärnhimlen. ”Samisk höst” är en utflykt där du får lära dig mer om den arktiska naturens ”skafferi och apotek” och smaka på torkat renkött, saft av kråkbär, örtte och rosenrotsmixtur. Du kanske också känner närvaron av samernas shaman, nåjden.

I Berlevåg kan du på vintern följa med på en unik tvådagarsexpedition i den arktiska vildmarken, där vi tar oss fram både i hundsläde och på snöskoter. 

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla preliminära och kan komma att ändras)

Dag 7

Huvudstaden i Barentsregionen


Ort: Kirkenes

Landskapet blir alltmer dramatiskt när vi närmar oss Kirkenes. Vi anländer till närliggande Vadsø tidigt på morgonen och strax efter frukost lägger vi till i Kirkenes, vid 30° öst, som ligger längre österut än Istanbul och S:t Petersburg. Det är här som Hurtigruten vänder söderut igen. Kirkenes är känd som huvudstaden i Barentsregionen och porten till öst.

Den ryska gränsen ligger bara några kilometer bort och här är de lokala vägskyltarna skrivna på både norska och ryska. Under alla årstider finns mycket att uppleva under vårt besök nära den ryska gränsen. Gör en tur med buss (året om), njut av en flodbåtssafari, eller följ med på en fartfylld tur på fyrhjulingar. I Kirkenes kan du besöka flera fascinerande små museer, där du får veta mer om historia och kulturarv på denna avlägsna plats.

I Kirkenes slutar detta Hurtigruten-äventyr. 

Ort Kirkenes, Norge
Ombord

Fartyget som seglar denna rutt

Låt dig charmeras av den intima atmosfären ombord på MS Vesterålen och hennes ljusa, trevliga gemensamma utrymmen. Njut av utsikten från panoramaloungen och den stora konstsamlingen ombord.

Upplevelser

Nordgående utflykter 2017

Den nordgående kustresan ger dig en känsla av kulturell utforskning medan du seglar till de stora kuststäderna och avsides liggande byarna, in i fjordarna och över polcirkeln. Dessa utflykter t.o.m. 31 mars 2018.

Hamnar

Läs mer om de charmerande hamnar och städer du kommer att besöka på resan.

Sevärdheter

Utforska de naturliga underverken, hamnarna och djurlivet som du kan få se på din resa i Norge.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan få uppleva på en resa i Norge

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Bergen respektive Trondheim samt anslutning till och från flygplatsen.