Arbetande fartyg: MS Vesterålen – sydgående

Kirkenes - Bergen

Res med ett mindre och intimare fartyg, där du kan gå "bakom kulisserna" för att lära dig med om Hurtigrutens historia och besättning. MS Vesterålen har fått sitt namn efter ett av Norges vackraste landskap, och en resa med skeppet är verkligen något i särklass.

 • Upplev det dagliga livet och arbetet ombord på MS Vesterålen
 • Delta i lärorika och praktiska kurser, där du får lära dig om kartor, kompasser och knopar
 • Upplev det magiska Lofoten och andra naturens under på dagtid
 • Håll dig aktiv och äventyrslysten genom att delta i våra spännande utflykter på vatten och land

Översikt

Nu har du en unik chans att följa med på specialkryssningar med MS Vesterålen, där du får lära dig mer om Hurtigruten och dess fascinerande historia. Du får lära känna besättningen, delta i livet ombord och få insikt i hur det är att arbeta och bo till sjöss. Du får självklart också uppleva den vackra naturen och kan följa med på utflykterna längs vägen men resan får en extra dimension genom att du kommer närmare inpå det som är själva Hurtigruten.

Det händer alltid något ombord

Varje dag får du inblick i en ny sida av den dagliga driften av Hurtigruten. Varannan dag blir det föredrag om arbetet i maskinrummet, på bryggan, i galleriet, i köket och i lastrummet. Hotellchefen berättar om hotelldriften och besättningen om sina arbetsuppgifter. Du får se filmer och lyssna till intervjuer och du kan delta i en kurs i navigation (karta och kompass) eller lära dig att slå sjömansknopar. Du får också informationsmaterial, både i tryckt och digital form, om Hurtigrutens hela historia och utvecklingen av fartygen och verksamheten.

Varje gång vi seglar förbi historiska eller andra intressanta platser är det samling ute på däck för en underhållande presentation som förhöjer upplevelsen. Vid resans slut kan du köpa din egen exklusiva loggbok som blir ett speciellt minne från en lärorik och annorlunda reseupplevelse längs norska kusten. Följ med på världens vackraste sjöresa, delta i utflykterna vi erbjuder längs vägen och lär dig mer om Hurtigrutens historia och dagliga drift – på en och samma gång.

I priset ingår:

 • En resa med Hurtigruten med helpensioni vald hyttkategori 

Inkluderas inte:

 • Flyg och anslutningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla hyttkategorier finns inte tillgängliga på alla avgångar.
 • Pris för enkelhytt fås på begäran.
 • Hurtigruten har flexibel prissättning. Det innebär att priserna sätts baserat på efterfrågan och ledig kapacitet.

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Lär dig mer om vad du kommer att uppleva under en resa med MS Vesterålen. Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Utresa Varierar efter årstid

Dagliga avgångar, hela året

Avresa från Kirkenes, Norge
Dag 1

Huvudstaden i Barentsregionen


Ort: Kirkenes

Ditt äventyr startar i staden där Hurtigruten vänder. När fartyget påbörjar resan söderut har du efter lunch tid att koppla av och njuta av utsikten över det arktiska landskapet på däck eller i panoramasalongen. Ännu har du bara sett hälften av vad vår resa längs den norska kusten har att erbjuda så förbered dig på många nya upplevelser. De hamnar som vi besökte på natten på den norrgående resan kan du nu se i dagsljus på den sydgående. På eftermiddagen lägger fartyget återigen till i Vardø, Norges östligaste hamn. Om vädret tillåter kanske du har lust att ta ett vinterbad i Norra ishavet. På våren har vi en presentation av de vadarfåglar som bor längs den norska kusten. Med kurs söderut går vi sedan längs Varangerhalvön till Båtsfjord, innan vi kommer fram till Berlevåg på kvällen. Här finns en av Norges mest berömda manskör som till största delen består av yrkesfiskare.

Dag 2

Spänning och fascination


Ort: Mehamn - Tromsø

Vi lägger till i Mehamn mitt i natten. Här har du möjlighet att följa med på en oförglömlig snöskotertur genom ett av Europas mest extrema naturområden. Upplev snöklädda dalar, frisk vinterluft och kanske även det fascinerande norrskenet på den stjärnklara himlen.

I Honningsvåg kan du följa med på en utflykt med frukost till Nordkap, där vi längs vägen besöker avlägsna delar av Finnmark. Innan vi stannar i Hammerfest kan du njuta av en kopp ”energikaffe” och få en kort introduktion om ”Melkøya – världens nordligaste terminal för naturgas” ombord. På hösten bjuder vi in dig att smaka på torkat renkött på däck. Hammerfest grundades 1789 och blev med tiden Norges polarhuvudstad och utgångspunkt för många jaktexpeditioner upp till Arktis. Här hittar du den Unescolistade Meridianbågen, ett monument som restes 1854 för att markera den första exakta mätningen av jordklotet. Du kan också följa med på en miniexpedition i fjällen där du får uppleva det arktiska klimatet och lära dig mer om traktens polarhjälte och kock, Adolf Henrik Lindstrøm.

Vi fortsätter söderut mot Øksfjord. På vintern får du av besättningen lära dig hur man knyter knopar på däck. Efter att vi korsat öppet hav gör vi ett kort stopp vid den gamla handelsstationen Skjervøy, där Hurtigrutens grundare Richard With föddes. På våren seglar vi sedan genom den vackra Lyngsfjorden, som omges av Lyngsalpernas snöklädda toppar. Kanske får vi besök av en lokal fiskare och blir bjudna på nyfiskade räkor. Vi lägger sedan till i Tromsø, precis i tid för att njuta av en magisk midnattskonsert i Ishavskatedralen. Vill du inte lyssna på musik kan du ta en promenad i staden och smaka på en lokal öl på någon av de många trevliga pubarna.

På sommaren kan du följa med expeditionsteamet ut i småbåtar och upptäcka mer av Tromsø och dess omgivningar. 

Dag 3

Välkommen till Lofoten


Ort: Tromsø - Stamsund

Vi kommer till i Harstad på morgonen och här kan du följa med på en klassiker i Hurtigrutens utflyktsprogram: En smak av Vesterålen. Ta del av historien, se orörd natur och upplev några fantastiska sevärdheter som Trondenes kyrka, ett av Norges kulturarv från den sena medeltiden. Stannar du ombord kan du beundra denna gamla kyrka från när vi går mot Risøyrenna, en grund passage endast 7 meter djup. Den grävdes ut speciellt för Hurtigruten på 1920-talet för att få en genväg mellan Harstad och Sortland. Man kan se sandbankarna genom det klara, gröna vattnet. Ögrupperna i Lofoten och Vesterålen bjuder på några av de mest fantastiska naturupplevelserna under hela resan längs kusten. Lofoten är känd för sin vackra natur med branta fjäll, vildmark och små pittoreska fiskelägen. Seglingen genom Lofoten i dagsljus är en av höjdpunkterna för många av våra gäster.

Risøyhamn är en liten by med bara 200 invånare och här gör vi ett kort stopp för att lämna av passagerare, varor och post. Som en vårhyllning till regionens fiskehistoria visar vår kock hur man filéar dagens fångst på däck. Vi fortsätter söderut via Sortland till Stokmarknes, där Hurtigruten grundades för över 120 år sedan. Följ med i land och besök Hurtigrutenmuseet. När vi sedan fortsätter söderut ser det ut som om vi är på väg rakt in i en fjällvägg, men kaptenen hittar enkelt öppningen och tar oss genom det smala Raftsundet. Denna 2 mil långa passage mellan Vesterålen och Lofoten kantas av upp till 1 000 meter höga fjäll.

Nu är vi framme vid den spektakulära Trollfjorden, som bara är 2 km lång och 100 m bred. Om vädret tillåter och vi har tillräckligt med tid gör kaptenen en avstickare in i fjorden. De branta klipporna stryker fartygets sidor och i det dramatiska landskapet är det lätt att föreställa sig troll. Trollfjorden är också havsörnens rike. Precis norr om Trollfjorden ligger en mindre båt och väntar på dig som vill följa med på den valfria havsörnssafarin och uppleva fåglarnas konung på nära håll. Vi går över i den mindre båten och följer Hurtigruten in i Trollfjorden. Längst in i den trånga fjorden vänder Hurtigruten, vilket är en imponerande syn! Sedan lämnar vi Trollfjorden och vår örnsafari startar. Vi passerar genom smala kanaler som kantas av branta fjäll där havsörnarna vistas. Örnarna cirklar några varv runt båten innan de dyker ner och tar den fisk som vi har kastat ut. Glöm inte kameran!

När vi kommer fram till Svolvær har du många utflykter att välja bland. Följ med på en tur i det natursköna landskapet på Lofoten för att lära dig mer om fisketraditionen och se lokala konstnärers verk. Du kan också följa med på en ridtur längs de vita stränderna i solnedgången. Om du vill ha en adrenalinkick kan du delta i en av våra fartfyllda utflykter med RIB-båtar. Lofoten är känd för sitt utmärka fiske och på vintern kan du följa med på en tur för att pröva fiskelyckan. Om du föredrar att stanna på torra land tar vi dig med på en guidad vandring i en fiskeby där du får veta mer om traktens historia och kultur. Från Svolvær fortsätter vi till Stamsund, där du kan beundra de mäktiga topparna på den enorma Lofotsväggen. På kvällen lämnar vi Lofoten och sätter kursen mot fastlandet.

Dag 4

Romantiskt möte med de Syv Søstre


Ort: Bodø - Rørvik

Att korsa polcirkeln vid 66°33’N kan ses som en viktig händelse i livet. Idag firar vi detta ute på däck med en arktisk tradition – en sked med tran gjord på torsklever. Längs Helgelandskusten passerar vi hundratals holmar, bördig jordbruksmark och branta granitväggar. Från däck kan du se det unika fjället Torghatten (258 m över havet) som är känd för sitt karaktäristiska hål på mitten. Hålet är 160 m långt, 35 meter högt och 20 meter brett och skapades under istiden.

En annan höjdpunkt är fjällkedjan De Syv Søstre, sju fjäll som är mellan 900 och 1 100 meter höga. Det är lätt att förstå hur dessa ”systrar” har inspirerat forntidens folksagor. Enligt sägnen var dessa sju trollsystrar döttrar till kung Sulis. Han höll dem under hård disciplin, men en natt somnade han så tungt att de sju systrarna kunde smyga sig ut. Vågekallen, som var desperat efter en fru, låg på lur och väntade. Han följde efter systrarna som flydde söderut längs kusten med flera troll efter sig som antingen ville fånga eller rädda dem. När gryningen kom och solen gick upp förvandlades både systrarna och deras förföljare till sten och blev de fjäll som idag gör Helgelandskusten till en av de vackraste platserna i världen.

Vi gör ett snabbt besök i Nesna, en idyllisk gammal handelsplats, innan vi seglar vidare till Sandnessjøen. De Unescolistade Vegaöarna ligger alldeles i närheten och kan besökas under sommaren på en valfri utflykt. Detta unika kulturlandskap består av ett dussintals öar. Ögruppen hamnade på Unescos världsarvslista på grund av det unika samspelet mellan lokalbefolkningen och ejderfåglarna. Lär dig mer om hur fiskare och bönder under flera hundra år har levt i symbios med ejderfågeln och hur de fortsatt livnär sig på att skörda ejderdun och tillverka duntäcken.

På en annan valfri utflykt mellan Sandnessjøen och Brønnøysund får du uppleva den spännande blandningen av kultur, natur och arkitektur. Besök museet i Alstahaug som är tillägnat Petter Dass (1647–1707), en av den tidens främsta poeter. Museet består av flera byggnader, där den äldsta är den gamla prästgården från mitten av 1700-talet. Här finns skiftande utställningar och en interiör från 1600- och 1700-talet. Museet, kyrkan och kyrkogården är kulturminnesskyddade. 

Dag 5

Norges klippfiskhuvudstad


Ort: Trondheim - Ålesund

Idag får du tillfälle att bekanta dig med Trondheim. Följ med expeditionsteamet ut i småbåtar på någon av de utflykter som vi erbjuder under sommaren. När vi är tillbaka ombord seglar vi igenom den majestätiska Trondheimsfjorden, som är 17 mil lång och upp till 25 km bred. Precis som alla andra norska fjordar är den djup, som mest 577 meter.

När vi seglar längs kusten kommer du att märka hur viktigt fisket varit och är för de norska kustsamhällena. Kristiansunds strategiska läge vid havet har gett staden goda förutsättningar för fiske, skeppsbyggnad och oljeindustri. Staden anses idag vara Norges klippfiskhuvudstad, tack vare dess långa historia som landets exportcentrum för klippfisk. Följ med på en utflykt till den berömda Atlanterhavsveien, en av Norges mest besökta turistattraktioner. Vägen är 8,2 kilometer lång, är byggd på åtta broar och omges av ett magnifikt landskap och öppet hav. Du kan också följa med på en sightseeingtur i Kristiansund och besöka Kvernes stavkyrka på Averøy alldeles i närheten.

En annan intressant utflykt är Bergtatt marmorgruva där vi tar dig med på en båttur på en upplyst underjordisk sjö. Därefter njuter vi av en måltid i gruvans ”stora sal”. På vintern kan du njuta av ett skådespel under stjärnorna, när du umgås med slädhundarna och provar på spännande vinterfiske. Tillsammans med huskyhundarna får du en minnesvärd åktur genom den vinterklädda skogen. Vi stannar på en sjö längs vägen för att pröva fiskelyckan. De som väljer att stanna kvar ombord i Kristiansund får njuta av havsluften när fartyget korsar öppet hav på väg mot Molde, känd som ”rosornas stad”. Längs vägen kan du se Romsdalsalpernas branta, gråa fjälltoppar.

Dag 6

Sista kapitlet på en sagolik resa


Ort: Bergen

Under natten gör fartyget korta stopp i Ålesund, Torvik och Måløy och sedan börjar världens vackraste kustresa att närma sig sitt slut. Innan vi lägger till i Bergen återstår ännu några sjömil av det fascinerande landskapet. Njut av Nordfjord som ligger under den mäktiga Jostedalsglaciären. Fjorden sträcker sig 9 mil in i landet till samhällena Loen och Olden. Det barska kustlandskapet står i stark kontrast till de inre fjordområdena som har svagare vindar och mindre regn. Grönskande fruktträdgårdar och mäktiga glaciärer sträcker sig mot glittrande insjöar  och brusande forsar. Dessa skiftande landskap har båda sin egen charm och måste upplevas. Vi stannar i Florø – Norges västligaste stad. Florø är en modern kuststad och den äldsta i kommunen Sogn och Fjordande. Trots ständiga förändringar har Florø behållit sin speciella charm. Småstadsatmosfären är mycket levande och här finns en huvudgata med många fina shoppingmöjligheter.

Några sjömil söder om Florø passerar vi inloppet till vackra Sognefjorden och njuter sedan av utsikten över de många öar som radar upp sig längs kustlinjen. När du slutligen går i land i Bergen bär du med dig minnen från en unik resa full av oförglömliga upplevelser och möten med lokalbefolkning, djurliv och fantastiska natur. Och även om resan är slut för den här gången hoppas vi snart få se dig ombord igen på ett nytt äventyr.

Har du ännu inte fått nog av Norge rekommenderar vi att boka några extra nätter med våra Land Adventures. Se hisnande fjordar, utforska branta fjällandskap i Lofoten, följ med på en extraordinär tågresa, upplev Oslo eller upptäck Norges arktiska krona – Svalbard. Vi rekommenderar att du stannar några nätter i någon av de utvalda städerna (Kirkenes, Tromsø, Lofoten, Bergen, Oslo och Longyearbyen) för att uppleva mer av norsk mat, kultur och natur. Alla övernattningsställen är noga utvalda för att erbjuda de bästa och mest autentiska upplevelserna. Läs mer om våra Land Adventures här.

Ankomst Varierar efter årstid

Ort Bergen, Norge
Ombord

Fartyget som seglar denna rutt

Låt dig charmeras av den intima atmosfären ombord på MS Vesterålen och hennes ljusa, trevliga gemensamma utrymmen. Njut av utsikten från panoramaloungen och den stora konstsamlingen ombord.

Upplevelser

Sydgående utflykter 2017

Här är de utflykter som erbjuds på den klassiska sydgående kustresan. Du kan antingen boka dem under bokningsprocessen online, eller när du kommit ombord. Dessa utflykter erbjuds t.o.m. mars 2018.

Sevärdheter

Utforska de naturliga underverken, hamnarna och djurlivet som du kan få se på din resa i Norge.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan få uppleva på en resa i Norge

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Bergen respektive Trondheim samt anslutning till och från flygplatsen.