Norge | Lofoten, fjordar, arkitektur och historia

Bergen – Svolvær

Bergen – Svolvær

Norge | Lofoten, fjordar, arkitektur och historia

Bergen – Svolvær

Bergen – Svolvær

Reseinformation 4 dagar
Avresor Regelbundna avgångar året runt
Pris från
kr 6 018
 • Tur in i Geirangerfjorden på sommaren och Hjørundfjorden på hösten
 • Vi korsar polcirkeln och fortsätter mot det hisnande vackra Lofoten med chans att se norrsken på vintern och midnattssol på sommaren
 • Utforska vackra byar och städer som Ålesund, Bodø och Trondheim
 • Resan avslutas på sagolika Lofoten, som är känt för sina dramatiska fjälltoppar
Bergen – Svolvær

Resplan

Följ med till Norges vackraste fjordar på sommaren och hösten, beundra jugendarkitektur i Ålesund och besök den storslagna Nidarosdomen i Trondheim. Vi korsar sedan polcirkeln och kommer in i det som är norrskenets land på vintern och midnattssolens land på sommaren. Din resa avslutas i Svolvær, i hjärtat av Lofoten.

DAG 1 : Bergen

Alle man ombord!

A flock of seagulls standing next to a body of water

Din resa börjar i Bergen, Norges näst största stad och porten till fjordarna. Bergen grundades 1070 e.Kr. och ståtar med en arkitektur som har influerats av den framgångsrika tyska handelsorganisationen Hansan från 1300-talet.

Om du har tid innan fartyget lämnar staden kan du besöka de Unesco-listade kajerna i den färgglada stadsdelen Bryggen, som nu är ett hantverkskvarter med kullerstensgator. Tvärs över gatan ligger den berömda fiskmarknaden som serverar utsökta fisk- och skaldjursrätter. Du kan även ta bergbanan Fløibanen upp till Fløyen där en härlig utsikt över staden väntar.

Kom ihåg att vi också kan hjälpa till att ordna turer före eller efter din resa, såsom Norge i ett nötskal, så att du får ut mesta möjliga av ditt besök i Norge.

Din natursköna resa börjar

Innan du går ombord kan du koppla av i vår bekväma gästlounge på terminalen. När du klivit ombord får du njuta av den första av många läckra måltider som har tillagats av färska råvaror från kusten. Samtidigt lämnar vi Bergen bakom oss och färdas längs den gamla vikingarutten i Hjeltefjorden.

Du kommer också att få träffa fartygets kustexperter, som är dina guider på resan längs Norges kust. De kommer även att anordna föreläsningar, aktiviteter ombord och tillvalsvandringar.

Tillvalsutflykter
 • Vandringspass (4 vandringar)
  Med sina långa dagar är sommaren definitivt den bästa tiden för att vandra i Norge. Upplev norskt friluftsliv och följ med ut i den vackra vildmarken.
 • Vandringspass (4 vandringar) – vinter
  Vandra i den karga skönheten i Norges vinterlandskap och upplev norskt friluftsliv, kanske under det magiska norrskenet.
A flock of seagulls standing next to a body of water
Promenera i Bergens historiska kaj distrikt Bryggen
Strosa runt i Bergens historiska hamnområde.
A large body of water with buildings in the snow
Hjørundfjorden – en unik plats på jorden
Hjørundfjorden – en unik plats på jorden
Foto: Ørjan Bertelsen
Vacker jugendstil i Ålesund
Vacker jugendstil i Ålesund
Foto: Helmut Hartung

DAG 2 : Florø – Molde

Klassisk arkitektur och fantastiska fjordar

Hjørundfjorden – en unik plats på jorden
Hjørundfjorden – en unik plats på jorden
Foto: Ørjan Bertelsen

Njut av hisnande Nordfjord nära Torvik under morgonen. Därefter passerar vi Vestkapp på väg mot Ålesund.

Jugendstaden

Ålesund är känt för sin vackra jugendarkitektur och Atlanterhavsparken, ett av de största saltvattenakvarierna i norra Europa. Om du reser med oss på våren eller vintern kan du utforska denna pittoreska stad under större delen av dagen.

Mot fjordarna

På sommaren sätter vi kurs mot den spektakulära, Unesco-listade Geirangerfjorden, en resa som bjuder på några av Norges mest magnifika landskap. Väl inne i fjorden kanske du får syn på de berömda vattenfallen De sju systrarna som forsar nedför klipporna.

På hösten utforskar vi Hjörundfjorden som ligger undangömd i Sunnmørsalperna. Vi gör även ett stopp i den natursköna byn Urke där du får beundra tusenåriga gårdar, fjorden och de frodiga fjällbranterna.

Fjäll och rosor

Dagens sista hamn är Molde. På sommaren finns det kanske tillräckligt med dagsljus för att se ”Molde Panorama”, det vill säga de 222 fjälltopparna över fjorden.

Från mitten av juni till slutet av augusti fylls gatorna och trädgårdarna med rosor i alla tänkbara nyanser, vilket har gett Molde smeknamnet ”Rosornas stad”.

Tillvalsutflykter
 • Geiranger med Trollstigen
  En naturskön bussresa från Geiranger tar oss till sjön Eidsdalsvatnet där vi fortsätter till Norddalsfjord med färja. Vi går på bussen igen och reser till Gudbrandsjuvet och ner längs det vindlande Trollstigen till Molde.
 • Jugendvandring (vår och vinter)
  Följ med oss på en guidad promenad genom Ålesund och upptäck den ståtliga jugendstadens historia och kultur.
 • Atlanterhavsparken Ålesund akvarium och fjället Aksla
  Få ett fågelperspektiv över jugendstaden Ålesund från ett närliggande berg innan vi besöker det stora Atlanterhavsparken Ålesund akvarium med saltvatten.
 • Jugendvandring (höst)
  Ålesund är mest känt för sin färgglada jugendarkitektur. Följ med oss på en promenad för att upptäcka charmen i denna norska kuststad.
 • Hjørundfjorden – smaker och traditioner
  Utforska den vackra Hjørundfjorden ombord på ett gammaldags fartyg och unna dina smaklökar en utsökt fyrarättersmeny i ett pensionat från 1500-talet i Sæbø.
 • En smak av Norge
  En vacker fjord, smala dalgångar, en forntida bosättning, ett historiskt hotell och en liten by – följ med oss på denna mycket populära resa genom den fantastiska norska naturen.
 • Fjällvandring vid Hjørundfjorden
  Beundra den spektakulära utsikten över Hjørundfjorden, Sunnmørefjällen och byarna Sæbø och Urke under den här fjällvandringen. Det finns till och med tid för en kafferast efter halva vägen.
 • Vandring med besök i en fäbod
  Följ med oss på en trevlig vandring från fjorden över underbara ängar till ett sommarbete i Haukås där vi lär oss om traditionellt jordbruk och provsmakar lokala delikatesser.
 • Hjørundfjorden, Geiranger och Ålesund
  På den här utflykten tar vi dig med genom Norangsdalen, till Unesco-listade Geirangerfjorden med färja, längs den branta Ørneveien och till Ålesund med sin jugendarkitektur.
 • Kajakpaddling i Ålesund
  Följ med oss på en guidad kajaktur genom ståtliga Ålesund och lär dig mer om stadens historia och jugendinfluenser.
 • Alnes fyr
  Utforska de gamla öarna Giske och Godøy och njut av fantastiska kustlandskap vid Alnes fyr.

DAG 3 : Kristiansund – Rørvik

Kungarnas och palatsens stad

Gotiska majestät vid Nidarosdomen
Majestätiska Nidarosdomen i gotisk stil.
Foto: Ole Størksen

På den här sträckan passerar vi Trøndelag fylke som präglas av böljande kullar, åkrar med bondgårdar och kustnära samhällen.

Magi, medeltid och modernitet

Trondheim grundades av kung Olav Tryggvason år 997 och är Norges tredje största stad. I den studentrika staden finns många intressanta, historiska byggnader.

Du har tre timmar på dig att utforska Trondheim och alla dess höjdpunkter, antingen på egen hand eller under en av våra tillvalsutflykter.

Gör ett besök Nidarosdomen, även kallad ”Norges Notre Dame”, som har en gotisk arkitektur och anses vara den heligaste byggnaden i Norge. Bredvid domen ligger ärkebiskopens palats där du kan se Norges kronjuveler.

Här finns även Gamle Bybro som sträcker sig över Nidälven och leder till den gamla hanseatiska stadsdelen Bakklandet. I stadsdelens färgglada träbyggnader som står på pålar längs med älven finns idag trendiga restauranger. Strax ovanför Bakklandet ligger Kristianstens fästning som bjuder på en fantastisk utsikt över staden och fjorden.

Tillbaka ombord

På eftermiddagen sätter fartyget kurs i nordvästlig riktning och passerar den ockrafärgade Kjeungskjærs fyr samt kobbar och klippiga rev. Därefter styr vi mot charmiga Rørvik.

Tillvalsutflykter
 • Nidarosdomen och Ringve museum
  Beundra den majestätiska Nidarosdomen, Norges enda kyrka i gotisk stil. Vi gör sedan en resa genom musikhistorien på Ringve Musikkmuseum.
 • Trondheim med Nidarosdomen
  Lär dig mer om Trondheim genom att besöka ett av stadens mest kända landmärken – Nidarosdomen. Se hela staden från den kända utsiktsplatsen Utsikten och njut av en busstur i staden.
 • Stadsvandring i Trondheim
  Utforska Trondheim och lär dig mer om stadens historia och kultur från en lokal guide. Se stadens främsta sevärdheter, med alltifrån Stiftsgården till bron som lokalborna kallar ”lyckans portal”.
 • Kajakpaddling på Nidälven
  Se stadens främsta sevärdheter från vattnet i en kajak. Paddla längs Trondheims vattenvägar och få lite motion samtidigt som du njuter av utsikten över denna spännande stad.
 • Cykeltur i Trondheim
  Detta är Norges mest cykelvänliga stad, så vad kan vara bättre än att ge sig ut på en cykeltur? Njut av den friska luften medan du cyklar genom staden och beundrar sevärdheterna och det vackra landskapet.
Gotiska majestät vid Nidarosdomen
Majestätiska Nidarosdomen i gotisk stil.
Foto: Ole Størksen
Trondheims natursköna Nid-flod
Natursköna Nidälven i Trondheim.
En vattenförekomst med ett berg i bakgrunden

DAG 4 : Brønnøysund – Svolvær

In i Arktis

En vattenförekomst med ett berg i bakgrunden

Vi korsar polcirkeln tidigt på morgonen, vilket uppmärksammas med en traditionell ceremoni som garanterat får dig att vakna till!

När vi har passerat polcirkeln är under sommaren solen uppe dygnet runt. På vintern ökar istället dina chanser att få se norrsken.

Naturens krafter

Vid 10-tiden lägger vi till i Ørnes nära Norges näst största glaciär, Svartisen. Piren är känd för sin kärleksbänk, där otaliga kärlekspar har förklarat sin eviga kärlek med ett hänglås.

Sedan fortsätter vi till Bodø, Nordnorges näst största stad med utsikt över Børvass fjälltoppar. Beundra den fantastiska gatukonsten eller följ med på en tillvalsutflykt med båt till Saltströmmen, världens starkaste malström.

Välkommen till Lofoten

På eftermiddagen är vi framme i Lofotens skärgård. Den 1 000 meter höga Lofotveggen välkomnar oss med fantastiska vyer i horisonten.

I Stamsund finns en av ögruppens största fiskeflottor. Mellan januari och februari råder här febril aktivitet när arktisk torsk, så kallad skrei, simmar från Barents hav i norr till Vestfjorden för att leka.

När du senare på kvällen får syn på rader av traditionella fiskestugor på pålar, så kallade rorbuer, är vi framme i pittoreska Svolvær, huvudorten på Lofoten, och här är din resa med oss slut.

Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Vad som ingår

 • Kryssning med Hurtigruten i en ospecificerad hytt
  Hytten tilldelas vid incheckning

Ej inkluderat

 • Flyg och transfer
 • Reseförsäkring
 • Tillvalsutflykter
 • Bagagehantering

Observera:

 • Priser visas per person baserat på två personer som reser tillsammans och delar en hytt med två enkelsängar
 • Tillgången till hyttkategorier kan skilja sig åt mellan olika avgångar
 • Priser för enkelhytt kan fås på begäran
 • Hurtigruten har ett flexibelt prissättningssystem. Alla priser beror på kapacitet och tillgänglighet.