Oslo–Tromsø

Polcirkeln från Oslo till Tromsø

Polcirkeln från Oslo till Tromsø

Oslo–Tromsø

Polcirkeln från Oslo till Tromsø

Polcirkeln från Oslo till Tromsø

Reseinformation 7 dagar MS Trollfjord
Avresor
15 avgångar mellan okt 2023 och apr 2025
Pris från
kr 14 947
Frukost, lunch och middag ingår
 • Res längs den norska kusten – en av världens längsta – hela vägen från huvudstaden Oslo i söder till Tromsø ovanför polcirkeln
 • Stig ombord på det fantastiska fartyget MS Trollfjord, nyrenoverat 2023 för att återspegla de vackra fjordar vi seglar genom
 • Lär dig mer om lokalsamhällena längs kusten och följ med på en rad spännande säsongsutflykter.
 • Res under hösten, vintern eller våren och upplev allt från de södra delarnas milda klimat till Arktis snötäckta fjäll – kanske får du till och med se norrsken
Polcirkeln från Oslo till Tromsø

Ingår i resan

 • All-inclusive drycker

  Förutom helpension kan du välja mellan ett brett utbud av drycker (med eller utan alkohol) som serveras i restaurangen vid lunch och middag (inte vid frukost), samt under barens öppettider.

 • Fartygets bekvämligheter

  Du har kostnadsfri tillgång till MS Trollfjords bibliotek, gym och den lyxiga bastun med fönster som sträcker sig från golv till tak.

 • Kustteam

  Vårt expertteam finns med ombord för att guida dig under alla aktiviteter och utflykter. De bjuder även på spännande berättelser och fascinerande fakta om norsk kultur, historia, natur och geografi.

 • Aktiviteter ombord

  Häng med på lite morgonträning, delta i praktiska konst- och hantverkskurser eller lär dig hur du tar de bästa bilderna under en fotoworkshop.

Resplan

Följ med på en oförglömlig resa under höst, vinter eller vår när vi skriver historia genom att för första gången avgå från Oslo. Se den natursköna norska kusten, från landets sydligaste punkt Lindesnes hela vägen till Tromsø ovanför polcirkeln.

DAG 1 : Oslo

Du är framme

MS Trollfjord, Oslo
Foto: Hans Henrik Nilsen

Välkommen till Norge! Passa på att utforska charmiga Oslo innan du går ombord på fartyget. Glöm inte att fotografera det arkitektoniskt intressanta rådhuset, det kungliga slottet och Oslos katedral om du besöker den charmiga stadskärnan.

Längs vattnet ligger Aker Brygge med sina många populära restauranger, Akershus fästning och en rad nya byggnader vid Bjørvika. I det sistnämnda området finns sevärdheter som Oslos operahus och ett nytt Edvard Munch-museum med världens största samling av den norska konstnärens verk.

MS Trollfjord väntar på dig i hamnen, redo för avgång under kvällen. När vi har välkomnat dig ombord och du har gjort dig hemmastadd i din hytt eller svit är det dags att möta Coastal Experience Team. De kommer att hålla föreläsningar och ordna aktiviteter ombord under resan.

Möt dina medresenärer i fartygets panoramasalong med två våningar och var med och fira när vi skriver historia med vår allra första avgång från Oslo. Se när huvudstadens ljus försvinner i fjärran och beundra landskapet och de olika höjdpunkterna längs Oslofjorden.

MS Trollfjord, Oslo
Foto: Hans Henrik Nilsen
Lindesnes fyr
Lindesnes fyr
Foto: Shutterstock

DAG 2 : Kristiansand och Farsund

Fyrarnas stad

Lindesnes fyr
Lindesnes fyr
Foto: Shutterstock

Kristiansand är med sina 112 000 invånare Norges femte största stad och ligger vid landets sydspets. Vi siktar på att lägga till här tidigt på morgonen för att ge dig några timmar att utforska staden.

När du utforskar staden kanske du lägger märke till rutnätsmönstret på flera gator som löper från hamnen genom staden. Längs vägarna finns arkitektur från flera tidsperioder, eftersom staden återuppbyggdes efter stora bränder under 1700- och 1800-talet – till och med efter ett anfall under andra världskriget.

Under en tillvalsutflykt som utgår från Kristiansand kan du besöka Norges sydligaste punkt, Lindesnes fyr. Se ljuset som har hjälpt sjöfarare ta sig fram under mörka nätter ända sedan början på 1900-talet och lär dig mer om platsens historia med anor från 1656.

Under slutet av eftermiddagen fortsätter vi till Farsund. Här finns möjlighet att vandra på Listas sandstränder och se Lista fyr. Här återvänder även de gäster som valde att göra en utflykt till fyren vid Lindesnes.

I Farsund kan du även besöka en tidigare tysk fästning. Den anmärkningsvärt välbevarade fästningen användes under andra världskriget och många av byggnaderna är fortfarande intakta. Lär dig om områdets krigshistoria under en guidad tur innan du återvänder till fartyget under kvällen.

Tillvalsutflykter
 • Höjdpunkter på sydkusten och i Sydnorge
  Följ med vår guide på en upptäcktsresa i Sydnorge. Upplev ett varierat nordiskt landskap, provsmaka utsökta viner och ät lunch vid Norges sydligaste punkt.
 • Rundtur med historia om andra världskriget i Kristiansand
  Ta ett kliv tillbaka i tiden och lär dig mer om södra Norges historia under andra världskriget med en rundtur till Kristiansands historiska platser.
 • Norsk jul på gården Skraastad
  Hur firar man jul i Norge? Under den här rundturen får du svar på den frågan, och många andra du kan tänkas ha om norsk kultur och lokala traditioner.
 • Stadsvandring i Farsund
  Följ med hamnvakten eller en lokal guide för att lära dig mer om Farsunds historia och njut av en fantastisk utsikt över staden från höjden Varbak.

DAG 3 : Haugesund och Hardangerfjorden

Vikingahistoria

Haraldshaugen
Foto: Ingun S

När vi har passerat landets sydspets börjar vår resa norrut längs den norska västkusten. Strax efter Stavanger kommer vi fram till Haugesund, ”Vikingakungarnas hem”.

Smeknamnet har inspirerats av platser som S:t Olofs kyrka, upprättad av kung Håkon Hå år 1250. Här finns även Haraldshaugen, det nationalmonument som sägs vara den första kungens gravplats. Res tillbaka till vikingatiden med utställningar som presenteras av en fiktiv version av självaste Harald Hårfager på Nordvegens historiecenter.

Efter ett kort besök i Haugesund återvänder vi till fartyget för en naturskön resa på Hardangerfjorden, en av Norges vackraste vattenvägar. Den 179 kilometer långa fjorden är landets näst längsta – och den femte längsta fjorden i världen.

Var du än tittar ser du fjällandskap vars vita toppar reflekteras i fjordens glittrande vatten.

Tillvalsutflykter
 • Ge dig ut på elcykel längs Haugesunds kust
  Låt elcykeln göra jobbet när du rullar fram genom den vackra naturen och den rika historien som genomsyrar vikingakungarnas hemland.
 • Vikingatur med buss i Haugesund
  Upplev det rika vikingaarvet och kustkulturen i Avaldsnes, Norges äldsta kungasäte.
 • Konstvandring i Haugesund med en lokal konstnär
  Glasblåsning, arkitektur och Marilyn Monroe – denna konstvandring genom pittoreska Haugesund har mer att erbjuda än du först kan ana.
 • Vikingaupplevelse med ribbåt
  Få ett unikt perspektiv på Norges vikingahistoria när du glider fram längs det vackra och smala sundet som gav Norge dess namn.
Haraldshaugen
Foto: Ingun S
Ålesund in winter, Norway
Foto: Jan Hvizdal

DAG 4 : Ålesund

En pittoresk stad

Ålesund in winter, Norway
Foto: Jan Hvizdal

Efter en ordentlig frukost på fartyget lägger vi till i en stad som ligger utspridd på flera olika öar. Med några timmar i hamn finns det gott om tid att se vad Ålesund har att erbjuda.

När vi närmar oss hamnen kanske du lägger märke till ortens unika arkitektur. Alla detaljer – från de klara färgerna till de runda spirorna – är inspirerade av den jugendstil som var populär i början av 1900-talet. Stora delar av staden byggdes om i denna stil efter en brand 1904.

När du lämnar hamnen befinner du dig plötsligt i en sagolik stad, full av smala gator och unika hus. Om du fortfarande har utrymme kvar på kamerans minneskort kan du ta fantastiska foton över skärgården från utsiktsplatsen på fjället Aksla. De 418 trappstegen som leder upp till utsiktsplatsen kan kännas avskräckande, men den vackra vyn är värd ansträngningen.

Du kan även besöka Atlanterhavsparken, Norges första marina vetenskapscenter. Här finns ett av norra Europas största saltvattenakvarium med sälar, uttrar, krabbor och flera andra havslevande djur. Dessutom finns humboldtpingviner, en art som annars inte syns till norr om ekvatorn.

Tillvalsutflykter
 • Busstur till Alnes på sagoöarna – Vinter
  Upplev två öar, en fyr och otaliga vikingasagor. Plus ett imponerande landskap!
 • Arkitektur och bryggerier – Ålesund till fots
  Utforska Ålesunds häpnadsväckande jugendarkitektur och provsmaka öl på ett av regionens bästa bryggerier.

DAG 5 : Brønnøysund

Nordisk natur

Torghatten in winter, Norway
Foto: Photo Competition

Brønnøysund ligger på en liten halvö strax utanför fastlandet, omgiven av öar och vatten. Många av de omkring 5 000 invånarna bor i ortens färgglada hus med sluttande backar och dramatiska fjälltoppar i bakgrunden.

Upplev hamnens livliga atmosfär och ta en promenad längs Havnegata. Stanna till på en pub för att ta något att dricka eller unna dig en måltid på någon av ortens restauranger. Strosa omkring i gästhamnen eller besök en nygotisk stenkyrka från 1870. 

När vi seglar, håll utkik efter Vegaöarna som består av omkring 6 500 öar, kobbar och skär. På ön Gardsøy finns ett världsarvscenter som visar hur det eftertraktade dunet utvinns från lokala ejdrar genom att tillhandahålla små bon där fåglarna kan bygga sina nästen.

På en ö söder om Brønnøysund ligger Torghatten, en stenformation som enkelt känns igen på det hål som går rakt genom berget. Enligt norsk folktro skapades hålet av ett troll som avlossade en pil mot en ung kvinna efter att hon hade avfärdat hans uppvaktning. Tidens trollkung kastade då sin hatt för att skydda kvinnan, och när solen gick upp förvandlades hatten till sten – med ett hål från pilen.

Du kan promenera upp till hålet under en timmes lång tillvalsutflykt. Kika in genom tunneln och njut av utsikten över de omgivande öarna.

Under eftermiddagen fortsätter vi norrut och lämnar Helgelandskusten bakom oss när vi korsar polcirkeln omkring midnatt.

Tillvalsutflykter
 • Vinterpromenad och minikonsert i Brønnøysund
  Upptäck Brønnøysunds fascinerande historia, geologi och musik under denna guidade vinterpromenad till stadens sevärdheter.
 • Legender från Torghatten och Brønnøysund med buss – Vinter
  Se Brønnøysunds sevärdheter med buss innan vi följer i trollens fotspår till ett mytomspunnet berg med ett stort hål i.
Torghatten in winter, Norway
Foto: Photo Competition
The Northern Lights over Vesterålen
Foto: Shutterstock

DAG 6 : Svolvær och Stokmarknes

Lofoten och vår födelseplats

The Northern Lights over Vesterålen
Foto: Shutterstock

Idag utforskar vi Lofoten, en imponerande ögrupp som reser sig ur Norska havet. När du ser de pittoreska fiskebyarna omgivna av höga fjäll förstår du snabbt varför denna ögrupp anses vara en av Norges mest natursköna platser.

Vi lägger till i staden Svolvær på förmiddagen. Svolvær, beläget på ön Austvågøya i mitten av Lofoten, är ögruppens största stad och full av butiker, restauranger, gallerier och kaféer som väntar på att upplevas. Du kan även njuta av utsikten över Svolværgeita, ett närliggande fjäll som fått sitt namn av att många tycker det liknar en get.

Det finns en rad tillvalsutflykter att välja bland i Svolvær. Följ med och fiska, paddla kajak längs kusten eller gör en bussutflykt för att upptäcka mer av Lofotens historia.

Vi kan inte besöka regionen utan att tillbringa lite tid i Stokmarknes. Den historiska staden ligger i ögruppen Vesterålen, strax nordost om Lofoten. Platsen har en speciell plats i våra hjärtan. Det var nämligen här som sjöfartspionjären Richard With grundade den ursprungliga kustresan 1893.

Hurtigruten blev snart de norska kustsamhällenas livsnerv och vårt arv har passande nog förevigats på platsen där allting började. Vid vattnet ligger vårt fartyg från 1956, MS Finnmarken, bevarat i en glasbyggnad, precis som ett flaskskepp.

Här på Hurtigrutemuseet kan du lära dig mer om vår historia som Norges ledande rederi inom expeditionskryssningar. Utforska det gamla fartyget och upplev känslan av en annan era under en guidad tur.

Tillvalsutflykter
 • Vinter i Lofoten – Konst, historia och Henningsvær
  Upplev Lofotens historia och beundra tidlös konst i SKREI samt njut av atmosfären i fiskebyn Henningsvær.
 • Vinterfiske i Lofoten
  Pröva på havsfiske ombord på en traditionell fiskebåt från 1917
 • Kajaktur i Lofoten – Vinter
  Ge dig ut på vattnet i en tandemkajak och se Svolværs kust från ett nytt perspektiv i sällskap av en lokal guide.
 • Arvet efter Hurtigruten
  Få en exklusiv visning av Hurtigrutenmuseet och dess fullstora fartyg på vår födelseplats, Stokmarknes.
 • Höjdpunkter i Vesterålen under vintern – Historia, konst och kultur
  Upplev ögruppen Vesterålens vackra vyer, rika kultur och långa historia.

DAG 7 : Tromsø

Arktis huvudstad 

The northern lights above Tromsø
Foto: Getty Images

Idag anländer vi till den arktiska huvudstaden, omkring 350 kilometer norr om polcirkeln.

Du har nu utforskat några av alla den norska kustens städer och byar ombord på Nordkapsexpressen. Under resan har du fått uppleva det varierande klimatet, sett fascinerande fjäll och fjordar och kanske mållöst beundrat ett norrsken både en och två gånger.

Vi hoppas att du har haft en oförglömlig upplevelse ombord på Nordkapsexpressen. Vi ser fram emot att få välkomna dig ombord på ännu en ikonisk resa längs den norska kusten snart igen.

The northern lights above Tromsø
Foto: Getty Images
Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Vad som ingår

Standardhytter 

Njut av en rad olika förmåner och välj bland en mängd bekväma boendealternativ: Polar insides-, Polar utsides- och Arctic Superior-hytter.

 

Hytt på fartyget

 

Mat och dryck ombord 

 • Helpension med måltider under hela dagen i Flora och Árran
 • Obegränsad val av öl, vin och sprit på Flora, Árran och 1893 Bar, serverat under restaurangens och barens öppettider med undantag för frukost
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Eftermiddagstilltugg i 1893 Bar
 • Kulinariska demonstrationer och provsmakningar

Läs mer om mat och dryck ombord

 

Livet ombord

 • Flerspråkigt kustteam
 • Gratis Wi-Fi
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Tillgång till gym och bastu
 • Tillgång till bibliotek och filmer på begäran
 • Utrustning för utomhusaktiviteter

Läs mer om livet ombord

För svitgäster

Om du vill ha en upplevelse över det vanliga, välj en av fartygets vackra och lyxiga expeditionssviter.

 

Svit på fartyget

 • Rymlig, stilren svit med badrum
 • Val av hyttkategori och -läge
 • Obegränsad minibar
 • Daglig bäddning

Läs mer om expeditionssviter

 

Mat och dryck ombord

 • Helpension med måltider under hela dagen i Flora, Arran och fartygets à la carte-restaurang, Røst
 • Obegränsad val av öl, vin och sprit på Flora, Árran och 1893 Bar, serverat under restaurangens och barens öppettider med undantag för frukost
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Välj tid för restaurangsittningar
 • Exklusivt eftermiddagste med mousserande vin i Røst
 • Exklusiv middag med fartygets officerare

Läs mer om mat och dryck ombord

 

Livet ombord 

 • Prioriterad incheckning och tillgång till vår Espolin Johnson-lounge
 • Gratis Wi-Fi
 • Flerspråkigt kustteam
 • Tillgång till gym och bastu
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Tillgång till bibliotek och filmer på begäran
 • Kulinariska demonstrationer och provsmakningar
 • Utrustning för utomhusaktiviteter
 • Kläder från Hurtigruten Collection, med jacka, tröja och yllemössa

Läs mer om livet ombord