Oslo–Tromsø

Oslo och polcirkeln

Oslo och polcirkeln

Oslo–Tromsø

Oslo och polcirkeln

Oslo och polcirkeln

Reseinformation 7 dagar MS Trollfjord
Avresor
9 avgångar mellan okt 2023 och apr 2024
Pris från
kr 23 205
Frukost, lunch och middag ingår
 • Res längs den norska kusten – en av världens längsta – hela vägen från huvudstaden Oslo i söder till Tromsø ovanför polcirkeln
 • Stig ombord på väldesignade MS Trollfjord, nyrenoverat med bästa tänkbara material under 2023
 • Lär dig mer om lokalsamhällena längs kusten och följ med på en rad spännande säsongsutflykter. 5 valfria utflykter ingår per person.
 • Res under hösten, vintern eller våren och upplev allt från de södra delarnas milda klimat till Arktis snötäckta fjäll – kanske får du till och med se norrsken
Oslo och polcirkeln

Ingår i resan

 • Måltider under hela dagen

  Unna dig helpension med måltider under hela dagen och två eleganta restauranger att välja mellan. Du kan också njuta av ett utbud av inkluderade alkoholhaltiga eller alkoholfria drinkar, specialprovningar och uppfriskningar på eftermiddagen.

 • Fartygets bekvämligheter

  Du har kostnadsfri tillgång till MS Trollfjords bibliotek, gym och den lyxiga bastun med fönster som sträcker sig från golv till tak. Upplev utsikten från panoramasalongen eller från en av våra jacuzzier på däck.

 • Utflykter

  Följ med på spännande utflykter som kommer att göra resan ännu mer äventyrlig. 5 valfria utflykter ingår per person.

 • Kustteam

  Vårt expertteam finns ombord för att guida dig under alla aktiviteter och utflykter. De bjuder även på spännande berättelser och fascinerande fakta om norsk kultur, historia, natur och geografi.

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Upp till 50 % rabatt för gäst nr. 2

  Nu får du upp till 50 % rabatt på gäst nr. 2 på Svalbardsexpressen och Nordkapsexpressen under 2023. Erbjudandet gäller nya beställningar som görs mellan 27 mars och 5 april 2023.
  Kan inte kombineras med andra kampanjer/erbjudanden, men kan kombineras med Ambassadörsrabatt.
  Läs mer och beställ

Resplan

Följ med på en oförglömlig resa under höst, vinter eller vår när vi skriver historia genom att för första gången avgå från Oslo. Se den natursköna norska kusten, från landets sydligaste punkt Lindesnes hela vägen till Tromsø ovanför polcirkeln.

DAG 1 : Oslo

Du är framme

Foto: Shutterstock

Välkommen till Norge! Passa på att utforska charmiga Oslo innan du går ombord på fartyget. Glöm inte att fotografera det arkitektoniskt intressanta rådhuset, det kungliga slottet och Oslos katedral om du besöker den charmiga stadskärnan.

Längs vattnet ligger Aker Brygge med sina många populära restauranger, Akershus fästning och en rad nya byggnader vid Bjørvika. I det sistnämnda området finns sevärdheter som Oslos operahus och ett nytt Edvard Munch-museum med världens största samling av den norska konstnärens verk.

MS Trollfjord väntar på dig i hamnen, redo för avgång under kvällen. När vi har välkomnat dig ombord och du har gjort dig hemmastadd i din hytt eller svit är det dags att möta Coastal Experience Team. De kommer att hålla föreläsningar och ordna aktiviteter ombord under resan.

Möt dina medresenärer i fartygets panoramasalong med två våningar och var med och fira när vi skriver historia med vår allra första avgång från Oslo. Se när huvudstadens ljus försvinner i fjärran och beundra landskapet och de olika höjdpunkterna längs Oslofjorden.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

DAG 2 : Kristiansand och Farsund

Fyrarnas stad

Foto: Shutterstock

Kristiansand är med sina 112 000 invånare Norges femte största stad och ligger vid landets sydspets. Vi siktar på att lägga till här tidigt på morgonen för att ge dig några timmar att utforska staden.

När du ger dig ut på en guidad stadstur kanske du lägger märke till rutnätsmönstret där flera gator går från hamnen och genom hela staden. Längs vägarna finns arkitektur från flera tidsperioder, eftersom staden återuppbyggdes efter stora bränder under 1700- och 1800-talet – till och med efter ett anfall under andra världskriget.

Under en tillvalsutflykt som utgår från Kristiansand kan du besöka Norges sydligaste punkt, Lindesnes fyr. Se ljuset som har hjälpt sjöfarare ta sig fram under mörka nätter ända sedan början på 1900-talet och lär dig mer om platsens historia med anor från 1656.

Under slutet av eftermiddagen fortsätter vi till Farsund. Här finns möjlighet att vandra på Listas sandstränder och se Lista fyr. Här återvänder även de gäster som valde att göra en utflykt till fyren vid Lindesnes.

I Farsund kan du även besöka en tidigare tysk fästning. Den anmärkningsvärt välbevarade fästningen användes under andra världskriget och många av byggnaderna är fortfarande intakta. Lär dig om områdets krigshistoria under en guidad tur innan du återvänder till fartyget under kvällen.

Tillvalsutflykter
 • Höjdpunkter på sydkusten och i Sydnorge
  Följ med vår guide på en upptäcktsresa i Sydnorge. Upplev ett varierat nordiskt landskap, provsmaka utsökta viner och ät lunch vid Norges sydligaste punkt.
 • Rundtur med historia om andra världskriget i Kristiansand
  Ta ett kliv tillbaka i tiden och lär dig mer om södra Norges historia under andra världskriget med en rundtur till Kristiansands historiska platser.
 • Norsk jul på gården Skraastad
  Hur firar man jul i Norge? Under den här rundturen får du svar på den frågan, och många andra du kan tänkas ha om norsk kultur och lokala traditioner.
 • Stadsvandring i Farsund
  Följ med hamnvakten eller en lokal guide för att lära dig mer om Farsunds historia och njut av en fantastisk utsikt över staden från höjden Varbak.

DAG 3 : Haugesund och Hardangerfjorden

Vikingahistoria

Shutterstock

När vi har passerat landets sydspets börjar vår resa norrut längs den norska västkusten. Strax efter Stavanger kommer vi fram till Haugesund, ”Vikingakungarnas hem”.

Smeknamnet har inspirerats av platser som S:t Olofs kyrka, upprättad av kung Håkon Hå år 1250. Här finns även Haraldshaugen, det nationalmonument som sägs vara den första kungens gravplats. Res tillbaka till vikingatiden med utställningar som presenteras av en fiktiv version av självaste Harald Hårfager på Nordvegens historiecenter.

Efter ett kort besök i Haugesund återvänder vi till fartyget för en naturskön resa på Hardangerfjorden. Den 179 kilometer långa fjorden är landets näst längsta – och den femte längsta fjorden i världen.

Dessutom är den en av Norges vackraste vattenvägar. Var du än tittar ser du fjällandskap vars vita toppar reflekteras i fjordens glittrande vatten.

Regionen är känd för alla sina äppelprodukter, med allt från sylt och juice till den prisbelönta cider som en matrecensent kallade ”nordisk champagne”.

Om vädret tillåter kanske vi lägger till i Rosendal eller något annat pittoreskt samhälle längs fjordens vackra stränder. Den största höjdpunkten i charmiga Rosendal är byns 1500-talsbaroni, ett slott känt för sin vackra rosträdgård och sina välskötta omgivningar.

Tillvalsutflykter
 • Ge dig ut på elcykel längs Haugesunds kust
  Låt elcykeln göra jobbet när du rullar fram genom den vackra naturen och den rika historien som genomsyrar vikingakungarnas hemland.
 • Vikingatur med buss i Haugesund
  Upplev det rika vikingaarvet och kustkulturen i Avaldsnes, Norges äldsta kungasäte.
 • Konstvandring i Haugesund med en lokal konstnär
  Glasblåsning, arkitektur och Marilyn Monroe – denna konstvandring genom pittoreska Haugesund har mer att erbjuda än du först kan ana.
 • Vikingaupplevelse med ribbåt
  Få ett unikt perspektiv på Norges vikingahistoria när du glider fram längs det vackra och smala sundet som gav Norge dess namn.
Shutterstock
Foto: Jan Hvizdal

DAG 4 : Ålesund

En pittoresk stad

Foto: Jan Hvizdal

Efter en ordentlig frukost på fartyget lägger vi till i en stad som ligger utspridd på flera olika öar. Med nästan hela dagen till ditt förfogande finns det gott om tid att se vad Ålesund har att erbjuda.

När vi närmar oss hamnen kanske du lägger märke till ortens unika arkitektur. Alla detaljer – från de klara färgerna till de runda spirorna – är inspirerade av den jugendstil som var populär i början av 1900-talet. Stora delar av staden byggdes om i denna stil efter en brand 1904.

När du lämnar hamnen befinner du dig plötsligt i en sagolik stad, full av smala gator och unika hus. Om du fortfarande har utrymme kvar på kamerans minneskort kan du ta fantastiska foton över skärgården från utsiktsplatsen på fjället Aksla. De 418 trappstegen som leder upp till utsiktsplatsen kan kännas avskräckande, men den vackra vyn är värd ansträngningen.

Du kan även besöka Atlanterhavsparken, Norges första marina vetenskapscenter. Här finns ett av norra Europas största saltvattenakvarium med sälar, uttrar, krabbor och flera andra havslevande djur. Dessutom finns humboldtpingviner, en art som annars inte syns till norr om ekvatorn.

Här kan du följa med på tillvalsutflykter som en tur på Geirangerfjorden eller Hjørundfjorden. Om vädret tillåter kan du kanske till och med paddla kajak. Tänk dig att glida fram längs fjorden och dra din hand i det orörda vattnet medan havets alla djur rör sig i djupet nedan.

Tillvalsutflykter
 • Busstur till Alnes på sagoöarna – Vinter
  Upplev två öar, en fyr och otaliga vikingasagor. Plus ett imponerande landskap!
 • Arkitektur och bryggerier – Ålesund till fots
  Utforska Ålesunds häpnadsväckande jugendarkitektur och provsmaka öl på ett av regionens bästa bryggerier.

DAG 5 : Brønnøysund

Foto: Johannes Rigg / Alamy Stock Photo

Brønnøysund ligger på en liten halvö strax utanför fastlandet, omgiven av öar och vatten. Många av de omkring 5 000 invånarna bor i ortens färgglada hus med sluttande backar och dramatiska fjälltoppar i bakgrunden.

Upplev hamnens livliga atmosfär och ta en promenad längs Havnegata. Stanna till på en pub för att ta något att dricka eller unna dig en måltid på någon av ortens restauranger. Strosa omkring i gästhamnen eller besök en nygotisk stenkyrka från 1870. Det kanske även finns möjlighet att paddla kajak, luffa runt på öarna eller ge sig ut på en RIB-safari för ännu mer spänning.

Dessutom kan du se fram emot vårt kommande besök på Vegaöarna. Ögruppen, som sägs ha varit bebodd ända sedan stenåldern, består av över 6 500 öar, rev och skär. Invånarnas hållbara livsstil och traditionella utvinning av ejderdun gjorde att ögruppen utsågs till ett av Unescos världsarv 2004.

På en ö söder om Brønnøysund ligger Torghatten, en stenformation som enkelt känns igen på det hål som går rakt genom berget. Enligt norsk folktro skapades hålet av ett troll som avlossade en pil mot en ung kvinna efter att hon hade avfärdat hans uppvaktning. Tidens trollkung kastade då sin hatt för att skydda kvinnan, och när solen gick upp förvandlades hatten till sten – med ett hål från pilen.

Du kan promenera upp till hålet under en timmes lång tillvalsutflykt. Kika in genom tunneln och njut av utsikten över de omgivande öarna.

Under eftermiddagen fortsätter vi norrut och lämnar Helgelandskusten bakom oss när vi korsar polcirkeln omkring midnatt.

Tillvalsutflykter
 • Vinterpromenad och minikonsert i Brønnøysund
  Upptäck Brønnøysunds fascinerande historia, geologi och musik under denna guidade vinterpromenad till stadens sevärdheter.
 • Legender från Torghatten och Brønnøysund med buss – Vinter
  Se Brønnøysunds sevärdheter med buss innan vi följer i trollens fotspår till ett mytomspunnet berg med ett stort hål i.
Foto: Johannes Rigg / Alamy Stock Photo
Foto: Espen Mills

DAG 6 : Svolvær och Stokmarknes

Lofoten och vår födelseplats

Foto: Espen Mills

Idag utforskar vi Lofoten, en imponerande ögrupp som reser sig ur Norska havet. När du ser de pittoreska fiskebyarna omgivna av höga fjäll förstår du snabbt varför denna ögrupp anses vara en av Norges mest natursköna platser.

Vi lägger till i staden Svolvær på förmiddagen. Svolvær, beläget på ön Austvågøya i södra Lofoten, är ögruppens största stad och full av butiker, restauranger, gallerier och kaféer som väntar på att upplevas. Du kan även njuta av utsikten över Svolværgeita, ett närliggande fjäll som fått sitt namn av att många tycker det liknar en get.

I Svolvær finns en rad tillvalsutflykter att välja mellan, till exempel en vandring med snöskor, en naturskön busstur till Lofotens största sevärdheter eller en spännande ridtur längs en vit sandstrand.

Vi kan inte besöka regionen utan att tillbringa lite tid i Stokmarknes. Den historiska staden ligger i ögruppen Vesterålen, strax nordost om Lofoten. Platsen har en speciell plats i våra hjärtan. Det var nämligen här som sjöfartspionjären Richard With grundade den ursprungliga kustresan 1893.

Hurtigruten blev snart de norska kustsamhällenas livsnerv och vårt arv har passande nog förevigats på platsen där allting började. Vid vattnet ligger vårt fartyg från 1956, MS Finnmarken, bevarat i en glasbyggnad, precis som ett flaskskepp.

Här på Hurtigrutemuseet kan du lära dig mer om vår historia som Norges ledande rederi inom expeditionskryssningar. Utforska det gamla fartyget och upplev känslan av en annan era under en guidad tur.

Tillvalsutflykter
 • Vinter i Lofoten – Konst, historia och Henningsvær
  Upplev Lofotens historia och beundra tidlös konst i SKREI samt njut av atmosfären i fiskebyn Henningsvær.
 • Vinterfiske i Lofoten
  Pröva på havsfiske ombord på en traditionell fiskebåt från 1917 och ät din fångst tillbaka på fartyget.
 • Kajaktur i Lofoten – Vinter
  Ge dig ut på vattnet i en tandemkajak och se Svolværs kust från ett nytt perspektiv i sällskap av en lokal guide.
 • Arvet efter Hurtigruten
  Få en exklusiv visning av Hurtigrutenmuseet och dess fullstora fartyg på vår födelseplats, Stokmarknes.
 • Höjdpunkter i Vesterålen under vintern – Historia, konst och kultur
  Upplev ögruppen Vesterålens vackra vyer, rika kultur och långa historia.

DAG 7 : Tromsø

Arktis huvudstad 

Foto: Espen Mills

Idag anländer vi till den arktiska huvudstaden, omkring 350 kilometer norr om polcirkeln.

Du har nu utforskat några av alla den norska kustens städer och byar ombord på Nordkapsexpressen. Under resan har du fått uppleva det varierande klimatet, sett fascinerande fjäll och fjordar och kanske mållöst beundrat ett norrsken både en och två gånger.

Vi hoppas att du har haft en oförglömlig upplevelse ombord på Nordkapsexpressen. Vi ser fram emot att få välkomna dig ombord på ännu en ikonisk resa längs den norska kusten snart igen.

Foto: Espen Mills
Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Vad som ingår

Standardhytter 

Njut av en rad olika förmåner och välj bland en mängd bekväma boendealternativ: Polar insides-, Polar utsides- och Arctic Superior-hytter.

Hytt på fartyget

 • Bekväm hytt med badrum
 • Val av hyttkategori och -läge

Läs mer om våra hytter

 

Mat och dryck ombord 

 • Helpension med måltider under hela dagen i Flora och Árran
 • Obegränsad mängd av utvalda drycker i Flora, Árran och panoramabaren under ordinarie öppettider
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Eftermiddagstilltugg i panoramabaren
 • Kulinariska demonstrationer och provsmakningar

Läs mer om mat och dryck ombord

 

Livet ombord

 • Flerspråkigt kustteam
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Tillgång till gym, bastu och jacuzzi
 • Filmkvällar, musik och tillgång till bibliotek
 • Utrustning för utomhusaktiviteter
 • 5 valfria utflykter ingår per person (1)

Läs mer om livet ombord

För svitgäster

Om du vill ha en upplevelse över det vanliga, välj en av fartygets vackra och lyxiga expeditionssviter.

Svit på fartyget

 • Rymlig, stilren svit med badrum
 • Val av hyttkategori och -läge
 • Obegränsad minibar
 • Daglig bäddning

Läs mer om expeditionssviter

 

Mat och dryck ombord

 • Helpension med måltider under hela dagen i Flora, Arran och fartygets à la carte-restaurang, Røst
 • Obegränsad mängd av utvalda drycker i Flora, Arran, Røst och panoramabaren under ordinarie öppettider
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Välj tid för restaurangsittningar
 • Exklusivt eftermiddagste med mousserande vin i Røst
 • Exklusiv middag med fartygets officerare

 

Livet ombord 

 • Prioriterad incheckning och tillgång till vår Espolin Johnson-lounge
 • Gratis Wi-Fi
 • Flerspråkigt kustteam
 • Tillgång till gym, bastu och jacuzzi
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Filmkvällar, musik och tillgång till bibliotek
 • Kulinariska demonstrationer och provsmakningar
 • Utrustning för utomhusaktiviteter
 • Kläder från Hurtigruten Collection, med jacka, tröja och yllemössa
 • Två valfria säsongsutflykter
 • 5 valfria utflykter ingår per person (1)

1. Välj fem utflykter från hela utbudet, i mån av plats