Den klassiska kustresan – nordgående

På den norrgående resan från Bergen till Kirkenes får du många möjligheter att utforska både kultur och natur. Vi besöker stora kuststäder och pyttesmå fiskelägen innan vi korsar polcirkeln och fortsätter ännu längre norrut. Under sju dagar får du uppleva djupa fjordar, skiftande natur, platser på Unescos världsarvslista och spännande utflykter. Njut av atmosfären i charmiga kuststäder som Bergen, Ålesund, Trondheim och Tromsø, rika på historia och kulturarv. På sträckorna mellan de hamnar vi besöker ligger den orörda och vackra naturen som pärlor på band.

 • Vi korsar polcirkeln under midnattssolen på sommaren, eller kanske norrskenet på vintern
 • Utforska de historiska hamnstäderna Ålesund, Trondheim, Bodø, Tromsø, Honningsvåg och Kirkenes där vi erbjuder spännande utflykter
 • Besök den världsberömda Geirangerfjorden på sommaren
 • På hösten seglar vi in i fjorden som kanske är Norges vackraste, nämligen Hjørundfjorden
Specialerbjudande

Få upp til 9 200:- rabatt på våra klassiska resor

Boka före den 30. april 2019 och spar upp til 9 200:- på våra klassiska resor längs norska kusten med avresa 1. juni til 31. december 2019. Ju bättre hytt du bokar, desto mer sparar du!

Prisexempel i hyttkategori Arctic Superior: 

Läs mer om erbjudandet och kampanjvillkoren
Prisex gäller per person när minst två personer reser tillsammans och delar Arctic Superior hytt med avresa i juni 2019.

Översikt

Tidsplan och resrutt

Lär dig mer om vad du kommer att uppleva på din klassiska kustresa. Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Utresa Varierar efter årstid

Dagliga avgångar, året om

Avresa från Bergen, Norway
Översikt

Rik på sevärdheter

Resan norrut börjar i Bergen och fartyget kastar loss på kvällen med kurs mot den arktiska vildmarken. Längs kusten väntar spännande upplevelser. En av platserna vi besöker är Ålesund som är känd för sin unika arkitektur i jugendstil och på sommaren seglar vi in i en av världens mest kända fjordar, Geirangerfjorden. Vi fortsätter norrut till den medeltida staden Trondheim, där höjdpunkten för många är besöket i Nidarosdomen. Sedan korsar vi polcirkeln och fortsätter till Tromsø, staden som kallas Nordens Paris. Vi fortsätter förbi Nordkap till Kirkenes som ligger nära den ryska gränsen och lika långt österut som St. Petersburg.

Utforska ännu mer på våra utflykter

Är du lite extra äventyrslysten kan du följa med på spännande utflykter till sjöss och på land. Gå på vandring i fjällen vid Hjørundfjorden, följ med på ett vikingagille i Lofoten eller på en tur till den nordligaste punkten på Europas fastland – Nordkap.

Utflykter som du bara kan välja på resan norrut (beroende på årstid):

Lyssna, se och lär

Lyssna på expeditionsteamets spännande föredrag och presentationer ombord och lär dig mer om lokal historia, kultur, geologi och djur och natur i de områden vi passerar. Expeditionsteamet leder också många av våra spännande utflykter i land och aktiviteter ombord.

Oavsett årstid

Norges vackra långsträckta kust erbjuder fantastiska upplevelser oavsett när du reser med Hurtigruten, men varje årstid har också sina unika höjdpunkter. Välj din favoritårstid – vår, sommar, höst eller vinter. De är som olika akter i ett och samma skådespel med naturens underverk som huvudpersoner.

Dag 1

Resan börjar i Bergen – porten till fjordarna

Bergen

Din resa startar i Bergen, staden som omges av sju fjäll. Passa på att utforska denna kulturella stad som är porten till fjordarna innan du går ombord. Bergen grundades 1070 och var Norges huvudstad under många år. Staden är en utgångspunkt för resor i Norge och har behållit en stor del av sin lokala karaktär och historia. Ett exempel är den historiska, Unescolistade stadsdelen Bryggen med sina färgglada hus som byggdes så tidigt som på 1300-talet. Promenera runt i denna charmiga stad, fika på något av utekaféerna, njut av utsikten under en tur med Fløibanen eller besök den berömda fiskmarknaden.

När du har kommit ombord dukar vi upp till en härlig buffémiddag med läckerheter från norska kusten. Vi sätter kurs norrut och går genom Hjeltefjorden, precis som vikingarna gjorde när de drog ut i världen mot Shetlandsöarna och andra platser. Tillbringa kvällen med att koppla av och beundra det spektakulära landskapet utanför, antingen från däck eller i våra panoramasalonger. 

Innan resan börjar kan du passa på att uppleva mer av Norge genom att boka en våra Land Adventures. Vi erbjuder en mängd olika resepaket i våra större hamnar längs Norges kust. På turen ”Norge i ett nötskal” tar vi dig med till några av regionens mest natursköna platser, som storslagna fjordar, lantliga idyller och den spektakulära Flåmbanen. Dessa Land Adventures är idealiska om du vill förlänga din resa och se mer av Norges inland.

I vår tidtabell kan du se alla hamnar vi besöker under resan samt när och hur länge vi är i varje hamn. 

Dag 2

En dag full av arkitektoniska mästerverk och naturskatter

Florø - Molde

Om du vaknar tidigt får du njuta av utsikten över den idylliska Nordfjorden innan du äter en välsmakande frukost. Därefter seglar vi förbi Vestkap och är ute på öppet hav för första gången. Fartyget navigerar genom öar, skär och holmar innan vi ankommer i Ålesund. Ålesund utmärker sig genom sina många spiror, torn och utsmyckade byggnader och är känd för sin vackra arkitektur i jugendstil. Staden återuppbyggdes i denna stil efter branden 1904 som ödelade en stor del av staden. Om du gillar marint djurliv får du inte missa ett besök på Atlanterhavsparken – ett av norra Europas största saltvattensakvarier. Här ingår också ett besök hos pingvinerna i utomhusbassängen. Efter besöket i Atlanterhavsparken fortsätter vi till Akslafjället, där du kan beundra den fantastiska utsikten över staden. Du kan också utforska denna jugendstad från en kajak.

På sommaren går vi in i spektakulära, Unesco-listade Geirangerfjorden och passerar 800 meter höga klippor och imponerande vattenfall på vägen. På hösten utforskar vi Hjørundfjorden, en pärla mitt i de majestätiska Sunnmørealperna. Detta avlägsna och oförstörda naturlandskap långt ifrån livliga turiststråk ger fjorden sin speciella karaktär och vi tar dig med längs branta fjällväggar, gröna ängar, ensligt belägna bergsgårdar och små byar. 

Molde är känd som ”rosornas stad”. Härifrån kan man blicka ut över det så kallade Moldepanoramat med sina 222 snöklädda fjälltoppar. Upptäck staden på egen hand eller följ med på en av våra utflykter.

Dag 3

Känn historiens vingslag i den gamla huvudstaden

Kristiansund – Rørvik

Få stora städer har lyckats bevara sin intimitet så väl som Norges tredje största stad, Trondheim. Vikingakungen Olav Tryggvason grundade staden redan år 997. Här kan du följa med på en valfri utflykt till Norges nationalhelgedom, Nidarosdomen, landets enda gotiska katedral, som är byggd över Olav den heliges grav Här kan du beundra katedralens otroliga arkitektoniska detaljer och fina konstverk. Under våren och sommaren fortsätter vi till Ringve museum, där vi får lära oss mer om Norges musikhistoria. Denna herrgård är omgiven av en underbar botanisk trädgård och har en fantastisk utsikt över både staden och fjorden.

Från september till maj kan du följa med på en unik sightseeingtur på världens nordligaste spårvagnslinje och uppleva Trondheim i en gammaldags vagn.

Dag 4

Välkommen till Arktis!

Brønnøysund - Svolvær

Idag korsar vi polcirkeln! Denna osynliga linje ligger på 66°33’N och markerar gränsen till Arktis. På sommaren innebär det att vi får uppleva midnattssolen, då solen är uppe dygnet runt. Under vintern är det ovanför denna latitud vi har de bästa chanserna att få vara med om norrskenet. Om du inte är vaken när vi passerar polcirkeln ser kaptenen ändå till att det blir en minnesvärd händelse. Seglar du i arktiska farvatten för första gången uppmärksammas det med en högtidlig polcirkelceremoni under dagtid.

I närheten av Ørnes finns Svartisen, Norges näst största glaciär. Följ med på en utflykt till Svartisens turistcenter på sommaren och beundra det vackra, gåtfulla islandskapet och besöka en älgpark. Därefter fortsätter turen längs den vackra Helgelandskusten till Bodø, där du går ombord på fartyget igen. I Bodø kan du följa med på ett äventyr i harmoni med naturen och uppleva mäktiga örnar och djupblått hav. Vi åker till Saltstraumen i en RIB-båt, där du får uppleva världens mest kraftfulla tidvatten. På denna spännande resa genom dramatiska landskapet finns det också goda chanser att få syn på havsörn.

Senare på eftermiddagen kan du se den 1 000 meter höga Lofotsväggen träda fram allt tydligare vid horisonten. Lofoten är en oförglömlig upplevelse med sina majestätiska granitklippor och vita sandstränder. Låt dig charmas av denna ögrupp med pittoreska små fiskebyar och bohemiska atmosfär. Gå en promenad mellan torkställningar och rorbuer, de traditionella fiskebostäderna.

I Stamsund kan du följa med på en historisk resa till vikingamuseet Lofotr. Där bjuds du in till hövdingens hus, en fullskalig rekonstruktion av ett gammalt vikingahus, med utställningar som visar fynd från vikingatiden. Hövdingen och husfrun bjuder in dig till ett midvinterblot i gästabudssalen. Här får du ett smakprov på hur livet kunde te sig på vikingatiden med traditionell mat och dryck samt kostymer, sång och dans.

Mellan Stamsund och Svolvær kan du följa med till en gård som odlar örter och tillverkar ost, eller besöka Lofotens enda bryggeri, som ligger i en tidigare fiskerianläggning i Svolvær.

När vi passerar polcirkeln på vintern börjar jakten på norrskenet. Vi uppmärksammar denna händelse genom att visa vår multimediapresentation, ”det magiska ljuset, Aurora Borealis”, med bilder, tal och musik. När vi seglar genom det trånga Raftsundet gör vi ett stopp vid inloppet till Trollfjorden, där vi serverar färska fiskkakor på däck. Du får också höra om ”slaget vid Trollfjorden”, som ägde rum här under vintern 1890. Om du tittar noga kanske du ser ett troll uppe bland de branta fjällen – åtminstone i fantasin. 

Dag 5

Känn dig som en polarhjälte

Stokmarknes - Skjervøy

Förbered dig på en dag full av spännande aktiviteter, oavsett årstid! Under morgontimmarna gör vi korta stopp i Risøyhamn, Harstad och Finnsnes. Vi fortsätter sedan till Tromsø, huvudstaden i Arktis, för en längre vistelse. Härifrån har många kända arktiska expeditioner haft sin startpunkt. Följ med på vår utflykt ”polarhistorisk stadsvandring” på vintern för att lära dig mer om upptäcktsresande och arktiska jägare, och provsmaka öl från världens nordligaste bryggeri.

Under vintern och våren kan du få ut mer av din vistelse i Tromsø genom en fartfylld åktur i hundsläde. På denna arktiska miniexpedition drar huskyhundarna dig över det frusna landskapet medan du njuter av en fantastisk utsikt över havet, fjällen och de öppna vidderna. Upplev polarnatten där de enda ljuskällorna är våra pannlampor, stjärnhimlen och, om vi har tur, det magiska norrskenet. Varför inte utmana dig själv med en tur på längdskidor eller med snöskor. Du kan också pröva fiskelyckan på en arktisk fjord.

Året om kan du följa med expeditionsteamet på vandringar och upptäcka mer av Tromsø och dess omgivningar.

Eller varför inte uppleva lugnet på havet genom att tyst glida fram genom orörda vatten i kajak? Att paddla fram i vattnen utanför Tromsøs kust med fjällen som bakgrund är ett ypperligt sätt att komma nära inpå det marina djurlivet.

Efter en spännande dag i Tromsø fortsätter vi vår resa norrut. Nu är vi i det område längs kusten där du har störst chanser att få se norrskenet mellan september och mars. Vi samlas på däck för att hålla utkik efter detta hisnande fenomen.

Dag 6

Högt upp på jordklotet – Nordkap

Øksfjord – Berlevåg

Njut av det magnifika subarktiska landskapet när vi passerar 71:a breddgraden på vår resa mot Nordkap, en av de nordligaste punkterna på den europeiska kontinenten. På sommaren kan du se hjordar av betande renar och små samebyar.

Efter ett kort stopp tidigt på morgonen i Hammerfest ankommer vi till Havøysund där du kan gå följa med på en RIB-expedition och se Nordkap från havet. Vi går sedan i land för att besöka världens nordligaste fiskeläge. Här hämtas du av en buss som tar dig till Nordkap för att beundra den spektakulära utsikten.

Fartyget lägger sedan till i Honningsvåg, porten till det spektakulära Nordkap. Följ med på en valfri utflykt till Nordkapsplatån där du befinner dig på 71°10’21´N, bara 200 mil från den geografiska Nordpolen. När du står högst upp på den 307 meter höga Nordkapsplatån och beundrar utsikten känns det verkligen som du är vid världens ände. Nära Nordkap hittar du ett av världens mest spännande naturreservat, Gjesværstappan. Följ med på en fågelsafari för att uppleva Finnmarkens största flockar av lunnefågel och mängder av tretåiga måsar. Under häckningssäsongen sjuder detta område av liv och mäktiga havsörnar svävar i skyn på jakt efter byte. Samtidigt fylls luften av en kakofoni av skrin från sillgrisslor, tordmular, skarvar, kustlabbar, stormfåglar, spetsbergsgrisslor och de stora havssulorna.

Om du vill lära dig mer hur folket lever i denna avlägsna region, följ med på turen genom Magerøyas fantastiska landskap och besök fiskelägena Kamøyvær och Skarsvåg. Under turen berättar din guide om områdets natur, kultur och historia.

Vi fortsätter sedan norrut in i hjärtat av samernas rike och passerar deras gamla heliga plats, klippformationen Finnkirka. Därefter börjar vi närma oss vårt nästa stopp som är fiskeläget Kjøllefjord. Samtidigt som du njuter av det natursköna landskapet under sommaren och hösten har du också möjlighet att lära dig mer om samernas levnadssätt och traditioner. Du får även höra jojk. På vintern kan du följa med ​​på en oförglömlig snöskotertur till ett av Europas mest extrema och spännande naturområden. På vägen dit berättar guiderna om samer, geografiska och klimatiska förhållanden, livet vid Finnmarkskusten och hur lokalbefolkningen effektivt utnyttjar naturen under både sommar- och vintersäsongen. Upplev snöklädda dalar, frisk vinterluft och kanske även det fascinerande norrskenet på den stjärnklara himlen. ”Samisk höst” är en utflykt där du får lära dig mer om den arktiska naturens ”skafferi och apotek” och smaka på torkat renkött, saft av kråkbär, örtte och rosenrotsmixtur. Du kanske också känner närvaron av samernas shaman, nåjden.

Dag 7

Huvudstaden i Barentsregionen

Kirkenes

Landskapet blir alltmer dramatiskt när vi närmar oss Kirkenes. Vi anländer till närliggande Vadsø tidigt på morgonen och strax efter frukost lägger vi till i Kirkenes, vid 30° öst, som ligger längre österut än Istanbul och S:t Petersburg. Det är här som Hurtigruten vänder söderut igen. Kirkenes är känd som huvudstaden i Barentsregionen och porten till öst.

Den ryska gränsen ligger bara några kilometer bort och här är de lokala vägskyltarna skrivna på både norska och ryska. Under alla årstider finns mycket att uppleva under vårt besök nära den ryska gränsen. Gör en tur med buss (året om), njut av en flodbåtssafari, eller följ med på en fartfylld tur på fyrhjulingar. I Kirkenes kan du besöka flera fascinerande små museer, där du får veta mer om historia och kulturarv på denna avlägsna plats.

I Kirkenes slutar detta Hurtigruten-äventyr. 

Ort Kirkenes, Norge
Vad som ingår

PRISET INKLUDERAR:

 • En resa med Hurtigruten i vald hyttkategori
 • Helpension ombord
 • Expeditionsteam 

Om Select- eller Platinum-hytt bokas:

 • Möjlighet att välja hytt
 • Wi-fi 
 • Kaffe och te

EJ INKLUDERAT:

 • Flyg och anslutningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

VÄNLIGEN OBSERVERA:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla hyttkategorier finns inte tillgängliga på alla avgångar.
 • Pris för enkelhytt fås på begäran.
 • Hurtigruten har flexibel prissättning. Det innebär att priserna sätts baserat på efterfrågan och ledig kapacitet.
Ombord

Fartyg som seglar längs Norges kust

Segla genom smala fjordar och besök charmiga hamnar med våra unika kustfartyg. De är designade för verkliga expeditioner och personliga möten i arktiska farvatten. Vart och ett av våra fartyg har sin egen unika atmosfär, stil och identitet, så du kan välja hur du vill uppleva den norska kusten.

Young Explorers-programmet

Barn i åldrarna 7-13 kan delta i vårt program för Unga Upptäcktsresande. Det är specialdesignat för barn som reser tillsammans med vuxna till storslagna destinationer, och fokuserar på lärande, skoj och ett aktivt deltagande.

Upplevelser

Nordgående utflykter

Utforska den råa, vackra kustlinjen och upplev naturens under på våra spännande utflykter. Utflykter fr.o.m. 1 april 2018 - 31 maj 2020.

Hamnar

Läs mer om de charmerande hamnar och städer du kommer att besöka på resan.

Sevärdheter

Utforska de naturliga underverken, hamnarna och djurlivet som du kan få se på din resa i Norge.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan få uppleva på en resa i Norge

Resan till och från Norge

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Bergen samt transport till och från flygplatsen.