Den klassiska kustresan – sydgående

Från arktisk vildmark till världsarvslistad storstadscharm – att segla söderut med Hurtigruten är den ultimata upplevelsen. Du startar i Kirkenes strax intill ryska gränsen, porten till Barentsregionen, och seglar först västerut innan vi vänder fören mot söder. På vägen mot charmiga Bergen ser du några av världens vackraste öar, höga fjäll, idylliska fiskelägen, fjordlandskap och unik natur. Det som gör den klassiska resan söderut till en favorit bland erfarna Hurtigruten-gäster är seglingen genom magiska Lofoten, vyerna längs magnifika Helgelandskusten och möjligheten att äta frukost på Nordkap.

 • Utforska svindlande sköna Lofoten med sitt varierade landskap, sina majestätiska fjäll, djupa fjordar, långa stränder och små pittoreska fiskelägen.
 • Besök höjdpunkter som Vardø, Hammerfest, Trondheim och Brønnøysund.
 • Se några av Norges vackraste kuststräckor i dagsljus, bland annat Vesterålen, Risøyrenna, Raftsundet och Helgeland.
 • Vi seglar in i Lyngenfjorden i april och maj och i Trollfjorden från maj till oktober.
Specialerbjudande

Få upp til 9 200:- rabatt på våra klassiska resor

Boka före den 30. april 2019 och spar upp til 9 200:- på våra klassiska resor längs norska kusten med avresa 1. juni til 31. december 2019. Ju bättre hytt du bokar, desto mer sparar du!

Prisexempel i hyttkategori Arctic Superior: 

Läs mer om erbjudandet och kampanjvillkoren
Prisex gäller per person när minst två personer reser tillsammans och delar Arctic Superior hytt med avresa i juni 2019.

Översikt

Tidsplan och resrutt

Lär dig mer om vad du kommer att uppleva på den klassiska resan söderut. Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Utresa Varierar efter årstid

Dagliga avgångar, hela året

Avresa från Kirkenes, Norge
Översikt

Från Finnmarken till fjordarna

Norska kusten är ett av världens mest spännande och varierade resmål och landskapet är helt fantastiskt! Upplev vidderna i Finnmark, Nordkap och underbara Vesterålen och Lofoten där de branta fjällväggarna störtar rakt ned i havet. Den vilda naturen i norr kommer att göra dig mållös. Under resan från Kirkenes till Bergen får du se allt detta på dagtid, en helt unik upplevelse. 

När vi har korsat polcirkeln blir klimatet mildare och landskapet mjukare. Se små fiskelägen med mindre än 200 invånare och stora städer som sjuder av liv. Sluthamnen är Bergen och när du kommer dit har du fullbordat en historisk kustresa. Hurtigruten har nämligen fraktat gods och passagerare längs norska kusten i mer än 125 år. Kan det bli mer genuint?

Upplev ännu mer på våra utflykter

Ät frukost på Nordkap, utmana dig själv med en fjällvandring i Hammerfest, upplev Lofoten från hästryggen och vintriga fjällvidder på snöskoter eller i hundsläde, höj pulsen med ett fartfyllt RIB-äventyr eller utforska kulturella höjdpunkter.

Utflykter som du bara kan välja på resan söderut (beroende på årstid):

Lyssna, se och lär

Lyssna på expeditionsteamets spännande föredrag och presentationer ombord och lär dig mer om lokal historia, kultur, geologi och djur och natur i de områden vi passerar. Expeditionsteamet leder också många av våra spännande utflykter i land och aktiviteter ombord.

Oavsett årstid

Norges vackra långsträckta kust erbjuder fantastiska upplevelser oavsett när du reser med Hurtigruten, men varje årstid har också sina unika höjdpunkter. Välj din favoritårstid – vår, sommar, höst eller vinter. De är som olika akter i ett och samma skådespel med naturens underverk som huvudpersoner.

Dag 1

Huvudstaden i Barentsregionen

Kirkenes

Ditt äventyr startar i staden där Hurtigruten vänder. När fartyget påbörjar resan söderut har du efter lunch tid att koppla av och njuta av utsikten över det arktiska landskapet på däck eller i panoramasalongen. Ännu har du bara sett hälften av vad vår resa längs den norska kusten har att erbjuda så förbered dig på många nya upplevelser. De hamnar som vi besökte på natten på den nordgående resan kan du nu se i dagsljus på den sydgående. På eftermiddagen lägger fartyget återigen till i Vardø, Norges östligaste hamn. Om vädret tillåter kanske du vintertid har lust med ett isande kallt bad i Norra ishavet. På våren håller vi ett föredrag om de vadarfåglar som bor längs den norska kusten. Med kurs söderut går vi sedan längs Varangerhalvön till Båtsfjord, innan vi kommer fram till Berlevåg på kvällen. Här finns en av Norges mest berömda manskör som till största delen består av yrkesfiskare.

I vår tidtabell kan du se alla hamnar vi besöker under resan samt när och hur länge vi är i varje hamn. 

Dag 2

Spänning och fascination

Mehamn - Tromsø

Vi lägger till i Mehamn mitt i natten. Här har du under vintern möjlighet att följa med på en oförglömlig snöskotertur genom ett av Europas mest extrema naturområden. Upplev snöklädda dalar, frisk vinterluft och kanske även det fascinerande norrskenet på den stjärnklara himlen.

I Honningsvåg kan du från maj till oktober följa med på en utflykt med frukost till Nordkap, där vi längs vägen besöker avlägsna delar av Finnmark. Innan vi stannar i Hammerfest kan du njuta av en kopp ”energikaffe” och få en kort introduktion om ”Melkøya – världens nordligaste terminal för naturgas”. Hammerfest grundades 1789 och blev med tiden Norges polarhuvudstad och utgångspunkt för många jaktexpeditioner upp till Arktis. Här hittar du den Unescolistade Meridianbågen, ett monument som restes 1854 för att markera den första exakta mätningen av jordklotet. På vintern kan du följa med på en miniexpedition i fjällen där du får uppleva det arktiska klimatet och lära dig mer om traktens polarhjälte och kock, Adolf Henrik Lindstrøm.

Vi fortsätter söderut mot Øksfjord. Efter att vi korsat öppet hav gör vi ett kort stopp vid den gamla handelsstationen Skjervøy. På våren seglar vi sedan genom den vackra Lyngsfjorden, som omges av Lyngsalpernas snöklädda toppar. Här får vi chans att smaka på nyfiskade räkor. Vi lägger sedan till i Tromsø, precis i tid för att njuta av en magisk midnattskonsert i Ishavskatedralen. På sommaren kan du följa med på en utflykt sent på kvällen och uppleva Tromsø i en RIB-båt under midnattssolen. Vill du inte lyssna på musik kan du ta en promenad i staden och smaka på en lokal öl på någon av de många trevliga pubarna.

Valfria utflykter denna dag, under perioden:

(Tider är preliminära och kan komma att ändras)

Dag 3

Välkommen till Lofoten

Tromsø - Stamsund

Vi kommer till i Harstad på morgonen och här kan du följa med på en klassiker i Hurtigrutens utflyktsprogram: En smak av Vesterålen. Ta del av historien, se orörd natur och upplev några fantastiska sevärdheter såsom Trondenes kyrka, ett av Norges kulturarv från den sena medeltiden. Stannar du ombord kan du beundra denna gamla kyrka från fartyget när vi går mot Risøyrenna, en grund passage endast 7 meter djup. Den grävdes ut speciellt för Hurtigruten på 1920-talet för att skapa en genväg mellan Harstad och Sortland. Man kan se sandbankarna genom det klara, gröna vattnet. Ögrupperna i Lofoten och Vesterålen bjuder på några av de mest fantastiska naturupplevelserna under hela resan längs kusten. Lofoten är känd för sin vackra natur med branta fjäll, vildmark och små pittoreska fiskelägen. Seglingen genom Lofoten i dagsljus är resans höjdpunkt tycker många av våra gäster.

Risøyhamn är en liten by med bara 200 invånare och här gör vi ett kort stopp för att lämna av passagerare, varor och post. Som en vårhyllning till regionens fiskehistoria visar vår kock hur man filéar dagens fångst på däck. Vi fortsätter söderut via Sortland till Stokmarknes, där Hurtigruten grundades för över 125 år sedan. Följ med i land och besök Hurtigrutenmuseet. När vi sedan fortsätter söderut ser det ut som om vi är på väg rakt in i en fjällvägg, men kaptenen hittar enkelt öppningen och tar oss genom det smala Raftsundet. Denna 2 mil långa passage mellan Vesterålen och Lofoten kantas av upp till 1 000 meter höga fjäll.

Nu är vi framme vid den spektakulära Trollfjorden, som bara är 2 kilometer lång och 100 meter bred. Om vädret tillåter och vi har tillräckligt med tid gör kaptenen en avstickare in i fjorden. De branta klipporna stryker fartygets sidor och i det dramatiska landskapet är det lätt att föreställa sig troll som tittar fram. Trollfjorden är också havsörnens rike. Strax norr om fjorden ligger en mindre båt och väntar för att ta oss med på den valfria havsörnssafarin. Vi går över i den mindre båten och följer Hurtigruten in i Trollfjorden. Om det finns tillräckligt med tid kan du få se när Hurtigrutens fartyg vänder inne i den trånga fjorden – en imponerande syn! Sedan lämnar vi Trollfjorden och vår örnsafari startar. Vi passerar genom smala kanaler som kantas av branta fjäll där havsörnarna vistas. Örnarna cirklar några varv runt båten innan de dyker ner och tar den fisk som vi har kastat ut. Här gäller det att ha kameran redo!

När vi kommer fram till Svolvær har du många utflykter att välja bland. Följ med på en tur i det natursköna landskapet på Lofoten för att lära dig mer om fisketraditionen och beundra det vackra landskapet. Du kan också följa med på en ridtur längs de vita stränderna i solnedgången. Om du vill ha en adrenalinkick kan du delta i någon av våra utflykter med RIB-båtar. Om du föredrar att stanna på torra land tar vi dig med på en guidad vandring i en fiskeby där du får veta mer om traktens historia och kultur. Från Svolvær fortsätter vi till Stamsund, där du kan beundra de mäktiga topparna på den enorma Lofotsväggen. På kvällen lämnar vi Lofoten och sätter kursen mot fastlandet.

Valfria utflykter denna dag, under perioden:

(Tider är preliminära och kan komma att ändras)

Dag 4

Romantiskt möte med de Syv Søstre

Bodø - Rørvik

Att korsa polcirkeln vid 66°33’N kan ses som en viktig händelse i livet. Idag firar vi detta ute på däck med en arktisk tradition – en sked med tran gjord på torsklever. Längs Helgelandskusten passerar vi hundratals holmar, bördig jordbruksmark och branta granitväggar. Från däck kan du se det unika fjället Torghatten (258 meter över havet) som är känd för sitt karaktäristiska hål på mitten. Hålet är 160 meter långt, 35 meter högt och 20 meter brett och skapades under istiden.

En annan höjdpunkt är fjällkedjan De Syv Søstre, sju fjäll som är mellan 900 och 1 100 meter höga. Det är lätt att förstå hur dessa ”systrar” har inspirerat forntidens folksagor. Enligt sägnen var dessa sju trollsystrar döttrar till kung Sulis. Han höll dem under hård disciplin, men en natt somnade han så tungt att de sju systrarna kunde smyga sig ut. Vågekallen, som var desperat efter en fru, låg på lur och väntade. Han följde efter systrarna som flydde söderut längs kusten med flera troll efter sig som antingen ville fånga eller rädda dem. När gryningen kom och solen gick upp förvandlades både systrarna och deras förföljare till sten och blev de fjäll som idag gör Helgelandskusten till en av de vackraste platserna i världen.

Vi gör ett snabbt besök i Nesna, en idyllisk gammal handelsplats, innan vi seglar vidare till Sandnessjøen. De Unescolistade Vegaöarna ligger alldeles i närheten och kan besökas under sommaren på en valfri utflykt. Detta unika kulturlandskap består av ett dussintals öar. Ögruppen hamnade på Unescos världsarvslista på grund av det unika samspelet mellan lokalbefolkningen och ejderfåglarna. Lär dig mer om hur fiskare och bönder under flera hundra år har levt i symbios med ejderfågeln och hur de fortsatt livnär sig på att skörda ejderdun och tillverka duntäcken.  

Brønnøysund är ett litet gulligt samhälle fullt av liv. Ta dig tid att promenera runt en stund, titta på de små båtarna och njut av livet i skärgården. Delta i någon av de utflykter som vi erbjuder här. Från april till oktober kan du exempelvis följa med på utflykten till Norsk havsbrukssenter för en informativ rundtur och provsmakning av färsk lax.

Valfria utflykter denna dag, under perioden:

(Tider är preliminära och kan komma att ändras)

Dag 5

Norges klippfiskhuvudstad

Trondheim - Ålesund

Idag får du tillfälle att bekanta dig med Trondheim. När vi är tillbaka ombord seglar vi igenom den majestätiska Trondheimsfjorden, som är 17 mil lång och upp till 2,5 mil bred. Precis som alla andra norska fjordar är den djup, som mest 577 meter.

När vi seglar längs kusten kommer du att märka hur viktigt fisket varit och är för de norska kustsamhällena. Kristiansunds strategiska läge vid havet har gett staden goda förutsättningar för fiske, skeppsbyggnad och oljeindustri. Staden anses idag vara Norges klippfiskhuvudstad, tack vare dess långa historia som landets exportcentrum för klippfisk. Följ med på en utflykt till den berömda Atlanterhavsveien, en av Norges mest besökta turistattraktioner. Vägen är 8,2 kilometer lång, är byggd på åtta broar och omges av ett magnifikt landskap och öppet hav.

En annan intressant utflykt är Bergtatt marmorgruva där vi tar dig med på en båttur på en upplyst underjordisk sjö. Därefter njuter vi av en måltid i gruvans ”stora sal”. De som väljer att stanna kvar ombord i Kristiansund får njuta av havsluften när fartyget korsar öppet hav på väg mot Molde, känd som ”rosornas stad”. Längs vägen kan du se Romsdalsalpernas branta, gråa fjälltoppar.

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Tider är preliminära och kan komma att ändras)

Dag 6

Sista kapitlet på en sagolik resa

Bergen

Under natten gör fartyget korta stopp i Ålesund, Torvik och Måløy och sedan börjar världens vackraste kustresa att närma sig sitt slut. Innan vi lägger till i Bergen återstår ännu några sjömil av det fascinerande landskapet. Njut av Nordfjord som ligger under den mäktiga Jostedalsglaciären. Fjorden sträcker sig 9 mil in i landet till samhällena Loen och Olden. Det barska kustlandskapet står i stark kontrast till de inre fjordområdena som har svagare vindar och mindre regn. Grönskande fruktträdgårdar och mäktiga glaciärer sträcker sig mot glittrande insjöar och brusande forsar. Dessa skiftande landskap har båda sin egen charm och måste upplevas. Vi stannar i Florø – Norges västligaste stad. Florø är en modern kuststad och den äldsta i kommunen Sogn och Fjordane. Trots ständiga förändringar har Florø behållit sin speciella charm. 

Några sjömil söder om Florø passerar vi inloppet till vackra Sognefjorden och njuter sedan av utsikten över de många öar som radar upp sig längs kustlinjen. När du slutligen går i land i Bergen bär du med dig minnen från en unik resa full av oförglömliga upplevelser och möten med lokalbefolkning, djurliv och fantastiska natur. Och även om resan är slut för den här gången hoppas vi snart få se dig ombord igen på ett nytt äventyr.

Har du ännu inte fått nog av Norge rekommenderar vi våra land adventures för att uppleva mer av det norska köket, kulturen och de vackra landskapen. Läs mer om våra Land Adventures här.

Ankomst Varierar efter årstid

Ort Bergen, Norge
Vad som ingår

PRISET INKLUDERAR:

 • En resa med Hurtigruten i vald hyttkategori
 • Helpension ombord
 • Expeditionsteam 

Om Select- eller Platinum-hytt bokas:

 • Möjlighet att välja hytt
 • Wi-fi 
 • Kaffe och te

EJ INKLUDERAT:

 • Flyg och anslutningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

VÄNLIGEN OBSERVERA:

 • Observera att det inte alltid finns morgonflyg från Sverige till Kirkenes, därför kan det hända att en hotellövernattning i Kirkenes tillkommer. Hör gärna av dig till våra resespecialister på 0771990490 för att boka flyg och eventuellt hotell. 
Ombord

Fartyg som seglar längs Norges kust

Segla genom smala fjordar och besök charmiga hamnar med våra unika kustfartyg. De är designade för verkliga expeditioner och personliga möten i arktiska farvatten. Vart och ett av våra fartyg har sin egen unika atmosfär, stil och identitet, så du kan välja hur du vill uppleva den norska kusten.

Young Explorers-programmet

Barn i åldrarna 7-13 kan delta i vårt program för Unga Upptäcktsresande. Det är specialdesignat för barn som reser tillsammans med vuxna till storslagna destinationer, och fokuserar på lärande, skoj och ett aktivt deltagande.

Upplevelser

Sydgående utflykter

Utmana dig själv på en äventyrlig utflykt eller lär dig mer om Norge på en av våra sydgående utflykter. Dessa utflykter erbjuds 1 april 2018 - 31 maj 2020.

Hamnar

Läs mer om de charmerande hamnar och städer du kommer att besöka på resan.

Sevärdheter

Utforska de naturliga underverken, hamnarna och djurlivet som du kan få se på din resa i Norge.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan få uppleva på en resa i Norge

Förläng din semester

Tilläggsprogram

Gör din norska semester komplett med ett av våra tilläggsprogram, antingen före eller efter din kryssning. Välj mellan utfärder på ett antal timmar eller dagar, där hotellövernattning i Bergen eller Kirkenes ingår.

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka returflyg till och från Kirkenes respektive Bergen, samt transport till och från flygplatsen.