Den klassiska rundresan

Bergen – Kirkenes – Bergen

Det som gör Norge så attraktivt som resmål är helt enkelt för att det är ett av världens vackraste länder. Följ med på ett tolv dagar långt äventyr som är genuint norskt, där du får uppleva nästan 2500 sjömil av spektakulära kustlandskap. Under resans gång kan du välja mellan över 90 utflykter och delta i vandringar och aktiviteter som leds av det expeditionsteam som finns med ombord.

 • Upplev hela Norges kustlinje med 34 hamnar, över 100 fjordar och 1 000 fjäll
 • Korsa polcirkeln och leta efter norrsken på vintern eller njut av 24 timmars dagsljus och midnattssol på sommaren
 • Håll dig aktiv genom att delta i våra spännande utflykter till havs och på land
 • Expeditionsteamet ombord förstärker din upplevelse med att arrangera spännande aktiviteter och berätta om de natur- och kulturskatter vi passerar

Översikt

Detta är den ultimata resan med Hurtigruten och är enligt Lonely Planet ”världens vackraste sjöresa”. Följ med oss från Bergen till Kirkenes och tillbaka igen på tolv dagar. Besök 34 hamnar under 2500 sjömil, vilket ger dig chans att utforska varenda tum av Norges magiska kust. Oavsett vilken årstid du väljer blir detta en resa du sent ska glömma. Det dramatiska landskapet och det fantastiska djurlivet väcker upptäcktsresanden i dig. Hela 22 av de hamnar vi besöker ligger norr om polcirkeln och du kommer att kunna följa med på utflykter som är skräddarsydda för just din upptäckarnivå. De upplevelser du missar på den norrgående resan för att du sover kan du se i dagsljus när vi tar oss söderut.

En klassiker bland resrutter

Hurtigruten har verkligen förtjänat sin plats bland världens ikoniska resrutter, såsom Orientexpressen eller den välkända Route 66. Innan vi korsar polcirkeln och seglar in i Arktis besöker vi städer som Bergen, Ålesund och Trondheim. På den sydgående resan passerar vi både Lofoten och Trollfjorden i fullt dagsljus, innan vi tar oss ned längs Helgelandskusten och förbi fjällen de Syv Søstre. Stå på däck och beundra den överväldigande vackra västkusten på väg mot vårt slutmål Bergen.

Spektakulära vyer oavsett årstid

Oavsett vilken tid på året du reser med Hurtigruten är du alltid omgiven av vacker natur. Varje säsong har sin egen charm.

Tre årstider på en resa

När värmen och dagsljuset återkommer på våren fungerar det som en vitamininjektion som ger energi åt livet längs den norska kusten. Flyttfåglarna återvänder och får kusten att sjuda av liv. Våren är också helgdagarnas tid och i maj får vi uppleva festligheterna kring den norska nationaldagen 17 maj, när kustsamhällena blommar upp av det traditionella firandet. Vi besöker också den vackra Lyngenfjord, med sin unika natur med majestätiska fjäll i bakgrunden. Vi förflyttar oss från sommartemperaturer i Bergen till kylan i Arktis där du fortfarande kan delta i våra vinterutflykter.

Det eviga solskenets årstid

Sommaren är den mest populära årstiden för att utforska Norges kust. De långa, ljusa dagarna under sommarmånaderna är en energikick för både natur och människor. Även så långt söderut som Bergen kan du uppleva 19 timmars dagsljus. Du får uppleva fantastiska vyer när allt blommar upp, floderna fylls med fisk och gigantiska vattenfall forsar ut i havet. Det är också under sommaren som vi seglar in i den natursköna Geirangerfjorden på den norrgående resan. Norr om polcirkeln får du kan uppleva naturfenomenet midnattssolen. Dagsljuset mitt i natten är en stark upplevelse som du kan behöva tvinga dig själv att gå till sängs.

Den färgstarka årstiden

Under hösten går vi in i den trånga och natursköna Hjørundfjorden som omges av majestätiska fjäll. Här erbjuder vi flera utflykter som låter dig utforska detta spektakulära område. Njut av en fantastisk resa under höstmånader med en frisk och klar kustluft som förstärker upplevelsen av den intensivt röda och gula växtlighet som fyller kullar, fjäll och skogar. Från däck kan du med en isblå himmel som bakgrund se skarpa profiler av de höga fjälltopparna som är täckta av den första snön. Dag för dag blir kvällarna mörkare och dagarna kortare. Med lite tur får du kanske uppleva norrskenet som är en magisk upplevelse.

Norrskenets årstid

Vintern är kanske den mest speciella tiden att utforska den norska kusten. Landskapet är täckt av gnistrande vit snö och luften är frisk, ren och fräsch. Lamporna från husen lyser hemtrevligt in över land och de snöklädda fjällen reflekterar skymningsljuset. Resan med Hurtigruten tar dig så långt norrut i Norge man kan komma och du uppleva ett magiskt vinterlandskap och förhoppningsvis se det fascinerande norrskenet. Människor har i alla tider fascinerats över detta fenomen som med sina spektakulära färger lyser upp natthimlen. När du reser med Hurtigruten har du goda chanser att få uppleva denna magiska ljusshow när ljuset växlar från ljusgrönt till mörklila på den arktiska himlen.

Expeditionsteamet ombord

Ombord träffar du engagerade experter med ett enda uppdrag: att förhöja dina upplevelser genom att leda aktiviterer och lära dig mer om de natur- och kulturskatter som möter oss under resans gång. En resa med Hurtigruten handlar inte om att bara passivt observera, utan här får du chansen att verkligen bli en del av det vackra landskapet på vår resa. Inte nog med att du upplever några av de vackraste platserna på jorden, du får också kulinariska upplevelser och chans att provsmaka färska lokala specialiteter som har tillretts av norska experter. Det som har gjort oss så omtyckta hos resenärer från hela världen är att de får vara med om en urnorsk upplevelse. De vill resa dit ingen annan reser, med en besättning och ett fartyg som är på hemmaplan. De vill få genuina upplevelser och lära sig av dem som är väl förtrogna med den norska kusten, av dem som under flera generationer har fått den ingraverad i sitt DNA. Följ med vårt expeditionsteam på utomhusaktiviteter och vandringar i bland annat Ålesund, Trondheim, Bodø, Tromsø, Honningsvåg, Kirkenes, Lofoten, och Brønnøysund.

Enkelhytter utan tillägg

Res själv längs norska kusten utan att betala singeltillägg

Res längs norska kusten under 2017/2018 utan att behöva betala tillägg när du bor själv i en hytt. Erbjudandet gäller utvalda avgångar under perioden december 2017 - maj 2018 på sträckorna Bergen-Kirkenes-Bergen.

Gäller t.o.m. 31 december 2017.

I priset ingår:

 • En resa med Hurtigruten i vald hyttkategori
 • Helpension

Inkluderas inte:

 • Flyg och anslutningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla hyttkategorier finns inte tillgängliga på alla avgångar.
 • Pris för enkelhytt fås på begäran.
 • Hurtigruten har flexibel prissättning. Det innebär att priserna sätts baserat på efterfrågan och ledig kapacitet.

 

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Utresa Varierar efter årstid

Dagliga avgångar, hela året

Avresa från Bergen, Norge
Dag 1

Resan börjar i Bergen – porten till fjordarna


Ort: Bergen

Din resa startar i Bergen, staden som omges av sju fjäll. Passa på att utforska denna kulturella stad som är porten till fjordarna innan du går ombord. Bergen grundades 1070 och var Norges huvudstad under många år. Staden är en utgångspunkt för resor i Norge och har behållit en stor del av sin lokala karaktär och historia. Ett exempel är den historiska, Unescolistade stadsdelen Bryggen med sina färgglada hus som byggdes så tidigt som på 1300-talet. Promenera runt i denna charmiga stad, fika på något av utekaféerna, njut av utsikten under en tur med Fløibanen eller besök den berömda fiskmarknaden.

När du har kommit ombord dukar vi upp till en härlig buffémiddag med läckerheter från norska kusten. Vi sätter kurs norrut och går genom Hjeltefjorden, precis som vikingarna gjorde när de drog ut i världen mot Shetlandsöarna och andra platser. Tillbringa kvällen med att koppla av och beundra det spektakulära landskapet utanför, antingen från däck eller i våra panoramasalonger. 

Innan resan börjar kan du passa på att uppleva mer av Norge genom att boka en våra Land Adventures. Vi erbjuder en mängd olika resepaket i våra större hamnar längs Norges kust. På turen ”Norge i ett nötskal” tar vi dig med till några av regionens mest natursköna platser, som storslagna fjordar, lantliga idyller och den spektakulära Flåmbanen. Dessa Land Adventures är idealiska om du vill förlänga din resa och se mer av Norges inland.

Dag 2

En dag full av arkitektoniska mästerverk och naturskatter


Ort: Florø - Molde

Om du vaknar tidigt får du njuta av utsikten över den idylliska Nordfjord innan du äter en välsmakande frukost. Därefter seglar vi förbi Vestkap och är ute på öppet hav för första gången. Fartyget navigerar genom öar, skär och holmar innan vi ankommer i Ålesund. Ålesund utmärker sig genom sina många spiror, torn och utsmyckade byggnader och är känd för sin vackra arkitektur i jugendstil. Staden återuppbyggdes i denna stil efter branden 1904 som ödelade en stor del av staden. Om du gillar marint djurliv får du inte missa ett besök på Atlanterhavsparken – ett av norra Europas största saltvattensakvarier. Här ingår också ett besök hos pingvinerna i utomhusbassängen. Efter besöket i Atlanterhavsparken fortsätter vi till Akslafjället, där du kan beundra den fantastiska utsikten över staden.

På sommaren går vi in i spektakulära, Unesco-listade Geirangerfjorden och passerar 800 meter höga klippor och imponerande vattenfall på vägen. På hösten utforskar vi Hjørundfjorden, en pärla mitt i de majestätiska Sunnmørealperna. Detta avlägsna och oförstörda naturlandskap långt ifrån livliga turiststråk ger fjorden sin speciella karaktär och vi tar dig med längs branta fjällväggar, gröna ängar, ensligt belägna bergsgårdar och små byar. 

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla preliminära och kan komma att ändras)

Dag 3

Känn historiens vingslag i den gamla huvudstaden


Ort: Kristiansund – Rørvik

Få stora städer har lyckats bevara sin intimitet så väl som Norges tredje största stad, Trondheim. Vikingakungen Olav Tryggvason grundade staden redan år 997. Här kan du följa med på en valfri utflykt till Norges nationalhelgedom, Nidarosdomen, landets enda gotiska katedral, som är byggd över Olav den heliges grav. Här kan du beundra katedralens otroliga arkitektoniska detaljer och fina konstverk. Vi fortsätter till Ringve museum, där vi får lära oss mer om Norges musikhistoria. Denna herrgård är omgiven av en underbar botanisk trädgård och har du en fantastisk utsikt över både staden och fjorden.

Du kan också utforska Trondheim i kajak och paddla längs Nidelven från juni till september. Eller varför inte uppleva Trondheim på cykel under sommarmånaderna och prova världens enda cykelhiss. På sommaren kan du följa med expeditionsteamet ut i småbåtar för att upptäcka mer av Trondheim och dess omgivningar.

Senare på eftermiddagen sätter fartyget kurs mot nordväst och vi passerar den vackra fyren Kjeungskjær samt mängder av natursköna öar och klippformationer. När vi har gått igenom smala Stokksundet lägger vi till i charmiga Rørvik.

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla preliminära och kan komma att ändras)

Dag 4

Välkommen till Arktis!


Ort: Brønnøysund - Svolvær

Idag korsar vi polcirkeln! Denna osynliga linje ligger på 66°33’N och markerar gränsen till Arktis. På sommaren innebär det att vi få uppleva midnattssolen, då solen är uppe dygnet runt. Under vintern är det ovanför denna latitud vi har de bästa chanserna att få vara med om norrskenet. Om du inte är vaken när vi passerar polcirkeln ser kaptenen ändå till att det blir en minnesvärd händelse. Seglar du i arktiska farvatten för första gången uppmärksammas det med en högtidlig polcirkelceremoni under dagtid.

I närheten av Ørnes finns Svartisen, Norges näst största glaciär. Följ med på en utflykt till Svartisens turistcenter på sommaren och beundra det vackra, gåtfulla islandskapet. Därefter fortsätter turen längs den vackra Helgelandskusten till Bodø, där du går ombord på fartyget igen. I Bodø kan du följa med på ett äventyr i harmoni med naturen och uppleva mäktiga örnar och djupblått hav. Vi åker till Saltstraumen i en RIB-båt, där du får uppleva världens mest kraftfulla tidvatten. På denna spännande resa genom dramatiska landskapet finns det också goda chanser att få syn på havsörn.

Senare på eftermiddagen kan du se den 1 000 meter höga Lofotsväggen träda fram allt tydligare vid horisonten. Lofoten är en oförglömlig upplevelse med sina majestätiska granitklippor och vita sandstränder. Låt dig charmas av denna ögrupp med sina pittoreska små fiskebyar och bohemiska atmosfär. Gå en promenad mellan torkställningar och rorbuer, de traditionella fiskebostäderna.

I Stamsund kan du följa med på en historisk resa till vikingamuseet Lofotr. Där bjuds du in till hövdingens hus, en fullskalig rekonstruktion av ett gammalt vikingahus, med utställningar som visar fynd från vikingatiden. Hövdingen och husfrun bjuder in dig till ett midvinterblot i gästabudssalen. Här får du få ett smakprov på hur livet kunde te sig på vikingatiden med traditionell mat och dryck samt kostymer, sång och dans.

Mellan Stamsund och Svolvær kan du följa med till en gård som odlar örter och tillverkar ost, eller besöka Lofotens enda bryggeri, som ligger i en tidigare fiskerianläggning. 

När vi passerar polcirkeln på vintern börjar jakten på norrskenet. Vi uppmärksammar denna händelse genom att visa vår multimediapresentation, ”det magiska ljuset, Aurora Borealis”, med bilder, tal och musik. När vi seglar genom det trånga Raftsundet gör vi ett stopp vid inloppet till Trollfjorden, där vi serverar färska fiskkakor på däck. Du får också höra om ”slaget vid Trollfjorden”, som ägde rum här under vintern 1890. Om du tittar noga kanske du ser ett troll uppe bland de branta fjällen – åtminstone i fantasin.

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla preliminära och kan komma att ändras)

Dag 5

Känn dig som en polarhjälte


Ort: Stokmarknes - Skjervøy

Förbered dig på en dag full av spännande aktiviteter, oavsett årstid! Under morgontimmarna gör vi korta stopp i Risøyhamn, Harstad och Finnsnes. Vi fortsätter sedan till Tromsø, huvudstaden i Arktis, för en längre vistelse. Härifrån har många kända arktiska expeditioner haft sin startpunkt. Följ med på vår utflykt ”polarhistorisk stadsvandring” på vintern för att lära dig mer om upptäcktsresande och arktiska jägare, och provsmaka öl från världens nordligaste bryggeri. Du kan också delta i en utflykt för att lära dig mer om samernas levnadssätt och renskötsel.

Under vintern och våren kan du få ut mer av din vistelse i Tromsø genom en fartfylld åktur i hundsläde. På denna arktiska miniexpedition drar huskyhundarna dig över det frusna landskapet medan du njuter av en fantastisk utsikt över havet, fjällen och de öppna vidderna. Upplev polarnatten där de enda ljuskällorna är våra pannlampor, stjärnhimlen och, om vi har tur, det magiska norrskenet. Varför inte utmana dig själv med en tur på längdskidor eller med snöskor.

På sommaren kan du följa med expeditionsteamet på utflykter i småbåtar för att upptäcka mer av Tromsø och dess omgivningar.

Eller varför inte uppleva lugnet på havet genom att tyst glida fram genom orörda vatten i kajak? Att paddla fram i vattnen utanför Tromsøs kust med fjällen som bakgrund är ett ypperligt sätt att komma nära inpå det marina djurlivet. En annan lugn och stilla aktivitet är valexpeditionen på vintern i Kaldfjorden. Här vägleds du av en kunnig besättning som är utbildad i ansvarsfull vildmarksturism i skonaren Opal, en koldioxidneutral segelbåt i ek. Det enda ljud du hör är valar som bryter vattenytan och sprutar vatten från sina blåshål och troligtvis ditt hjärta som slår lite snabbare än normalt.

Efter en spännande dag i Tromsø fortsätter vi vår resa norrut. På vintern bjuder kaptenen in gästerna att smaka lutfisk på däck. Nu är vi i det område längs kusten där du har störst chanser att få se norrskenet mellan oktober och mars. Vi samlas på däck för att hålla utkik efter detta hisnande fenomen.

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla preliminära och kan komma att ändras)

Dag 6

Högt upp på jordklotet – Nordkap


Ort: Øksfjord – Berlevåg

Njut av det magnifika subarktiska landskapet när vi passerar 71:a breddgraden på vår resa mot Nordkap, en av de nordligaste punkterna på den europeiska kontinenten. På sommaren kan du se hjordar av betande renar och små samebyar.

Efter korta stopp i Hammerfest och Havøysund tidigt på morgonen lägger vi till i Honningsvåg, porten till det spektakulära Nordkap. Följ med på en valfri utflykt till Nordkapsplatån där du befinner dig på 71°10’21´N, bara 200 mil från den geografiska Nordpolen. När du står högst upp på den 307 meter höga Nordkapsplatån och beundrar utsikten känns det verkligen som du är vid världens ände. Glöm inte kameran, så att du kan föreviga denna fantastiska plats. Nära Nordkap hittar du ett av världens mest spännande naturreservat, Gjesværstappan. Följ med på en fågelsafari för att uppleva Finnmarkens största flockar av lunnefågel och mängder av tretåiga måsar. Under häckningssäsongen sjuder detta område av liv och mäktiga havsörnar svävar i skyn på jakt efter byte. Samtidigt fylls luften av en kakofoni av skrin från sillgrisslor, tordmular, skarvar, kustlabbar, stormfåglar, spetsbergsgrisslor och de stora havssulorna. 

Om du vill lära dig mer hur folket lever i denna avlägsna region, följ med på turen genom Magerøyas fantastiska landskap till fiskelägena Kamøyvær och Skarsvåg. Under turen berättar din guide om områdets natur, kultur och historia.

Vi fortsätter sedan norrut in i hjärtat av samernas rike och passerar deras gamla heliga plats, klippformationen Finnkirka. Därefter börjar vi närma oss vårt nästa stopp som är fiskeläget Kjøllefjord. Samtidigt som du njuter av det natursköna landskapet har du också möjlighet att lära dig mer om samernas levnadssätt och traditioner. Du får även höra jojk. På vintern kan du följa med ​​på en oförglömlig snöskotertur till ett av Europas mest extrema och spännande naturområden. På vägen dit berättar guiderna om samer, geografiska och klimatiska förhållanden, livet vid Finnmarkskusten och hur lokalbefolkningen effektivt utnyttjar naturen under både sommar- och vintersäsongen. Upplev snöklädda dalar, frisk vinterluft och kanske även det fascinerande norrskenet på den klara stjärnhimlen. ”Samisk höst” är en utflykt där du får lära dig mer om den arktiska naturens ”skafferi och apotek” och smaka på torkat renkött, saft av kråkbär, örtte och rosenrotsmixtur. Du kanske också känner närvaron av samernas shaman, nåjden.

I Berlevåg kan du på vintern följa med på en unik tvådagarsexpedition i den arktiska vildmarken, där vi tar oss fram både i hundsläde och på snöskoter. 

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla preliminära och kan komma att ändras)

Dag 7

Huvudstaden i Barentsregionen och vår vändpunkt


Ort: Båtsfjord – Kirkenes – Berlevåg

Landskapet blir alltmer dramatiskt när vi närmar oss Kirkenes. Vi anländer till närliggande Vadsø tidigt på morgonen och strax efter frukost lägger vi till i Kirkenes, vid 30° öst, som ligger längre österut än Istanbul och S:t Petersburg. Det är här som Hurtigruten vänder söderut igen. Kirkenes är känd som huvudstaden i Barentsregionen och porten till öst.

Den ryska gränsen ligger bara några kilometer bort och här är de lokala vägskyltarna skrivna på både norska och ryska. Under alla årstider finns mycket att uppleva under vårt besök nära den ryska gränsen. Gör en tur med buss (året om), njut av en flodbåtssafari, eller följ med på en fartfylld tur på fyrhjulingar. I Kirkenes kan du besöka flera fascinerande små museer, där du får veta mer om historia och kulturarv på denna avlägsna plats.

Här kan du välja bland mängder av aktiviteter i det arktiska landskapet. På vintern finns i Kirkenes ett fantastiskt snöhotell som dessutom är startpunkt för flera spännande utflykter. Du kan också hälsa på renarna som bor i närheten av hotellet. Under våren kan du fortfarande delta i vinteraktiviteter och utflykter, till exempel utforska den arktiska vildmarken på en snöskotersafari och köra över en frusen fjord. Under turen berättar guiderna om samernas historia, det extrema arktiska klimatet och områdets unika djurliv. På äventyret i hundsläde drar ivriga huskyhundar dig över det isiga arktiska landskapet. Du kan också följa med på kungskrabbsafari på Barents hav. På sommaren kan du göra en fjällvandring i den bergiga terrängen med en egen husky som följeslagare.

När fartyget påbörjar resan söderut har du efter lunch tid att koppla av och njuta av utsikten över det arktiska landskapet på däck eller i panoramasalongen. Ännu har du bara sett hälften av vad vår resa längs den norska kusten har att erbjuda så förbered dig på många nya upplevelser. De hamnar som vi besökte på natten på den norrgående resan kan du nu se i dagsljus på den sydgående. På eftermiddagen lägger fartyget återigen till i Vardø, Norges östligaste hamn. Om vädret tillåter kanske du har lust att ta ett vinterbad i Norra ishavet. På våren har vi en presentation av de vadarfåglar som bor längs den norska kusten. Med kurs söderut går vi sedan längs Varangerhalvön till Båtsfjord, innan vi kommer fram till Berlevåg på kvällen. Här finns en av Norges mest berömda manskör som till största delen består av yrkesfiskare.

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla preliminära och kan komma att ändras) 

Dag 8

Spänning och fascination


Ort: Mehamn - Tromsø

Vi lägger till i Mehamn mitt i natten. Här har du möjlighet att följa med på en oförglömlig snöskotertur genom ett av Europas mest extrema naturområden. Upplev snöklädda dalar, frisk vinterluft och kanske även det fascinerande norrskenet på den stjärnklara himlen.

I Honningsvåg kan du följa med på en utflykt med frukost till Nordkap, där vi längs vägen besöker avlägsna delar av Finnmark. Innan vi stannar i Hammerfest kan du njuta av en kopp ”energikaffe” och få en kort introduktion om ”Melkøya – världens nordligaste terminal för naturgas” ombord. På hösten bjuder vi in dig att smaka på torkat renkött på däck. Hammerfest grundades 1789 och blev med tiden Norges polarhuvudstad och utgångspunkt för många jaktexpeditioner upp till Arktis. Här hittar du den Unescolistade Meridianbågen, ett monument som restes 1854 för att markera den första exakta mätningen av jordklotet. Du kan också följa med på en miniexpedition i fjällen där du får uppleva det arktiska klimatet och lära dig mer om traktens polarhjälte och kock, Adolf Henrik Lindstrøm.

Vi fortsätter söderut mot Øksfjord. På vintern får du av besättningen lära dig hur man knyter knopar på däck. Efter att vi korsat öppet hav gör vi ett kort stopp vid den gamla handelsstationen Skjervøy, där Hurtigrutens grundare Richard With föddes. På våren seglar vi sedan genom den vackra Lyngsfjorden, som omges av Lyngsalpernas snöklädda toppar. Kanske får vi besök av en lokal fiskare och blir bjudna på nyfiskade räkor. Vi lägger sedan till i Tromsø, precis i tid för att njuta av en magisk midnattskonsert i Ishavskatedralen. Vill du inte lyssna på musik kan du ta en promenad i staden och smaka på en lokal öl på någon av de många trevliga pubarna.

På sommaren kan du följa med expeditionsteamet ut i småbåtar och upptäcka mer av Tromsø och dess omgivningar. 

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla preliminära och kan komma att ändras)

Dag 9

Välkommen till Lofoten


Ort: Tromsø - Stamsund

Vi kommer till i Harstad på morgonen och här kan du följa med på en klassiker i Hurtigrutens utflyktsprogram: En smak av Vesterålen. Ta del av historien, se orörd natur och upplev några fantastiska sevärdheter som Trondenes kyrka, ett av Norges kulturarv från den sena medeltiden. Stannar du ombord kan du beundra denna gamla kyrka från när vi går mot Risøyrenna, en grund passage endast 7 meter djup. Den grävdes ut speciellt för Hurtigruten på 1920-talet för att få en genväg mellan Harstad och Sortland. Man kan se sandbankarna genom det klara, gröna vattnet. Ögrupperna i Lofoten och Vesterålen bjuder på några av de mest fantastiska naturupplevelserna under hela resan längs kusten. Lofoten är känd för sin vackra natur med branta fjäll, vildmark och små pittoreska fiskelägen. Seglingen genom Lofoten i dagsljus är en av höjdpunkterna för många av våra gäster.

Risøyhamn är en liten by med bara 200 invånare och här gör vi ett kort stopp för att lämna av passagerare, varor och post. Som en vårhyllning till regionens fiskehistoria visar vår kock hur man filéar dagens fångst på däck. Vi fortsätter söderut via Sortland till Stokmarknes, där Hurtigruten grundades för över 120 år sedan. Följ med i land och besök Hurtigrutenmuseet. När vi sedan fortsätter söderut ser det ut som om vi är på väg rakt in i en fjällvägg, men kaptenen hittar enkelt öppningen och tar oss genom det smala Raftsundet. Denna 2 mil långa passage mellan Vesterålen och Lofoten kantas av upp till 1 000 meter höga fjäll.

Nu är vi framme vid den spektakulära Trollfjorden, som bara är 2 km lång och 100 m bred. Om vädret tillåter och vi har tillräckligt med tid gör kaptenen en avstickare in i fjorden. De branta klipporna stryker fartygets sidor och i det dramatiska landskapet är det lätt att föreställa sig troll. Trollfjorden är också havsörnens rike. Precis norr om Trollfjorden ligger en mindre båt och väntar på dig som vill följa med på den valfria havsörnssafarin och uppleva fåglarnas konung på nära håll. Vi går över i den mindre båten och följer Hurtigruten in i Trollfjorden. Längst in i den trånga fjorden vänder Hurtigruten, vilket är en imponerande syn! Sedan lämnar vi Trollfjorden och vår örnsafari startar. Vi passerar genom smala kanaler som kantas av branta fjäll där havsörnarna vistas. Örnarna cirklar några varv runt båten innan de dyker ner och tar den fisk som vi har kastat ut. Glöm inte kameran!

När vi kommer fram till Svolvær har du många utflykter att välja bland. Följ med på en tur i det natursköna landskapet på Lofoten för att lära dig mer om fisketraditionen och se lokala konstnärers verk. Du kan också följa med på en ridtur längs de vita stränderna i solnedgången. Om du vill ha en adrenalinkick kan du delta i en av våra fartfyllda utflykter med RIB-båtar. Lofoten är känd för sitt utmärka fiske och på vintern kan du följa med på en tur för att pröva fiskelyckan. Om du föredrar att stanna på torra land tar vi dig med på en guidad vandring i en fiskeby där du får veta mer om traktens historia och kultur. Från Svolvær fortsätter vi till Stamsund, där du kan beundra de mäktiga topparna på den enorma Lofotsväggen. På kvällen lämnar vi Lofoten och sätter kursen mot fastlandet.

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla preliminära och kan komma att ändras)

Dag 10

Romantiskt möte med de Syv Søstre


Ort: Bodø - Rørvik

Att korsa polcirkeln vid 66°33’N kan ses som en viktig händelse i livet. Idag firar vi detta ute på däck med en arktisk tradition – en sked med tran gjord på torsklever. Längs Helgelandskusten passerar vi hundratals holmar, bördig jordbruksmark och branta granitväggar. Från däck kan du se det unika fjället Torghatten (258 m över havet) som är känd för sitt karaktäristiska hål på mitten. Hålet är 160 m långt, 35 meter högt och 20 meter brett och skapades under istiden.

En annan höjdpunkt är fjällkedjan De Syv Søstre, sju fjäll som är mellan 900 och 1 100 meter höga. Det är lätt att förstå hur dessa ”systrar” har inspirerat forntidens folksagor. Enligt sägnen var dessa sju trollsystrar döttrar till kung Sulis. Han höll dem under hård disciplin, men en natt somnade han så tungt att de sju systrarna kunde smyga sig ut. Vågekallen, som var desperat efter en fru, låg på lur och väntade. Han följde efter systrarna som flydde söderut längs kusten med flera troll efter sig som antingen ville fånga eller rädda dem. När gryningen kom och solen gick upp förvandlades både systrarna och deras förföljare till sten och blev de fjäll som idag gör Helgelandskusten till en av de vackraste platserna i världen.

Vi gör ett snabbt besök i Nesna, en idyllisk gammal handelsplats, innan vi seglar vidare till Sandnessjøen. De Unescolistade Vegaöarna ligger alldeles i närheten och kan besökas under sommaren på en valfri utflykt. Detta unika kulturlandskap består av ett dussintals öar. Ögruppen hamnade på Unescos världsarvslista på grund av det unika samspelet mellan lokalbefolkningen och ejderfåglarna. Lär dig mer om hur fiskare och bönder under flera hundra år har levt i symbios med ejderfågeln och hur de fortsatt livnär sig på att skörda ejderdun och tillverka duntäcken.

På en annan valfri utflykt mellan Sandnessjøen och Brønnøysund får du uppleva den spännande blandningen av kultur, natur och arkitektur. Besök museet i Alstahaug som är tillägnat Petter Dass (1647–1707), en av den tidens främsta poeter. Museet består av flera byggnader, där den äldsta är den gamla prästgården från mitten av 1700-talet. Här finns skiftande utställningar och en interiör från 1600- och 1700-talet. Museet, kyrkan och kyrkogården är kulturminnesskyddade. 

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla tider/datum är preliminära och kan komma att ändras)

Dag 11

Norges klippfiskhuvudstad


Ort: Trondheim - Ålesund

Idag får du tillfälle att bekanta dig med Trondheim. Följ med expeditionsteamet ut i småbåtar på någon av de utflykter som vi erbjuder under sommaren. När vi är tillbaka ombord seglar vi igenom den majestätiska Trondheimsfjorden, som är 17 mil lång och upp till 25 km bred. Precis som alla andra norska fjordar är den djup, som mest 577 meter.

När vi seglar längs kusten kommer du att märka hur viktigt fisket varit och är för de norska kustsamhällena. Kristiansunds strategiska läge vid havet har gett staden goda förutsättningar för fiske, skeppsbyggnad och oljeindustri. Staden anses idag vara Norges klippfiskhuvudstad, tack vare dess långa historia som landets exportcentrum för klippfisk. Följ med på en utflykt till den berömda Atlanterhavsveien, en av Norges mest besökta turistattraktioner. Vägen är 8,2 kilometer lång, är byggd på åtta broar och omges av ett magnifikt landskap och öppet hav. Du kan också följa med på en sightseeingtur i Kristiansund och besöka Kvernes stavkyrka på Averøy alldeles i närheten.

En annan intressant utflykt är Bergtatt marmorgruva där vi tar dig med på en båttur på en upplyst underjordisk sjö. Därefter njuter vi av en måltid i gruvans ”stora sal”. På vintern kan du njuta av ett skådespel under stjärnorna, när du umgås med slädhundarna och provar på spännande vinterfiske. Tillsammans med huskyhundarna får du en minnesvärd åktur genom den vinterklädda skogen. Vi stannar på en sjö längs vägen för att pröva fiskelyckan. De som väljer att stanna kvar ombord i Kristiansund får njuta av havsluften när fartyget korsar öppet hav på väg mot Molde, känd som ”rosornas stad”. Längs vägen kan du se Romsdalsalpernas branta, gråa fjälltoppar.

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Alla tider/datum är preliminära och kan komma att ändras)

Dag 12

Sista kapitlet på en sagolik resa


Ort: Ålesund - Bergen

Under natten gör fartyget korta stopp i Ålesund, Torvik och Måløy och sedan börjar världens vackraste kustresa att närma sig sitt slut. Innan vi lägger till i Bergen återstår ännu några sjömil av det fascinerande landskapet. Njut av Nordfjord som ligger under den mäktiga Jostedalsglaciären. Fjorden sträcker sig 9 mil in i landet till samhällena Loen och Olden. Det barska kustlandskapet står i stark kontrast till de inre fjordområdena som har svagare vindar och mindre regn. Grönskande fruktträdgårdar och mäktiga glaciärer sträcker sig mot glittrande insjöar  och brusande forsar. Dessa skiftande landskap har båda sin egen charm och måste upplevas. Vi stannar i Florø – Norges västligaste stad. Florø är en modern kuststad och den äldsta i kommunen Sogn och Fjordande. Trots ständiga förändringar har Florø behållit sin speciella charm. Småstadsatmosfären är mycket levande och här finns en huvudgata med många fina shoppingmöjligheter.

Några sjömil söder om Florø passerar vi inloppet till vackra Sognefjorden och njuter sedan av utsikten över de många öar som radar upp sig längs kustlinjen. När du slutligen går i land i Bergen bär du med dig minnen från en unik resa full av oförglömliga upplevelser och möten med lokalbefolkning, djurliv och fantastiska natur. Och även om resan är slut för den här gången hoppas vi snart få se dig ombord igen på ett nytt äventyr.

Har du ännu inte fått nog av Norge rekommenderar vi att boka några extra nätter med våra Land Adventures. Se hisnande fjordar, utforska branta fjällandskap i Lofoten, följ med på en extraordinär tågresa, upplev Oslo eller upptäck Norges arktiska krona – Svalbard. Vi rekommenderar att du stannar några nätter i någon av de utvalda städerna (Kirkenes, Tromsø, Lofoten, Bergen, Oslo och Longyearbyen) för att uppleva mer av norsk mat, kultur och natur. Alla övernattningsställen är noga utvalda för att erbjuda de bästa och mest autentiska upplevelserna. Läs mer om våra Land Adventures här.

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2017 – 31 mars 2018:

(Alla preliminära och kan komma att ändras)

Ankomst Ankomsttid: Varierar efter årstid

Ort
Ombord

Fartyg som seglar längs Norges kust

Segla genom smala fjordar och besök charmiga hamnar med våra unika kustfartyg. De är designade för verkliga expeditioner och personliga möten i arktiska farvatten. Vart och ett av våra fartyg har sin egen unika atmosfär, stil och identitet, så du kan välja hur du vill uppleva den norska kusten.

Allt du behöver veta om resor med Hurtigruten

Läs mer om vad du kan göra på fartygen, om den fantastiska maten ombord, och varför varje resa med Hurtigruten är unik.

Upplevelser

Nordgående utflykter 2017

Den nordgående kustresan ger dig en känsla av kulturell utforskning medan du seglar till de stora kuststäderna och avsides liggande byarna, in i fjordarna och över polcirkeln. Dessa utflykter t.o.m. 31 mars 2018.

Sydgående utflykter 2017

Här är de utflykter som erbjuds på den klassiska sydgående kustresan. Du kan antingen boka dem under bokningsprocessen online, eller när du kommit ombord. Dessa utflykter erbjuds t.o.m. mars 2018.

Hamnar

Läs mer om de charmerande hamnar och städer du kommer att besöka på resan.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan få uppleva på en resa i Norge

Sevärdheter

Utforska de naturliga underverken, hamnarna och djurlivet som du kan få se på din resa i Norge.

Tilläggsprogram före eller efter resan

Gör din norska semester komplett med ett av våra tilläggsprogram, antingen före eller efter din kryssning. Välj mellan utfärder på ett antal timmar eller dagar, där hotellövernattning ingår.

Förläng din semester

Tilläggsprogram före eller efter resan

Gör din norska semester komplett med ett av våra tilläggsprogram, antingen före eller efter din kryssning. Välj mellan utfärder på ett antal timmar eller dagar, där hotellövernattning ingår.

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Bergen respektive Trondheim samt anslutning till och från flygplatsen.