Fotokurs i fotografernas paradis

På denna resa som startar i Kirkenes och avslutas i Bergen har du en unik chans till att uppleva den spännande norska kusten och det arktiska ljuset. Ljuset som fotografer världen över är på jakt efter och ljuset som dansar magiskt över himlen. På denna gruppresa har vi en norsk fotograf med om bord som kursledare, som ger dig en spännande resa i fotovärlden.

 • Dagliga workshops, anpassade till sevärdheterna vi seglar förbi
 • Lär dig att fånga det arktiska ljuset
 • Vi går igenom både nattfotografering, landskapsfotografering, djurfotografering och konstfotografering
 • Fotoresan anpassas efter dina tidigare fotokunskaper och efter den natur och årstid vi möter på resan
Specialprogram

Fotoresa med Hurtigruten

Bli en ännu bättre fotograf under en resa med Hurtigruten från Kirkenes till Bergen. En profesionell fotograf (norsktalande) håller i en fotokurs med dagliga workshops, uppgifter och samlingar. Lär känna andra fotointresserade!

Översikt

Tidsplan och resrutt

Avresa från Kirkenes, Norge
Översikt

Fotoworkshops längs norska kusten

Denna fotoresa kommer att vara både lärorik och rolig och du kommer att få möjligheten att ta bilder under resan och lyfta dina fotokunskaper till en helt ny nivå. Följ en professionell fotograf bakom kameran och lär dig om fotografering i fotografernas paradis. 

Lär dig hemligheten bakom magiska bilder och uppleva skillnaden mellan att knäppa kort och att skapa fotografier och bli en bättre fotograf samtidigt som du upptäcker den norska kusten med Hurtigruten. På resan följer en av Norges mest populära fotografer, Jørn A. Pedersenmed. Fråga honom om alla tricks och knep i fotografikens värld. 

Före resan

Innan avresan kommer du att få ett detaljerat kursprogram. Delar av detta kommer att vara inspelat som film och indelat i olika kapitel. På så sätt kan du starta din fotokurs resan innan avresa. Du kommer att få tillgång till följande kursmaterial: "Fem steg till magiska bilder längs norska kusten", som ger dig en första inblick i hur fotografer jobbar när de skapar sina bilder. I denna introduktion kommer du att få många praktiska tips som du kommer ha nytta av under resan. "Lär dig om manuella inställningar" innehåller en introduktion i hur du tar kontroll över kameran och vilka effekter och resultat du kan uppnå med din fotografering om du behärskar din kamera. Det krävs ingen förkunskap för att delta i och genomföra kursen. 

Kursintroduktionen på film ger dig en bra grund för din fotoresa. Innehållet kommer också att gås igenom på resan. 

Under resan 

Under själva resan kommer du att bli en bättre fotograf för var dag som går. Vi har dagliga workshops som är kopplade till de sevärdheter vi passerar under resan. I början på varje workshop kommer du att få en praktisk genomgång av förberedelser till dagens attraktion. Du kommer att lära dig att fånga det arktiska ljuset. När det står norrsken på schemat kommer du att lära dig hur man fotograferar det. Vi kommer att arbeta både med natt-, landskaps-, djur- och konstfotografi. Har du behov av individuell hjälp kan fotograferna hjälpa dig med detta. Varje eftermiddag är det avsatt 2-3 timmar för individuella frågor och i tillägg till det kan du få hjälp under dagens workshop. Vi anpassar fotoresan efter den natur och den årstid vi befinner oss i, samt till dina fotokunskaper. Det enda du behöver för att delta är en digital systemkamera

Under resans gång kommer du förstå hur professionella fotografer arbetar, du kommer att få testa på konstfotografering och prova ta bilder med Canons bästa fotoutrustning.

Fotografen: 

Jørn Allan Pedersen

Jørn Allan har jobbat med en rad stora projekt och bland annat deltagit i en expedition till Antarktis i förbindelse till Roald Amundsens 100-årsjubileum som första man till sydpolen 1911. Jørn Allan har flera utställningar och med sina 150.000 följare på sociala medier och 3.000 som genomfört hans kurser är han en av Skandinaviens mest populära fotografer. 

Dag 1

Det arktiska äventyret börjar

Kirkenes

Innan avresa kommer du att få tillskickat ett detaljerat kursmaterial, som du har tillgång till både före, under och efter resan. Allt är lättillgängligt som filmer online. När du går ombord i Kirkenes hälsas du välkommen av fotograferna, vi lär känna varandra i gruppen och fotograferna berättar lite om vad som väntar. Redan här får du en introduktion till fotoprocessen, som hjälper dig på vägen att skapa bilder istället för att ta kort.

Ditt äventyr startar i staden där Hurtigruten vänder. När fartyget påbörjar resan söderut har du efter lunch tid att koppla av och njuta av utsikten över det arktiska landskapet på däck eller i panoramasalongen. Ännu har du bara sett hälften av vad vår resa längs den norska kusten har att erbjuda så förbered dig på många nya upplevelser. De hamnar som vi besökte på natten på den norrgående resan kan du nu se i dagsljus på den sydgående. På eftermiddagen lägger fartyget återigen till i Vardø, Norges östligaste hamn. Om vädret tillåter kanske du har lust att ta ett vinterbad i Norra ishavet. På våren har vi en presentation av de vadarfåglar som bor längs den norska kusten. Med kurs söderut går vi sedan längs Varangerhalvön till Båtsfjord, innan vi kommer fram till Berlevåg på kvällen. Här finns en av Norges mest berömda manskör som till största delen består av yrkesfiskare. 

I vår tidtabell kan du se alla hamnar vi besöker under resan samt när och hur länge vi är i varje hamn. 

Dag 2

Hantera din kamera på bästa sätt

Mehamn - Tromsø

Dagens tema är kameraanvändning. Här kommer du att lära dig att ha kontroll över din kamera. På så sätt försäkrar vi bästa möjliga utbyte av kursen för resten av resan. Du kommer att få individuell hjälp med inställningar m.m. på din kamera. Om vädret bjuder på norrsken så arrangeras det nattfotografering för att få de första fullträffarna.

Vi lägger till i Mehamn mitt i natten. Här har du under vintern möjlighet att följa med på en oförglömlig snöskotertur genom ett av Europas mest extrema naturområden. Upplev snöklädda dalar, frisk vinterluft och kanske även det fascinerande norrskenet på den stjärnklara himlen.

Hammerfest grundades 1789 och blev med tiden Norges polarhuvudstad och utgångspunkt för många jaktexpeditioner upp till Arktis. Här hittar du den Unescolistade Meridianbågen, ett monument som restes 1854 för att markera den första exakta mätningen av jordklotet. På vintern kan du följa med på en miniexpedition i fjällen där du får uppleva det arktiska klimatet och lära dig mer om traktens polarhjälte och kock, Adolf Henrik Lindstrøm.

Vi fortsätter söderut mot Øksfjord. Efter att vi korsat öppet hav gör vi ett kort stopp vid den gamla handelsstationen Skjervøy. På våren seglar vi sedan genom den vackra Lyngsfjorden, som omges av Lyngsalpernas snöklädda toppar. Här får vi chans att smaka på nyfiskade räkor. Vi lägger sedan till i Tromsø, precis i tid för att njuta av en magisk midnattskonsert i Ishavskatedralen. På sommaren kan du följa med på en utflykt sent på kvällen och uppleva Tromsø i en RIB-båt under midnattssolen. Vill du inte lyssna på musik kan du ta en promenad i staden och smaka på en lokal öl på någon av de många trevliga pubarna.

Valfria utflykter denna dag, under perioden:

(Tider är preliminära och kan komma att ändras)

Dag 3

Välkommen till Lofoten

Tromsø - Stamsund

Idag får du en systematisk genomgång av hur Jørn och Thomas arbetar för att komponera sina bilder. Därefter får du möjlighet till att öva på egen hand. Under dagen finns också tid för individuell uppföljning.

Dessutom kommer vi att sätta upp vår egen fotoutställning ombord.

Vi kommer till i Harstad på morgonen och här kan du följa med på en klassiker i Hurtigrutens utflyktsprogram: En smak av Vesterålen. Ta del av historien, se orörd natur och upplev några fantastiska sevärdheter som Trondenes kyrka, ett av Norges kulturarv från den sena medeltiden. Stannar du ombord kan du beundra denna gamla kyrka från när vi går mot Risøyrenna, en grund passage endast 7 meter djup. Den grävdes ut speciellt för Hurtigruten på 1920-talet för att få en genväg mellan Harstad och Sortland. Man kan se sandbankarna genom det klara, gröna vattnet. Ögrupperna i Lofoten och Vesterålen bjuder på några av de mest fantastiska naturupplevelserna under hela resan längs kusten. Lofoten är känd för sin vackra natur med branta fjäll, vildmark och små pittoreska fiskelägen. Seglingen genom Lofoten i dagsljus är en av höjdpunkterna för många av våra gäster.

Risøyhamn är en liten by med bara 200 invånare och här gör vi ett kort stopp för att lämna av passagerare, varor och post. Som en vårhyllning till regionens fiskehistoria visar vår kock hur man filéar dagens fångst på däck. Vi fortsätter söderut via Sortland till Stokmarknes, där Hurtigruten grundades för över 120 år sedan. Följ med i land och besök Hurtigrutenmuseet. När vi sedan fortsätter söderut ser det ut som om vi är på väg rakt in i en fjällvägg, men kaptenen hittar enkelt öppningen och tar oss genom det smala Raftsundet. Denna 2 mil långa passage mellan Vesterålen och Lofoten kantas av upp till 1 000 meter höga fjäll.

Nu är vi framme vid den spektakulära Trollfjorden, som bara är 2 kilometer lång och 100 meter bred. Om vädret tillåter och vi har tillräckligt med tid gör kaptenen en avstickare in i fjorden. De branta klipporna stryker fartygets sidor och i det dramatiska landskapet är det lätt att föreställa sig troll. Trollfjorden är också havsörnens rike. Strax norr om fjorden ligger en mindre båt och väntar på dig för att ta dig med på den valfria havsörnssafarin. Vi går över i den mindre båten och följer Hurtigruten in i Trollfjorden. Inne i den trånga fjorden vänder Hurtigruten, vilket är en imponerande syn! Sedan lämnar vi Trollfjorden och vår örnsafari startar. Vi passerar genom smala kanaler som kantas av branta fjäll där havsörnarna vistas. Örnarna cirklar några varv runt båten innan de dyker ner och tar den fisk som vi har kastat ut. Glöm inte att ta med kameran!

När vi kommer fram till Svolvær har du många utflykter att välja bland. Följ med på en tur i det natursköna landskapet på Lofoten för att lära dig mer om fisketraditionen och se lokala konstnärers verk. Du kan också följa med på en ridtur längs de vita stränderna i solnedgången. Om du vill ha en adrenalinkick kan du delta i en av våra fartfyllda utflykter med RIB-båtar. Lofoten är känd för sitt utmärka fiske och på vintern och våren kan du följa med på en tur för att pröva fiskelyckan. Om du föredrar att stanna på torra land tar vi dig med på en guidad vandring i en fiskeby där du får veta mer om traktens historia och kultur. Från Svolvær fortsätter vi till Stamsund, där du kan beundra de mäktiga topparna på den enorma Lofotsväggen. På kvällen lämnar vi Lofoten och sätter kursen mot fastlandet.

Valfria utflykter denna dag, under perioden:

(Tider är preliminära och kan komma att ändras)

Day 4

Vision och komposition

Bodø - Rørvik

Vi sätter vision, komposition och kameraanvändning i ett sammanhang.  Hur hänger dessa olika delarna ihop? Och hur kan de bidra till att skapa magiska bilder? Den praktiska delen består denna dagen av att du ska lösa en uppgift som fotograf. Du ska bestämma hur din bild ska se ut innan du har tagit den.

Att korsa polcirkeln vid 66°33’N kan ses som en viktig händelse i livet. Idag firar vi detta ute på däck med en arktisk tradition – en sked med tran gjord på torsklever. Längs Helgelandskusten passerar vi hundratals holmar, bördig jordbruksmark och branta granitväggar. Från däck kan du se det unika fjället Torghatten (258 meter över havet) som är känd för sitt karaktäristiska hål på mitten. Hålet är 160 meter långt, 35 meter högt och 20 meter brett och skapades under istiden.

En annan höjdpunkt är fjällkedjan De Syv Søstre, sju fjäll som är mellan 900 och 1 100 meter höga. Det är lätt att förstå hur dessa ”systrar” har inspirerat forntidens folksagor. Enligt sägnen var dessa sju trollsystrar döttrar till kung Sulis. Han höll dem under hård disciplin, men en natt somnade han så tungt att de sju systrarna kunde smyga sig ut. Vågekallen, som var desperat efter en fru, låg på lur och väntade. Han följde efter systrarna som flydde söderut längs kusten med flera troll efter sig som antingen ville fånga eller rädda dem. När gryningen kom och solen gick upp förvandlades både systrarna och deras förföljare till sten och blev de fjäll som idag gör Helgelandskusten till en av de vackraste platserna i världen.

Vi gör ett snabbt besök i Nesna, en idyllisk gammal handelsplats, innan vi seglar vidare till Sandnessjøen. De Unescolistade Vegaöarna ligger alldeles i närheten och kan besökas under sommaren på en valfri utflykt. Detta unika kulturlandskap består av ett dussintals öar. Ögruppen hamnade på Unescos världsarvslista på grund av det unika samspelet mellan lokalbefolkningen och ejderfåglarna. Lär dig mer om hur fiskare och bönder under flera hundra år har levt i symbios med ejderfågeln och hur de fortsatt livnär sig på att skörda ejderdun och tillverka duntäcken.  

När vi kommer fram till Brønnøysund kan du från april till oktober följa med på en utflykt till Norsk havsbrukssenter för en informativ rundtur och provsmakning av färsk lax. 

Valfria utflykter denna dag, under perioden:

(Tider är preliminära och kan komma att ändras)

Dag 5

Redigering av bilder

Trondheim - Ålesund

Redigering av bilder är det fjärde steget i fotoprocessen. Här får du en inblick i möjligheterna som ligger i att redigera. Vi går också igenom gårdagens uppgift och diskuterar de olika resultaten. Vad har vi egentligen lärt oss? Detta blir viktigt när vi förbereder oss till vårt nästa uppdrag som professionella fotografer; ikväll ska du få ta ett konstfoto med proffsutrustning från Canon!

Idag får du tillfälle att bekanta dig med Trondheim. När vi är tillbaka ombord seglar vi igenom den majestätiska Trondheimsfjorden, som är 17 mil lång och upp till 2,5 mil bred. Precis som alla andra norska fjordar är den djup, som mest 577 meter.

När vi seglar längs kusten kommer du att märka hur viktigt fisket varit och är för de norska kustsamhällena. Kristiansunds strategiska läge vid havet har gett staden goda förutsättningar för fiske, skeppsbyggnad och oljeindustri. Staden anses idag vara Norges klippfiskhuvudstad, tack vare dess långa historia som landets exportcentrum för klippfisk. Följ med på en utflykt till den berömda Atlanterhavsveien, en av Norges mest besökta turistattraktioner. Vägen är 8,2 kilometer lång, är byggd på åtta broar och omges av ett magnifikt landskap och öppet hav.

En annan intressant utflykt är Bergtatt marmorgruva där vi tar dig med på en båttur på en upplyst underjordisk sjö. Därefter njuter vi av en måltid i gruvans ”stora sal”. De som väljer att stanna kvar ombord i Kristiansund får njuta av havsluften när fartyget korsar öppet hav på väg mot Molde, känd som ”rosornas stad”. Längs vägen kan du se Romsdalsalpernas branta, gråa fjälltoppar.

Valfria utflykter denna dag, under perioden 1 april 2018 – 31 mars 2019:

(Tider är preliminära och kan komma att ändras)

Dag 6

Äventyrets sista kapitel

Bergen

Vi avslutar vår fotoresa med presentationsfasen – Hur presenterar du dina bilder? Få tips och råd till hur du kan använda sociala medier och print av dina bilder. Under kursen har du fått skriva ut dina bästa bilder på högkvalitetsskrivare. Och du har lärt dig hemligheten bakom hur man skapar magiska bilder.  

Under natten gör fartyget korta stopp i Ålesund, Torvik och Måløy och sedan börjar världens vackraste kustresa att närma sig sitt slut. Innan vi lägger till i Bergen återstår ännu några sjömil av det fascinerande landskapet. Njut av Nordfjord som ligger under den mäktiga Jostedalsglaciären. Fjorden sträcker sig 9 mil in i landet till samhällena Loen och Olden. Det barska kustlandskapet står i stark kontrast till de inre fjordområdena som har svagare vindar och mindre regn. Grönskande fruktträdgårdar och mäktiga glaciärer sträcker sig mot glittrande insjöar och brusande forsar. Dessa skiftande landskap har båda sin egen charm och måste upplevas. Vi stannar i Florø – Norges västligaste stad. Florø är en modern kuststad och den äldsta i kommunen Sogn och Fjordane. Trots ständiga förändringar har Florø behållit sin speciella charm. 

Några sjömil söder om Florø passerar vi inloppet till vackra Sognefjorden och njuter sedan av utsikten över de många öar som radar upp sig längs kustlinjen. När du slutligen går i land i Bergen bär du med dig minnen från en unik resa full av oförglömliga upplevelser och möten med lokalbefolkning, djurliv och fantastiska natur. Och även om resan är slut för den här gången hoppas vi snart få se dig ombord igen på ett nytt äventyr.

Har du ännu inte fått nog av Norge rekommenderar vi våra land adventures för att uppleva mer av det norska köket, kulturen och de vackra landskapen. Läs mer om våra Land Adventures här.

Ort Bergen
Vad som ingår

PRISET INKLUDERAR:

 • Resa med Hurtigruten i vald hyttkategori
 • Helpension ombord
 • 6 dagars fotokurs, fem steg till magiska bilder, manuella inställningar och komposition
 • Tre online-fotokurser att ta del av innan avresa, för att få ut så mycket av fotokursen ombord som möjligt
 • Dagligen två gemensamma kurser/föredag om bord
 • Personlig uppföljning
 • Dagliga fotouppgifter
 • Daglig utvärdering av bilder

EJ INKLUDERAT:

 • Flyg och transfers
 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Valfria utflykter

VÄNLIGEN OBSERVERA:

 • Priser gäller per person i dubbelhytt
 • Alla hyttkategorier är inte tillgängliga på alla avgångar
 • Hurtigruten har en flexibel prissättning. Det innebär att priset kan ändras beroende på efterfrågan och ledig kapacitet. 
 • Fotografen talar norska
Bilder

Bilder från fotografen

Bilderna är tagna av Jørn Allan Pedersen och är tänkta som exempel på naturbilder som är tagna vid tidigare arbeten. Detta är inte nödvändigtvis de platser vi kommer att besöka ombord på Hurtigruten.

Ombord