Vår i Norge

Välkommen att uppleva vårt hemland under våren, en årstid älskad av alla norrmän. Precis som svenskans vårkänslor finns även på norska ett ord för allt årstiden för med sig: ”vårfølese”.

Ny årstid, nya känslor

Vårkänslorna sköljer bort vinterns mörker och sätter ett leende på allas läppar. Du får lite extra studs i steget när den första vildblomman tar sig fram under snön. Du hör fåglar som sjunger från träd vars knoppar snart kommer att spricka. Vårsolens strålar värmer din hud. Allt bidrar till dessa underbara vårkänslor.

Hela den norska kusten bjuder på vårkänslor. Lyssna på vattenfallen som fylls av vårens smältvatten. Upplev vackra vyer över de norska fjordarna, omgivna av fjälltoppar som fortfarande är täckta i snö.

daylight_infographic.png

Det bästa av två världar

Den norska våren har flera stadier och du får uppleva dem alla under resan längs kusten.

Årstidens gröna kullar, himmelsblå dagar och första blommor når landets södra delar först. I norr kan du istället se vinterns sista snö som fortfarande täcker det vilda landskapet.

Se alla vårresor Se alla vårresor

Väck dina vårkänslor

Njut av det varma vädret i söder under vandringar och kajakturer. Nordnorge bjuder på vinterlandskap, perfekt lämpade för till exempel en utflykt med hundspann.

Väck dina vårkänslor

Njut av det varma vädret i söder under vandringar och kajakturer. Nordnorge bjuder på vinterlandskap, perfekt lämpade för till exempel en utflykt med hundspann.

Utflykt

Hjørundfjorden – smaker och traditioner

Utflykt

Nidarosdomen och Ringve museum

Utflykt

Tur med huskyhundar

Vårens alla smaker

I våra restauranger serveras maträtter tillagade på lokala, säsongsbaserade råvaror från hamnarna vi besöker. Under våren är det dags för skaldjur, däribland delikatesser som färska musslor, räkor och kungskrabba.

Till påsk lagar norrmännen ofta lamm eller rakfisk (en fermenterad fiskrätt, vanligtvis gjord på öring, sik och röding) tillsammans med årets första grönsaker. Dessutom äter man oftast en mängd apelsiner under påsken – och minst lika mycket Kvikk Lunsj-choklad, så klart.

Norway's Coastal Kitchen Norway's Coastal Kitchen

Ta in ögonblicket

Du sitter utomhus och ser hur solens strålar reflekteras på de snötäckta fjälltopparna. Du håller en lokalproducerad öl i handen. Du hör fågelsång, spännande samtal och skratt. Den friska luften är lika svalkande som din öl.

Ölen du har i handen är vad vi kallar ”utepils”. För oss norrmän dricks årets första utepils alltid på vårkanten. Det är en långtgående tradition som återspeglar den nyfunna energin vi får från vårkänslorna.

Fira som norrmännen

Våren i Norge har en extra festlig atmosfär. Påskhelgen för med sig en härlig stämning med sina gula blommor, äggjakter och chansen att krypa upp med en god bok i soffan. Nationaldagen är en enda färgglad fest med parader, utsökt mat och de vackert broderade dräkter som på norska kallas ”bunad”.

Vi firar båda evenemangen ombord på fartyget med påskaktiviteter för barn i alla åldrar samt en nationaldagsparad i miniformat och traditionella tilltugg den 17 maj.

Vårt 130-årsjubileum

I år finns det ännu fler anledningar att fira då 2023 är vårt 130-årsjubileum. Under året bjuder vi på en mängd överraskningar som gör din resa extra minnesvärd.

Tillsammans i 130 år Tillsammans i 130 år