Djur längs norska kusten

Landets natur med allt från djupa hav till höga fjälltoppar och dess varierade klimat har gjort Norge till hemvist för en rad olika djur.

Livet längs kusten

Det mycket mångsidiga djurlivet är ofta en stor anledning till att människor väljer att besöka Norges kust. Här finns djur både i havets djup och högt över landets fjälltoppar.

Vissa av djuren håller sig till en region, medan andra följer oss längs kusten beroende på årstiden.

Foto: Agurtxane Concellon

Under ytan

Inget djur har betytt mer för den norska kusten än fisken. Fisk har varit en viktig föda och exportvara i hundratals år och var anledningen till att människor slog sig ner längs kusten från första början.

Fisket spelar en viktig roll under hela ditt besök i Norge, oavsett om du äter mat från Norway's Coastal Kitchen eller följer med på en båttur med lokalbor i en av landets alla fjordar.

Läs mer Läs mer
Foto: Agurtxane Concellon
Foto: Getty Images

Havets jättar

Ett djur som många hoppas få se längs den norska kusten är valar. Dessa majestätiska och intelligenta djur lever i de nordnorska vattnen och är havets obestridda kungar.

När du reser med Hurtigruten kan du få se dem från fartygets däck när vi färdas genom fjordar, under en båtutflykt eller på en spännande kajaksafari nära vattenytan.

Läs mer Läs mer
Foto: Getty Images
Foto: Rune Kongsro

Kungen på havsbotten

En annan av havets kändisar är kungskrabban, en främmande art som tog sig till Finnmarkskusten på sextiotalet efter att ryska forskare släppte ut krabborna i Barents hav.

Idag transporteras kungskrabban med flyg till gourmetrestauranger på kontinenten – en delikatess i samma prisklass som de allra bästa av köttbitar. Men inget kan jämföras med att äta kungskrabba ombord på våra fartyg, bara några minuter efter att den har dragits upp från havsbotten.

Läs mer Läs mer
Foto: Rune Kongsro
Foto: Ørjan Bertelsen

En fågelskådares paradis

Norge är den perfekta platsen att upptäcka fågelliv, både bland klippor och i fjordar. När du reser med Hurtigruten får du en unik chans att se många av de fågelarter som lever längs kusten.

Vanligast förekommande är alkor, fregattfåglar, måsar, pelikaner, skarvar, stormfåglar, havssulor och slidnäbbar. De två populäraste arterna bland våra gäster är dock lunnefågel, som ibland kallas ”havets clown”, och havsörn, som är Norges största rovfågel.

Foto: Ørjan Bertelsen
Foto: Getty Images

Mer än bara jultomtens assistenter

Renar har varit en del av den norska vardagen i tusentals år och är ett av landets mest ikoniska djur.

De spelar även en viktig roll inom samisk kultur eftersom renarna kan stå emot den kalla väderleken på Norges slätter och fjäll. Renarna föds upp för att ge mat, skinn och verktyg samt som draghjälp för olika slädar och vagnar.

Läs mer Läs mer
Foto: Getty Images