
Kungskrabba
Kungskrabban introducerades i Barents hav av ryska vetenskapsmän, och är nu en viktig del av Nordnorges fiskekultur.
Kungskrabban, som ursprungligen kommer från Stilla havet, introducerades i Murmanskfjorden nära den norsk-ryska gränsen på 1960-talet. Den spred sig snabbt längs Finnmarks kust, trots norska försök att hejda den. Man var orolig för hur denna nya art skulle påverka fiskarna där.
Idag är kungskrabban en delikatess och en viktig del av den lokala fiskekulturen. Den fiskas i det kalla, svarta Barents hav och flygs direkt ner till kontinentens gourmetrestauranger, där den kostar som de mest exklusiva biffar.
Men inget går upp emot att äta kungskrabba bara några minuter efter att den fiskats. Besökare i Finnmark med Hurtigruten får uppleva detta, eftersom vi får kungskrabbor levererade till oss direkt av lokala fiskare. Vi erbjuder också raftingsafaris både sommar och vinter; då kan du följa med fiskarna, själv dra upp krabborna och sedan få dem tillagade.
Kungskrabban, som lever av sniglar, andra skaldjur och till och med fiskar, kan väga upp till åtta kg och mäta hela 23 cm över skalet. Den lever på mellan fem och 400 meters djup beroende på årstid.