
Norska fjordar
UNESCOs världsarv. ”Bland de bästa oförstörda resmålen i världen”. ”Ett av naturens sju underverk”. De norska fjordarna förstummar alla som besöker dem.
De skär in från havet, genom branta berg nästan 2 000 meter höga. De skapar en frodig och fertil jord längs sina stränder. Milt, salt vatten nästan 1 300 meter djupt. Ibland så smala att du kan röra vid bergssidan när fartyget seglar in (om du reser med Hurtigruten vill säga. Större kryssningsfartyg kan inte komma in).
Sälar och örnar
De norska fjordarna har alltid gett människor minnen för livet och tillfällig nackspärr från att ha tittat så mycket på omgivningarna. Bergsbondgårdar där de gamla stigarna upp bitvis består av stegar, små byar, sälar, tumlare, ett överflöd av fisk, och örnar och andra fåglar som tittar ner på oss.
För många utlänningar är Norge synonymt med fjordar. Norge har flest fjordar i världen, ända från Oslofjorden i sydost till Östra Finnmark nära den ryska gränsen.
100 meter breda
Men de mest kända hittar vi på västkusten och i Nordnorge. I väster finns Geirangerfjorden och Nerøyfjord, som båda står på UNESCOs lista över världsarv, med alpina fjäll, vattenfall och lummiga byar med fruktträd. I norr är Trollfjorden bland de mest fascinerande, bara 100 meter bred där den är som smalast.
Men vad är en fjord? Fjordarna bildades när inlandsisen drog sig tillbaka och havsvatten flödade in i de U-formade dalarna. Tack vare golfströmmen är de alla i stort sett isfria – och redo att utforskas.
Läs mer om de norska fjordarna:
Geirangerfjorden
Geirangerfjorden är över tio mil lång och sträcker sig från Ålesund till Geiranger. Den första delen kännetecknas av livliga små städer och byar, som t.e.x. Sula på fjordens norra strand, och bosättningar som en gång varit centrum för den arktiska säljakten. Entreprenörsandan manifesteras också i vad som kallas ”möbeläventyret” i Sykkylven och Ekornes, där de 7 000 invånarna tillverkar möbler som t.ex. Stressless-stolar för världsmarknaden.
Hjørundfjorden
Med sina 35 km är Hjørundfjorden en av de längsta i Norge, där den skär djupt in i de lummiga Sunnmøre-alperna. Även om dessa populära och välbesökta fjäll anses vara en nationalskatt är fjorden en rätt så välbevarad hemlighet.
Det innebär att du kan segla förbi branta bergsväggar, gröna ängar, isolerade bergsbondgårdar som ger en glimt in i det förflutna, och små lantbrukssamhällen som om och om igen kämpat sig tillbaka efter laviner och jordskred – helt utan att bli störd av andra kryssningsfartyg.
Trollfjorden
På väg genom Trollfjorden kan man nästan sträcka ut armen och röra vid bergssidorna. Men var försiktig så du inte väcker trollen!
Ute på däck kan du beundra toppar som Trolltindan på ena sidan och Blåfjellet på andra, medan kaptenen sakta styr skeppet in i fjordens 100 m breda mynning och vänder om några kilometer längre in.
Trondheimsfjorden
Trondheimsfjorden är Norges tredje längsta och sträcker sig 13 mil från Agdenes fyr till Hjellebotn. Den yttersta biten är 3-5 km bred och längre in breddar den sig och böjer av åt öster mot Trondheim och vidare inåt landet.
Förr i tiden var det mycket sjötrafik inne i fjorden, men numera går det bara några få färjor. Den norska militären har också skurit ner på sin marina verksamhet här. Man kan dock fortfarande se de tyska bunkrar som byggdes under andra världskriget för att skydda Trøndelag mot de allierade.
Nordfjorden
Med sina nästan 11 mil är Nordfjord nästan den största fjorden i Sogn och Fjordane, bara Sognefjorden är längre. Den är också den sjätte längsta fjorden i Norge.
I fjordens ena ände ligger Vestkapp, fastlandsnorges västligaste utsiktspunkt, där man kan se ut över Stadhavet, Sunnmørsalpene och Ålfotbreen. I den andra änden kan du klättra upp på Jostedalsbreen, fastlandseuropas största glaciär.
Vestfjorden och Lofotveggen
Ute till havs reser sig en mäktig vägg brant upp ur Vestfjordens vatten. Lofotveggen är en grupp fjälltoppar som på långt håll ser ut att ligga i rak linje.
Skillnader på havsbotten i Vestfjorden gör att vattenutbytet mellan fjorden och det öppna havet är begränsat. Det skapar en vattentemperatur som gör att torsk gärna kommer till fjorden för att leka under perioden januari-april.