
De norska fjordarna
De norska fjordarna gör ett starkt intryck på alla som får uppleva dem på nära håll. Fjordarna slingrar sig in genom landet, omgivna av upp till 2 000 meter höga fjäll. På vissa platser är de så smala att du kan röra bergssidan från fartyget.
De skär in från havet, genom branta berg nästan 2 000 meter höga. De skapar en frodig och fertil jord längs sina stränder. Milt, salt vatten nästan 1 300 meter djupt. Ibland så smala att du kan röra vid bergssidan när fartyget seglar in (om du reser med Hurtigruten vill säga. Större kryssningsfartyg kan inte komma in).
Sälar och örnar
De norska fjordarna har alltid gett människor minnen för livet och tillfällig nackspärr från att ha tittat så mycket på omgivningarna. Bergsbondgårdar där de gamla stigarna upp bitvis består av stegar, små byar, sälar, tumlare, ett överflöd av fisk, och örnar och andra fåglar som tittar ner på oss.
För många utlänningar är Norge synonymt med fjordar. Norge har flest fjordar i världen, ända från Oslofjorden i sydost till Östra Finnmark nära den ryska gränsen.
100 meter breda
Men de mest kända hittar vi på västkusten och i Nordnorge. I väster finns Geirangerfjorden och Nerøyfjord, som båda står på UNESCOs lista över världsarv, med alpina fjäll, vattenfall och lummiga byar med fruktträd. I norr är Trollfjorden bland de mest fascinerande, bara 100 meter bred där den är som smalast.
Men vad är en fjord? Fjordarna bildades när inlandsisen drog sig tillbaka och havsvatten flödade in i de U-formade dalarna. Tack vare golfströmmen är de alla i stort sett isfria – och redo att utforskas.