
Geirangerfjorden
Likt en symbol för alla norska fjordar, har Geirangerfjorden allt – från den mest utsökta skönhet med vattenfall längs branta bergssidor, till bevis på människans kreativitet och uthållighet; här hittar man både små bondgårdar som klättrar på de branta bergen och moderna industriella entreprenörer.
Geirangerfjorden är över tio mil lång och sträcker sig från Ålesund till Geiranger. Den första delen kännetecknas av livliga små städer och byar, som t.e.x. Sula på fjordens norra strand, och bosättningar som en gång varit centrum för den arktiska säljakten. Entreprenörsandan manifesteras också i vad som kallas ”möbeläventyret” i Sykkylven och Ekornes, där de 7 000 invånarna tillverkar möbler som t.ex. Stressless-stolar för världsmarknaden.
Det hela startade faktiskt i den lilla staden Stranda en bit längre in i fjorden, där de 4 600 invånarna nu har sadlat om till livsmedelsproduktion och förser hela Norge med djupfryst pizza. Annars är det fjäll som dominerar den mellersta biten av fjorden. Här begränsas den mänskliga aktiviteten till små bondgårdar som klamrar sig fast på bergssidorna.
Bondgårdar som bara kan nås med stege
Stigen upp är så brant att det står stegar på flera ställen. Enligt lokala berättelser togs stegarna ofta bort ”för reparation” när skattmasen var på ingång. Men alla stegar fanns på plats när drottning Sonja och kung Harald firade sitt silverbröllop på en av gårdarna. Drottningen tog den gamla vägen medan många av gästerna valde att flyga in med helikopter.
Brudens slöja
Förutsatt att det har regnat tillräckligt får man från Hurtigruten fantastisk utsikt över vattenfallen ”Brudslöjan och de sju systrarna”. De dansar lekfullt nerför bergssidan medan vattenfallet ”Friaren” flirtar med dem från andra sidan fjorden.
Vid slutet av fjorden ligger byn Geiranger, ett lantbrukssamhälle med ett modernt äventyrs- och upplevelsescenter.