lofoten_norway_hgr_160804_1920_photo_getty_images-1

Lofoten

Med spetsiga bergstoppar som reser sig ur havet, små fiskebyar som ligger utspridda längs den kuperade kusten och sandstränder som gränsar till fjordar, så är det inte undra på att Lofoten anses vara en av Norges mest pittoreska områden.

Var ligger Lofoten?

Sträckande sig över cirka 175 kilometer består Lofotens skärgård av många öar och förvaltas av kommunerna Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy och det lilla Røst, långt ute i havet åt sydväst.

Trots sitt läge ovanför polcirkeln – på samma breddgrad som Grönland – har Lofoten ett märkbart varmare klimat, tack vare Golfströmmens cirkulation. Ändå anses det vara ett område med subarktiskt klimat.

reine-norway-hgr-160809_1920-photo_getty_images
lofoten_by_horse_svolvar_norway_hgr_113452_1920_photo_pal__soby_vindfallet

Aktiviteter på Lofoten

Öarna erbjuder olika upplevelser, från RIB-äventyr och kajakturer till ridning och bryggeribesök. Fiska efter meterlånga torsk, upplev magin av norrskenet eller bo i en autentisk fiskarstuga.

Oavsett vad du väljer att göra, glömmer ingen sitt besök på Lofoten.

Bo i en rorbu

Även om du hittar rorbuer (fiskarstugor) längs hela den norska kusten är de mest förknippade med Lofotöarna. Mest framträdande vid vattnets kant är de ofta byggda på stadiga träpelare.

Ursprungligen erbjöd de en plats för kalla, utmattade fiskare att lossa sin utrustning och hitta skydd för natten, lockar dessa stugor nu turister från när och fjärran. Idag fungerar många rorbuer som kaféer och restauranger eller hyrs ut som boende.

lofoten_norway_hgr_161103_1920_photo_getty_images
lofoten_norway_hgr_147658_1920

Fiske i toppklass

Med vatten vart man än vänder sig är det inte överraskande att Lofoten är känt för sitt fiske. Henningsvær var ett aktivt centrum under Lofotens vinterfiske. På 1800-talet blomstrade ön och blev en av de mest framstående fiskebyarna i skärgården.

Med Lofotväggens gröna berg i fjärran kan du ge dig ut på en fiskebåttur för att försöka fånga torsk, kolja och havskatt. Ta på dig fiskekläderna och gör dig redo för en båttur som erbjuds av experterna i Flakstad och Moskenes.

Vandra upp till den spektakulära Svolværgeita

Ingen besökare i Svolvær, Lofotens största ort, kan möjligtvis missa synen av Svolværgeita (Svolvær-geten): två klippformationer formade som gethorn som reser sig över staden. Denna dubbla topp, 590 meter över havet, avslutar närliggande Mount Fløya.

Det finns flera klätterrutter upp för bergssidan, och utsikten från toppen över Svolvær och havet är sensationell. Och om du är tillräckligt modig kan du hoppa den metern och en halv från det ena gethornet till det andra!

svolvar-norway-hgr-149574_1920-photo_getty_images
lofoten_norway_hgr_147476_1920_photo_getty_images

Upplev naturens största ljusshow

Med sin placering ovanför polcirkeln och under auroraovalen är Lofotöarna en fantastisk plats för att bevittna magin med norrskenet.

Mellan den 7 december och 5 januari är Svolvær insvept i 24-timmars mörker, vilket ger besökare den bästa chansen att se norrskenet skimra på den stjärnklara himlen.

Surrealistiska stränder

Besökare som ger sig ut på en kryssning i Norge på sommaren får uppleva midnattssolen. Lokalborna kommer att berätta att detta sällsynta solljus ses bäst från de västra stränderna, såsom på stränderna Utakleiv och Eggum på Vestvågøy. Unstadstranden är en populär plats bland surfare, eftersom det bildas bra vågor där vid stormiga solnedgångar.

Eggum ligger vid foten av flera höga berg och har en fantastisk klapperstensstrand, vilket gör den till idyllisk plats för att uppleva midnattssolen.

Gimsøyas norra sida har en rad små men härliga stränder, som kan få dig att tro att du befinner dig någonstans i närheten av ekvatorn.

lofoten_norway_hgr_147649_1920_photo_shutterstock
puffin_bird_hornoya_norway_hgr_52612_1920_photo_orjan_bertelsen

Möt havets clown

De flesta besökare i Norge vill få en glimt av en lunnefågel, och det finns ingen bättre plats att göra det än på Røst.

Belägen vid Lofotens sydligaste spets, är denna lilla ö hem till inte bara landets största lunnefågelkoloni utan också den största mängden häckande fåglar i Norge – cirka 25 procent av landets sjöfågelpopulation.

Utforska forntida civilisationer

På andra sidan kan äventyrare se spår av bosättningar som går tillbaka tusentals år. I den enorma grottan Kollhellaren i Refsvika kan man se grottmålningar som är cirka 3 000 år gamla. De flesta äventyrsturer i detta område erbjuds från maj till september.

Grottan Storbåthellaren, i närheten av byn Napp, är den äldsta kända stenåldersbosättningen i regionen. Inuti finns det fortfarande spår av forntida civilisationer för cirka 5 500 år sedan. När arkeologer utforskade grottan hittade de fiskeredskap, spjut och pilspetsar och keramik samt människoben.