Kulturkryssningar

Bergen - Kirkenes - Trondheim

Välkommen ombord på våra specialkryssningar där vi fokuserar på norsk musik, kultur, konst och historia. På dessa resor är många aktiviteter ombord inkluderade och du kan följa med på skräddarsydda utflykter. Vi lovar autentiska upplevelser och fascinerande kunskap längs vägen.

 • Lär dig mer om norsk konst, musik och historia medan du seglar genom det landskap som format det hela.
 • Delta i unika arrangemang ombord. Alla ingår i priset.
 • Upplev hela kustrutten med 34 hamnar, över 100 fjorder och 1,000 fjäll
 • Delta i kulturella utflykter på land, vissa av dem i spektakulära och ovanliga omgivningar.

Översikt

Ett fantastiskt erbjudande

Vi är stolta över att kunna erbjuda dig en berikande resa med bland annat en pianokonsert på Trollhaugen, Edvard Griegs hem i Bergen. Konserten kommer att hållas i Trollsalen och i evenemanget ingår också en guidad tur i kompositörens villa. Besök också fascinerande kyrkor, såsom den vackra stenkyrkan i Ålesund från 1909.

Bland de många konsertlokalerna och kulturscenerna längs kusten kommer du att få uppleva den nybyggda ”Stormen” i Bodø. Det nya rådhuset öppnade hösten 2014 och har lovordats av nordiska designinstitut för sin arkitektur och kulturella funktioner. Rådhuset är också känt för sin speciella, fantastiska akustik. Det är med stor stolthet som Hurtigruten kan presentera musiker och solister på en mycket hög konstnärlig nivå, vilka har valts ut i samarbete med nationella och regionala kulturinstitutioner.

NORDGÅENDE

BERGEN – TRONDHEIM

 • Kulturpaket, valfri: Pianokonsert i Bergen – Grieg på Trollhagen, före avgång
 • Kulturpaket, valfri: Kyrkokonsert på orgel i Ålesund

TRONDHEIM – BODØ

 • Kulturpaket, valfri: Konsert på Stormen i Bodø, Haugtussa av Edvard Grieg

BODØ – TROMSØ

 • Inkluderat: Konsert ombord när vi korsar Vestfjorden

TROMSØ – MEHAMN

 • Inkluderat: Föredrag ombord: Norska traditioner

MEHAMN – KIRKENES

 • Kulturpaket, valfri: Morgonkonsert i Andersgrotta

SYDGÅENDE

KIRKENES – BERLEVÅG

 • Kulturpaket, valfri: Utflykt till Häxmonumentet i Vardø

HONNINGSVÅG – TROMSØ

 • Valfri: Midnattskonsert i Ishavskatedralen

TROMSØ – SVOLVÆR

 • Kulturpaket, valfri: Konsert i en gammal fiskeoljetank i Vesterålen
 • Inkluderat: Ute på däck – hör mer om spännande platser vi passerar och provsmaka lokala specialiteter

Du kan självklart följa med på de ordinarie vår- och höstutflykterna som erbjuds längs vägen. Välkommen ombord – välkommen till denna unika resa!

Praktisk information

Avgångar med MS Trollfjord, Bergen 2018: 

 • 10 april 2018
 • 21 april 2018
 • 2 maj 2018
 • 13 maj 2018
 • 24 maj 2018

Avgångar med MS Finnmarken, Bergen 2018: 

 • 5 april 2018
 • 16 april 2018
 • 27 april 2018
 • 8 maj 2018
 • 19 maj 2018
 • 30 maj 2018

I priset ingår:

 • En resa med Hurtigruten med helpension i vald hyttkategori

Inkluderas inte:

 • Flyg och anslutningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla hyttkategorier finns inte tillgängliga på alla avgångar.
 • Pris för enkelhytt fås på begäran.
 • Hurtigruten har flexibel prissättning. Det innebär att priserna sätts baserat på efterfrågan och ledig kapacitet.
 • Hurtigrutens kulturkryssningar anordnas på våra vanliga avgångar under utvalda datum (se ovan) och kan också bokas här: Bergen - Kirkenes - BergenBergen - KirkenesBergen -Kirkenes - Trondheim

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Lär dig mer om vad du kommer att uppleva på din Kulturkryssning. Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

April, oktober och november 2017

Avresa från Bergen, Norway
Dag 1

Resan börjar


Ort: Bergen

En 12-dagars klassisk rundresa med Hurtigruten startar i Bergen. I Edvard Griegs hemstad kan du utforska det färgstarka Bryggen, avnjuta en fisksoppa på Fisketorget och ta en tur upp med Fløibanen, innan du seglar in i fjordriket. Väl ombord bjuder vi in till en härlig buffémiddag baserad på de bästa ingredienserna från området runt Bergen. Vi sätter kurs norrut och seglar ut från Hjeltefjorden så som vikingarna en gång gjorde när de drog mot Shetland och vidare ut i världen. Koppla av på däck eller i panoramasalongen under resten av kvällen medan vi sakta glider igenom den vackra kust- och fjordlandskapet.

KULTUREVENEMANG:
Tillval: Pianokonsert i Bergen före avresa: Grieg på Trollhaugen

 

Dag 2

En dag med mästerverk


Ort: Florø–Molde

Vaknar du tidigt får du uppleva den storslagna utsikten mot idylliska Nordfjord innan du tar dig en härlig frukost. När vi går förbi Vestkap är vi ute på öppet hav för första gången under resan. Fartyget navigerar mellan öar, skär och holmar innan vi kommer till Ålesund. På sommaren seglar vi in i den berömda Geirangerfjorden, omgärdad av majestätiska fjälltoppar, branta stup och vilda forsar.

 

KULTUREVENEMANG:

 • Ingår:  Föredrag ombord: Norsk kultur
 • Kulturpaketet (tillval): Orgelkonsert i en kyrka i Ålesund
Dag 3

I vikingarnas fotspår


Ort: Kristiansund–Rørvik

Den här dagen vaknar du upp i den vackra äventyrsstaden Trondheim. Här möts du av en speciell arkitektur och en mytisk stämning. Följ med på en guidad tur i Nidarosdomen eller utforska stadens hemligheter på egen hand. Du kan paddla kajak på Nidelven, vandra genom de charmiga gatorna eller ta en cykeltur på Bakklandet. Ett besök på Munkholmen tar dig tusen år tillbaka i tiden. Detta var först stadens avrättningsplats och cirka år 1000 byggdes det ett Benediktinerkloster här. Efter 1658 tjänade platsen som fästning och fängelse. Du kan också ta en båttur på den vackra Trondheimsfjorden och se staden från vattnet, en upplevelse i sig. På eftermiddagen sätter fartyget kurs mot nordväst och passerar Kjeungskjær fyr och en skärgård med mer än 6 000 holmar, öar och skär. Efter att vi har passerat genom det trånga Stokksundet lägger vi till vid kaj i charmiga Rørvik.

KULTUREVENEMANG:
Ingår:
Föredrag ombord: Norska myter och legender

Dag 4

Korsa polcirkeln


Ort: Brønnøysund-Svolvær

Polcirkeln markerar gränsen för Arktis. Om sommaren kan man norr om polcirkeln uppleva solljus dygnet runt – så kallad midnattssol. Under hösten och vintern har vi här störst chans att få se norrskenet. Vi seglar längs den vackra Helgelandskusten upp till Bodø. På våren håller vi en presentation ombord om de miljontals migrerande fåglar som återvänder till den arkiska kusten för att häcka. Senare under eftermiddagen kommer den 1 000 m höga Lofotveggen att torna upp sig vid horisonten. Lofotenöarnas charm ligger bland annat i alla de små, pittoreska fiskebyarna med sin bohemiska atmosfär. Om vintern betyder korsandet av polcirkeln att vår jakt efter norrskenet börjar. Vi firar det med en presentation av ”Det magiska ljuset, Aurora Borealis”, där du får lära dig mer om detta naturfenomen genom bilder, ord och musik. Vi seglar genom det trånga Raftsund och stannar vid den magiska Trollfjordens mynning. Här serverar vi nylagade ”fiskekaker” ute på däck. Du kommer också att få höra berättelsen om ”Slaget vid Trollfjord”, som ägde rum här vintern 1890.

KULTUREVENEMANG
Ingår:
– Guidad tur ombord på fartyget
– Konsert ombord medan vi korsar Vestfjorden
– Vi ser på sevärdheter från däck, kombinerat med provsmakning av områdets specialiteter

Kulturpaketet (tillval):
– Konsert på Stormen, Bodøs kulturcenter

Dag 5

In i vildmarken


Ort: Stokmarknes-Skjervøy

Fartyget fortsätter till Tromsø för ett längre stopp. Om du vill uppleva havet på ett intensivt och spännande sätt kan du följa med och paddla kajak. Du kan också göra en fjälltur till fots högt över staden. Efter en händelserik dag i Nordens Paris fortsätter vi norrut. 

 

Dag 6

Norrskenet och Nordkap


Ort: Øksfjord-Berlevåg

Njut av det subarktiska landskapet när vi korsar 71° nord på väg till Nordkap, den nordligaste punkten på Europas fastland. Följ med på utflykt till platsen som ligger endast 200 mil från Nordpolen. Att stå på toppen av den 307 meter höga Nordkapsklippan känns som att befinna sig vid världens ände. Nordkapsområdet är också känt för sitt rika fågelliv. Följ med på utflykten till ett av världens mest spännande naturreservat, Gjesværstappan, cirka 15 kilometer väster om Nordkap. Se arter som havsörn, sillgrissla, alkor, storskarv, kustlabb, stormfågel, spetsbergsgrissla och den stora havssulan. Vi fortsätter norrut genom hjärtat av samernas rike. När vi närmar oss Kjøllefjord passerar vi deras gamla offerplats Finnkjerka. Här får du möjlighet att lära dig mer om samernas traditioner och levnadssätt. Dessutom händer det att lokala fiskare kommer ombord och delar med sig av dagens fångst, som kungskrabba eller torsk, till oss på däck. Du kan också utforska den vackra naturen genom att följa med på en eller flera spännande utflykter. På ”En smak av Lappland” drar vi upp på fjället och hälsar på i renskötarfamiljen Utsis sameläger.

KULTUREVENEMANG: 
Ingår: Föredrag ombord: Samisk kultur

Dag 7

Till toppen och tillbaka igen


Ort: Båtsfjord-Kirkenes-Berlevåg

Den morgonpigge får se Vadsø och direkt efter frukost kommer vi till Kirkenes som ligger på 30° öst. Det är faktiskt längre österut än både Istanbul och St. Petersburg. Den ryska gränsen ligger strax intill och alla skyltar här är tvåspråkiga på norska och ryska. Vi erbjuder flera utflykter till ryska gränsen. Du kan också följa med på flera olika utflykter till den arktiska vildmarken och på våren finns det ännu möjlighet att göra vinterutflykter. 

Så startar fartyget resan söderut igen. Njut av en god lunch och en eftermiddag med total avkoppling och spektakulär utsikt på däck eller i panoramasalongen. Platserna vi besökte nattetid på vägen norrut kan du nu utforska på dagtid. På eftermiddagen går vi återigen in till Norges ostligaste hamn Vardø. Om vädret är bra bjuds du in till ett isbad i Barents hav. Vi fortsätter sedan längs Varangerhalvøya till Båtsfjord. På kvällen lägger vi till kaj i Berlevåg som bland annat är hem för Norges mest kända manskör.

KULTUREVENEMANG
Ingår:
– Föredrag ombord: Häxprocessen i Vardø
– Information om intressanta platser, kombinerat med provsmakning av områdets specialiteter

Kulturpaketet (tillval):
- Morgonkonsert i ”Andersgrotta”
Utflykt till häxmonumentet i Vardø

Dag 8

Den extrema nord


Ort: Mehamn-Tromsø

Mitt i natten lägger vi till vid kaj i Mehamn. I Honningsvåg kan du börja dagen med frukost på Nordkap och uppleva okända delar av Finnmark. Sedan väntar Hammerfest, staden som grundades 1798. Förr i tiden var detta Norges polarhuvudstad och en viktig bas för jaktexpeditioner i Arktis. Här kan du se Meridianstøtten som restes 1854 till minne av Struves internationella landmätningar av jorden. Stötten är listad av Unesco som ett världskulturminne.

Vi fortsätter söderut in i den vackra Lyngenfjorden, där du kan skåda majestätiska fjäll. Från och till möter vi en lokal räktrålare vars manskap kommer ombord och berättar om livet längs kusten och serverar pinfärska räkor på däck. Vi ankommer Tromsø i tid för att utforska stadens nattliv, kanske inte riktigt lika vilt som naturen runt omkring men nog så spännande och underhållande!

KULTUREVENEMANG 
Ingår: 
– Föredrag ombord: Häxprocessen i Vardø 
– Information om intressanta platser, kombinerat med provsmakning av områdets specialiteter 

Kulturpaketet (tillval):
- Morgonkonsert i ”Andersgrotta”
- Utflykt till häxmonumentet i Vardø

Dag 9

Välkommen till Lofoten


Ort: Tromsø-Stamsund

Vi ankommer Harstad på morgonen. Följ med på en av klassikerna i vårt utflyktsprogram, En smak av Vesterålen, Den smala kanalen Risøyrenna är endast 7 meter djup. Kanalen byggdes speciellt till Hurtigruten för att fartygen skulle kunna trafikera rutten Harstad–Vesterålen. Du kan se sandbankarna i det klara, gröna vattnet. Öarna i Lofoten och Vesterålen har den kanske mest spektakulära naturen längs hela kustresan. Risøyrenna är en liten bygd med bara 200 invånare. Här gör vi ett snabbt stopp för att lämna av passagerare, gods och post. Som en hyllning till Lofotens fiskehistoria kommer våra kockar att visa hur man filéar fisk på däck under våren. Vi fortsätter sedan via Sortland till Stokmarknes, där Hurtigruten grundades för mer än 120 år sedan.

När vi fortsätter söderut ser det ut som om vi seglar rakt in i fjällväggen. Men oroa dig inte; kaptenen hittar en öppning i landskapet in i det smala Raftsundet. Denna 26 kilometer långa passagen mellan Vesterålen och Lofoten är omgärdad av höga fjäll på upp till 1 000 m ö.h. Trollfjorden är havsörnens rike och nästa punkt på programmet. Denna lilla fjord är endast 2 kilometer lång och 200 meter bred med majestätiska fjäll runt sig. Kaptenen bjuder ofta på en tur in i den trånga fjorden där fjällsidorna närapå stryker längs fartygssidorna. Här kan du också följa med på en havsörnssafari för att se Nordeuropas största rovfågel på nära håll. När vi kommer till Svolvær har du möjlighet att delta i flera utflykter såsom RIB-äventyr, fotvandringar, fisketur och fiskelägesvandring eller ta en ridtur till häst. Från Svolvær fortsätter vi till Stamsund där Lofotväggens toppar reser sig över oss. Vi lämnar den vackra ögruppen under kvällen och sätter kurs över Vestfjorden mot fastlandet.

KULTUREVENEMANG
Ingår: Vi ser på sevärdheter från däck, kombinerat med provsmakning av områdets specialiteter

Kulturpaketet (tillval):
Konsert i en gammal fiskoljetank i Vesterålen

Dag 10
1200x600_UNESCO Vega Archipelago (Sandnessjøen), Neshavna_©Rita Johansen_Topaz_Day 10.png

De sju systrarna


Ort: Bodø-Rørvik

En av dagens höjdpunkter är när vi korsar polcirkeln på 66°33’ N. Detta markeras med en smak av arktiska traditioner på däck. En annan höjdpunkt är när vi seglar förbi fjällkedjan De Syv Søstre på mellan 900 och 1 000 meters höjd. Det är lätt att föreställa sig hur dessa ”damer” har inspirerat till gammeldags myter. Vi tar en snabb tur inom Nesna, en idyllisk gammal handelsplats, innan vi tar oss vidare till Sandnessjøen. Vegaøyene, som står på Unescos världsarvslista, ligger strax intill. Under sommarhalvåret kan du följa med på utflykt hit och uppleva ögruppens kulturlandskap och historia samt ta del av öbornas unika  tradition att hålla ejdrar som tamdjur. I Brønnøysund kan du följa med till Norsk Havbrukssenter och lära dig mer om fiskeodling, miljön runt fiskeanläggningar och modernt havsbruk.

Inkluderad utflykt:

 • Besök Petter Dass-museet på Alstahaug, en plats som 1999 korades till Nordland fylkes tusenårsplats. Museet är tillägnat arvet efter prästen och diktaren Petter Dass.
Dag 11

Sagans sista kapitel


Ort: Trondheim

Idag får du tillfälle att bekanta dig med Trondheim. Följ med expeditionsteamet ut i småbåtar på någon av de utflykter som vi erbjuder under sommaren. När vi är tillbaka ombord seglar vi igenom den majestätiska Trondheimsfjorden, som är 17 mil lång och upp till 25 km bred. Precis som alla andra norska fjordar är den djup, som mest 577 meter. 

Här avslutas detta Hurtigruten-äventyr.

Ort Trondheim, Norway
Ombord

Young Explorers-programmet

Barn i åldrarna 7-13 kan delta i vårt program för Unga Upptäcktsresande. Det är specialdesignat för barn som reser tillsammans med vuxna till storslagna destinationer, och fokuserar på lärande, skoj och ett aktivt deltagande.

Upplevelser

Nordgående utflykter 2017

Den nordgående kustresan ger dig en känsla av kulturell utforskning medan du seglar till de stora kuststäderna och avsides liggande byarna, in i fjordarna och över polcirkeln. Dessa utflykter t.o.m. 31 mars 2018.

Sydgående utflykter 2017

Här är de utflykter som erbjuds på den klassiska sydgående kustresan. Du kan antingen boka dem under bokningsprocessen online, eller när du kommit ombord. Dessa utflykter erbjuds t.o.m. mars 2018.

Hamnar

Läs mer om de charmerande hamnar och städer du kommer att besöka på resan.

Sevärdheter

Utforska de naturliga underverken, hamnarna och djurlivet som du kan få se på din resa i Norge.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan få uppleva på en resa i Norge

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Bergen respektive Trondheim samt anslutning till och från flygplatsen.