Kulturkryssningar – norrgående

Bergen - Kirkenes

Välkommen ombord på våra specialkryssningar där vi fokuserar på norsk musik, kultur, konst och historia. På dessa resor är många aktiviteter ombord inkluderade och du kan följa med på skräddarsydda utflykter. Vi lovar autentiska upplevelser och fascinerande kunskap längs vägen.

 • Lär dig mer om norsk konst, musik och historia medan du seglar genom det landskap som format det hela.
 • Delta i 6 unika arrangemang ombord. Alla ingår i priset.
 • Upplev hela kustrutten med 34 hamnar, över 100 fjordar och 1,000 fjäll
 • Delta i kulturella utflykter på land, vissa av dem i spektakulära och ovanliga omgivningar.

Översikt

Hurtigruten erbjuder fem kulturseglatser om våren och fem om hösten. Upplev norsk kultur när den är som bäst, antingen när kustens natur håller på att vakna upp efter sin långa vintersömn, eller under den färgsprakande hösten. Under seglatsen längs kusten kan du delta i flera spännande kulturevenemang, både ombord och på land.

Vissa av våra konserter kommer att äga rum på ovanliga platser, och evenemangen ombord kommer att stimulera alla dina sinnen, med en blandning av föredrag, konserter och provsmakning av härliga lokala specialiteter från de områden vi passerar.

NORDGÅENDE

BERGEN – TRONDHEIM

 • Kulturpaket, valfri: Pianokonsert i Bergen – Grieg på Trollhagen, före avgång
 • Kulturpaket, valfri: Kyrkokonsert på orgel i Ålesund

TRONDHEIM – BODØ

 • Kulturpaket, valfri: Konsert på Stormen i Bodø, Haugtussa av Edvard Grieg

BODØ – TROMSØ

 • Inkluderat: Konsert ombord när vi korsar Vestfjorden

TROMSØ – MEHAMN

 • Inkluderat: Föredrag ombord: Norska traditioner

MEHAMN – KIRKENES

 • Kulturpaket, valfri: Morgonkonsert i Andersgrotta

Du kan självklart följa med på de ordinarie vår- och höstutflykterna som erbjuds längs vägen. Välkommen ombord – välkommen till denna unika resa!

Praktisk information

Avgångar med MS Trollfjord, Bergen 2018: 

 • 10 april 2018
 • 21 april 2018
 • 2 maj 2018
 • 13 maj 2018
 • 24 maj 2018

Avgångar med MS Finnmarken, Bergen 2018: 

 • 5 april 2018
 • 16 april 2018
 • 27 april 2018
 • 8 maj 2018
 • 19 maj 2018
 • 30 maj 2018

I priset ingår:

 • En resa med Hurtigruten med helpension i vald hyttkategori

Inkluderas inte:

 • Flyg och anslutningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla hyttkategorier finns inte tillgängliga på alla avgångar.
 • Pris för enkelhytt fås på begäran.
 • Hurtigruten har flexibel prissättning. Det innebär att priserna sätts baserat på efterfrågan och ledig kapacitet.
 • Hurtigrutens kulturkryssningar anordnas på våra vanliga avgångar under utvalda datum (se ovan) och kan också bokas här: Bergen - Kirkenes - BergenBergen - KirkenesBergen -Kirkenes - Trondheim

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Lär dig mer om vad du kommer uppleva på din Kulturkryssning. Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

April, oktober och november 2017

Avresa från Bergen, Norway
Dag 1

Resan börjar


Ort: Bergen

En 12-dagars klassisk rundresa med Hurtigruten startar i Bergen. I Edvard Griegs hemstad kan du utforska det färgstarka Bryggen, avnjuta en fisksoppa på Fisketorget och ta en tur upp med Fløibanen, innan du seglar in i fjordriket. Väl ombord bjuder vi in till en härlig buffémiddag baserad på de bästa ingredienserna från området runt Bergen. Vi sätter kurs norrut och seglar ut från Hjeltefjorden så som vikingarna en gång gjorde när de drog mot Shetland och vidare ut i världen. Koppla av på däck eller i panoramasalongen under resten av kvällen medan vi sakta glider igenom den vackra kust- och fjordlandskapet.

KULTUREVENEMANG:
Tillval: Pianokonsert i Bergen före avresa: Grieg på Trollhaugen

 

Dag 2

En dag med mästerverk


Ort: Florø–Molde

Vaknar du tidigt får du uppleva den storslagna utsikten mot idylliska Nordfjord innan du tar dig en härlig frukost. När vi går förbi Vestkap är vi ute på öppet hav för första gången under resan. Fartyget navigerar mellan öar, skär och holmar innan vi kommer till Ålesund. På sommaren seglar vi in i den berömda Geirangerfjorden, omgärdad av majestätiska fjälltoppar, branta stup och vilda forsar.

 

KULTUREVENEMANG:

 • Ingår:  Föredrag ombord: Norsk kultur
 • Kulturpaketet (tillval): Orgelkonsert i en kyrka i Ålesund
Dag 3

I vikingarnas fotspår


Ort: Kristiansund–Rørvik

Den här dagen vaknar du upp i den vackra äventyrsstaden Trondheim. Här möts du av en speciell arkitektur och en mytisk stämning. Följ med på en guidad tur i Nidarosdomen eller utforska stadens hemligheter på egen hand. Du kan paddla kajak på Nidelven, vandra genom de charmiga gatorna eller ta en cykeltur på Bakklandet. Ett besök på Munkholmen tar dig tusen år tillbaka i tiden. Detta var först stadens avrättningsplats och cirka år 1000 byggdes det ett Benediktinerkloster här. Efter 1658 tjänade platsen som fästning och fängelse. Du kan också ta en båttur på den vackra Trondheimsfjorden och se staden från vattnet, en upplevelse i sig. På eftermiddagen sätter fartyget kurs mot nordväst och passerar Kjeungskjær fyr och en skärgård med mer än 6 000 holmar, öar och skär. Efter att vi har passerat genom det trånga Stokksundet lägger vi till vid kaj i charmiga Rørvik.

KULTUREVENEMANG:
Ingår:
Föredrag ombord: Norska myter och legender

Dag 4

Korsa polcirkeln


Ort: Brønnøysund-Svolvær

Polcirkeln markerar gränsen för Arktis. Om sommaren kan man norr om polcirkeln uppleva solljus dygnet runt – så kallad midnattssol. Under hösten och vintern har vi här störst chans att få se norrskenet. Vi seglar längs den vackra Helgelandskusten upp till Bodø. På våren håller vi en presentation ombord om de miljontals migrerande fåglar som återvänder till den arkiska kusten för att häcka. Senare under eftermiddagen kommer den 1 000 m höga Lofotveggen att torna upp sig vid horisonten. Lofotenöarnas charm ligger bland annat i alla de små, pittoreska fiskebyarna med sin bohemiska atmosfär. Om vintern betyder korsandet av polcirkeln att vår jakt efter norrskenet börjar. Vi firar det med en presentation av ”Det magiska ljuset, Aurora Borealis”, där du får lära dig mer om detta naturfenomen genom bilder, ord och musik. Vi seglar genom det trånga Raftsund och stannar vid den magiska Trollfjordens mynning. Här serverar vi nylagade ”fiskekaker” ute på däck. Du kommer också att få höra berättelsen om ”Slaget vid Trollfjord”, som ägde rum här vintern 1890.

KULTUREVENEMANG
Ingår:
– Guidad tur ombord på fartyget
– Konsert ombord medan vi korsar Vestfjorden
– Vi ser på sevärdheter från däck, kombinerat med provsmakning av områdets specialiteter

Kulturpaketet (tillval):
– Konsert på Stormen, Bodøs kulturcenter

Dag 5

In i vildmarken


Ort: Stokmarknes-Skjervøy

Fartyget fortsätter till Tromsø för ett längre stopp. Om du vill uppleva havet på ett intensivt och spännande sätt kan du följa med och paddla kajak. Du kan också göra en fjälltur till fots högt över staden. Efter en händelserik dag i Nordens Paris fortsätter vi norrut. 

 

Dag 6

Norrskenet och Nordkap


Ort: Øksfjord-Berlevåg

Njut av det subarktiska landskapet när vi korsar 71° nord på väg till Nordkap, den nordligaste punkten på Europas fastland. Följ med på utflykt till platsen som ligger endast 200 mil från Nordpolen. Att stå på toppen av den 307 meter höga Nordkapsklippan känns som att befinna sig vid världens ände. Nordkapsområdet är också känt för sitt rika fågelliv. Följ med på utflykten till ett av världens mest spännande naturreservat, Gjesværstappan, cirka 15 kilometer väster om Nordkap. Se arter som havsörn, sillgrissla, alkor, storskarv, kustlabb, stormfågel, spetsbergsgrissla och den stora havssulan. Vi fortsätter norrut genom hjärtat av samernas rike. När vi närmar oss Kjøllefjord passerar vi deras gamla offerplats Finnkjerka. Här får du möjlighet att lära dig mer om samernas traditioner och levnadssätt. Dessutom händer det att lokala fiskare kommer ombord och delar med sig av dagens fångst, som kungskrabba eller torsk, till oss på däck. Du kan också utforska den vackra naturen genom att följa med på en eller flera spännande utflykter. På ”En smak av Lappland” drar vi upp på fjället och hälsar på i renskötarfamiljen Utsis sameläger.

KULTUREVENEMANG: 
Ingår: Föredrag ombord: Samisk kultur

Dag 7
1200x600_Kirkenes_©Ørjan Bertelsen_Day 7.png
Foto: Ørjan Bertelsen Foto

Till toppen och tillbaka igen


Ort: Kirkenes

Morgonpigga kan se Vadsø och precis efter frukost anländer vi i Kirkenes vid 30° Ö, längre österut än både Istanbul och St. Petersburg. Vi är nu nära den ryska gränsen, och här är alla vägskyltar skrivna på både norska och ryska. Beroende på årstid finns det många sätt att besöka den ryska gränsen. På våren kan du eventuellt fortfarande delta i våra vinteraktiviteter och utflykter. Du skulle kunna utforska den arktiska vintern med snöskoter över en frusen fjord. På vårt hundslädäventyr drar ivriga huskies dig över det frusna landskapet. Du kan också besöka Snöhotellet och se på renar. Vår utflykt om arktisk örtkunskap om hösten ger dig en inblick i hur folk har skördat, lagrat, jagat och fiskat i hundratals år. När fartyget börjar sin resa söderut kan du först njuta av en härlig lunch och sedan av utsikten över den arktiska vildmarken, antingen från däck eller från panoramasalongen. Vi håller under vintersäsongen ett föredrag om pomorhandelns historia. De hamnar som vi stannade i nattetid på vägen norrut stannar vi nu i på dagtid. På eftermiddagen kommer vi till Vardø igen, Norges östligaste hamn. Om vädret tillåter arrangerar vi eventuellt en isbadning under vintersäsongen. Ombord kommer vi dessutom att ge presentationen ”Livet i havet” om våren, och om vintern kommer lokala dykare ombord för att visa och berätta om livet i havet. Vi fortsätter längs Varanger-halvön till Båtsfjord innan vi på kvällen kommer fram till Berlevåg.

KULTUREVENEMANG:
– Föredrag: Häxprocessen i Vardø
– Vi ser på sevärdheter från däck, kombinerat med provsmakning från Norway’s Coastal Kitchen

Kulturpaketet (tillval):
– Morgonkonsert i ”Andersgrotta”

Ankomst Varierar efter årstid

Ort Kirkenes, Norge
Ombord
Upplevelser

Nordgående utflykter 2017

Den nordgående kustresan ger dig en känsla av kulturell utforskning medan du seglar till de stora kuststäderna och avsides liggande byarna, in i fjordarna och över polcirkeln. Dessa utflykter t.o.m. 31 mars 2018.

Hamnar

Läs mer om de charmerande hamnar och städer du kommer att besöka på resan.

Sevärdheter

Utforska de naturliga underverken, hamnarna och djurlivet som du kan få se på din resa i Norge.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan få uppleva på en resa i Norge

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Bergen respektive Trondheim samt anslutning till och från flygplatsen.