Kulturkryssningar

Kirkenes - Bergen

Välkommen ombord på våra specialkryssningar där vi fokuserar på norsk musik, kultur, konst och historia. På dessa resor är många aktiviteter ombord inkluderade och du kan följa med på skräddarsydda utflykter. Vi lovar autentiska upplevelser och fascinerande kunskap längs vägen.

 • Lär dig mer om norsk konst, musik och historia medan du seglar genom det landskap som format det hela.
 • Delta i 5 unika arrangemang ombord. Alla ingår i priset.
 • Upplev hela kustrutten med 34 hamnar, över 100 fjordar och 1,000 fjäll
 • Delta i kulturella utflykter på land, vissa av dem i spektakulära och ovanliga omgivningar.

Översikt

Ett fantastiskt erbjudande

Följ med på dessa unika expeditioner tillägnade norsk kultur. Fem av resorna går på våren och fem på hösten. Du får upplevadet bästa av norsk kultur oavsett när du reser. Att resa längs kusten när den vaknar till liv efter en lång vinter eller att se naturen klädd i höstens färgprakt förstärker upplevelsen av alla de spännande aktiviteterna i land och ombord. Några av konserterna hålls på udda platser i omgivningar du inte är van vid. Hör vackra arior i en nedlagd gruva eller sitt inne i en gammal fiskeoljetank och låt dig omslutas av musiken.

Flera kyrkobesök ingår också i resorna, såsom Ålesunds vackra stenkyrka, Ishavskatedralen, Nidarosdomen och Trondenes kyrka. Den
sistnämnda är Norges nordligaste medeltida stenkyrka. I Bodø får du chans att besöka kulturhuset Stormen som ligger i stadens kulturkvarter. Huset som invigdes 2014 har vunnit flera utmärkelser för sin arkitektur och har blivit en spännande mötesplats för publik och kulturutövare. Stormen bjuder på konstupplevelser i alla dess former och är speciellt känt för sin fantastiska akustik. Aktiviteterna ombord kommer också att kittla dina sinnen med konserter, föredrag och provsmakningar av lokala specialiteter. 

SYDGÅENDE

KIRKENES – BERLEVÅG

 • Kulturpaket, valfri: Utflykt till Häxmonumentet i Vardø

HONNINGSVÅG – TROMSØ

 • Valfri: Midnattskonsert i Ishavskatedralen

TROMSØ – SVOLVÆR

 • Kulturpaket, valfri: Konsert i en gammal fiskeoljetank i Vesterålen
 • Inkluderat: Ute på däck – hör mer om spännande platser vi passerar och provsmaka lokala specialiteter

TRONDHEIM – BERGEN

 • Kulturpaket, inkluderat: Opera i Bergtatt – en gammal gruva i fjället mellan Kristiansund och Molde.

Du kan självklart följa med på de ordinarie vår- och höstutflykterna som erbjuds längs vägen. Välkommen ombord – välkommen till denna unika resa!

I priset ingår:

 • En resa med Hurtigruten med helpension i vald hyttkategori 

Inkluderas inte:

 • Flyg och anslutningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla hyttkategorier finns inte tillgängliga på alla avgångar.
 • Pris för enkelhytt fås på begäran.
 • Hurtigruten har flexibel prissättning. Det innebär att priserna sätts baserat på efterfrågan och ledig kapacitet.

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Lär dig mer om vad du kommer att uppleva på din Kulturkryssning. Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Utresa Varierar efter årstid

April, oktober och november 2017

Avresa från Kirkenes, Norway
Dag 1
1200x600_Kirkenes_©Ørjan Bertelsen_Day 7.png
Foto: Ørjan Bertelsen Foto

Det arktiska äventyret börjar


Ort: Kirkenes

Den morgonpigge får se Vadsø och direkt efter frukost kommer vi till Kirkenes som ligger på 30° öst. Det är faktiskt längre österut än både Istanbul och St. Petersburg. Den ryska gränsen ligger strax intill och alla skyltar här är tvåspråkiga på norska och ryska. Vi erbjuder flera utflykter till ryska gränsen. Du kan också följa med på flera olika utflykter till den arktiska vildmarken och på våren finns det ännu möjlighet att göra vinterutflykter. 

Så startar fartyget resan söderut igen. Njut av en god lunch och en eftermiddag med total avkoppling och spektakulär utsikt på däck eller i panoramasalongen. Platserna vi besökte nattetid på vägen norrut kan du nu utforska på dagtid. På eftermiddagen går vi återigen in till Norges ostligaste hamn Vardø. Om vädret är bra bjuds du in till ett isbad i Barents hav. Vi fortsätter sedan längs Varangerhalvøya till Båtsfjord. På kvällen lägger vi till kaj i Berlevåg som bland annat är hem för Norges mest kända manskör.

KULTUREVENEMANG:
Föredrag: Häxprocessen i Vardø
Föredrag: Polarhistoria
Föredrag: Fisket och dess betydelse för Norge genom historien
Vi ser på sevärdheter från däck, kombinerat med provsmakning från Norway’s Coastal Kitchen
Konsert ombord mellan Trondheim och Bergen

Dag 2
1200x600_Hammerfest_©Ørjan Bertelsen_Day 8.png
Foto: Ørjan Bertelsen Foto

Den extrema nord


Ort: Mehamn-Tromsø

Mitt i natten lägger vi till vid kaj i Mehamn. I Honningsvåg kan du börja dagen med frukost på Nordkap och uppleva okända delar av Finnmark. Sedan väntar Hammerfest, staden som grundades 1798. Förr i tiden var detta Norges polarhuvudstad och en viktig bas för jaktexpeditioner i Arktis. Här kan du se Meridianstøtten som restes 1854 till minne av Struves internationella landmätningar av jorden. Stötten är listad av Unesco som ett världskulturminne.

Vi fortsätter söderut in i den vackra Lyngenfjorden, där du kan skåda majestätiska fjäll. Från och till möter vi en lokal räktrålare vars manskap kommer ombord och berättar om livet längs kusten och serverar pinfärska räkor på däck. Vi ankommer Tromsø i tid för att utforska stadens nattliv, kanske inte riktigt lika vilt som naturen runt omkring men nog så spännande och underhållande!

KULTUREVENEMANG:
Ingår:
– Föredrag ombord: Norska traditioner
– Vi ser på sevärdheter från däck, kombinerat med provsmakning av områdets
specialiteter

Dag 3
1200x600_Raftsundet_©Nina Helland_Day 9.png
Foto: Nina Helland Foto

Välkommen till Lofoten


Ort: Tromsø-Stamsund

Vi ankommer Harstad på morgonen. Följ med på en av klassikerna i vårt utflyktsprogram, En smak av Vesterålen, Den smala kanalen Risøyrenna är endast 7 meter djup. Kanalen byggdes speciellt till Hurtigruten för att fartygen skulle kunna trafikera rutten Harstad–Vesterålen. Du kan se sandbankarna i det klara, gröna vattnet. Öarna i Lofoten och Vesterålen har den kanske mest spektakulära naturen längs hela kustresan. Risøyrenna är en liten bygd med bara 200 invånare. Här gör vi ett snabbt stopp för att lämna av passagerare, gods och post. Som en hyllning till Lofotens fiskehistoria kommer våra kockar att visa hur man filéar fisk på däck under våren. Vi fortsätter sedan via Sortland till Stokmarknes, där Hurtigruten grundades för mer än 120 år sedan.

När vi fortsätter söderut ser det ut som om vi seglar rakt in i fjällväggen. Men oroa dig inte; kaptenen hittar en öppning i landskapet in i det smala Raftsundet. Denna 26 kilometer långa passagen mellan Vesterålen och Lofoten är omgärdad av höga fjäll på upp till 1 000 m ö.h. Trollfjorden är havsörnens rike och nästa punkt på programmet. Denna lilla fjord är endast 2 kilometer lång och 200 meter bred med majestätiska fjäll runt sig. Kaptenen bjuder ofta på en tur in i den trånga fjorden där fjällsidorna närapå stryker längs fartygssidorna. Här kan du också följa med på en havsörnssafari för att se Nordeuropas största rovfågel på nära håll. När vi kommer till Svolvær har du möjlighet att delta i flera utflykter såsom RIB-äventyr, fotvandringar, fisketur och fiskelägesvandring eller ta en ridtur till häst. Från Svolvær fortsätter vi till Stamsund där Lofotväggens toppar reser sig över oss. Vi lämnar den vackra ögruppen under kvällen och sätter kurs över Vestfjorden mot fastlandet.

KULTUREVENEMANG:
Ingår:
Vi ser på sevärdheter från däck, kombinerat med provsmakning av områdets specialiteter

Kulturpaketet (tillval):
Konsert i en gammal fiskoljetank i Vesterålen

Dag 4
1200x600_UNESCO Vega Archipelago (Sandnessjøen), Neshavna_©Rita Johansen_Topaz_Day 10.png

De sju systrarna


Ort: Bodø-Rørvik

En av dagens höjdpunkter är när vi korsar polcirkeln på 66°33’ N. Detta markeras med en smak av arktiska traditioner på däck. En annan höjdpunkt är när vi seglar förbi fjällkedjan De Syv Søstre på mellan 900 och 1 000 meters höjd. Det är lätt att föreställa sig hur dessa ”damer” har inspirerat till gammeldags myter. Vi tar en snabb tur inom Nesna, en idyllisk gammal handelsplats, innan vi tar oss vidare till Sandnessjøen. Vegaøyene, som står på Unescos världsarvslista, ligger strax intill. Under sommarhalvåret kan du följa med på utflykt hit och uppleva ögruppens kulturlandskap och historia samt ta del av öbornas unika  tradition att hålla ejdrar som tamdjur. I Brønnøysund kan du följa med till Norsk Havbrukssenter och lära dig mer om fiskeodling, miljön runt fiskeanläggningar och modernt havsbruk.

 

Dag 5
1200x600_Trondheim_©Jan Menge - Guest image_Day 11.png
Foto: Jan Menge / Guest Photo Foto

De gamla städerna och havet


Ort: Trondheim-Ålesund

Idag har du möjlighet igen att utforska Trondheim. Njut av utsikten när vi seglar ut genom den vackra Trondheimsfjorden, som är 170 kilometer lång och 25 kilometer bred. Som de flesta norska fjordar är den också djup, 577 meter som mest. Under tiden kommer du att förstå hur mycket fisket har betytt för kustkommunerna. Kristiansunds läge har gett staden sina resurser genom fiske, skeppsbyggnad och oljeindustri. Den kallas också för Norges klippfiskhuvudstad tack vare sin långa historia av klippfiskexport. Följ med på utflykten Atlanterhavsveien och se en av Norges mest besökta turistattraktioner. Därefter korsar vi öppet hav på väg till ”rosornas stad” Molde.

KULTUREVENEMANG: 

Ingår: Föredrag ombord: Fisket och dess betydelse för Norge genom historien. 

Dag 6
1200x600_Ålesund_©Dave Derbis - Guest image_Day 12.png
Foto: Dave Derbis / Guest Photo Foto

Sagans sista kapitel


Ort: Bergen

Under natten gör vi hamnstopp i Ålesund, Torvik och Måløy. Världens vackraste sjöresa närmar sig sitt slut. Innan vi lägger till kaj i Bergen är det ännu några sjömil kvar att njuta av det fascinerande landskapet, inte minst Nordfjorden under den mäktiga Jostedalsglaciären.

På morgonen gör vi ett kort stopp i Florø, Norges västligaste stad. Några sjömil söderut går vi sedan förbi inloppet till den vackra Sognefjorden och därefter genom den praktfulla skärgården från Fedje och vackra Øygarden in mot Bergen. När du kommer till Bergen har du tillryggalagt 2 400 kilometer med unika kustupplevelser.

KULTUREVENEMANG
Ingår: Föredrag ombord: Norsk kultur

Kulturpaketet (tillval): Orgelkonsert i en kyrka i Ålesund

Ankomst Varierar efter årstid

Ort Bergen, Norway
Ombord

Young Explorers-programmet

Barn i åldrarna 7-13 kan delta i vårt program för Unga Upptäcktsresande. Det är specialdesignat för barn som reser tillsammans med vuxna till storslagna destinationer, och fokuserar på lärande, skoj och ett aktivt deltagande.

Upplevelser

Sydgående utflykter 2017

Här är de utflykter som erbjuds på den klassiska sydgående kustresan. Du kan antingen boka dem under bokningsprocessen online, eller när du kommit ombord. Dessa utflykter erbjuds t.o.m. mars 2018.

Hamnar

Läs mer om de charmerande hamnar och städer du kommer att besöka på resan.

Sevärdheter

Utforska de naturliga underverken, hamnarna och djurlivet som du kan få se på din resa i Norge.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan få uppleva på en resa i Norge

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Bergen respektive Trondheim samt anslutning till och från flygplatsen.