Expeditioner längs den norska kusten

Bergen - Kirkenes - Trondheim

Väck din inre äventyrare till liv på denna aktiva resa längs Norges vackra kustlinje med sina fantastiska fjordar och spektakulära fjäll. Våra norska kustexpeditioner följer samma rutt som den klassiska rundturen, men här kan du också vara med på olika utflykter, expertföredrag och aktiviteter med vårt handplockade expeditionsteam – dina värdar ombord och på land.

 • Res med fartygets expeditionsteam som är experter på norsk natur, kultur och historia.
 • Följ med på exklusiva vandringar och exkursioner på flera unika platser längs kusten.
 • Delta i aktiviteter ombord och lyssna på dagliga föredrag om norska sevärdheter och andra fascinerande ämnen.
 • Upptäck Norges hela kustlinje med 34 hamnar, mer än 100 fjordar och 1,000 fjäll.

Översikt

De här seglingarna tar dig rakt in i hjärtat av kust-Norge. Du får utforska vildmarken och kulturen på ett mer aktivt sätt, med utflykter och spännande aktiviteter ombord som växlar med årstiderna. Upplevelserna förstärks genom fördjupade observationer av djurliv, naturfenomen, natur och kultur.

På våra expeditionsfartyg kan du både se det lilla extra och förstå mer av allt det du ser på resan. MS Nordnorge, MS Nordkapp och MS Nordlys kommer att ha egna expeditionsteam ombord. Teamets medlemmar fungerar som reseledare och håller föredrag, berättar historier och skräddarsyr kajakturer eller vandringar längs kusten som gör dig till en äkta äventyrare.

Expeditionsteamen är brett sammansatta av erfarna experter med varierande specialistkompetens och anpassade efter årstiderna. Därmed finns det alltid någon som kan berätta mer om allt det vi upplever och ge din resa fler dimensioner genom att ta dig med på utflykter utanför fartyget.

Från 2017 kommer du att kunna uppleva allt detta på ännu fler fartyg. Detta innebär att det finns totalt 7 fartyg med detta koncept:

I priset ingår:

 • En resa med Hurtigruten med helpension i vald hyttkategori

Inkluderas inte:

 • Flyg och anslutningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla hyttkategorier finns inte tillgängliga på alla avgångar.
 • Pris för enkelhytt fås på begäran.
 • Hurtigruten har flexibel prissättning. Det innebär att priserna sätts baserat på efterfrågan och ledig kapacitet.

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

1200x600_Bergen_©Mark and Anna Wilson - Shutterstock_Day 1.png
Foto: Mark and Anna Wilson Foto

Bergen


Ort:

Vår resa börjar i Bergen, en stad känd för sina sju fjäll. Före avresan kanske du vill utforska denna kulturella fjordomgärdade stad. Efter ombordstigning bjuder vi på en läcker buffémiddag baserad på kustens bästa råvaror. Vi seglar norrut längst Hjeltefjorden, samma rutt som vikingarna en gång tog när de skulle segla till Shetlandsöarna och vidare. Vi är nu på väg mot den höga nord. Resten av kvällen kan du i lugn och ro njuta av de vackra landskap vi seglar förbi, antingen från däck eller från våra panoramasalonger.

1200x600_Molde_©Tim Couttreel - Guest image_Day 2.png
Foto: Tim Couttreel / Guest Photo Foto

Florø – Molde


Ort:

Vaknar du tidigt nästa dag får du chansen att beundra Nordfjordens häpnadsväckande skönhet innan frukost. När vi seglar förbi Vestkapp är vi för ovanlighetens skull ute på öppet hav ett tag. Sedan navigerar vi förbi holmar och skär för att ta oss in i Ålesund. Under sommaren tar vi kurs mot den spektakulära UNESCO-listade Geirangerfjorden. På vägen dit seglar vi förbi branta, 800 meter höga klippor och imponerande vattenfall. Om hösten utforskar vi Hjørundfjorden, mitt bland de majestätiska Sunnmørealperna. Förutom utflykten ”En smak av Norge” erbjuder vi två nya fjällvandringar här. Fjorden är väldigt speciell, med sitt isolerade läge och sin orörda natur. Om vintern kan du se på en färgstark och intressant presentation om norrskenet.

1200x600_Kristiansund_©Maggie Strutt - Guest image_Day 3.png
Foto: Maggie Strutt / Guest Photo Foto

Kristiansund – Rørvik


Ort:

Idag vaknar du i vackra Trondheim. Här finns det många utflykter för dig att välja på, bland andra en guidad tur av Nidarosdomen, kajakpaddling på älven Nid och en promenad eller cykeltur genom Bakkland-området. Om hösten kan du även följa med på en tur ut till Munkholmen. Ursprungligen var Munkholmen stadens galgbacke, innan det runt år 1000 blev ett benediktinerkloster. År 1658 gjordes det om till fort och fängelse, och ännu senare till tullstation. På eftermiddagen reser vi vidare norrut och passerar den vackra fyren på Kjeungskjær och otaliga vackra småöar och klippor. På hösten håller kaptenen föredrag om navigering och fyrarna längs kusten. Efter att vi tagit oss genom det trånga Stoksund anländer vi i charmiga Rørvik.

1200x600_Reine, Lofoten_©Kochneva Tetyana - Shutterstock_Day 4.png
Foto: Kochneva Tetyana Foto

Brønnøysund – Svolvær


Ort:

Polcirkeln markerar gränsen för Arktis. Om sommaren kan man norr om polcirkeln uppleva solljus dygnet runt – så kallad midnattssol. Under hösten och vintern har vi här störst chans att få se norrskenet. Vi seglar längs den vackra Helgelandskusten upp till Bodø. På våren håller vi en presentation ombord om de miljontals migrerande fåglar som återvänder till den arkiska kusten för att häcka. Senare under eftermiddagen kommer den 1 000 m höga Lofotveggen att torna upp sig vid horisonten. Lofotenöarnas charm ligger bland annat i alla de små, pittoreska fiskebyarna med sin bohemiska atmosfär. Om vintern betyder korsandet av polcirkeln att vår jakt efter norrskenet börjar. Vi firar det med en presentation av ”Det magiska ljuset, Aurora Borealis”, där du får lära dig mer om detta naturfenomen genom bilder, ord och musik. Vi seglar genom det trånga Raftsund och stannar vid den magiska Trollfjordens mynning. Här serverar vi nylagade ”fiskekaker” ute på däck. Du kommer också att få höra berättelsen om ”Slaget vid Trollfjord”, som ägde rum här vintern 1890.

1200x600_Tromsø_©David Gonzalez_Day 5.png
Foto: David Gonzalez Foto

Stokmarknes – Skjervøy


Ort:

Om sommaren kan de morgonpigga gå iland i Risøyhamn för vår valsafari. Båten fortsätter till Tromsø för att stanna där ett slag. Om vintern och våren kan du komplettera besöket i Tromsø med en spännande husky-slädtur. Om du vill uppleva det stilla och fridfulla havet om sommaren kan du vara med på en kajakpaddling, eller delta i en fjällvandring på ett av fjällen i närheten av staden. Luften är så klar och frisk här uppe, och vi får en fantastisk utsikt över staden och de imponerande fjällkedjorna runt om. Efter en spännande dag i Tromsø fortsätter vi norrut. På vintern bjuder kaptenen alla att smaka på lutfisk på däck. Vi seglar nu in i det område längs kusten där du har störst chanser att få se norrsken mellan september och mars, och vi samlas på däck för att hålla utkik efter detta förtrollande fenomen.

1200x600_Nordkapp_©Kateryna Moskalenko - Shutterstock_Day 6.png
Foto: Kateryna Moskalenko Foto

Øksfjord – Berlevåg


Ort:

Njut av det fantastiska subarktiska landskapet när vi passerar den 71:a breddgraden på vår resa mot Nordkap, kontinentens nordligaste punkt. Om sommaren kan du få syn på hjordar av betande renar och små sameläger. Efter korta uppehåll i Hammerfest och Havøysund anländer vi i Honningsvåg, porten till den spektakulära Nordkap. Nära Nordkap hittar du en av världens mest spännande naturreservat, Gjesværstappan. Följ med på fågelskådarsafari under våren och sommaren, för att få se Finnmarks största koloni av lunnefåglar tillsammans med kryckjor i stora antal. Hurtigrutenbåten fortsätter norrut, genom samernas område. Vi seglar förbi deras uråldriga heliga plats, stenformationen Finnkirka, när vi närmar oss vår nästa anhalt, fiskebyn Kjøllefjord. Ofta kommer lokala fiskare under vintern och våren ombord för att bjuda oss på dagens fångst (kungskrabba och torsk) ute på däck. Här har du chansen att lära dig mer om samerna samt utforska den fantastiska naturen hela året runt på våra olika utflykter. På vintern kan du vara med på en oförglömlig snöskotertur till ett av Europas mest extrema och spännande naturområden.

1200x600_Kirkenes_©Ørjan Bertelsen_Day 7.png
Foto: Ørjan Bertelsen Foto

Båtsfjord – Kirkenes – Berlevåg


Ort:

Morgonpigga kan se Vadsø och precis efter frukost anländer vi i Kirkenes vid 30° Ö, längre österut än både Istanbul och St. Petersburg. Vi är nu nära den ryska gränsen, och här är alla vägskyltar skrivna på både norska och ryska. Beroende på årstid finns det många sätt att besöka den ryska gränsen. På våren kan du eventuellt fortfarande delta i våra vinteraktiviteter och utflykter. Du skulle kunna utforska den arktiska vintern med snöskoter över en frusen fjord. På vårt hundslädäventyr drar ivriga huskies dig över det frusna landskapet. Du kan också besöka Snöhotellet och se på renar. Vår utflykt om arktisk örtkunskap om hösten ger dig en inblick i hur folk har skördat, lagrat, jagat och fiskat i hundratals år. När fartyget börjar sin resa söderut kan du först njuta av en härlig lunch och sedan av utsikten över den arktiska vildmarken, antingen från däck eller från panoramasalongen. Vi håller under vintersäsongen ett föredrag om pomorhandelns historia. De hamnar som vi stannade i nattetid på vägen norrut stannar vi nu i på dagtid. På eftermiddagen kommer vi till Vardø igen, Norges östligaste hamn. Om vädret tillåter arrangerar vi eventuellt en isbadning under vintersäsongen. Ombord kommer vi dessutom att ge presentationen ”Livet i havet” om våren, och om vintern kommer lokala dykare ombord för att visa och berätta om livet i havet. Vi fortsätter längs Varanger-halvön till Båtsfjord innan vi på kvällen kommer fram till Berlevåg.

1200x600_Hammerfest_©Ørjan Bertelsen_Day 8.png
Foto: Ørjan Bertelsen Foto

Dag 8: Mehamn


Ort:

Vi anländer till Mehamn mitt i natten, och här kan du under vintersäsongen följa med på en oförglömlig snöskotertur genom ett av Europas mest extrema och spännande naturområden. I Honningsvåg kan du vara med på en utflykt med frukost vid Nordkap medan du upptäcker okända delar av Finnmark. Innan vi stannar i Hammerfest kan du njuta av en kopp ”energikaffe” och en kort introduktion till ”Melkøya – världens nordligaste terminal för naturgas” ombord. På hösten bjuder vi in dig att smaka på torkat renkött på däck. I Hammerfest kan du gå med på en fjällvandring eller en guidad tur av staden och se den UNESCO-listade Meridianpelaren som restes 1854 till minne av den första gången man gjorde en exakt mätning av jordklotets storlek. Vi fortsätter söderut till Øksfjord. På vintern kommer vår besättning att lära ut hur man knyter knopar på däck. Efter att vi korsat öppet hav gör vi ett snabbt stopp vid den gamla handelsstationen Skjervøy, och på våren seglar vi sedan genom den vackra Lyngsfjorden, som ligger omgiven av de fantastiska Lyngsalpernas snöklädda toppar. Kanske får vi besök av en lokal fiskare och blir bjudna på nyfiskade räkor. Vi stannar i Tromsø, känd som ”Porten till Arktis”, i lagom tid för att lyssna på en midnattskonsert i Ishavskatedralen. Alternativt kan man ta en promenad genom staden och kanske ta en öl i en av de många trevliga pubarna?

1200x600_Raftsundet_©Nina Helland_Day 9.png
Foto: Nina Helland Foto

Tromsø – Stamsund


Ort:

Vi anländer i Harstad på morgonen, och här har du chansen att vara med på en klassiker i Hurtigrutens utflyktsprogram: En smak av Vesterålen. Risøyrenna-kanalen är bara sju meter djup och grävdes ut speciellt för Hurtigruten på 1920-talet, så att det bildades en genväg mellan Harstad och Sortland. Man kan se sandbankarna genom det klara, gröna vattnet. Risøyhamn är en liten by med bara 200 invånare, och vi stannar här en kort stund för att lämna av passagerare, varor och post. Från den här hamnen kan du vintertid följa med på en spektakulär valskådningssafari. Sedan fortsätter vi via Sortland till Stokmarknes, byn där Hurtigruten faktiskt startade för mer än 120 år sedan. På vår resa vidare söderut ser det ut som om vi är på väg rakt in i en bergsvägg, men kaptenen hittar en öppning och för oss genom det smala Raftsund. Som en hommage till regionens fiskehistoria visar vår kock hur man filéar dagens fångst på däck under vintersäsongen. Nu är vi framme vid den spektakulära Trollfjorden, bara 2 km lång och 100 m bred, omgiven av majestätiska fjäll. Om vädret och tiden tillåter gör vi en avstickare in i fjorden. Följ med på havsörnsutflykt för att se fåglarnas konung på nära håll. När vi kommer fram till Svolvær kan du välja mellan ett antal utflykter under sommar, vår och vinter. Från Svolvær fortsätter vi till Stamsund, där man får en fin utsikt över Lofotveggens majestätiska toppar. På kvällen lämnar vi öarna och sätter kursen mot fastlandet.

1200x600_UNESCO Vega Archipelago (Sandnessjøen), Neshavna_©Rita Johansen_Topaz_Day 10.png

Bodø - Rørvik


Ort:

Vi korsar polcirkeln vid 66° 33’ N idag. Vi firar denna viktiga händelse med ett smakprov på våra arktiska traditioner ute på däck. En annan höjdpunkt är när vi seglar förbi bergskedjan De sju systrarna. Alla sju fjäll är mellan 900 och 1 100 m höga, och det är lätt att se hur dessa ”systrar” har gett upphov till ett antal gamla sagor. Vi stannar en kort stund vid Nesna, en idyllisk gammal handelsstation, innan vi reser vidare till Sandnessjøen. UNESCO-världskulturarvet Vega ligger nära vår hamn Sandnessjøen och sommartid anordnar vi en utflykt till denna intressanta ögrupp. I Brønnøysund kan man delta i en utflykt till Norsk Havbrukssenter.

Ombord

Allt du behöver veta om resor med Hurtigruten

Läs mer om vad du kan göra på fartygen, om den fantastiska maten ombord, och varför varje resa med Hurtigruten är unik.

Upplevelser

Nordgående utflykter 2017

Den nordgående kustresan ger dig en känsla av kulturell utforskning medan du seglar till de stora kuststäderna och avsides liggande byarna, in i fjordarna och över polcirkeln. Dessa utflykter t.o.m. 31 mars 2018.

Sydgående utflykter 2017

Här är de utflykter som erbjuds på den klassiska sydgående kustresan. Du kan antingen boka dem under bokningsprocessen online, eller när du kommit ombord. Dessa utflykter erbjuds t.o.m. mars 2018.

Sevärdheter

Utforska de naturliga underverken, hamnarna och djurlivet som du kan få se på din resa i Norge.

Hamnar

Läs mer om de charmerande hamnar och städer du kommer att besöka på resan.

Artiklar

Läs mer om hur det är att segla längs Norges vackra kust.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan få uppleva på en resa i Norge

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Bergen respektive Trondheim samt anslutning till och från flygplatsen.