Expeditioner längs den norska kusten – sydgående

Kirkenes - Bergen

Väck din inre äventyrare till liv på denna aktiva resa längs Norges vackra kustlinje med sina fantastiska fjordar och spektakulära fjäll. Våra norska kustexpeditioner följer samma rutt som den klassiska rundturen, men här kan du också vara med på olika utflykter, expertföredrag och aktiviteter med vårt handplockade expeditionsteam – dina värdar ombord och på land.

 • Res med fartygets expeditionsteam som är experter på norsk natur, kultur och historia.
 • Följ med på exklusiva vandringar och exkursioner på flera unika platser längs kusten.
 • Delta i aktiviteter ombord och lyssna på dagliga föredrag om norska sevärdheter och andra fascinerande ämnen.
 • Upptäck Norges hela kustlinje med 34 hamnar, mer än 100 fjordar och 1,000 fjäll.

Översikt

De här seglingarna tar dig rakt in i hjärtat av kust-Norge. Du får utforska vildmarken och kulturen på ett mer aktivt sätt, med utflykter och spännande aktiviteter ombord som växlar med årstiderna. Upplevelserna förstärks genom fördjupade observationer av djurliv, naturfenomen, natur och kultur.

På våra expeditionsfartyg kan du både se det lilla extra och förstå mer av allt det du ser på resan. MS Nordnorge, MS Nordkapp och MS Nordlys kommer att ha egna expeditionsteam ombord. Teamets medlemmar fungerar som reseledare och håller föredrag, berättar historier och skräddarsyr kajakturer eller vandringar längs kusten som gör dig till en äkta äventyrare.

Expeditionsteamen är brett sammansatta av erfarna experter med varierande specialistkompetens och anpassade efter årstiderna. Därmed finns det alltid någon som kan berätta mer om allt det vi upplever och ge din resa fler dimensioner genom att ta dig med på utflykter utanför fartyget.

Från 2017 kommer du att kunna uppleva allt detta på ännu fler fartyg. Detta innebär att det finns totalt 7 fartyg med detta koncept:

I priset ingår:

 • En resa med Hurtigruten med helpension i vald hyttkategori

Inkluderas inte:

 • Flyg och anslutningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla hyttkategorier finns inte tillgängliga på alla avgångar.
 • Pris för enkelhytt fås på begäran.
 • Hurtigruten har flexibel prissättning. Det innebär att priserna sätts baserat på efterfrågan och ledig kapacitet.

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Väck din inre äventyrare på en resa fylld av aktiviteter, längs Norges undersköna kustlinje med sina fantastiska fjordar och spektakulära fjäll. Våra norska kustexpeditioner följer samma rutt som den klassiska rundturen, men erbjuder också olika utflykter, expertföredrag och aktiviteter med vårt handplockade expeditionsteam – dina värdar ombord och på land.

1200x600_Kirkenes_©Ørjan Bertelsen_Day 7.png
Foto: Ørjan Bertelsen Foto

Båtsfjord – Kirkenes – Berlevåg


Ort:

Morgonpigga kan se Vadsø och precis efter frukost anländer vi i Kirkenes vid 30° Ö, längre österut än både Istanbul och St. Petersburg. Vi är nu nära den ryska gränsen, och här är alla vägskyltar skrivna på både norska och ryska. Beroende på årstid finns det många sätt att besöka den ryska gränsen. På våren kan du eventuellt fortfarande delta i våra vinteraktiviteter och utflykter. Du skulle kunna utforska den arktiska vintern med snöskoter över en frusen fjord. På vårt hundslädäventyr drar ivriga huskies dig över det frusna landskapet. Du kan också besöka Snöhotellet och se på renar. Vår utflykt om arktisk örtkunskap om hösten ger dig en inblick i hur folk har skördat, lagrat, jagat och fiskat i hundratals år. När fartyget börjar sin resa söderut kan du först njuta av en härlig lunch och sedan av utsikten över den arktiska vildmarken, antingen från däck eller från panoramasalongen. Vi håller under vintersäsongen ett föredrag om pomorhandelns historia. De hamnar som vi stannade i nattetid på vägen norrut stannar vi nu i på dagtid. På eftermiddagen kommer vi till Vardø igen, Norges östligaste hamn. Om vädret tillåter arrangerar vi eventuellt en isbadning under vintersäsongen. Ombord kommer vi dessutom att ge presentationen ”Livet i havet” om våren, och om vintern kommer lokala dykare ombord för att visa och berätta om livet i havet. Vi fortsätter längs Varanger-halvön till Båtsfjord innan vi på kvällen kommer fram till Berlevåg.

1200x600_Hammerfest_©Ørjan Bertelsen_Day 8.png
Foto: Ørjan Bertelsen Foto

Dag 8: Mehamn


Ort:

Vi anländer till Mehamn mitt i natten, och här kan du under vintersäsongen följa med på en oförglömlig snöskotertur genom ett av Europas mest extrema och spännande naturområden. I Honningsvåg kan du vara med på en utflykt med frukost vid Nordkap medan du upptäcker okända delar av Finnmark. Innan vi stannar i Hammerfest kan du njuta av en kopp ”energikaffe” och en kort introduktion till ”Melkøya – världens nordligaste terminal för naturgas” ombord. På hösten bjuder vi in dig att smaka på torkat renkött på däck. I Hammerfest kan du gå med på en fjällvandring eller en guidad tur av staden och se den UNESCO-listade Meridianpelaren som restes 1854 till minne av den första gången man gjorde en exakt mätning av jordklotets storlek. Vi fortsätter söderut till Øksfjord. På vintern kommer vår besättning att lära ut hur man knyter knopar på däck. Efter att vi korsat öppet hav gör vi ett snabbt stopp vid den gamla handelsstationen Skjervøy, och på våren seglar vi sedan genom den vackra Lyngsfjorden, som ligger omgiven av de fantastiska Lyngsalpernas snöklädda toppar. Kanske får vi besök av en lokal fiskare och blir bjudna på nyfiskade räkor. Vi stannar i Tromsø, känd som ”Porten till Arktis”, i lagom tid för att lyssna på en midnattskonsert i Ishavskatedralen. Alternativt kan man ta en promenad genom staden och kanske ta en öl i en av de många trevliga pubarna?

1200x600_Raftsundet_©Nina Helland_Day 9.png
Foto: Nina Helland Foto

Tromsø – Stamsund


Ort:

Vi anländer i Harstad på morgonen, och här har du chansen att vara med på en klassiker i Hurtigrutens utflyktsprogram: En smak av Vesterålen. Risøyrenna-kanalen är bara sju meter djup och grävdes ut speciellt för Hurtigruten på 1920-talet, så att det bildades en genväg mellan Harstad och Sortland. Man kan se sandbankarna genom det klara, gröna vattnet. Risøyhamn är en liten by med bara 200 invånare, och vi stannar här en kort stund för att lämna av passagerare, varor och post. Från den här hamnen kan du vintertid följa med på en spektakulär valskådningssafari. Sedan fortsätter vi via Sortland till Stokmarknes, byn där Hurtigruten faktiskt startade för mer än 120 år sedan. På vår resa vidare söderut ser det ut som om vi är på väg rakt in i en bergsvägg, men kaptenen hittar en öppning och för oss genom det smala Raftsund. Som en hommage till regionens fiskehistoria visar vår kock hur man filéar dagens fångst på däck under vintersäsongen. Nu är vi framme vid den spektakulära Trollfjorden, bara 2 km lång och 100 m bred, omgiven av majestätiska fjäll. Om vädret och tiden tillåter gör vi en avstickare in i fjorden. Följ med på havsörnsutflykt för att se fåglarnas konung på nära håll. När vi kommer fram till Svolvær kan du välja mellan ett antal utflykter under sommar, vår och vinter. Från Svolvær fortsätter vi till Stamsund, där man får en fin utsikt över Lofotveggens majestätiska toppar. På kvällen lämnar vi öarna och sätter kursen mot fastlandet.

1200x600_UNESCO Vega Archipelago (Sandnessjøen), Neshavna_©Rita Johansen_Topaz_Day 10.png

Bodø - Rørvik


Ort:

Vi korsar polcirkeln vid 66° 33’ N idag. Vi firar denna viktiga händelse med ett smakprov på våra arktiska traditioner ute på däck. En annan höjdpunkt är när vi seglar förbi bergskedjan De sju systrarna. Alla sju fjäll är mellan 900 och 1 100 m höga, och det är lätt att se hur dessa ”systrar” har gett upphov till ett antal gamla sagor. Vi stannar en kort stund vid Nesna, en idyllisk gammal handelsstation, innan vi reser vidare till Sandnessjøen. UNESCO-världskulturarvet Vega ligger nära vår hamn Sandnessjøen och sommartid anordnar vi en utflykt till denna intressanta ögrupp. I Brønnøysund kan man delta i en utflykt till Norsk Havbrukssenter.

1200x600_Trondheim_©Jan Menge - Guest image_Day 11.png
Foto: Jan Menge / Guest Photo Foto

Trondheim – Ålesund


Ort:

Idag får du en chans till att bekanta dig med Trondheim. Stadsvandringen är en resa genom dess tusenåriga historia. Efteråt seglar vi ut genom den majestätiska Trondheimsfjorden, 17 mil lång och upp till 2,5 mil bred. Precis som alla andra norska fjordar är den djup, som mest 577 m. När vi seglar längs kusten kommer du att förstå hur viktigt fisket varit och är för de norska kustsamhällena. Kristiansunds läge har gett staden många möjligheter inom fiske- varvs- och oljeindustrierna. Staden anses vara Norges huvudstad för export av torkad, saltad torsk. Här kan du vara med på en resa till Atlanthavsvägen, en av Norges mest välbesökta sevärdheter. När vi korsar öppet hav för att komma till Molde, känd som ”rosornas stad”, kommer du att få se Romsdalsalpernas branta, gråa, spetsiga toppar.

Dag 6

Sista kapitlet på en sagolik resa


Ort: Bergen

Under natten gör fartyget korta stopp i Ålesund, Torvik och Måløy och sedan börjar världens vackraste kustresa att närma sig sitt slut. Innan vi lägger till i Bergen återstår ännu några sjömil av det fascinerande landskapet. Njut av Nordfjord som ligger under den mäktiga Jostedalsglaciären. Fjorden sträcker sig 9 mil in i landet till samhällena Loen och Olden. Det barska kustlandskapet står i stark kontrast till de inre fjordområdena som har svagare vindar och mindre regn. Grönskande fruktträdgårdar och mäktiga glaciärer sträcker sig mot glittrande insjöar  och brusande forsar. Dessa skiftande landskap har båda sin egen charm och måste upplevas. Vi stannar i Florø – Norges västligaste stad. Florø är en modern kuststad och den äldsta i kommunen Sogn och Fjordande. Trots ständiga förändringar har Florø behållit sin speciella charm. Småstadsatmosfären är mycket levande och här finns en huvudgata med många fina shoppingmöjligheter.

Några sjömil söder om Florø passerar vi inloppet till vackra Sognefjorden och njuter sedan av utsikten över de många öar som radar upp sig längs kustlinjen. När du slutligen går i land i Bergen bär du med dig minnen från en unik resa full av oförglömliga upplevelser och möten med lokalbefolkning, djurliv och fantastiska natur. Och även om resan är slut för den här gången hoppas vi snart få se dig ombord igen på ett nytt äventyr.

Har du ännu inte fått nog av Norge rekommenderar vi att boka några extra nätter med våra Land Adventures. Se hisnande fjordar, utforska branta fjällandskap i Lofoten, följ med på en extraordinär tågresa, upplev Oslo eller upptäck Norges arktiska krona – Svalbard. Vi rekommenderar att du stannar några nätter i någon av de utvalda städerna (Kirkenes, Tromsø, Lofoten, Bergen, Oslo och Longyearbyen) för att uppleva mer av norsk mat, kultur och natur. Alla övernattningsställen är noga utvalda för att erbjuda de bästa och mest autentiska upplevelserna. Läs mer om våra Land Adventures här.

Ankomst Varierar efter årstid

Ort Bergen, Norge
Ombord

Young Explorers-programmet

Från och med den 1 april 2017 kan barn i åldrarna 7-13 delta i vårt program för Unga Upptäcktsresande. Det är specialdesignat för barn som reser tillsammans med vuxna till storslagna destinationer, och fokuserar på lärande, skoj och ett aktivt deltagande.

Upplevelser

Sydgående utflykter 2017

Här är de utflykter som erbjuds på den klassiska sydgående kustresan. Du kan antingen boka dem under bokningsprocessen online, eller när du kommit ombord. Dessa utflykter erbjuds t.o.m. mars 2018.

Sevärdheter

Utforska de naturliga underverken, hamnarna och djurlivet som du kan få se på din resa i Norge.

Hamnar

Läs mer om de charmerande hamnar och städer du kommer att besöka på resan.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan få uppleva på en resa i Norge

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Bergen respektive Trondheim samt anslutning till och från flygplatsen.