Bergen – Longyearbyen – Bergen

Svalbardexpressen, rundresan

Svalbardexpressen, rundresan

Bergen – Longyearbyen – Bergen

Svalbardexpressen, rundresan

Svalbardexpressen, rundresan

Reseinformation 15 dagar MS Trollfjord
Avresor
10 avgångar mellan maj 2024 och sep 2024
Pris från kr 50 208
kr 43 615
Frukost, lunch och middag ingår
 • Upplev midnattssolen i norr under en unik rutt baserad på vår första resa till Svalbard
 • Lär dig mer om den norska kusten och dess kultur med gott om tid för unika utflykter i 16 noggrant utvalda hamnar
 • Njut av utsökt mat och dryck, personanpassad service och ta del av ett utökat utbud av aktiviteter ombord på vårt nyrenoverade fartyg
Svalbardexpressen, rundresan

Ingår i resan

 • All-inclusive drycker

  Förutom helpension kan du välja mellan ett brett utbud av drycker (med eller utan alkohol) som serveras i restaurangen vid lunch och middag (inte vid frukost), samt under barens öppettider.

 • Fartygets bekvämligheter

  Du har kostnadsfri tillgång till MS Trollfjords bibliotek, gym och den lyxiga bastun med fönster som sträcker sig från golv till tak.

 • Aktiviteter ombord

  Var med på morgonstretch, koppla av till livemusik eller njut av praktiska konst- och hantverksaktiviteter, innan du avslutar dagen med en mysig filmkväll.

 • Kustteam

  Vårt expertteam finns med ombord för att guida dig under alla aktiviteter och utflykter. De bjuder även på spännande berättelser och fascinerande fakta om norsk kultur, historia, natur och geografi.

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Flyg ingår

  Boka en av våra klassiska resor eller rundresan med Svalbardexpressen med avresa mellan 1 april - 31 oktober 2024, och få flygresan inkluderad. Erbjudandet gäller till och med 19 oktober.
  Kan inte kombineras med andra kampanjer/erbjudanden, förutom med Ambassadör-rabatten.
  Läs mer och beställ

Resplan

Detta är vår historiska rutt från 1968. En resa till världens ände, uppdaterad för dagens resenärer. Ombord på det stilfullt inredda MS Trollfjord styr vi norrut längs den natursköna norska kusten till Spetsbergen, den största ön på Svalbard.

DAG 1 : Bergen

Välkommen till Bergen

Foto: Shutterstock

Vestlandets huvudstad är vacker i alla slags väder, så ta dig lite tid att utforska staden mellan de sju fjällen innan resan till havs börjar. Vid Vågen-viken ligger den historiska stadskärnan med det Unesco-listade hamnkvarteret Bryggen. Här hittar du också fiskmarknaden där du kan njuta av färsk fisk och utsökta skaldjur. Passa också på att ta en tur upp till Fløyfjellet, där en fantastisk utsikt över staden och närliggande fjälltoppar väntar.

När det börjar närma sig avresa ligger MS Trollfjord redo vid Bergen-terminalen. Här har vi en stilren lounge som endast är öppen för våra gäster. Provsmaka olika tilltugg från Norway's Coastal Kitchen eller prata med personalen för att boka en plats på någon av våra tillvalsutflykter.

Väl ombord får du träffa fartygets kustteam som fungerar både som dina värdar och guider under resan längs den norska kusten och till Svalbard. Hälsa på dina medresenärer och gör dig hemmastadd i ditt nya hem till havs.

Njut av din första måltid ombord och se hur de färgglada byggnaderna på kajen försvinner i horisonten när fartyget sätter kurs mot Norska havet.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

DAG 2 : Åndalsnes

Orten mellan fjäll och fjord

Foto: Shutterstock

Vårt första stopp blir Åndalsnes, en ort belägen längs Isfjorden i slutet av Romsdalfjorden. Efter att ha lagt till i hamnen under morgonen får du möjlighet att utforska detta pittoreska kustsamhälle med omkring 2 000 invånare.

Mellan 1838 och 1964 fungerade Åndalsnes som administrativt centrum för den tidigare kommunen Grytten. Under den här perioden fick orten delvis byggas upp igen till följd av en attack under andra världskriget. Idag är Åndalsnes en av Norges mest slående platser, men samtidigt en modern centralort med sin egen lokaltidning.

Åndalsnes främsta höjdpunkt är fjällen som höjer sig över orten. Upplev det norska friluftslivet under en rad aktiviteter, bland annat en vandringstur till utsiktsplatsen Rampestreken.

Om du föredrar en mer avkopplande aktivitet kan du göra en tur med Romsdalgondolen eller resa längs Trollstigen-passet med buss. Oavsett vilken aktivitet du väljer belönas du under dagen med de bästa tänkbara vyerna över Isfjorden, Romsdalfjorden och omgivande fjäll.

Tillvalsutflykter
 • Exklusiv morgontur med gondol
  Gör en exklusiv morgontur med Romsdalsgondolen för att njuta av spektakulära vyer över Romsdalsfjällen.
 • Hårnålskurvor och fascinerande fjäll – Naturskön busstur på Trollstigen
  Följ med på en busstur längs en rad hårnålskurvor som slingrar sig genom frodiga dagar och dramatiska fjäll.
 • Ståpaddling i Åndalsnes
  Upplev Istraälven och de omgivande fjälltopparna medan du ståpaddlar längs dess stilla, smaragdgröna vatten.

DAG 3 : Træna

Norges äldsta fiskesamhälle

Foto: Kristian Dale

Under morgonen reser vi längs Helgelandskusten. När öarna dyker upp i horisonten vet du att vi börjar närma oss nästa destination.

Træna är en ögrupp i närheten av polcirkeln, 33 sjömil nordväst om fastlandet. Ögruppen består av cirka 500 öar, kobbar och skär, men bara fyra av Trænas öar är bebodda året runt. Området här är fridfullt och har ett spännande fågelliv på de folktomma kobbarna.

Den norska ögruppen har, trots sin ringa storlek, en lång historia. Arkeologiska fynd visar att öarna har varit bebodda ända sedan stenåldern. Några av fynden har hittats i en av grottorna på ön Sanna, där varje år en musikfestival arrangeras.

Tillbringa eftermiddagen i ett av Norges äldsta fiskesamhällen. Om vädret tillåter kan du vandra eller cykla runt på öarna.

Det stora antalet havsörnar har även gjort fågelskådning till en populär aktivitet. Du kan också pröva på livet som fiskare och se vad du lyckas fånga på kroken under sommarsolens strålar.

När det sedan är dags att fortsätta resan kan du koppla av ombord. När vi styr norrut korsar vi polcirkeln och firar ögonblicket med en traditionsenlig, norsk ceremoni.

Tillvalsutflykter
 • Öhoppning i Træna
  Lär dig mer om människorna, djurliv och vardagslivet på den vackra ön Selvær.
 • Kulturpromenad i Træna – Poesi, konst och kulturarv
  Stimulera dina sinnen under den här fascinerande stadsvandringen i Trænas kulturlandskap och njut av naturen på öarna.
 • Arktiskt bad – Bastu och simning
  I Trænas äldsta hus väntar en uppfriskande upplevelse med bastubad och, om du känner för det, ett dopp i det norska havsvattnet.
Foto: Kristian Dale
Foto: Erik Lindner/Aspelund Hurtigrutemuseet

DAG 4 : Stokmarknes

Hurtigrutens födelseplats

Foto: Erik Lindner/Aspelund Hurtigrutemuseet

Tillbringa en heldag i Vesterålen, en ögrupp strax nordost om Lofoten. Ögruppen har samma namn som det första av våra fartyg som seglade längs den norska kusten år 1893.

Vi lägger till i den historiska staden Stokmarknes. Staden har en speciell plats i våra hjärtan eftersom det var här Hurtigruten kom till. Idag återvänder vi till platsen där allt startade.

1893 grundade sjöfartspionjären Richard With kustexpressen som kom att revolutionera transporter av passagerare och gods. Snart var Hurtigruten en viktig del av ekonomin i Svalbard och andra avlägsna samhällen, eftersom fartygen fraktade varor mellan de olika hamnarna.

Därför är Stokmarknes en passande plats för ett museum om Hurtigrutens inspirerande historia. Hurtigrutemuseet, där vårt tidigare fartyg från 1956, MS Finnmarken, finns bevarat i en glasbyggnad, ligger vid vattnet. Här hittar du arkiv, fotografier och föremål i en rad interaktiva utställningar. Upplev atmosfären från en annan era när du utforskar det gamla fartyget under en guidad tur.

Förutom museet kan det finnas möjlighet att vandra och delta i andra aktiviteter på ön. Åk på en ribbåtstur till Raftsundet eller på en havsörnssafari i fjorden med samma namn som vårt fartyg MS Trollfjord.

Tillvalsutflykter
 • Arvet efter Hurtigruten
  Få en exklusiv visning av Hurtigrutenmuseet och dess fullstora fartyg på vår födelseplats, Stokmarknes.
 • Höjdpunkter i Vesterålen under sommaren – naturskön busstur
  Upplev ögruppen Vesterålens vackra vyer, pittoreska fiskebyar och långa historia.

DAG 5 : Tromsø

Porten till Arktis

Foto: Espen Mills

Tromsø är Nordnorges arktiska storstad, med imponerande arkitektur, moderna restauranger och världens nordligaste universitet. Staden har starka kopplingar till polarhistorien eftersom den var ett naturligt stopp för upptäcktsresanden på väg norrut till Arktis.

Den tillsynes moderna staden har i själva verket en lång historia – fynd från området har daterats till istiden. Stadens roll växte när den förklarades som handelsstad 1794, trots att den endast hade 80 invånare vid tidpunkten. I mitten på 1800-talet blev Tromsø ett centrum för arktisk jakt, och i slutet av århundradet hade staden etablerat sig som handelscentrum i regionen.

Vi siktar på att lägga till här under morgonen, vilket ger dig en hel dag att utforska denna arktiska stad och dess omgivningar. Välj bland en rad olika tillvalsutflykter. Lär dig mer om Tromsøs kultur och polarhistoria under en stadsvandring. Eller besök sälarna på upplevelsecentret Polaria, ett av världens nordligaste akvarier, där du kan se arter från de arktiska vattnen på nära håll.

Det kan även finnas möjlighet att besöka den imponerande Ishavskatedralen med de stora flerfärgade glasfönstren. Utanför Tromsø ligger dessutom fjället Storsteinen, som man kan åka uppför med linbanan Fjellheisen för en oslagbar utsikt över staden, fjällen och fjordarna.

Tillvalsutflykter
 • Vandring med vikingar
  Upplev historia, tradition och kultur när vi reser tillbaka i tiden på Tønsvikings vikingagård.
 • Tromsø, den arktiska huvudstaden – Sommar
  Utforska det otroliga polararvet, modern kultur och extraordinära panoramavyer över Tromsø, ”Nordens Paris”, under sommaren.
 • Tromsø till fots – Staden och dess polarhistoria
  Ge dig ut på promenad och upplev Tromsøs fascinerande historia och arv och upptäck varför staden är känd som ”porten till Arktis”.
 • Världens nordligaste bryggeri
  Låt skådespelare underhålla dig under den här rundturen från Tromsø till Mack, som länge varit känt som världens nordligaste bryggeri.
Foto: Espen Mills
Foto: Getty Images

DAG 6 : Honningsvåg

Vid Europas nordligaste punkt

Foto: Getty Images

Under förmiddagen anländer vi till Honningsvåg, den nordligaste staden på det norska fastlandet. Honningsvåg är ung stad, eftersom den förklarades som sådan först 1996, och en av de minsta i Norge.

Här finns flera tillvalsutflykter att välja mellan. Du kan bland annat fiska kungskrabba, träffa en samisk familj, åka på fågelskådning eller ta en guidad tur som visar vardagslivet vid 71°N.

Honningsvåg fungerar även som vägen till Nordkap, känd som den nordligaste punkten i Europa. Platån reser sig 307 meter över havet och är belägen drygt 1 600 kilometer söder om den geografiska nordpolen. Blicka ut över havet från de höga klipporna och se hur vågorna kraschar mot stenarna nedan.

Längst upp på en av klipporna finns den ikoniska jordglob där många besökare passar på att ta en selfie. Efter din selfie rekommenderar vi ett besök på Nordkapphallen, där du kan se olika utställningar och en kortfilm om platsens historia.

När vi sedan lämnar Honningsvåg får du möjlighet att även se den dramatiska platån från havet. Vi fortsätter sedan längre ut på Barents hav, bort från det norska fastlandets kust.

Tillvalsutflykter
 • Nordkap och kungskrabbor – Sommar
  Följ med när vi utforskar Honningsvågs höjdpunkter – från ikoniska vyer vid Nordkap till fascinerande konst och utsökt kungskrabba.
 • Fyrhjuling till Nordkap
  Kör din egen fyrhjuling till Europas nordligaste punkt.

DAG 7 : Till havs vid Bjørnøya

Mellan Norge och Svalbard

Foto: Espen Mills

Bjørnøya, den sydligaste ön i ögruppen Svalbard, ligger halvvägs mellan det norska fastlandet och Spetsbergen. Vi utforskar denna otillgängliga plats från fartyget under eftermiddagen – en prolog till ditt äventyr på Svalbard.

När du ser ön kanske du noterar bristen på träd och buskar. Den har begränsad växtlighet och marken täcks oftast bara av ett lager mossa och lavar. De få växter som finns får sin näring från det fågelliv som häckar på havsklipporna. Ha kameran redo för att fotografera alkekungar, lunnefåglar, tretåiga måsar och stormfåglar som flyger över de dramatiska klipporna tillsammans med många andra sjöfåglar.

Trots att den heter ”Björnön” är öns enda inhemska däggdjur fjällräven. Ön fick sitt namn av att en isbjörn sågs simma i de omgivande vattnen, men det är en ovanlig syn såhär långt söderut.

Ombord på fartyget kan du lära dig mer om Bjørnøya under föreläsningar om regionens polarhistoria. Kanske får du höra mer om expeditionerna som ledde till öns upptäckt och de anspråk som olika länder senare gjorde på ön. Du får också veta mer om områdets strategiska vikt och Bjørnøyas roll under andra världskriget.

När vi lämnar Bjørnøya kan du fortsätta njuta MS Trollfjords olika bekvämligheter, som bastun eller gymmet. Idag erbjuds även en fotokurs så att du lär dig att ställa in skärpan och vet hur du bäst fångar Svalbards djur och vildmark på bild.

Foto: Espen Mills
Foto: Shutterstock

DAG 8 : Longyearbyen

Vid världens ände

Foto: Shutterstock

Idag anländer vi till ögruppen Svalbard och vidare till Spetsbergen, den största av de tre huvudöarna. Bruna och gröna fjäll reser sig upp bakom tundran medan älvar av smältvatten rinner genom dalslätterna och glittrar under sommarsolens strålar.

Nu är du i Svalbard. Vi befinner oss över 78°N och mindre än 1 500 kilometer från Nordpolen. Den arktiska luften är ren och frisk och sommartemperaturen ligger på mellan 0 och 8 grader tack vare den norra förgreningen av Golfströmmen.

Här ligger Longyearbyen, inbäddad längs en bred fjord. Det är den största orten på Svalbard – och världens nordligaste bosättning med fler än 1 000 invånare.

Longyearbyen växte ursprungligen fram som en gruvort 1906 och idag bor omkring 2 000 personer från hela världen här. Platsen har blivit ett centrum för äventyrare, men också för forskare och ingenjörer som arbetar med olika projekt, bland annat det berömda globala frövalvet.

Ta en promenad och beundra stadens gallerier, barer, restauranger och bryggerier samt det anmärkningsvärda North Pole Expedition-museet. Du kan också följa med på någon av tillvalsutflykterna där du får möjlighet att upptäcka den häpnadsväckande naturen runt Longyearbyen. Har du någonsin testat en hundspannstur utan snö? Nu har du chansen.

Tillvalsutflykter
 • Hundspannstur på hjul
  Upplev den instinktiva relationen mellan människa och hund när åtta huskies drar dig genom det norska sommarlandskapet i en släde med hjul.
 • Svalbards vildmark och historisk upplevelse
  Träffa huskies och hör spännande berättelser från hundförare vid Camp Barentz innan vi gör en resa i tiden på Svalbards museum.

DAG 9 : Ny-Ålesund

Vetenskap i den arktiska vildmarken

Foto: Heiko Kuhr

På väg från Longyearbyen bör du stiga upp tidigt för att insupa utsikten över Kongsfjorden, en av områdets största fjordar. Fjordingången är omgiven av två kolossala glaciärer som kalvar isblock ner i fjorden med jämna mellanrum.

Längs den här sträckan kan du få syn på valrossar som vilar sig på stränderna och en mängd olika flyttfåglar, bland andra lunnefågel, kungsejder, spetsbergsgås och grissla.

Fjällräv och Svalbardsren kan även dyka upp på land. Dessutom har vitval setts till längs vattenytan vid flertalet tillfällen. Om vi har väldig tur kan vi till och med få en skymt av en isbjörn på jakt efter storsäl och vikare längs kusten.

Längst ut på Brøggerhalvøya, på en av Kongsfjordens stränder, ligger Ny-Ålesund. Precis som Longyearbyen är staden en tidigare gruvort, men sedan mitten av 1900-talet har platsen fungerat som forskningsstation. Under sommaren är hundratals forskare – som representerar 20 olika glaciologi- och klimatinstitut från över 10 länder – baserade här.

Vandra omkring i en av världens nordligaste bosättningar, stanna till på det lokala museet och souvenirbutiken eller skicka ett vykort till vänner och bekanta från det lilla postkontoret.

Du kan även följa med på en guidad tur av Amundsenmonumentet, skapat till ära av den norska upptäcktsresarens rekordlånga flygning för att nå Nordpolen år 1926. Amundsen flög sitt luftskepp Norge från Ny-Ålesund via Nordpolen och landade i Alaska tre dagar senare.

Foto: Heiko Kuhr
Foto: Kristian Dale

DAG 10 : Till sjöss

Farväl, Svalbard

Foto: Kristian Dale

Det är dags att ta farväl av Svalbard och Spetsbergen för den här gången och återvända till det norska fastlandet.

Använd dagen till att koppla av ombord på fartyget. Om det är soligt kan du sitta och njuta av värmen ute på däck medan du spanar efter valar, delfiner och tumlare. Är temperaturen svalare kan du istället värma dig i fartygets bastu.

Lyssna på en föreläsning som kustteamet håller för att lära dig mer om områdets historia och djurliv. De kanske även erbjuder en fotokurs som hjälper dig att ta fantastiska bilder under de kommande dagarna.

Njut av det utsökta mat- och dryckesutbudet från Norway's Coastal Kitchen med Norges absolut bästa och mest smakrika råvaror. Våra kunniga kockar kanske bjuder på regionala specialiteter eller visar sina talanger i det öppna köket.

Du kan även koppla av med en bra bok i fartygets lounge eller ta en drink med dina nyfunna vänner i baren medan ni pratar om era intryck under resan så här långt.

DAG 11 : Tromsø och Senja

Utforska ”Norge i miniatyr”

Foto: Ørjan Bertelsen

Vi är tillbaka på norska fastlandet och vårt första stopp för dagen är Tromsø. Här lämnar fartyget av eventuell last från Svalbard och fylls på med varor som ska fraktas till hamnarna i söder.

Att stanna i Tromsø efter ett besök på Svalbard är inget ovanligt. De flesta äventyrarna och sjömännen gjorde ett stopp i staden på väg tillbaka från sina arktiska expeditioner. Stadens mode- och matutbud var så elegant i jämförelse med andra städer att Tromsø fick smeknamnet ”Nordens Paris”. Kanske får du ett liknande intryck?

Från Tromsø fortsätter resan söderut till sagolika Senja, en av Norges största öar. Det finns även möjlighet att göra tillvalsutflykter i Tromsø för att senare möta upp med fartyget i Senja. Vi rekommenderar en naturskön tur som korsar ön Kvaløya och avslutas med en färjetur till Senja innan du återansluter till fartyget på öns västkust.

Senja har vuxit fram som en av Nordnorges mest populära resmål – inte så konstigt då CNN har utsett Senja till en av världens tio vackraste öar. Lokalbefolkningen beskriver stolt ön som ett ”Norge i miniatyr” eftersom landskapet påminner om olika delar av den norska kusten.

Välj bland flera tillvalsutflykter som innehåller det bästa ön har att erbjuda. Varför inte en fjällvandring med vackra vyer, en fisketur eller kajakpaddling på en fridfull fjord?

Tillvalsutflykter
 • Djursafari på Senja
  Följ med på spännande Safari i Senjas vatten med grönskande öar och skär där vi spanar efter sälar och sjöfåglar.
 • Naturskön guidad tur med elcykel
  Hoppa upp på en elcykel och utforska den idylliska ön Senja på ett smidigt sätt. Njut av häpnadsväckande vyer under en av Norges mest fantastiska årstider.
 • Senja och höjdpunkterna i norr
  Gör dig redo för häpnadsväckande vyer i Nordnorge. Under den här vackra bussresan ser vi fjordar, klippiga fjäll, sandstränder och idylliska byar.
Foto: Ørjan Bertelsen
Foto: HGR

DAG 12 : Svolvær

Förälska dig i Lofoten

Foto: HGR

Idag utforskar vi Lofotens övärld. Du förstår snabbt varför detta anses vara en av de mest spektakulära platserna i Norge. Dramatiska, gröna klippor reser sig ur havet likt jättelika tänder.

Pittoreska fiskebyar med rader av röda hus på pålar ligger längs vattnet på öarna med höga fjälltoppar. Här och var syns fiskestugor, så kallade rorbuer, som röda fläckar i ett hav av blå nyanser och frodiga, gröna fjällsidor.

Livet i Lofoten är lugnt och fridfullt. Här verkar tiden ha stannat, som stoppad av öarnas skönhet.

Staden Svolvær, där fartyget ligger under en stor del av dagen, är ögruppens hjärta. Här kan du besöka butiker och restauranger samt utforska och lära känna själva orten.

För att uppleva fjällen, öarna och byarna omkring Svolvær erbjuder vi en rad utflykter i Lofoten.

Följ med på en vandring till en av alla vita sandstränder och delta i en strandstädning innan du tar ett dopp i det blå. Och du behöver inte välja mellan fjällvandring och kajaktur. Sommardagarna är långa nog för att hinna med både fjäll och hav.

Tillvalsutflykter
 • Fiske i Lofoten – Sommar
  Pröva på att fånga fisk som torsk, kolja och makrill ombord på MS Symra, en traditionell fiskebåt från 1917
 • Kajaktur i Lofoten – Sommar
  Upptäck Henningsværs orörda skönhet när vi utforskar de kristallklara vattnen i kajak.
 • Reine och Lofotens höjdpunkter
  Lofoten är en speciell, ikonisk plats med höga fjäll som skjuter upp ur havet och små kustsamhällen. Från Svolvær till Reine där oförglömliga vyer väntar.
 • Ge dig ut på havet med en lokal fiskare
  Följ med en lokal fiskare i vattnen kring Lødingen – kanske med havsörnar seglandes i himlen ovan.
 • Ångbåtsvarv och Hurtigrutens historia
  Res tillbaka i tiden vid Dampskipsbrygga, Lødingens tidigare ångbåtsvarv som har restaurerats till en utställningshall.
 • Samernas hantverk, mat och kultur
  Tillbringa tid med en samisk familj och lär dig om deras unika seder som har ärvts från generation till generation.

DAG 13 : Brønnøysund

Helgelandskustens höjdpunkter

Foto: Photo Competition

Fartyget fortsätter söderut och når den norska kustens mittpunkt. Vi är då framme vid Helgelandskusten, en sträcka med framträdande fjäll som har gett inspiration till många berättelser i den norska folktron.

När vi seglar, håll utkik efter Vegaöarna som består av omkring 6 500 öar, kobbar och skär. På ön Gardsøy finns ett världsarvscenter som visar hur det eftertraktade dunet utvinns från lokala ejdrar genom att tillhandahålla små bon där fåglarna kan bygga sina nästen.

Fartyget lägger till i staden Brønnøysund som har en mysig hamn och en nygotisk stenkyrka från 1870. Passa på att utforska staden eller följ med på en tillvalsutflykt för att paddla kajak, cykla eller åka på en ribbåtstur.

En bit bort från Brønnøysund ligger Torghatten. Det första du lägger märke till vid Torghatten är det stora hålet i mitten av berget. Enligt sägnen skapades hålet av en pil, avlossad av ett troll mot hans förmodade kärlek. Själva Torghatten ska vara en fossil av trollkungens hatt efter att han försökt blockera pilen.

Du kan följa med på en tillvalsutflykt och vandra upp till Torghattens hål vilket tar ungefär en timme i lugn takt. När du är framme belönas du med en panoramavy över de många träden och öarna.

Tillvalsutflykter
 • Legender från Torghatten och Brønnøysund – Sommar
  Se Brønnøysunds sevärdheter med buss innan vi följer i trollens fotspår till ett mytomspunnet berg med ett stort hål i.
 • Brønnøysund på cykel
  Upptäck Brønnøysunds historiska hemligheter på cykel, från den oväntade kyrkan till ett showroom fyllt med modern konst.
 • Vandring till Torghatten
  Följ i trollens och vikingarnas fotspår på denna utflykt till ett mytomspunnet berg med ett stort hål rakt igenom.
 • Havsäventyr i ribbåt
  Utforska landskapet kring Brønnøysund under en spännande färd i ribbåt.
Foto: Photo Competition
Foto: Rune Kongsro

DAG 14 : Ålesund och Urke

Sunnmørefjällens hemligheter

Foto: Rune Kongsro

Fartyget gör ett kort stopp i Ålesund, en stad känd för sin jugendarkitektur och sitt pittoreska läge på en halvö nedanför fjället Aksla. Här lämnar vi av eventuell last och gäster som vill åka på utflykter.

Nära Ålesund slingrar sig den magnifika Hjørundfjorden mellan Sunnmørsalpernas upp till 1 700 meter höga toppar. Det undanskymda läget innebär att fjorden är lite av en dold pärla och endast besöks av ett fåtal fartyg.

Besökare placerar ofta Hjørundfjorden högt på listan över sina favoritfjordar i Norge. Den perfekta balansen mellan fjordens djupblå vatten och de frodiga, gröna fjällsluttningarna får den nästan att framstå som ett konstverk skapat av naturen.

Längs en av Hjørundfjordens stränder ligger den idylliska byn Urke med färre än 40 invånare. Här plockar vi upp de gäster som lämnade fartyget för att göra en utflykt i Ålesund.

Vi närmar oss snabbt sista dagen på vår resa. Under den sista kvällen firar vi våra upplevelser med en avskedsmiddag, vilket är ett perfekt sätt att avsluta resan med Svalbardsexpressen. Det är också ett bra tillfälle att blicka tillbaka på alla höjdpunkter vi har fått uppleva tillsammans.

Tillvalsutflykter
 • Arkitektur och bryggerier – Ålesund till fots
  Utforska Ålesunds häpnadsväckande jugendarkitektur och provsmaka öl på ett av regionens bästa bryggerier.
 • Fjälltoppar och fjordar – naturskön busstur
  Upplev drömlika Norge. Sunnmørefjällens dramatiska fjäll och fjordar bäddar för en oförglömlig upplevelse.

DAG 15 : Bergen

Tillbaka där vi började

Foto: Alamy

Vi kommer tillbaka i Bergen på morgonen. Det har blivit dags att gå iland, men först måste du säga farväl till dina medresenärer och besättningen på MS Trollfjord som gjort Svalbardsexpressen till en så minnesvärd resa.

Du har nu fått uppleva en traditionsfylld, ikonisk resa längs den norska kusten och har med all säkerhet fått minnen för livet. Om du har följt med på tillvalsutflykter har du kanske bilder av när du paddlar kajak, vandrar, fiskar och cyklar i några av Norges vackraste landskap?

Dina minnen från Nordkap, Helgelandskusten, Lofoten, Senja, Hjørundfjorden, när vi korsade polcirkeln, Tromsø, Bjørnøya, Longyearbyen och Ny-Ålesund lär göra båda familj och vänner gröna av avund.

Du har nu upplevt Svalbardsexpressen. Vi hoppas välkomna dig tillbaka till den norska kusten snart igen.

Foto: Alamy
Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Vad som ingår

Standardhytter 

Njut av en rad olika förmåner och välj bland en mängd bekväma boendealternativ: Polar insides-, Polar utsides- och Arctic Superior-hytter.

 

Hytt på fartyget

 • Bekväm hytt med badrum
 • Val av hyttkategori och -läge

Läs mer om våra hytter

 

Mat och dryck ombord 

 • Helpension med måltider under hela dagen i Flora och Árran
 • Obegränsad val av öl, vin och sprit på Flora, Árran och 1893 Bar, serverat under restaurangens och barens öppettider med undantag för frukost
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Eftermiddagstilltugg i 1893 Bar
 • Kulinariska demonstrationer och provsmakningar

Läs mer om mat och dryck ombord

 

Livet ombord

 • Flerspråkigt kustteam
 • Gratis Wi-Fi
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Tillgång till gym och bastu
 • Tillgång till bibliotek och filmer på begäran
 • Utrustning för utomhusaktiviteter

Läs mer om livet ombord

För svitgäster

Om du vill ha en upplevelse över det vanliga, välj en av fartygets vackra och lyxiga expeditionssviter.

 

Svit på fartyget

 • Rymlig, stilren svit med badrum
 • Val av hyttkategori och -läge
 • Obegränsad minibar
 • Daglig bäddning

Läs mer om expeditionssviter

 

Mat och dryck ombord

 • Helpension med måltider under hela dagen i Flora, Arran och fartygets à la carte-restaurang, Røst
 • Obegränsad val av öl, vin och sprit på Flora, Árran och 1893 Bar, serverat under restaurangens och barens öppettider med undantag för frukost
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Välj tid för restaurangsittningar
 • Exklusivt eftermiddagste med mousserande vin i Røst
 • Exklusiv middag med fartygets officerare

Läs mer om mat och dryck ombord

 

Livet ombord 

 • Prioriterad incheckning och tillgång till vår Espolin Johnson-lounge
 • Gratis Wi-Fi
 • Flerspråkigt kustteam
 • Tillgång till gym och bastu
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Tillgång till bibliotek och filmer på begäran
 • Kulinariska demonstrationer och provsmakningar
 • Utrustning för utomhusaktiviteter
 • Kläder från Hurtigruten Collection, med jacka, tröja och yllemössa

Läs mer om livet ombord