Tromsø – Honningsvåg – Bergen

Nordkapsexpressen – från Tromsø till Bergen

Nordkapsexpressen – från Tromsø till Bergen

Tromsø – Honningsvåg – Bergen

Nordkapsexpressen – från Tromsø till Bergen

Nordkapsexpressen – från Tromsø till Bergen

Reseinformation 7 dagar MS Trollfjord
Avresor
15 avgångar mellan okt 2023 och apr 2025
Pris från
kr 15 063
Frukost, lunch och middag ingår
 • Res längs den norska kusten – en av världens längsta – från Tromsø till Europas nordligaste punkt Nordkap, och sedan hela vägen tillbaka till Bergen i söder
 • Stig ombord på väldesignade MS Trollfjord, nyrenoverat med bästa tänkbara material under 2023
 • Lär dig mer om lokalsamhällena längs kusten och följ med på en rad spännande säsongsutflykter.
 • Res under hösten, vintern eller våren och upplev allt från de södra delarnas milda klimat till Arktis snötäckta fjäll – kanske får du till och med se norrsken
Nordkapsexpressen – från Tromsø till Bergen

Ingår i resan

 • All-inclusive drycker

  Förutom helpension kan du välja mellan ett brett utbud av drycker (med eller utan alkohol) som serveras i restaurangen vid lunch och middag (inte vid frukost), samt under barens öppettider.

 • Fartygets bekvämligheter

  Du har kostnadsfri tillgång till MS Trollfjords bibliotek, gym och den lyxiga bastun med fönster som sträcker sig från golv till tak.

 • Kustteam

  Vårt expertteam finns med ombord för att guida dig under alla aktiviteter och utflykter. De bjuder även på spännande berättelser och fascinerande fakta om norsk kultur, historia, natur och geografi.

 • Aktiviteter ombord

  Häng med på lite morgonträning, delta i praktiska konst- och hantverkskurser eller lär dig hur du tar de bästa bilderna under en fotoworkshop.

Resplan

Följ med på en oförglömlig resa ombord på Nordkapsexpressen under hösten, vintern eller våren. Se den vackra norska kusten med start i Tromsø, den arktiska huvudstaden. Efter att ha upplevt natursköna Nordkap vänder fartyget söderut och sätter kurs mot Bergen.

DAG 1 : Tromsø

Välkommen till Norge

The northern lights above Tromsø
Foto: Getty Images

Ditt äventyr börjar i den arktiska huvudstaden, Tromsø. Norges er kallad ”Porten till Arktis”, är full av allt från trendiga restauranger och kaféer till butiker som säljer lokalproducerade hantverk och råvaror.

Staden, som ligger omkring 350 kilometer norr om polcirkeln, är vanligtvis snötäckt under vintern och våren. Det vackra vinterlandskapet reflekterar ljuset från de magiska norrsken som regelbundet färgar himlavalvet.

När vi har välkomnat dig ombord på MS Trollfjord och du har gjort dig hemmastadd i din hytt eller svit är det dags att träffa vårt kustteam. De kommer att hålla föreläsningar och ordna aktiviteter ombord under resan.

The northern lights above Tromsø
Foto: Getty Images
North Cape
Foto: Tommy Simonsen

DAG 2 : Honningsvåg

Norges nordligaste punkt

North Cape
Foto: Tommy Simonsen

Tidigt på morgonen kommer vi fram till Honningsvåg, där vi ligger i hamn hela dagen. Honningsvåg är den nordligaste staden på fastlandet och har ett unikt landskap, nästan helt utan träd eller buskar. Här i landets norra delar är vintrarna långa och snöfallen rikliga, så förbered dig på vackra vinterlandskap och spännande aktiviteter.

Hör snön knastra under dina snöskor när du vandrar över slätterna. Ta chansen att testa isfiske, en populär vintertradition i Nordnorge. Prova den lokala delikatessen kungskrabba som fångas i vattnen kring Honningsvåg och serveras här året runt. Beundra de olika konstverken på galleriet Once Upon a Dream och missa inte Honningsvågs kyrka. Det är regionens äldsta byggnad, slutförd år 1885.

En resa till Honningsvåg är dock inte komplett utan ett besök vid Nordkap. Det är en av Europas nordligaste punkter och tack vare vinterns snö kan vi ta oss hit med snöskoter. Att stå under polarhimlen och blicka ut över Barents hav från Norges nordligaste punkt är en helt unik upplevelse. Om mörkret dessutom lyses upp av ett norrsken blir det ett oförglömligt ögonblick.

På Nordkap står även det berömda jordglobsmonumentet där en selfie eller två är obligatorisk. När fotograferingen är avklarad kan du värma dig i Nordkapphallen där en kortfilm visas om livet i Arktis och du kan besöka olika utställningar.

Nu har vi nått resans nordligaste punkt. När vi lossar ankar under kvällen är det dags för fartyget att vända söderut igen.

Tillvalsutflykter
 • Fyrhjuling till Nordkap
  Kör din egen fyrhjuling till Europas nordligaste punkt.
 • Nordkap och kungskrabbor – Vinter
  Följ med när vi utforskar Honningsvågs höjdpunkter vintertid – från ikoniska vyer vid Nordkap till utsökt kungskrabba i Sarnes.
 • Snöskoter till Nordkap
  Upplev orörd arktisk natur under en spännande snöskotertur till Europas nordligaste punkt.
 • Arktiskt isfiske
  Gör en kort vandring med snöskor till en närliggande sjö, pröva på isfiske och provsmaka den nyfångade fisken.
 • Kulturvandring, ölprovning och föreställning vid 71 grader nord
  Njut av en stadstur, hantverksöl och en exklusiv föreställning om livet i Arktis, spelad av tonåringar från orten.

DAG 3 : Alta

Norrskensstaden

Norrskenskatedralen, Alta
Norrskenskatedralen
Foto: Tommy Simonsen

Alta är med sina över 10 000 invånare en av de större kuststäderna vi besöker under vår resa. Bland höjdpunkter är Altaälven, en av Norges bästa platser för att fiska lax. Här fångas regelbundet riktigt stora laxar – vissa väger så mycket som 24 kg. Passa på att prova en bit nygrillad lax på någon av stadens restauranger.

Nu befinner vi oss på den 70:e breddgraden, långt över polcirkeln. Regionen är känd för sina goda förutsättningar att få syn på norrsken, så ha kameran redo. Vid rätt väderförhållanden kan du få otroliga bilder på norrskenet som rör sig över himlen.

Du kan även lära dig mer om det fascinerade ljusfenomenet på Norrskenskatedralen under en av våra valbara guidade utflykter i staden. Katedralen har till och med en utställning om hur Alta blev ett centrum för banbrytande forskning kring norrsken på 1800- och 1900-talet. Under utflykten görs också ett stopp på Altamuseet där du kan se norra Europas största samling av förhistoriska hällristningar intill Altafjorden, ett av Unescos världsarv.

Vinterns snöfall öppnar dörrarna för några äkta arktiska utflykter, såsom en tur med hundspann. Snön och klimatet gör även Alta till den perfekta platsen för det ishotell som ligger längs Altaälven.

Ta chansen att besöka världens nordligaste ishotell som byggs av snö och is och utsmyckas enligt olika teman av lokala konstnärer varje vinter. Gör ett stopp i hotellets isbar med handgjorda isskulpturer för någonting att dricka – drycken är alltid välkyld eftersom glasen är tillverkade av is.

Tillvalsutflykter
 • Besök det magiska igloohotellet i Alta
  Utforska det vackra igloohotellet, skapat i snö och is. Till och med din drink kommer i ett glas av is!
 • Hundspannstur i Alta
  Följ med på en hundspannstur genom snölandskapet nära Norrskensstaden och träffa hundarna som gör resan möjlig.
 • Hundspannstur på hjul i Alta
  Pröva en hundspannstur på hjul genom den vackra landsbygden nära Norrskensstaden och träffa hundarna som gör resan möjlig.
 • Unesco-listade hällristningar och Norrskenskatedralen
  Kolla in de förhistoriska hällristningar på Altamuseet och beundra den ikoniska katedralens arkitektur.
Norrskenskatedralen, Alta
Norrskenskatedralen
Foto: Tommy Simonsen
The northern lights over Lødingen, Norway
Foto: Getty Images

DAG 4 : Lødingen

Byliv och fjordnatur

The northern lights over Lødingen, Norway
Foto: Getty Images

Lødingen på Hinnøyas sydöstra kust är en by med drygt 2 000 invånare som fungerar som administrativt centrum för kommunen med samma namn. Vi brukade göra ett stopp i den här hamnen under våra tidiga kustrutter, så att återvända känns lite som att komma hem igen.

Fartyget lägger till omkring lunch och vi använder Lødingen som utgångspunkt för att utforska mer av Hinnøya – Norges största ö söder om Svalbard – under några timmar. Upptäck gatorna nära hamnen och beundra de traditionella röda fiskestugorna, som kallas rorbuer av lokalbefolkningen, längs vattnet. Känn den lugnande effekten från bylivet under din promenad.

Besökets höjdpunkt är utan tvekan de fascinerande fjordar och fjäll som den norska kusten är så berömd för. Gullesfjorden är en förgrening av Andfjorden som skär in i den norra delen av Hinnøya, omgiven av orörda fjällkedjor. Regionen är populär bland turister som campar eller bor i stugor och fiskar torsk i fjorden under vinterhalvåret.

Tillvalsutflykter
 • Ge dig ut på havet med en lokal fiskare
  Följ med en lokal fiskare i vattnen kring Lødingen – kanske med havsörnar seglandes i himlen ovan.
 • Ångbåtsvarv och Hurtigrutens historia
  Res tillbaka i tiden vid Dampskipsbrygga, Lødingens tidigare ångbåtsvarv som har restaurerats till en utställningshall.
 • Samernas hantverk, mat och kultur
  Tillbringa tid med en samisk familj och lär dig om deras unika seder som har ärvts från generation till generation.

DAG 5 : Rørvik

En historisk fiskeby

Rørvik, Norway
Foto: Getty Images

Vi lämnar polarnattens land och fortsätter söderut där vi korsar polcirkeln under morgontimmarna.

Ögruppen Vikna består av omkring 6 000 öar, kobbar och skär. Den största ön, Inner-Vikna, är nästa stopp på vår resa. Vi siktar på att lägga till i Rørvik omkring lunch och stanna i den lilla hamnstaden i några timmar.

Orten och dess omgivningar har en lång historia och här finns bland annat forntida gravplatser. Regionens sjöfartsarv finns dokumenterat på Rørviks många museer, framförallt på det norska kustmuseet.

En annan viktig exportvara är torsk, och här arrangeras till och med en årlig torskfestival i mars. Fisken är vanligt förekommande i ögruppens vatten under vintern, så passa på att provsmaka nylagade torskkakor medan du är här.

Återvänd till fartyget under eftermiddagen för din näst sista kväll ombord. Njut av fartygets bekvämligheter, som panoramabastun, eller prova lite värmande akvavit i baren på översta däck.

Tillvalsutflykter
 • Res tillbaka i tiden i kustbyn Rørvik
  Lär dig om Rørviks historia under en guidad tur till tre av ortens viktigaste museer.
Rørvik, Norway
Foto: Getty Images
The Atlantic Ocean Road, Norway
Foto: Andrea Klaussner

DAG 6 : Molde

Perfekta panoramavyer

The Atlantic Ocean Road, Norway
Foto: Andrea Klaussner

Vi avslutar resan med ett besök i Molde, Romsdalens huvudort som ligger på sydkusten av halvön med samma namn. Här har vi lagt till många gånger på våra resor längs den norska kusten, men idag gör vi ett mycket längre stopp för att ge dig tid att uppleva allt orten har att erbjuda.

Kustteamet anordnar flera aktiviteter som kan ta upplevelsen i Molde till en ny nivå. Under en tillvalsutflykt tar vi dig med till närliggande Atlanterhavsveien, en ikonisk vägsträcka längs norska kusten som ofta figurerar i Hollywoodfilmer.

Följ med på en vandring till utsiktsplatsen längs en led från centrum för att få en panoramavy över området. Väl framme kan du blicka ner över Molde från 402 meter över havet eller beundra Moldefjordens 222 snötäckta fjälltoppar.

Om du föredrar att stanna på marknivå kan du besöka Romsdals museum, ett av Norges största hembygdsmuseer, cirka tio minuter från centrum.

Väl tillbaka på fartyget avslutar vi vår resa på topp med en avskedsmiddag. Ta chansen att en sista gång prata om resans alla höjdpunkter och upplevelser med dina medresenärer.

Tillvalsutflykter
 • Atlantvägen – Naturskön busstur från Molde
  Följ med till en av världens vackraste vägar, Atlantvägen.

DAG 7 : Bergen

Norges näst största stad

Bergen in winter
Foto: Klaus Peter Kappest

Den här resan har tagit dig från Tromsø till Europas nordligaste punkt och sedan hela vägen tillbaka till Bergen i söder. Passa på att reflektera över din resa när vi närmar oss vårt sista stopp, Bergen, under morgonen.

Nu har du utforskat den norska kustens landskap, städer och byar ombord på Nordkapsexpressen. Under resan har du fått uppleva det varierande klimatet, sett fascinerande fjäll och fjordar och kanske mållöst beundrat ett norrsken både en och två gånger.

Vi hoppas att du har haft en oförglömlig upplevelse ombord på Nordkapsexpressen. Vi ser fram emot att få välkomna dig ombord på ännu en ikonisk resa längs den norska kusten snart igen.

Bergen in winter
Foto: Klaus Peter Kappest
Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Vad som ingår

Standardhytter 

Njut av en rad olika förmåner och välj bland en mängd bekväma boendealternativ: Polar insides-, Polar utsides- och Arctic Superior-hytter.

 

Hytt på fartyget

 • Bekväm hytt med badrum
 • Val av hyttkategori och -läge

Läs mer om våra hytter

 

Mat och dryck ombord 

 • Helpension med måltider under hela dagen i Flora och Árran
 • Obegränsad val av öl, vin och sprit på Flora, Árran och 1893 Bar, serverat under restaurangens och barens öppettider med undantag för frukost
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Eftermiddagstilltugg i 1893 Bar
 • Kulinariska demonstrationer och provsmakningar

Läs mer om mat och dryck ombord

 

Livet ombord

 • Flerspråkigt kustteam
 • Gratis Wi-Fi
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Tillgång till gym och bastu
 • Tillgång till bibliotek och filmer på begäran
 • Utrustning för utomhusaktiviteter

Läs mer om livet ombord

För svitgäster

Om du vill ha en upplevelse över det vanliga, välj en av fartygets vackra och lyxiga expeditionssviter.

 

Svit på fartyget

 • Rymlig, stilren svit med badrum
 • Val av hyttkategori och -läge
 • Obegränsad minibar
 • Daglig bäddning

Läs mer om expeditionssviter

 

Mat och dryck ombord

 • Helpension med måltider under hela dagen i Flora, Arran och fartygets à la carte-restaurang, Røst
 • Obegränsad val av öl, vin och sprit på Flora, Árran och 1893 Bar, serverat under restaurangens och barens öppettider med undantag för frukost
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Välj tid för restaurangsittningar
 • Exklusivt eftermiddagste med mousserande vin i Røst
 • Exklusiv middag med fartygets officerare

Läs mer om mat och dryck ombord

 

Livet ombord 

 • Prioriterad incheckning och tillgång till vår Espolin Johnson-lounge
 • Gratis Wi-Fi
 • Flerspråkigt kustteam
 • Tillgång till gym och bastu
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Tillgång till bibliotek och filmer på begäran
 • Kulinariska demonstrationer och provsmakningar
 • Utrustning för utomhusaktiviteter
 • Kläder från Hurtigruten Collection, med jacka, tröja och yllemössa

Läs mer om livet ombord