Tromsø–Honningsvåg–Bergen

Nordkapsexpressen – halva resan

Nordkapsexpressen – halva resan

Tromsø–Honningsvåg–Bergen

Nordkapsexpressen – halva resan

Nordkapsexpressen – halva resan

Reseinformation 7 dagar MS Trollfjord
Avresor
9 avgångar mellan okt 2023 och apr 2024
Pris från
kr 22 090
Frukost, lunch och middag ingår
 • Res längs den norska kusten – en av världens längsta – från Tromsø till Europas nordligaste punkt Nordkap, och sedan hela vägen tillbaka till Bergen i söder
 • Stig ombord på väldesignade MS Trollfjord, nyrenoverat med bästa tänkbara material under 2023
 • Lär dig mer om lokalsamhällena längs kusten och följ med på en rad spännande säsongsutflykter. 5 valfria utflykter ingår per person.
 • Res under hösten, vintern eller våren och upplev allt från de södra delarnas milda klimat till Arktis snötäckta fjäll – kanske får du till och med se norrsken
Nordkapsexpressen – halva resan

Ingår i resan

 • Måltider under hela dagen

  Unna dig helpension med måltider under hela dagen och två eleganta restauranger att välja mellan. Du kan också njuta av ett utbud av inkluderade alkoholhaltiga eller alkoholfria drinkar, specialprovningar och uppfriskningar på eftermiddagen.

 • Fartygets bekvämligheter

  Du har kostnadsfri tillgång till MS Trollfjords bibliotek, gym och den lyxiga bastun med fönster som sträcker sig från golv till tak. Upplev utsikten från panoramasalongen eller från en av våra jacuzzier på däck.

 • Utflykter

  Följ med på spännande utflykter som kommer att göra resan ännu mer äventyrlig. 5 valfria utflykter ingår per person.

 • Kustteam

  Vårt expertteam finns ombord för att guida dig under alla aktiviteter och utflykter. De bjuder även på spännande berättelser och fascinerande fakta om norsk kultur, historia, natur och geografi.

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Upp till 50 % rabatt för gäst nr. 2

  Nu får du upp till 50 % rabatt på gäst nr. 2 på Svalbardsexpressen och Nordkapsexpressen under 2023. Erbjudandet gäller nya beställningar som görs mellan 27 mars och 5 april 2023.
  Kan inte kombineras med andra kampanjer/erbjudanden, men kan kombineras med Ambassadörsrabatt.
  Läs mer och beställ

Resplan

Följ med på en oförglömlig resa ombord på Nordkapsexpressen under hösten, vintern eller våren. Se den vackra norska kusten med start i Tromsø, den arktiska huvudstaden. Efter att ha upplevt natursköna Nordkap vänder fartyget söderut och sätter kurs mot Bergen.

DAG 1 : Tromsø

Välkommen till Norge

Foto: Espen Mills

Ditt äventyr börjar i den arktiska huvudstaden, Tromsø. Norges er kallad ”Porten till Arktis”, är full av allt från trendiga restauranger och kaféer till butiker som säljer lokalproducerade hantverk och råvaror.

Staden, som ligger omkring 350 kilometer norr om polcirkeln, är vanligtvis snötäckt under vintern och våren. Det vackra vinterlandskapet reflekterar ljuset från de magiska norrsken som regelbundet färgar himlavalvet.

När vi har välkomnat dig ombord på MS Trollfjord och du har gjort dig hemmastadd i din hytt eller svit är det dags att träffa vårt kustteam. De kommer att hålla föreläsningar och ordna aktiviteter ombord under resan.

Foto: Espen Mills
Foto: Espen Mills

DAG 2 : Honningsvåg

Norges nordligaste punkt

Foto: Espen Mills

Tidigt på morgonen kommer vi fram till Honningsvåg, där vi ligger i hamn hela dagen. Honningsvåg är den nordligaste staden på fastlandet och har ett unikt landskap, nästan helt utan träd eller buskar. Här i landets norra delar är vintrarna långa och snöfallen rikliga, så förbered dig på vackra vinterlandskap och spännande aktiviteter.

Hör snön knastra under dina snöskor när du vandrar över slätterna. Ta chansen att testa isfiske, en populär vintertradition i Nordnorge. Prova den lokala delikatessen kungskrabba som fångas i vattnen kring Honningsvåg och serveras här året runt. Beundra de olika konstverken på galleriet Once Upon a Dream och missa inte Honningsvågs kyrka. Det är regionens äldsta byggnad, slutförd år 1885.

En resa till Honningsvåg är dock inte komplett utan ett besök vid Nordkap. Det är en av Europas nordligaste punkter och tack vare vinterns snö kan vi ta oss hit med snöskoter. Att stå under polarhimlen och blicka ut över Barents hav från Norges nordligaste punkt är en helt unik upplevelse. Om mörkret dessutom lyses upp av ett norrsken blir det ett oförglömligt ögonblick.

På Nordkap står även det berömda jordglobsmonumentet där en selfie eller två är obligatorisk. När fotograferingen är avklarad kan du värma dig i Nordkapphallen där en kortfilm visas om livet i Arktis och du kan besöka olika utställningar.

Nu har vi nått resans nordligaste punkt. När vi lossar ankar under kvällen är det dags för fartyget att vända söderut igen.

Tillvalsutflykter
 • Fyrhjuling till Nordkap
  Kör din egen fyrhjuling till Europas nordligaste punkt.
 • Nordkap och kungskrabbor – Vinter
  Följ med när vi utforskar Honningsvågs höjdpunkter vintertid – från ikoniska vyer vid Nordkap till utsökt kungskrabba i Sarnes.
 • Snöskoter till Nordkap
  Upplev orörd arktisk natur under en spännande snöskotertur till Europas nordligaste punkt.
 • Arktiskt isfiske
  Gör en kort vandring med snöskor till en närliggande sjö, pröva på isfiske och provsmaka den nyfångade fisken.
 • Kulturvandring, ölprovning och föreställning vid 71 grader nord
  Njut av en stadstur, hantverksöl och en exklusiv föreställning om livet i Arktis, spelad av tonåringar från orten.

DAG 3 : Alta

Norrskensstaden

Foto: Shutterstock

Alta är med sina över 10 000 invånare en av de större kuststäderna vi besöker under vår resa. En av stadens största höjdpunkter är Altaälven, en av Norges bästa platser för att fiska lax. Här fångas regelbundet riktigt stora laxar – vissa väger så mycket som 24 kg. Passa på att prova en bit nygrillad lax på någon av stadens restauranger.

Nu befinner vi oss på den 70:e breddgraden, långt över polcirkeln. Regionen är känd för sina goda förutsättningar att få syn på norrsken, så ha kameran redo. Vid rätt väderförhållanden kan du få otroliga bilder på norrskenet som rör sig över himlen.

Du kan även lära dig mer om det fascinerade ljusfenomenet under en guidad tur i staden. Norrskenskatedralen har till och med en utställning om hur Alta blev ett centrum för banbrytande forskning kring norrsken på 1800- och 1900-talet.

Vinterns snöfall öppnar dörrarna för några äkta arktiska utflykter, såsom en tur med hundspann. Snön och klimatet gör även Alta till den perfekta platsen för det ishotell som ligger längs Altaälven.

Ta chansen att besöka världens nordligaste ishotell som byggs av snö och is och utsmyckas i olika teman av lokala konstnärer varje vinter. Gör ett stopp i hotellets isbar med handgjorda isskulpturer för någonting att dricka – drycken är alltid välkyld eftersom glasen är tillverkade av is.

Tillvalsutflykter
 • Besök det magiska igloohotellet i Alta
  Utforska det vackra igloohotellet, skapat i snö och is. Till och med din drink kommer i ett glas av is!
 • Hundspannstur i Alta
  Följ med på en hundspannstur genom snölandskapet nära Norrskensstaden och träffa hundarna som gör resan möjlig.
 • Unesco-listade hällristningar och Norrskenskatedralen
  Kolla in de förhistoriska hällristningar på Altamuseet och beundra den ikoniska katedralens arkitektur.
Foto: Shutterstock
Foto: Tracey Whitefoot / Alamy Stock Photo

DAG 4 : Lødingen

Byliv och fjordnatur

Foto: Tracey Whitefoot / Alamy Stock Photo

Lødingen på Hinnøyas sydöstra kust är en by med drygt 2 000 invånare som fungerar som administrativt centrum för kommunen med samma namn. Vi brukade göra ett stopp i den här hamnen under våra tidiga kustrutter, så att återvända känns lite som att komma hem igen.

Fartyget lägger till omkring lunch och vi använder Lødingen som utgångspunkt för att utforska mer av Hinnøya – Norges största ö söder om Svalbard – under några timmar. Upptäck gatorna nära hamnen och beundra de traditionella röda fiskestugorna, som kallas rorbuer av lokalbefolkningen, längs vattnet. Känn den lugnande effekten från bylivet under din promenad.

Besökets höjdpunkt är utan tvekan de fascinerande fjordar och fjäll som den norska kusten är så berömd för. Gullesfjorden är en förgrening av Andfjorden som skär in i den norra delen av Hinnøya, omgiven av orörda fjällkedjor. Regionen är populär bland turister som campar eller bor i stugor och fiskar torsk i fjorden under vinterhalvåret.

Här erbjuder vi en tillvalsutflykt med båtsafari som tar dig närmare fjorden. Utmana dig själv med en fjällvandring och få en oslagbar panoramavy över omgivningarna som belöning.

DAG 5 : Rørvik

En historisk fiskeby

Foto: Shutterstock

Vi lämnar polarnattens land och fortsätter söderut där vi korsar polcirkeln under morgontimmarna.

Ögruppen Vikna består av omkring 6 000 öar, kobbar och skär. Den största ön, Inner-Vikna, är nästa stopp på vår resa. Vi siktar på att lägga till i Rørvik omkring lunch och stanna i den lilla hamnstaden i några timmar.

Orten och dess omgivningar har en lång historia och här finns bland annat forntida gravplatser. Regionens sjöfartsarv finns dokumenterat på Rørviks många museer, framförallt på det norska kustmuseet.

Vid besökscentret SalmoNor kan du gå på en guidad rundtur vid en modern laxodling och lära dig mer om Norges fiskodlingsindustri som förser hela världen med nordisk lax.

En annan viktig exportvara är torsk, och här arrangeras till och med en årlig torskfestival i mars. Fisken är vanligt förekommande i ögruppens vatten under vintern, så passa på att provsmaka nylagade torskkakor medan du är här.

Återvänd till fartyget under eftermiddagen för din näst sista kväll ombord. Njut av fartygets bekvämligheter, som panoramabastun, eller prova lite värmande akvavit i baren på översta däck.

Tillvalsutflykter
 • Besök en laxodling med båt
  Följ med på en båtresa i skärgården och lär dig mer om den norska laxindustrin vid en laxodling.
Foto: Shutterstock
Foto: Madrugada Verde / Alamy Stock Photo

DAG 6 : Kristiansund och Molde

Perfekta panoramavyer

Foto: Madrugada Verde / Alamy Stock Photo

Vi avslutar resan med ett besök i Molde, Romsdalens huvudort som ligger på sydkusten av halvön med samma namn. Här har vi lagt till många gånger på våra resor längs den norska kusten, men idag gör vi ett mycket längre stopp för att ge dig tid att uppleva allt orten har att erbjuda.

Kustteamet anordnar flera aktiviteter som kan ta upplevelsen i Molde till en ny nivå. Under en tillvalsutflykt tar vi dig med till närliggande Atlanterhavsveien, en ikonisk vägsträcka längs norska kusten som ofta figurerar i Hollywoodfilmer.

Följ med på en vandring till utsiktsplatsen längs en led från centrum för att få en panoramavy över området. Väl framme kan du blicka ner över Molde från 402 meter över havet eller beundra Moldefjordens 222 snötäckta fjälltoppar.

Om du föredrar att stanna på marknivå kan du besöka Romsdals museum, ett av Norges största hembygdsmuseer, cirka tio minuter från centrum.

Väl tillbaka på fartyget avslutar vi vår resa på topp med en avskedsmiddag. Ta chansen att en sista gång prata om resans alla höjdpunkter och upplevelser med dina medresenärer.

Tillvalsutflykter
 • Atlantvägen – Naturskön busstur från Molde
  Följ med till en av världens vackraste vägar, Atlantvägen.

DAG 7 : Bergen

Norges näst största stad

Foto: Shutterstock

Den här resan har tagit dig från Tromsø till Europas nordligaste punkt och sedan hela vägen tillbaka till Bergen i söder. Passa på att reflektera över din resa när vi närmar oss vårt sista stopp, Bergen, under morgonen.

Nu har du utforskat den norska kustens landskap, städer och byar ombord på Nordkapsexpressen. Under resan har du fått uppleva det varierande klimatet, sett fascinerande fjäll och fjordar och kanske mållöst beundrat ett norrsken både en och två gånger.

Vi hoppas att du har haft en oförglömlig upplevelse ombord på Nordkapsexpressen. Vi ser fram emot att få välkomna dig ombord på ännu en ikonisk resa längs den norska kusten snart igen.

Foto: Shutterstock
Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Vad som ingår

Standardhytter 

Njut av en rad olika förmåner och välj bland en mängd bekväma boendealternativ: Polar insides-, Polar utsides- och Arctic Superior-hytter.

Hytt på fartyget

 • Bekväm hytt med badrum
 • Val av hyttkategori och -läge

Läs mer om våra hytter

 

Mat och dryck ombord 

 • Helpension med måltider under hela dagen i Flora och Árran
 • Obegränsad mängd av utvalda drycker i Flora, Árran och panoramabaren under ordinarie öppettider
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Eftermiddagstilltugg i panoramabaren
 • Kulinariska demonstrationer och provsmakningar

Läs mer om mat och dryck ombord

 

Livet ombord

 • Flerspråkigt kustteam
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Tillgång till gym, bastu och jacuzzi
 • Filmkvällar, musik och tillgång till bibliotek
 • Utrustning för utomhusaktiviteter
 • 5 valfria utflykter ingår per person (1)

Läs mer om livet ombord

För svitgäster

Om du vill ha en upplevelse över det vanliga, välj en av fartygets vackra och lyxiga expeditionssviter.

Svit på fartyget

 • Rymlig, stilren svit med badrum
 • Val av hyttkategori och -läge
 • Obegränsad minibar
 • Daglig bäddning

Läs mer om expeditionssviter

 

Mat och dryck ombord

 • Helpension med måltider under hela dagen i Flora, Arran och fartygets à la carte-restaurang, Røst
 • Obegränsad mängd av utvalda drycker i Flora, Arran, Røst och panoramabaren under ordinarie öppettider
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Välj tid för restaurangsittningar
 • Exklusivt eftermiddagste med mousserande vin i Røst
 • Exklusiv middag med fartygets officerare

 

Livet ombord 

 • Prioriterad incheckning och tillgång till vår Espolin Johnson-lounge
 • Gratis Wi-Fi
 • Flerspråkigt kustteam
 • Tillgång till gym, bastu och jacuzzi
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Filmkvällar, musik och tillgång till bibliotek
 • Kulinariska demonstrationer och provsmakningar
 • Utrustning för utomhusaktiviteter
 • Kläder från Hurtigruten Collection, med jacka, tröja och yllemössa
 • Två valfria säsongsutflykter
 • 5 valfria utflykter ingår per person (1)

1. Välj fem utflykter från hela utbudet, i mån av plats