Norge

Norges södra kustpärlor

Norges södra kustpärlor

Norge

Norges södra kustpärlor

Norges södra kustpärlor

Reseinformation 8 dagar MS Midnatsol
Frukost, lunch och middag ingår
 • Besök intressanta städer och öar längs den norska kusten
 • Lär dig mer om historia, kultur och natur på de platser vi besöker
 • Följ med på utflykter i kajak, på cykel eller till fots
 • Spännande och omfattande utflyktsprogram
Norges södra kustpärlor

Resplan

Det här är en expedition där väder och vind bestämmer vår slutliga resplan. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

DAG 1 : Amsterdam, Nederländerna

Den sköna stämningen i Amsterdam

En cykel parkerad framför en byggnad

Charmiga Amsterdam utvecklades från en liten fiskeby på 1200-talet till en av världens mest betydelsefulla kulturstäder. Under Hansatiden på 1600-talet frodades Amsterdam och växte till ett viktigt handelscentrum.   De ståtliga patricierhusen längs kanalerna vittnar om stadens välstånd under guldåldern. Dessa kvarter har bevarats och är idag listade av Unesco som ett världsarv. Amsterdam är också känt för sina fantastiska konstmuseer som Riksmuseet, Rembrandtmuseet och Van Gogh-museet. 

En cykel parkerad framför en byggnad
Ett hus med gräs plan

DAG 2 : Helgoland, Tyskland

Små öar med rik historia

Ett hus med gräs plan

Tysklands enda ögrupp ute till havs är två små öar, Helgoland och Düne. Helgoland är känd för enastående vacker natur och ett varierat djurliv. Tysklands minsta naturreservat, Lummenfelsen, finns här och består av en enda klippa, i huvudsak ett gigantiskt fågelnäste där tusentals sjöfåglar häckar tätt ihop. Helgoland har också en intressant historia: ön upptäcktes först av friserna men blev på medeltiden ett känt piratfäste. Danskarna intog sedan ön som kort tid därefter erövrades av engelsmännen. Dessa i sin tur lämnade sedan ifrån sig den till tyskarna i utbyte mot Zanzibar. Under andra världskriget gjordes flera försök att radera ut ön på kartan. Att säga att Helgoland är rik på spännande historia är knappast en överdrift. Följ med i land och utforska den fascinerande långsmala ön.  

DAG 3 : Till sjöss

Koppla av och beundra utsikten

Ett stort fartyg i vattnet
Foto: Stephanie Tubbecke / Guest Photo

En dag till sjöss innebär att du kan lyssna till expeditionsteamets föredrag, sitta och ta det lugnt på däck eller i panoramasalongen eller umgås med dina medresenärer. Du kan också passa på att träna i fartygets välutrustade gym med panoramautsikt över havet eller helt enkelt bara slappna av i en av utomhusbubbelpoolerna.

Ett stort fartyg i vattnet
Foto: Stephanie Tubbecke / Guest Photo
En liten båt i en stor vattenförekomst
Foto: Elin

DAG 4 : Kragerø, Norge

Öar, gränder och konst

En liten båt i en stor vattenförekomst
Foto: Elin

11 000 personer har förmånen att få kalla Kragerø med sina charmiga smala gator och gränder sitt hem. Staden har en lång historia av konst och kultur och tenderar att locka till sig kända konstnärer som uppskattar det fina ljus som är unikt för detta område.  Strosa runt i staden och titta in på konstgallerier och charmiga kaféer, eller våga dig längre bort för en lite längre promenad eller en mer äventyrlig vandring.  Kragerø har en skärgård med över 490 öar som passar perfekt att utforska i kajak.

DAG 5 : Farsund

Piratfestival

En grupp människor som sitter vid en brygga
Foto: Thomas Depenbusch

Farsund har en fascinerande historia, bland annat för att det bodde pirater här redan i början av 1800-talet. I området finns några av Sydnorges finaste stränder som är perfekta för fågelskådning och strandpromenader. I Farsund arrangeras varje sommar ”Kaperdagene”, en festival med pirattema. Detta hänger ihop med historiska händelser som går ända tillbaka till Napoleonkrigen 1804. Som ett led i krigsföringen skickades det ut så kallade kaparbrev till lokalbefolkningen som gav dem lov att kapa och plundra fiendestaters fartyg. Ta en promenad längs den gamla järnvägslinjen och få en hisnande utsikt över fjorden, gå över en 100 år gammal svängbro och gå igenom en skyddad ekskog.

En grupp människor som sitter vid en brygga
Foto: Thomas Depenbusch
Utsikt över ett klippigt berg
Foto: Casper Tybjerg

DAG 6 : Lysefjorden

Resliga Preikestolen

Utsikt över ett klippigt berg
Foto: Casper Tybjerg

Lysefjorden är 4 mil lång och som djupast 422 meter. Den mest kända turistattraktionen är den 600 kvadratmeter stora fjällplatån Preikestolen, som ståtligt höjer sig 604 meter över Lysefjorden. Njut av den hisnande utsikten över de mäktiga fjälltopparna längs Lysefjorden, bland andra Preikestolen och den 1 084 meter höga Kjerag-toppen.

DAG 7 : Rosendal

Fjordens mynning

En liten båt i en vattenförekomst
Foto: Pascal Volk

Orten är känd för Baroneriet Rosendal, ett litet slott som är en av de största turistattraktionerna i västra Norge. Slottet ligger vid Hardangerfjordens mynning och är det enda herresätet i sitt slag i Norge. Runt slottet ligger en fantastiskt vacker landskapspark. I Rosendal byggdes skeppet Gjøa som Roald Amundsen använde när han seglade genom Nordvästpassagen.

En liten båt i en vattenförekomst
Foto: Pascal Volk
En butik i en tegelbyggnad med Bryggen i bakgrunden

DAG 8 : Bergen, Norge

Dags att ta farväl

En butik i en tegelbyggnad med Bryggen i bakgrunden

Efter en god frukost är det dags att lämna komforten på MS Midnatsol. Passa på att utforska den charmiga staden mellan sju fjäll innan du åker vidare.

Bergen grundades 1070 och var under många år Norges huvudstad. Staden har bevarat en stor del av sin lokala karaktär och historia, till exempel den historiska Unescolistade stadsdelen Bryggen med sina färgglada hus som byggdes så tidigt som på 1300-talet.

Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Vad som ingår

Priset inkluderar

 • Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
 • Vind- och vattenavstötande jacka
 • Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
 • Gratis kaffe och te

Ej inkluderat

 • Internationella flygresor
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Valfria utflykter och dricks

Praktisk information

Praktisk information