the_hurtigruten_museum_hgr_148050_1920_photo_erik_lindner_aspelund_hurtigrutemuseet

Hurtigrutemuseet: ett hem för vår historia

Hur en kaptens kärlek till sjöfartsarvet ledde till ett nytt, vackert museum i Stokmarknes som är tillägnat resorna längs den norska kusten.

Ett fartyg i en flaska

När man promenerar längs vattnet i Stokmarknes går det inte att missa den stora, djärva, lådformade byggnaden i glas som strålar i solskenet. När du närmar dig kommer du att se att det finns ett fartyg inne i byggnaden – vårt alldeles egna MS Finnmarken från 1956.

Det här är Hurtigrutemuseet, ett modernt museum som är en hyllning till våra resor längs den norska kusten och är format som ett enormt flaskskepp. Ombord på det skyddade och bevarade fartyget MS Finnmarken finns utrustning, arkiv, fotografier och utställningar som berättar historierna om de människor som gjort de norska kustresorna till vad de är idag.

hurtigruten-museum-tom-holdo-hurtigrutemuseet
hurtigruten_museum_hgr_89962_1920_photo_photo_competition

En vandring i tiden

I fartygets olika sektioner kan du vandra genom tiden. Utforska bryggan, kabyssen, maskinrummet och de gamla hytterna. Beundra trähantverket i matsalen från 1956 och koppla sedan av i loungen i DS Finnmarken, kustexpressens allra första fartyg från 1912.

Men hur den speciella byggnaden blev till och hur MS Finnmarken har restaurerats under 30 år är en inspirerande historia om ihärdighet och passion.

En historia att värdesätta

Den före detta kaptenen Sten Magne Engen kommer från en liten by strax utanför Stokmarknes. Han har färdats längs kuster över hela världen, som kapten på totalt åtta fartyg, och suttit i styrelsen för museet sedan 1991.

När han först fick höra att MS Finnmarken skulle tas ur bruk 1993, skred Sten Magne till verket. ”Jag kände att det var ett viktigt fartyg att ta hand om. Det här är ett klassiskt, vackert fartyg. Hurtigrutens fartyg är i harmoni med den norska kusten och dem och deras historia måste vi värdesätta.”

kaptein-engen-001

"Museets kronjuvel”

Han ägnade de följande månaderna åt att övertyga en rad människor om att donera MS Finnmarken till museet. 1994 när han var på väg att åka på semester fick han följande svar: ”Om du vill ha henne får du komma och hämta henne”. ”Jag ändrade mina semesterplaner omedelbart och samlade ihop ett gäng”, säger Sten Magne. ”Det var möjligheten jag hade väntat på, även om det innebar en inställd semester”, skrattar han.

Senare under 1998 fick Sten Magne ett brev från en tidigare passagerare som berättade för honom om ett fartyg i Nederländerna. ”Det visade sig vara ångbåten DS Finnmarken från 1912, vårt äldsta fartyg”, säger han uppspelt.

Han reste till Nederländerna i hopp om att åtminstone kunna komma över en souvenir att ta med sig tillbaka till museet. Det slutade istället med att han köpte en hel sektion av fartyget. Den 55 ton tunga gästloungen transporterades till Stokmarknes med en komplicerad process som tog 3,5 år att genomföra.

För Sten Magne var det en möjlighet som var för bra för att missa. ”Det här är kronjuvelen i vårt museum. Vi har restaurerat vad vi kan i fartyget och återställt det med samma metoder som användes 1912.” 

Ett projekt för framtida generationer

I augusti 2021 slog Hurtigrutemuseet upp sina dörrar med det omsorgsfullt renoverade MS Finnmarken och motsvarigheten från 1912, DS Finnmarken. Det moderna museet är resultatet av en investering på 200 miljoner norska kronor och en stor laginsats som har bestått av den norska regeringen, den lokala kommunen, regionalbanken, Museum Nord, sponsorer, frivilliga och lokala entusiaster.

För Sten Magne representerar det tre årtionden av hängivet arbete. ”Det har varit en lång resa som krävt mycket från så många människor … men det var det värt! Resultatet är så vackert”, säger han med ett stort och stolt leende.

Det omfattande projektet är inte bara en symbol för Sten Magnes passion och ihärdighet, utan också för det som resorna längs den norska kusten har betytt för människorna i regionen. Tillsammans planerar museets partner att fortsätta Sten Magnes hårda arbete för att bevara och ge nytt liv åt betydelsefull historia så att den kan upplevas av framtida generationer.