Bergen – Longyearbyen

Svalbardexpressen, norrut

Svalbardexpressen, norrut

Bergen – Longyearbyen

Svalbardexpressen, norrut

Svalbardexpressen, norrut

Reseinformation 10 dagar MS Trollfjord
Avresor
7 avgångar mellan jun 2023 och sep 2023
Pris från
kr 36 282
Frukost, lunch och middag ingår
 • Upplev naturen långt upp i Arktis på den norrgående sträckan av denna historiska rutt mellan norska fastlandet och Svalbard vid världens ände
 • Njut av livet på vårt fint designade fartyg MS Trollfjord, som renoverades med bästa tänkbara material under 2022
 • Besök en rad karismatiska kustsamhällen på det norska fastlandet och Svalbard och välj bland autentiska, lokalt arrangerade tillvalsutflykter
 • Upplev sommaren i Norge under den magiska midnattssolen med 24 timmars dagsljus när dagarna är som längst
Svalbardexpressen, norrut

Resplan

Besök olika samhällen längs den norska kusten på väg norrut till den avlägsna ögruppen Svalbard.

När vi kommer fram tillbringar vi två nätter i Longyearbyen och utforskar naturen på Spetsbergen.

DAG 1 : Bergen

Från himmel till hav

Bergen, Norway
Foto: Shutterstock

Välkommen till Norge! Du anländer i Bergen, en vacker stad på den norska västkusten. Beundra de majestätiska fjälltopparna som omger staden och har gjort att Bergen kallas ”staden mellan de sju fjällen”.

En transfer från flygplatsen tar dig direkt till vår bekväma lounge i Bergen-terminalen. Här kan du prova olika tilltugg från Norway's Coastal Kitchen eller prata med personalen och säkra en plats på någon av våra tillvalsutflykter.

Väl ombord på MS Trollfjord får du träffa fartygets kustteam som fungerar både som värdar och guider när vi reser längs den norska kusten till Svalbard. Lär känna dina medresenärer och gör dig hemmastadd i ditt nya hem till havs.

Njut av din första måltid ombord och se hur de färgglada byggnaderna på kajen försvinner i horisonten när fartyget sätter kurs mot Norska havet.

Bergen, Norway
Foto: Shutterstock
Couple enjoying fresh seafood at Bryggen, Bergen
Foto: Raymond Engmark
Couple hiking in Åndalsnes over viewing the valley surrounded by peaks
Foto: Rune Kongsro
En kvinna vid utsiktsplatsen Rampestreken tittar på de majestätiska omgivande fjällen
Foto: Shutterstock

DAG 2 : Åndalsnes

Fjällby vid fjorden

Couple hiking in Åndalsnes over viewing the valley surrounded by peaks
Foto: Rune Kongsro

Vårt första stopp blir Åndalsnes, en ort belägen längs Isfjorden i slutet av Romsdalfjorden. Vi lägger till nära stadskärnan under morgonen och får möjlighet att utforska det pittoreska kustsamhället med omkring 2 000 invånare.

Mellan 1838 och 1964 fungerade Åndalsnes som administrativt centrum för den tidigare kommunen Grytten. Under den här perioden fick orten återuppbyggas till följd av en attack under andra världskriget. Idag är Åndalsnes en av Norges mest natursköna platser, men samtidigt en modern ort med sin egen lokaltidning.

Åndalsnes verkliga höjdpunkt är fjällen som höjer sig över staden. Upplev det norska friluftslivet under en rad aktiviteter, bland annat en vandring till utsiktsplatsen Rampestreken.

Om du föredrar en mer avkopplande aktivitet kan du göra en tur med Romsdalgondolen eller resa längs Trollstigen-passet med buss. Under dagen får du njuta av vyerna över Isfjorden, Romsdalfjorden och omgivande fjäll, oavsett vilken aktivitet du väljer.

Tillvalsutflykter
 • Exklusiv morgontur med gondol
  Gör en exklusiv morgontur med Romsdalsgondolen för att njuta av spektakulära vyer över Romsdalsfjällen.
 • Hårnålskurvor och fascinerande fjäll – Naturskön busstur på Trollstigen
  Följ med på en busstur längs en rad hårnålskurvor som slingrar sig genom frodiga dagar och dramatiska fjäll.
 • Ståpaddling i Åndalsnes
  Upplev Istraälven och de omgivande fjälltopparna medan du ståpaddlar längs dess stilla, smaragdgröna vatten.

DAG 3 : Træna

Norges äldsta fiskesamhälle

Trøna, Norway, an archipelago that sits at the edge of the Arctic Circle
Foto: Shutterstock

Under morgonen reser vi längs Helgelandskusten. När du ser öarna i horisonten vet du att vi börjar närma oss vår nästa destination.

Træna är en ögrupp strax ovanför polcirkeln, 33 sjömil nordväst om fastlandet. Ögruppen består av 500 öar, kobbar och skär, men bara fyra av Trænas öar är bebodda året runt. Regionen är fridfull och har ett spännande fågelliv på de öde kobbarna.

Den norska ögruppen har, trots sin ringa storlek, en lång historia. Här har arkeologiska fynd gjorts som pekar på att öarna varit bebodda sedan stenåldern. Några av fynden har hittats i en av grottorna på ön Sanna, som nu fungerar som spelplats för en årlig musikfestival.

Tillbringa eftermiddagen i ett av Norges äldsta fiskesamhällen. Om vädret tillåter kan du vandra eller cykla mellan öarna.

Tack vare det stora antalet havsörnar är fågelskådning en populär aktivitet. Du kan också pröva på livet som norsk fiskare och se vad du lyckas fånga på kroken.

När resan sedan fortsätter har du tid att koppla av ombord. På vår resa norrut korsar vi polcirkeln och firar ögonblicket med en traditionsenlig, norsk ceremoni.

Trøna, Norway, an archipelago that sits at the edge of the Arctic Circle
Foto: Shutterstock
Night time swimming at Træna
Foto: Kristian Dale
A beautiful sunset at the pier in Vesterålen, Norway
Foto: Stian Klo
A visitor at the Hurtigruten Museum at Stokmarknes
Foto: Erik Lindner Aspelund

DAG 4 : Stokmarknes/Vesterålen

Hurtigrutens födelseplats

A beautiful sunset at the pier in Vesterålen, Norway
Foto: Stian Klo

Tillbringa en heldag i Vesterålen, en ögrupp strax nordost om Lofoten. Ögruppen har samma namn som det första av våra fartyg som seglade längs den norska kusten år 1893.

Vi lägger till i den historiska staden Stokmarknes. Staden har en speciell plats i våra hjärtan eftersom det var här Hurtigruten kom till. Idag återvänder vi till platsen där allt startade.

1893 grundade sjöfartspionjären Richard With kustexpressen som kom att revolutionera transporter av passagerare och gods. Snart var Hurtigruten en viktig del av ekonomin i Svalbard och andra avlägsna samhällen, eftersom fartygen fraktade varor mellan de olika hamnarna.

Därför är Stokmarknes en passande plats för ett museum om Hurtigrutens inspirerande historia. Hurtigrutemuseet, där vårt tidigare fartyg från 1956, MS Finnmarken, finns bevarat i en glasbyggnad, ligger vid vattnet. Här hittar du arkiv, fotografier och föremål i en rad interaktiva utställningar. Upplev atmosfären från en annan era när du utforskar det gamla fartyget under en guidad tur.

Förutom museet kan det finnas möjlighet att vandra och delta i andra aktiviteter på ön. Åk på en ribbåtstur till Raftsundet eller en havsörnssafari i fjorden som har gett vårt fartyg MS Trollfjord dess namn.

På Averøya, den nordligaste ön i ögruppen, kan du få syn på valar i vattnet samt njuta av utsökt mat och vin på Kvitnes Gård. Den här gourmetrestaurangen hyllar den norska kusten genom att använda lokala råvaror i alla sina rätter som sedan serveras på tallrikar tillverkade lokalt.

Tillvalsutflykter
 • Arvet efter Hurtigruten
  Få en exklusiv visning av Hurtigrutenmuseet och dess fullstora fartyg på vår födelseplats, Stokmarknes.
 • Höjdpunkter i Vesterålen under sommaren – naturskön busstur
  Upplev ögruppen Vesterålens vackra vyer, pittoreska fiskebyar och långa historia.

DAG 5 : Tromsø

Porten till Arktis

View Tromso, Norway
Foto: Espen Mills

Tromsø är pärla bland städerna i Nordnorge med imponerande arkitektur, moderna restauranger och världens nordligaste universitet. I Tromsø hittar man spår efter polarhistoria eftersom staden var ett naturligt stopp för upptäcktsresande på väg norrut till de arktiska regionerna.

Den tillsynes moderna staden har en lång historia med arkeologiska fynd från istiden. Stadens roll växte efter att den förklarades som handelsstad 1794, trots att den då endast hade 80 invånare. I mitten på 1800-talet blev Tromsø ett centrum för arktisk jakt och i slutet av århundradet hade staden etablerat sig som handelsplats i regionen.

Vi siktar på att lägga till här under morgonen, vilket ger oss en hel dag till att utforska denna arktiska stad och dess omgivningar. Lär dig mer om Tromsøs kultur och polarhistoria under en stadsvandring. Du kan också göra ett besök hos sälarna på upplevelsecentret Polaria, ett av världens nordligaste akvarium, där du även kan se andra djur från de arktiska vattnen på nära håll.

Det kan även finnas möjlighet att besöka den imponerande Ishavskatedralen med de stora målade glasfönstren. I Tromsø ligger dessutom fjället Storsteinen, som man kan åka uppför med linbanan Fjellheisen och få en oslagbar utsikt över staden, fjällen och fjordarna.

Tillvalsutflykter
 • Besök på vikingagård
  Upplev historia, tradition och kultur när vi reser tillbaka i tiden på Tønsvikings vikingagård.
View Tromso, Norway
Foto: Espen Mills
A couple at the harbour in Tromsø, Norway
Foto: CH/Visit Norway
North Cape plateau in Norway, the famed “northernmost point of Europe”
Foto: Shutterstock
Honningsvag, Norway
Foto: Maria Swärd GettyImages

DAG 6 : Honningsvåg

Vid Europas nordligaste punkt

North Cape plateau in Norway, the famed “northernmost point of Europe”
Foto: Shutterstock

Under förmiddagen anländer vi till Honningsvåg, den nordligaste staden på det norska fastlandet. Honningsvåg förklarades som stad först 1996 och är fortfarande en av de minsta i Norge.

Strosa runt fritt och passa på att ta en titt på Honningsvågskyrkan från 1885 – den äldsta byggnaden i området. Köp med lokal konst från galleriet Once Upon A Dream eller stanna till på Artico Ice Bar för ett glas eller två.

Honningsvåg fungerar även som porten till Nordkap, även känd som Europas nordligaste punkt. Platån reser sig 307 meter över havet och är belägen drygt 1 600 kilometer söder om den geografiska nordpolen. Blicka ut över havet från de höga klipporna och se hur vågorna kraschar in mot stenarna nedanför.

Längst upp på en av klipporna finns den ikoniska jordglob där många besökare passar på att ta en selfie. Efter din selfie rekommenderar vi ett besök på Nordkapphallen, där du kan se en rad olika utställningar och en kortfilm om platsens historia.

När vi lämnar Honningsvåg kan du se den dramatiska vyn över platån även ute från vattnet. Vi fortsätter sedan längre ut på Barents hav, bort från det norska fastlandets kust.

Tillvalsutflykter
 • Nordkap och kungskrabbor – Sommar
  Följ med när vi utforskar Honningsvågs höjdpunkter – från ikoniska vyer vid Nordkap till fascinerande konst och utsökt kungskrabba.
 • Fyrhjuling till Nordkap
  Kör din egen fyrhjuling till Europas nordligaste punkt.
 • Vandring och fågelskådning i Gjesværstappans naturreservat
  Upplev den majestätiska miljön i Gjesværstappans naturreservat och fågellivets mångfald på 71 grader nord.

DAG 7 : Till havs vid Bjørnøya

Mellan Norge och Svalbard

Bjørnøya, Norway
Foto: Espen Mills

Bjørnøya, den sydligaste ön i Svalbards övärld, ligger halvvägs mellan det norska fastlandet och Spetsbergen. Vi utforskar denna otillgängliga plats från fartyget under eftermiddagen – en prolog till ditt äventyr på Svalbard.

När du ser ön kanske du noterar bristen på träd och buskar. Den har begränsad växtlighet och marken täcks oftast bara av ett lager mossa och lavar. De få växter som finns får sin näring från det fågelliv som häckar på havsklipporna. Ha kameran redo för att fotografera alkekungar, lunnefåglar, tretåiga måsar och stormfåglar som flyger över de dramatiska klipporna tillsammans med många andra sjöfåglar.

Trots att den heter ”Björnön” är öns enda inhemska däggdjur fjällräven. Ön fick sitt namn av att en isbjörn sågs simma i de omgivande vattnen, men det är en ovanlig syn såhär långt söderut.

Ombord på fartyget kan du lära dig mer om Bjørnøya under föreläsningar om regionens polarhistoria. Kanske får du höra mer om expeditionerna som ledde till öns upptäckt och de anspråk som olika länder senare gjorde på ön. Du får också veta mer om områdets strategiska vikt och Bjørnøyas roll under andra världskriget.

När vi lämnar Bjørnøya kan du fortsätta njuta MS Trollfjords olika bekvämligheter, som bastun, gymmet eller badtunnorna på däck. Idag erbjuds även en fotokurs så att du lär dig att ställa in skärpan och vet hur du bäst fångar Svalbards djur och vildmark på bild.

Bjørnøya, Norway
Foto: Espen Mills
Two puffins at Bjørnøya, Norway
Foto: Genna Roland
Aerial view of Longyearbyen, Svalbard
Foto: Shutterstock
Multi-colored tree houses in Longyearbyen, Svalbard
Foto: Nina Baile

DAG 8 : Longyearbyen

Vid världens ände

Aerial view of Longyearbyen, Svalbard
Foto: Shutterstock

Idag kommer vi fram till ögruppen Svalbard och tar oss till Spetsbergen, den största av de tre huvudöarna. Bruna och gröna fjäll reser sig upp från tundran medan floder av smältvatten rinner genom dalslätterna, glittrande av sommarsolens strålar.

Nu är du i Svalbard. Vi befinner oss ovanför 78°N och mindre än 1 500 kilometer från Nordpolen. Luften är ren och frisk och sommartemperaturen är mild tack vare den norra förgreningen av Golfströmmen.

Vi lämnar sedan fartyget i Longyearbyen, som ligger alldeles vid kanten av en bred fjord. Longyearbyen är den största orten på Svalbard – och världens nordligaste – med fler än 1 000 invånare.

Den växte ursprungligen fram som en gruvort 1906 och under vissa perioder bor upp till 2 000 personer från hela världen här. Platsen har blivit ett centrum för äventyrare samt forskare och ingenjörer som arbetar med regionala projekt, såsom det berömda globala frövalvet.

Efter transfer och incheckning på hotellet fortsätter vi till Camp Barentz, beläget vid fjället Breinosa, för en kvällsutflykt i Svalbards vildmark. Här bjuds vi på middag i en mysig stuga. Kanske får du prova bidos – en traditionell samisk rätt bestående av långkokt renkött och grönsaker.

Njut av din efterrätt runt lägerelden, kanske under midnattssolens strålar. Avsluta dagen med att beundra fjällen på väg tillbaka till hotellet i Longyearbyen.

DAG 9 : Longyearbyen

Miniäventyr i Arktis

Dog sledding on wheels in Svalbard
Foto: Hanne Feyling

Efter frukost på hotellet börjar miniäventyret på hybridkatamaranen MS Bard. Passa på att utnyttja sommarklimatet och ta en tur på vattnet kring Svalbard för att uppleva Billefjordens och Nordenskiöldbreens magnifika landskap.

MS Bard är en ny, banbrytande katamaran för dagsresor. När båten närmar sig glaciärer, djur eller samhällen använder den el för tystgående drift. Med de specialdesignade propellrarna avger båten minimalt med ljud för att inte störa det arktiska djurlivet.

Tidigt under säsongen kan det fortfarande finnas is på Billefjorden. Vi följer försiktigt isens kant och spanar efter sjöfåglar, valrossar och sälar med hjälp av båtens elmotor. Du får också njuta av hisnande vyer över den storslagna Nordenskiöld-glaciären som kalvar isblock ut i fjorden.

Längs vägen kan du se den övergivna, sovjetiska gruvorten Pyramiden i fjärran. Orten har fått sitt namn efter formen på ett närliggande fjäll. Platsen har länge varit öde, men under de senaste åren har det gjorts flera försök att väcka liv i området.

I den yttre delen av Billefjorden ligger Skansbukta, en annan ort med en före detta gipsgruva undangömd bakom imponerande klippor. MS Bard passerar även Svenskhuset, den äldsta byggnaden på Spetsbergen och platsen där blyförgiftning från konserver tragiskt nog gjorde att 17 jägare och sjömän fick sätta livet till.

På väg tillbaka mot Longyearbyen och ännu en övernattning kan du njuta av utsikten över fjorden, glaciären, fjällen och den arktiska floran från MS Bard.

Dog sledding on wheels in Svalbard
Foto: Hanne Feyling
Aerial view of Longyearbyen, Svalbard
Foto: Shutterstock
Fotokurs med ekspedisjonsteamet
Foto: HGR
Multe Bakery and Ice Cream
Foto: Kristian Dale

DAG 10 : Longyearbyen

Hemresa från världens ände

Fotokurs med ekspedisjonsteamet
Foto: HGR

Efter frukost på hotellet är det dags att ta farväl av Svalbard och Spetsbergen. En transfer tar dig till Longyearbyens flygplats där du sedan flyger hem.

Du har nu gjort den traditionsfyllda, ikoniska resan längs den norska kusten till Svalbard och har garanterat fått minnen för livet. Om du har följt med på tillvalsutflykter har du kanske foton att visa när du paddlar kajak, vandrar, fiskar och cyklar i några av Norges vackraste landskap?

Vi är säkra på att du har fått minnesvärda upplevelser och önskar dig en trygg och bekväm hemresa. Detta var Svalbardsexpressen. Vi hoppas få välkomna dig ombord snart igen.

Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Våra två ikoniska resor, Svalbardsexpressen och Nordkapsexpressen, kan upplevas med en av två biljettyper: Select eller Suite. Läs mer om de två biljettyperna här.

Oavsett vilken biljettyp du väljer kan du njuta av följande förmåner:

 

I Norge

 • Transfer i Bergen (flygplats – fartyg)
 • Transfer i Longyearbyen (fartyg – hotell, hotell – flygplats)
 • Två nätter på fyrstjärnigt hotell inklusive frukost i Longyearbyen
 • Kvällsutflykt i vildmarken på Camp Barentz
 • Tur med hybridkatamaranen MS Bard

Hytt ombord på fartyget

 • Val av hyttnummer på MS Trollfjord
 • Välkomstkorg från Norway's Coastal Kitchen

Mat och dryck ombord

 • Helpension
 • Dryckespaket (utvalt vin, öl, alkoholfri dryck) (1)
 • Gratis vatten, te och kaffe
 • Eftermiddagste och kakor

Livet ombord

 • Gratis wifi (2)
 • Engelsktalande Coastal Experience-team
 • Besök på bryggan (3)

1. Gäller endast under måltider på restauranger ombord
2. Gäster i Select-kategorin måste registrera sig för medlemskap i vårt kostnadsfria 1893 Ambassador-lojalitetsprogram för att få tillgång till wifi
3. Bestäms av kaptenen och enligt säkerhetsföreskrifterna

 

Se våra olika billettyper och läs mer om Select- och Suite-alternativen för denna resa.

Praktisk information