Longyearbyen – Bergen

Svalbardexpressen, söderut

Svalbardexpressen, söderut

Longyearbyen – Bergen

Svalbardexpressen, söderut

Svalbardexpressen, söderut

Reseinformation 10 dagar MS Trollfjord
Avresor
10 avgångar mellan maj 2024 och sep 2024
Pris från
kr 39 450
Frukost, lunch och middag ingår
 • Gå ombord på den sydgående sträckan av denna historiska rutt mellan det norska fastlandet och Svalbard vid världens ände
 • Njut av livet på det smakfullt designade fartyget MS Trollfjord, som under 2023 har renoverats med bästa tänkbara material
 • Besök en rad charmiga kustsamhällen på det norska fastlandet och Svalbard och välj bland autentiska, lokalt arrangerade tillvalsutflykter
 • Upplev sommaren i Norge under den magiska midnattssolen med 24 timmars dagsljus när dagarna är som längst
Svalbardexpressen, söderut

Ingår i resan

 • All-inclusive drycker

  Förutom helpension kan du välja mellan ett brett utbud av drycker (med eller utan alkohol) som serveras i restaurangen vid lunch och middag (inte vid frukost), samt under barens öppettider.

 • Fartygets bekvämligheter

  Du har kostnadsfri tillgång till MS Trollfjords bibliotek, gym och den lyxiga bastun med fönster som sträcker sig från golv till tak.

 • Kustteam

  Vårt expertteam finns med ombord för att guida dig under alla aktiviteter och utflykter. De bjuder även på spännande berättelser och fascinerande fakta om norsk kultur, historia, natur och geografi.

 • Aktiviteter ombord

  Häng med på lite morgonträning, delta i praktiska konst- och hantverkskurser eller lär dig hur du tar de bästa bilderna under en fotoworkshop.

Resplan

Börja din resa med att uppleva livet i den arktiska staden Longyearbyen på Svalbard. Efter två nätter på Spetsbergen går du ombord på MS Trollfjord och reser söderut där vi gör stopp i en rad hamnar längs den norska kusten.

DAG 1 : Longyearbyen

Vid världens ände

Foto: Agurtxane Concellon

Din upplevelse långt upp i Arktis börjar på Spetsbergen, den största av Svalbards tre huvudöar. Blicka ut över bruna och gröna fjäll som reser sig upp från tundran medan floder av smältvatten rinner genom dalslätterna, glittrande under sommarsolens strålar.

Ta ett ögonblick och reflektera över känslan att vara på Svalbard. Vi befinner oss ovanför 78°N och mindre än 1 500 kilometer från Nordpolen. Luften är ren och frisk och sommartemperaturen mild tack vare den norra förgreningen av Golfströmmen.

Du tar dig på egen hand till Longyearbyen, belägen intill en bred fjord. Det är den största orten på Svalbard, med omkring 2 000 invånare från hela världen. Longyearbyen grundades år 1906 och fungerade då som gruvort. Nu är den centrum för äventyrare, men också för forskare och ingenjörer som arbetar med regionala projekt, bland annat det berömda globala frövalvet.

Efter incheckning på hotellet besöker vi Camp Barentz, beläget vid fjället Breinosa, under kvällen. Här i den arktiska vildmarken bjuds du på middag i en mysig stuga. Kanske får du prova bidos – en traditionell samisk rätt bestående av långkokt renkött och grönsaker.

Njut av din efterrätt runt lägerelden, kanske under midnattssolens strålar. Avsluta första dagen med att beundra de vackra fjällen på väg tillbaka till hotellet i Longyearbyen.

Foto: Agurtxane Concellon
Foto: Hanne Feyling

DAG 2 : Longyearbyen

Miniäventyr i Arktis

Foto: Hanne Feyling

Efter första natten på Svalbard ger vi oss av på ett miniäventyr på hybridkatamaranen MS Bard. Njut av sommarvädret och Svalbards magnifika landskap vid Billefjorden och Nordenskiöld-glaciären.

MS Bard är en ny, banbrytande katamaran för dagsutflykter. När båten närmar sig glaciärer, djur eller samhällen använder den el för tystgående drift. Med de specialdesignade propellrarna avger båten minimalt med ljud för att inte störa det arktiska djurlivet.

Tidigt under säsongen kan det fortfarande finnas is på Billefjorden. Vi följer försiktigt isens kant med hjälp av båtens elmotor och spanar efter sjöfåglar, valrossar och sälar. Du får också se den storslagna Nordenskiöld-glaciären, som kalvar isblock ut i fjorden.

I fjärran kan du se den övergivna gruvorten Pyramiden, som har fått sitt namn från formen på ett närliggande fjäll. Platsen har länge varit öde, men under de senaste åren har det gjorts flera försök att väcka liv i området på nytt.

I den yttre delen av Billefjorden ligger Skansbukta, en annan ort med en före detta gipsgruva undangömd bakom imponerande klippor. MS Bard passerar även Svenskhuset, den äldsta byggnaden på Spetsbergen och platsen där blyförgiftning från konserver gjorde att 17 jägare och sjömän fick sätta livet till.

På väg tillbaka mot Longyearbyen och din sista övernattning kan du njuta av utsikten över fjorden, glaciären, fjällen och den arktiska floran från MS Bard.

DAG 3 : Longyearbyen

Sista dagen i Longyearbyen

Foto: Shutterstock

Vakna av det arktiska solskenet och njut av frukost på hotellet. Tillbringa sista dagen i Longyearbyen som du själv önskar.

Passa på att promenera runt i staden om du inte redan har hunnit med det. Besök butiker som säljer hemmagjord choklad, gallerier med konstverk som inspirerats av Arktis eller någon bar som serverar öl från det lokala mikrobryggeriet.

Du kan även pröva en snöfri hundspannstur där slädarna har hjul, vilket gör att hundarna får träning även under sommarsäsongen. På så vis håller de sig i form tills snön faller på vintern.

Oavsett hur du tillbringar förmiddagen på Svalbard väntar sedan lunch på hotellet följt av en transfer till MS Trollfjord – ditt hem till havs under den kommande veckan. Härifrån sätter fartyget på kvällen kurs norrut mot Ny-Ålesund.

Foto: Shutterstock
Foto: Heiko Kuhr

DAG 4 : Ny-Ålesund

Vetenskap i den arktiska vildmarken

Foto: Heiko Kuhr

Kliv upp i god tid för att insupa utsikten över Kongsfjorden, en av regionens största fjordar. Fjordingången är omgiven av två kolossala glaciärer som kalvar is ned i fjorden med jämna mellanrum.

Längs den här sträckan kan du få syn på valrossar som vilar sig på stränderna och en mängd olika flyttfåglar, bland andra lunnefågel, kungsejder, spetsbergsgås och grissla.

Fjällräv och Svalbardsren kan även dyka upp på land. Dessutom har vitval setts till längs vattenytan vid flertalet tillfällen. Om vi har väldig tur kan vi till och med få en skymt av en isbjörn på jakt efter storsäl och vikare längs kusten.

Längst ut på Brøggerhalvøya, på en av Kongsfjordens stränder, ligger Ny-Ålesund. Precis som Longyearbyen är staden en tidigare gruvort, men sedan mitten av 1900-talet har platsen fungerat som forskningsstation. Under sommaren är hundratals forskare – som representerar 20 olika glaciologi- och klimatinstitut från över 10 länder – baserade här.

Vandra omkring i en av världens nordligaste bosättningar, stanna till på museet och i souvenirbutiken eller skicka ett vykort till vänner och bekanta från det lilla postkontoret.

Du kan även följa med på en guidad tur av Amundsenmonumentet, skapat till ära av den norska upptäcktsresarens rekordlånga flygning för att nå Nordpolen år 1926. Amundsen flög sitt luftskepp Norge från Ny-Ålesund via Nordpolen och landade i Alaska tre dagar senare.

DAG 5 : Till havs

Farväl, Svalbard

Foto: Kristian Dale

Nu har det blivit dags att ta farväl av Svalbard och Spetsbergen för den här gången. På väg tillbaka till det norska fastlandet gör vi kanske en avstickare in i Recherchefjorden, en liten fjord söder om Bellsund.

Använd dagen till att koppla av ombord på fartyget. Om det är soligt kan du sitta och njuta av värmen ute på däck medan du spanar efter valar, delfiner och tumlare. Är temperaturen svalare kan du istället värma dig i fartygets bastu.

Lyssna på en föreläsning som kustteamet håller för att lära dig mer om områdets historia och djurliv. De kanske även erbjuder en fotokurs som hjälper dig att ta fantastiska bilder under de kommande dagarna.

Njut av det utsökta mat- och dryckesutbudet från Norway's Coastal Kitchen med Norges absolut bästa och mest smakrika råvaror. Våra kunniga kockar kanske bjuder på lokala specialiteter eller visar sin talang i det öppna köket.

Du kan även koppla av med en bra bok i fartygets lounge eller ta en drink med dina nyfunna vänner i baren medan ni pratar om era upplevelser av resan så här långt.

Foto: Kristian Dale
Foto: Espen Mills

DAG 6 : Tromsø och Senja

Utforska ”Norge i miniatyr”

Foto: Espen Mills

Nu är vi tillbaka på det norska fastlandet. Vi gör ett kort stopp vid Tromsø där fartyget lämnar av eventuell last från Svalbard och fylls på med varor som ska fraktas till hamnarna i söder.

Att stanna i Tromsø efter ett besök i Svalbard är inget ovanligt. De flesta äventyrarna och sjömännen gjorde ett stopp i staden på väg tillbaka från sina arktiska expeditioner. Stadens mode- och matutbud var så elegant i jämförelse med andra städer att Tromsø fick smeknamnet ”Nordens Paris”.

Fartyget styr sedan söderut mot Senja, en av landets största öar som har vuxit fram som ett av Nordnorges mest populära resmål – inte så konstigt eftersom CNN har utsett Senja till en av världens tio vackraste öar. Lokalbefolkningen beskriver stolt Senja som ett ”Norge i miniatyr” eftersom landskapet påminner om olika delar av den norska kusten.

Följ med på en tillvalsutflykt från Tromsø om du vill upptäcka den sagolika ön.

Tillvalsutflykter
 • Senja och höjdpunkterna i norr
  Gör dig redo för häpnadsväckande vyer i Nordnorge. Under den här vackra bussresan ser vi fjordar, klippiga fjäll, sandstränder och idylliska byar.
 • Djursafari på Senja
  Följ med på spännande Safari i Senjas vatten med grönskande öar och skär där vi spanar efter sälar och sjöfåglar.
 • Naturskön guidad tur med elcykel
  Hoppa upp på en elcykel och utforska den idylliska ön Senja på ett smidigt sätt. Njut av häpnadsväckande vyer under en av Norges mest fantastiska årstider.

DAG 7 : Svolvær

Förälska dig i Lofoten

Foto: HGR

Idag utforskar vi Lofotens övärld. Du förstår snabbt varför ögruppen anses vara en av de mest spektakulära platserna i Norge. Dramatiska, gröna klippor reser sig ur havet likt jättelika tänder mot himlen.

Pittoreska fiskebyar med rader av röda hus på pålar ligger längs vattnet på de bergiga öarna. Här och var syns fiskestugor, som kallas rorbuer av lokalbefolkningen, som röda fläckar i ett hav av blå nyanser och frodiga, gröna fjällsidor.

Livet i Lofoten är lugnt och fridfullt. Här verkar tiden ha stannat, som stoppad av öarnas skönhet.

Staden Svolvær, där fartyget ligger i hamn under en stor del av dagen, är ögruppens hjärta. Här kan du besöka butiker och restauranger eller bara strosa runt och lära känna själva staden.

Om du vill uppleva fjällen, öarna och byarna omkring Svolvær kan du följa med på någon av tillvalsutflykterna vi erbjuder på Lofoten.

Följ med på en vandring till en av de vita sandstränderna och hjälp till med strandstädning innan du tar ett dopp i det blå. Du kan även välja att följa med på en kajakutflykt där vi utforskar de orörda,kristallklara vattnen som omger Henningsvær.

Tillvalsutflykter
 • Fiske i Lofoten – Sommar
  Pröva på att fånga fisk som torsk, kolja och makrill ombord på MS Symra, en traditionell fiskebåt från 1917
 • Kajaktur i Lofoten – Sommar
  Upptäck Henningsværs orörda skönhet när vi utforskar de kristallklara vattnen i kajak.
 • Lofotens landskap och Henningsvær
  Ta in Lofotens vackra sommarlandskap. Upplev historia, marint liv och tidlös konst i kulturcentret SKREI samt njut av atmosfären i fiskebyn Henningsvær.
 • Reine och Lofotens höjdpunkter
  Lofoten är en speciell, ikonisk plats med höga fjäll som skjuter upp ur havet och små kustsamhällen. Från Svolvær till Reine där oförglömliga vyer väntar.
Foto: HGR
Foto: Photo Competition

DAG 8 : Brønnøysund

Helgelandskustens höjdpunkter

Foto: Photo Competition

Fartyget fortsätter söderut och når den norska kustens mittpunkt. Vi är då framme vid Helgelandskusten, en sträcka med framträdande fjäll som har gett inspiration till många berättelser i den norska folktron.

Fartyget lägger till i staden Brønnøysund som har en mysig hamn och en nygotisk stenkyrka från 1870. Passa på att utforska staden eller följ med på en tillvalsutflykt för att paddla kajak, cykla eller åka på en spännande ribbåtstur.

En av områdets höjdpunkter är Vegaöarna som består av omkring 6 500 öar, kobbar och skär. På ön Gardsøy finns ett världsarvscenter som visar hur det eftertraktade dunet utvinns från lokala ejdrar genom att tillhandahålla små bon där fåglarna kan bygga sina nästen.

En bit bort från Brønnøysund ligger Torghatten. Det första du lägger märke till vid Torghatten är det stora hålet i mitten av berget. Enligt sägnen skapades hålet av en pil, avlossad av ett troll mot hans förmodade kärlek. Själva Torghatten ska vara en fossil av trollkungens hatt efter att han försökt blockera pilen.

Du kan följa med på en tillvalsutflykt och vandra upp till Torghattens hål vilket tar ungefär en timme i lugn takt. När du är framme belönas du med en panoramavy över de många träden och öarna.

Tillvalsutflykter
 • Legender från Torghatten och Brønnøysund – Sommar
  Se Brønnøysunds sevärdheter med buss innan vi följer i trollens fotspår till ett mytomspunnet berg med ett stort hål i.
 • Brønnøysund på cykel
  Upptäck Brønnøysunds historiska hemligheter på cykel, från den oväntade kyrkan till ett showroom fyllt med modern konst.
 • Vandring till Torghatten
  Följ i trollens och vikingarnas fotspår på denna utflykt till ett mytomspunnet berg med ett stort hål rakt igenom.
 • Havsäventyr i ribbåt
  Utforska landskapet kring Brønnøysund under en spännande färd i ribbåt.

DAG 9 : Ålesund och Hjørundfjorden

Sunnmørefjällens hemligheter

Foto: Rune Kongsro

Fartyget gör ett kort stopp i Ålesund, en stad känd för sin jugendarkitektur och sitt pittoreska läge på en halvö nedanför fjället Aksla. Här lämnar vi av eventuell last och gäster som vill åka på utflykter.

Nära Ålesund slingrar sig den magnifika Hjørundfjorden mellan Sunnmørsalpernas upp till 1 700 meter höga toppar. Det undanskymda läget innebär att fjorden är lite av en dold pärla och endast besöks av ett fåtal fartyg.

Besökare placerar ofta Hjørundfjorden högt på listan över sina favoritfjordar i Norge. Den perfekta balansen mellan fjordens djupblå vatten och de frodiga, gröna fjällsluttningarna får den nästan att framstå som ett konstverk skapat av naturen.

I Hjørundfjorden, på den västra stranden i en av fjordarmarna, ligger den idylliska byn Sæbø. Här plockar vi upp de gäster som lämnade fartyget för att göra en utflykt i Ålesund.

Vi närmar oss snabbt sista dagen på vår resa. Under den sista kvällen firar vi våra upplevelser med en avskedsmiddag, vilket är ett perfekt sätt att avsluta resan med Svalbardexpressen. Det är också ett bra tillfälle att blicka tillbaka på alla höjdpunkter vi har fått uppleva tillsammans.

Tillvalsutflykter
 • Arkitektur och bryggerier – Ålesund till fots
  Utforska Ålesunds häpnadsväckande jugendarkitektur och provsmaka öl på ett av regionens bästa bryggerier.
 • Fjälltoppar och fjordar – naturskön busstur
  Upplev drömlika Norge. Sunnmørefjällens dramatiska fjäll och fjordar bäddar för en oförglömlig upplevelse.
Foto: Rune Kongsro
Foto: Shutterstock

DAG 10 : Bergen

Slutet på resan

Foto: Shutterstock

Tidigt på morgonen kommer vi fram till den vackra staden Bergen. De majestätiska fjälltopparna som omger staden har gjort att Bergen brukar kallas ”staden mellan de sju fjällen”.

Det har blivit dags att kliva iland och ta sig på egen hand till flygplatsen, men först måste du säga farväl till dina medresenärer och besättningen på MS Trollfjord som har gjort Svalbardexpressen till en så minnesvärd resa. Du kan också välja att förlänga dinvistelse i Norge.

Du har nu gjort den traditionsfyllda, ikoniska resan längs den norska kusten och har garanterat fått minnen för livet. Om du har följt med på tillvalsutflykter kanske du har foton att visa när du paddlar kajak, vandrar, fiskar och cyklar i några av Norges vackraste landskap.

Vi vet att du har fått många minnesvärda upplevelser och önskar dig en fortsatt trevlig och trygg resa. Du har nu fått uppleva Svalbardexpressen. Vi hoppas få välkomna dig ombord snart igen.

Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Vad som ingår

Standardhytter 

Njut av en rad olika förmåner och välj bland en mängd bekväma boendealternativ: Polar insides-, Polar utsides- och Arctic Superior-hytter.

 

 

I Norge

 • Transfer i Longyearbyen (hotell–fartyg)
 • Två nätter inklusive frukost och en middag på ett fyrstjärnigt hotell i Longyearbyen
 • Kvällsutflykt i vildmarken på Camp Barentz
 • Tur med hybridkatamaranen MS Bard

 

Hytt på fartyget

Mat och dryck ombord 

 • Helpension med måltider under hela dagen i Flora och Árran
 • Obegränsad mängd av utvalda drycker i Flora, Árran och 1893 Bar under ordinarie öppettider
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Eftermiddagsfika i 1893 Bar
 • Kulinariska uppvisningar och provsmakningar

  Läs mer om fartygets mat och dryck

Livet ombord

 • Flerspråkigt kustteam
 • Kostnadsfritt Wi-Fi
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Tillgång till gym och bastu
 • Filmkvällar, musik och tillgång till bibliotek
 • Utrustning för utomhusaktiviteter

  Få reda på mer om livet ombord på MS Trollfjord

För svitgäster

Om du vill ha en upplevelse över det vanliga, välj en av fartygets vackra och lyxiga expeditionssviter.

 

 

I Norge

 • Transfer i Longyearbyen (hotell–fartyg)
 • Två nätter inklusive frukost och en middag på ett fyrstjärnigt hotell i Longyearbyen
 • Kvällsutflykt i vildmarken på Camp Barentz
 • Tur med hybridkatamaranen MS Bard

 

Svit på fartyget

Mat och dryck ombord

 • Helpension med måltider under hela dagen i Flora, Arran och fartygets à la carte-restaurang, Røst
 • Obegränsad mängd av utvalda drycker i Flora, Arran, Røst och 1893 Bar under ordinarie öppettider
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Välj tid för restaurangsittningar
 • Exklusivt eftermiddagste med mousserande vin i Røst
 • Exklusiv middag med fartygets officerare

  Läs mer om fartygets mat och dryck

Livet ombord

 • Prioriterad incheckning, inklusive tillgång till vår Espolin Johnson-lounge
 • Kostnadsfritt Wi-Fi
 • Flerspråkigt kustteam
 • Tillgång till gym och bastu
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Filmkvällar, musik och tillgång till bibliotek
 • Kulinariska uppvisningar och provsmakningar
 • Utrustning för utomhusaktiviteter

  Lär dig mer om livet ombord på MS Trollfjord