Bergen – Longyearbyen

Svalbardexpressen, norrut

Svalbardexpressen, norrut

Bergen – Longyearbyen

Svalbardexpressen, norrut

Svalbardexpressen, norrut

Reseinformation 8 dagar MS Trollfjord
Avresor
10 avgångar mellan maj 2024 och sep 2024
Pris från
kr 26 698
Frukost, lunch och middag ingår
 • Upplev naturen långt upp i Arktis på den norrgående sträckan av denna historiska rutt mellan norska fastlandet och Svalbard vid världens ände
 • Njut av livet på vårt fint designade fartyg MS Trollfjord, som renoverades med bästa tänkbara material under 2022
 • Besök en rad karismatiska kustsamhällen på det norska fastlandet och Svalbard och välj bland autentiska, lokalt arrangerade tillvalsutflykter
 • Upplev sommaren i Norge under den magiska midnattssolen med 24 timmars dagsljus när dagarna är som längst
Svalbardexpressen, norrut

Ingår i resan

 • All-inclusive drycker

  Förutom helpension kan du välja mellan ett brett utbud av drycker (med eller utan alkohol) som serveras i restaurangen vid lunch och middag (inte vid frukost), samt under barens öppettider.

 • Fartygets bekvämligheter

  Du har kostnadsfri tillgång till MS Trollfjords bibliotek, gym och den lyxiga bastun med fönster som sträcker sig från golv till tak.

 • Kustteam

  Vårt expertteam finns med ombord för att guida dig under alla aktiviteter och utflykter. De bjuder även på spännande berättelser och fascinerande fakta om norsk kultur, historia, natur och geografi.

 • Aktiviteter ombord

  Häng med på lite morgonträning, delta i praktiska konst- och hantverkskurser eller lär dig hur du tar de bästa bilderna under en fotoworkshop.

DAG 1 : Bergen

Från himmel till hav

Port de Bergen
Port de Bergen
Foto: Hurtigruten

Välkommen till Norge! Du anländer i Bergen, en vacker stad på den norska västkusten. Beundra de majestätiska fjälltopparna som omger staden och har gjort att Bergen kallas ”staden mellan de sju fjällen”.

En transfer från flygplatsen tar dig direkt till vår bekväma lounge i Bergen-terminalen. Här kan du prova olika tilltugg från Norway's Coastal Kitchen eller prata med personalen och säkra en plats på någon av våra tillvalsutflykter.

Väl ombord på MS Trollfjord får du träffa fartygets kustteam som fungerar både som värdar och guider när vi reser längs den norska kusten till Svalbard. Lär känna dina medresenärer och gör dig hemmastadd i ditt nya hem till havs.

Njut av din första måltid ombord och se hur de färgglada byggnaderna på kajen försvinner i horisonten när fartyget sätter kurs mot Norska havet.

Port de Bergen
Port de Bergen
Foto: Hurtigruten
Foto: Shutterstock

DAG 2 : Åndalsnes

Fjällby vid fjorden

Foto: Shutterstock

Vårt första stopp blir Åndalsnes, en ort belägen längs Isfjorden i slutet av Romsdalsfjorden. Vi lägger till nära stadskärnan under morgonen och får möjlighet att utforska det pittoreska kustsamhället med omkring 2 000 invånare.

Mellan 1838 och 1964 fungerade Åndalsnes som administrativt centrum för den tidigare kommunen Grytten. Under den här perioden fick orten återuppbyggas till följd av en attack under andra världskriget. Idag är Åndalsnes en av Norges mest natursköna platser, men samtidigt en modern ort med sin egen lokaltidning.

Åndalsnes verkliga höjdpunkt är fjällen som höjer sig över staden. Upplev det norska friluftslivet under en rad aktiviteter, bland annat en vandring till utsiktsplatsen Rampestreken.

Om du föredrar en mer avkopplande aktivitet kan du göra en tur med Romsdalgondolen eller resa längs Trollstigen-passet med buss. Under dagen får du njuta av vyerna över Isfjorden, Romsdalsfjorden och omgivande fjäll, oavsett vilken aktivitet du väljer.

Tillvalsutflykter
 • Exklusiv morgontur med gondol
  Gör en exklusiv morgontur med Romsdalsgondolen för att njuta av spektakulära vyer över Romsdalsfjällen.
 • Hårnålskurvor och fascinerande fjäll – Naturskön busstur på Trollstigen
  Följ med på en busstur längs en rad hårnålskurvor som slingrar sig genom frodiga dagar och dramatiska fjäll.
 • Ståpaddling i Åndalsnes
  Upplev Istraälven och de omgivande fjälltopparna medan du ståpaddlar längs dess stilla, smaragdgröna vatten.

DAG 3 : Træna

Norges äldsta fiskesamhälle

Foto: Kristian Dale

Under morgonen reser vi längs Helgelandskusten. När du ser öarna i horisonten vet du att vi börjar närma oss vår nästa destination.

Træna är en ögrupp strax ovanför polcirkeln, 33 sjömil nordväst om fastlandet. Ögruppen består av 500 öar, kobbar och skär, men bara fyra av Trænas öar är bebodda året runt. Regionen är fridfull och har ett spännande fågelliv på de öde kobbarna.

Den norska ögruppen har, trots sin ringa storlek, en lång historia. Här har arkeologiska fynd gjorts som pekar på att öarna varit bebodda sedan stenåldern. Några av fynden har hittats i en av grottorna på ön Sanna, som nu fungerar som spelplats för en årlig musikfestival.

Tillbringa eftermiddagen i ett av Norges äldsta fiskesamhällen. Om vädret tillåter kan du vandra eller cykla mellan öarna.

Tack vare det stora antalet havsörnar är fågelskådning en populär aktivitet. Du kan också pröva på livet som norsk fiskare och se vad du lyckas fånga på kroken.

När resan sedan fortsätter har du tid att koppla av ombord. På vår resa norrut korsar vi polcirkeln och firar ögonblicket med en traditionsenlig, norsk ceremoni.

Tillvalsutflykter
 • Öhoppning i Træna
  Lär dig mer om människorna, djurliv och vardagslivet på den vackra ön Selvær.
 • Kulturpromenad i Træna – Poesi, konst och kulturarv
  Stimulera dina sinnen under den här fascinerande stadsvandringen i Trænas kulturlandskap och njut av naturen på öarna.
 • Arktiskt bad – Bastu och simning
  I Trænas äldsta hus väntar en uppfriskande upplevelse med bastubad och, om du känner för det, ett dopp i det norska havsvattnet.
Foto: Kristian Dale
Foto: Erik Lindner/Aspelund Hurtigrutemuseet

DAG 4 : Stokmarknes/Vesterålen

Hurtigrutens födelseplats

Foto: Erik Lindner/Aspelund Hurtigrutemuseet

Tillbringa en heldag i Vesterålen, en ögrupp strax nordost om Lofoten. Ögruppen har samma namn som det första av våra fartyg som seglade längs den norska kusten år 1893.

Vi lägger till i den historiska staden Stokmarknes. Staden har en speciell plats i våra hjärtan eftersom det var här Hurtigruten kom till. Idag återvänder vi till platsen där allt startade.

1893 grundade sjöfartspionjären Richard With kustexpressen som kom att revolutionera transporter av passagerare och gods. Snart var Hurtigruten en viktig del av ekonomin i Svalbard och andra avlägsna samhällen, eftersom fartygen fraktade varor mellan de olika hamnarna.

Därför är Stokmarknes en passande plats för ett museum om Hurtigrutens inspirerande historia. Hurtigrutemuseet, där vårt tidigare fartyg från 1956, MS Finnmarken, finns bevarat i en glasbyggnad, ligger vid vattnet. Här hittar du arkiv, fotografier och föremål i en rad interaktiva utställningar. Upplev atmosfären från en annan era när du utforskar det gamla fartyget under en guidad tur.

Förutom museet kan det finnas möjlighet att vandra och delta i andra aktiviteter på ön. Åk på en ribbåtstur till Raftsundet eller en havsörnssafari i fjorden som har gett vårt fartyg MS Trollfjord dess namn.

På Averøya, den nordligaste ön i ögruppen, kan du få syn på valar i vattnet samt njuta av utsökt mat och vin på Kvitnes Gård. Den här gourmetrestaurangen hyllar den norska kusten genom att använda lokala råvaror i alla sina rätter som sedan serveras på tallrikar tillverkade lokalt.

Tillvalsutflykter
 • Arvet efter Hurtigruten
  Få en exklusiv visning av Hurtigrutenmuseet och dess fullstora fartyg på vår födelseplats, Stokmarknes.
 • Höjdpunkter i Vesterålen under sommaren – naturskön busstur
  Upplev ögruppen Vesterålens vackra vyer, pittoreska fiskebyar och långa historia.
 • Havsörnssafari i ribbåt
  Följ med på djursafari och beundra de vackra öarna i Vesterålens skärgård från en ribbåt.

DAG 5 : Tromsø

Porten till Arktis

Foto: Espen Mills

Tromsø är pärla bland städerna i Nordnorge med imponerande arkitektur, moderna restauranger och världens nordligaste universitet. I Tromsø hittar man spår efter polarhistoria eftersom staden var ett naturligt stopp för upptäcktsresande på väg norrut till de arktiska regionerna.

Den tillsynes moderna staden har en lång historia med arkeologiska fynd från istiden. Stadens roll växte efter att den förklarades som handelsstad 1794, trots att den då endast hade 80 invånare. I mitten på 1800-talet blev Tromsø ett centrum för arktisk jakt och i slutet av århundradet hade staden etablerat sig som handelsplats i regionen.

Vi siktar på att lägga till här under morgonen, vilket ger oss en hel dag till att utforska denna arktiska stad och dess omgivningar. Lär dig mer om Tromsøs kultur och polarhistoria under en stadsvandring. Du kan också göra ett besök hos sälarna på upplevelsecentret Polaria, ett av världens nordligaste akvarium, där du även kan se andra djur från de arktiska vattnen på nära håll.

Det kan även finnas möjlighet att besöka den imponerande Ishavskatedralen med de stora målade glasfönstren. I Tromsø ligger dessutom fjället Storsteinen, som man kan åka uppför med linbanan Fjellheisen och få en oslagbar utsikt över staden, fjällen och fjordarna.

Tillvalsutflykter
 • Vandring med vikingar
  Upplev historia, tradition och kultur när vi reser tillbaka i tiden på Tønsvikings vikingagård.
 • Tromsø, den arktiska huvudstaden – Sommar
  Utforska det otroliga polararvet, modern kultur och extraordinära panoramavyer över Tromsø, ”Nordens Paris”, under sommaren.
 • Tromsø till fots – Staden och dess polarhistoria
  Ge dig ut på promenad och upplev Tromsøs fascinerande historia och arv och upptäck varför staden är känd som ”porten till Arktis”.
 • Världens nordligaste bryggeri
  Låt skådespelare underhålla dig under den här rundturen från Tromsø till Mack, som länge varit känt som världens nordligaste bryggeri.
Foto: Espen Mills
Foto: Getty Images

DAG 6 : Honningsvåg

Vid Europas nordligaste punkt

Foto: Getty Images

Under förmiddagen anländer vi till Honningsvåg, den nordligaste staden på det norska fastlandet. Honningsvåg förklarades som stad först 1996 och är fortfarande en av de minsta i Norge.

Strosa runt fritt och passa på att ta en titt på Honningsvågskyrkan från 1885 – den äldsta byggnaden i området. Köp med lokal konst från galleriet Once Upon A Dream eller stanna till på Artico Ice Bar för ett glas eller två.

Honningsvåg fungerar även som porten till Nordkap, även känd som Europas nordligaste punkt. Platån reser sig 307 meter över havet och är belägen drygt 1 600 kilometer söder om den geografiska nordpolen. Blicka ut över havet från de höga klipporna och se hur vågorna kraschar in mot stenarna nedanför.

Längst upp på en av klipporna finns den ikoniska jordglob där många besökare passar på att ta en selfie. Efter din selfie rekommenderar vi ett besök på Nordkapphallen, där du kan se en rad olika utställningar och en kortfilm om platsens historia.

När vi lämnar Honningsvåg kan du se den dramatiska vyn över platån även ute från vattnet. Vi fortsätter sedan längre ut på Barents hav, bort från det norska fastlandets kust.

Tillvalsutflykter
 • Nordkap och kungskrabbor – Sommar
  Följ med när vi utforskar Honningsvågs höjdpunkter – från ikoniska vyer vid Nordkap till fascinerande konst och utsökt kungskrabba.
 • Fyrhjuling till Nordkap
  Kör din egen fyrhjuling till Europas nordligaste punkt.
 • Vandring och fågelskådning i Gjesvær
  Upplev den majestätiska miljön i Gjesvær och fågellivets mångfald på 71 grader nord.

DAG 7 : Till havs vid Bjørnøya

Mellan Norge och Svalbard

Foto: Espen Mills

Bjørnøya, den sydligaste ön i Svalbards övärld, ligger halvvägs mellan det norska fastlandet och Spetsbergen. Vi utforskar denna otillgängliga plats från fartyget under eftermiddagen – en prolog till ditt äventyr på Svalbard.

När du ser ön kanske du noterar bristen på träd och buskar. Den har begränsad växtlighet och marken täcks oftast bara av ett lager mossa och lavar. De få växter som finns får sin näring från det fågelliv som häckar på havsklipporna. Ha kameran redo för att fotografera alkekungar, lunnefåglar, tretåiga måsar och stormfåglar som flyger över de dramatiska klipporna tillsammans med många andra sjöfåglar.

Trots att den heter ”Björnön” är öns enda inhemska däggdjur fjällräven. Ön fick sitt namn av att en isbjörn sågs simma i de omgivande vattnen, men det är en ovanlig syn såhär långt söderut.

Ombord på fartyget kan du lära dig mer om Bjørnøya under föreläsningar om regionens polarhistoria. Kanske får du höra mer om expeditionerna som ledde till öns upptäckt och de anspråk som olika länder senare gjorde på ön. Du får också veta mer om områdets strategiska vikt och Bjørnøyas roll under andra världskriget.

När vi lämnar Bjørnøya kan du fortsätta njuta MS Trollfjords olika bekvämligheter, som bastun eller gymmet. 

Foto: Espen Mills
Foto: Shutterstock

DAG 8 : Longyearbyen

Vid världens ände

Foto: Shutterstock

Idag kommer vi fram till ögruppen Svalbard och tar oss till Spetsbergen, den största av de tre huvudöarna. Bruna och gröna fjäll reser sig upp från tundran medan floder av smältvatten rinner genom dalslätterna, glittrande av sommarsolens strålar.

Nu är du i Svalbard. Vi befinner oss ovanför 78°N och mindre än 1 500 kilometer från Nordpolen. Luften är ren och frisk och sommartemperaturen är mild tack vare den norra förgreningen av Golfströmmen.

Vi lämnar sedan fartyget i Longyearbyen, som ligger alldeles vid kanten av en bred fjord. Longyearbyen är den största orten på Svalbard – och världens nordligaste – med fler än 1 000 invånare.

Den växte ursprungligen fram som en gruvort 1906 och under vissa perioder bor upp till 2 000 personer från hela världen här. Platsen har blivit ett centrum för äventyrare samt forskare och ingenjörer som arbetar med regionala projekt, såsom det berömda globala frövalvet.

Här är det dags att ta farväl av dina medresenärer och ombordpersonalen som har gjort denna historiska resa så minnesvärd. Vi vet att du kommer att ta med dig fina minnen hem och vi önskar dig en säker vidare resa. Vi hoppas att vi snart ses här hos oss igen.

Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Vad som ingår

Standardhytter 

Njut av en rad olika förmåner och välj bland en mängd bekväma boendealternativ: Polar insides-, Polar utsides- och Arctic Superior-hytter.

 

Hytt på fartyget

 • Bekväm hytt med badrum
 • Val av hyttkategori och -läge

Läs mer om våra hytter

 

Mat och dryck ombord 

 • Helpension med måltider under hela dagen i Flora och Árran
 • Obegränsad val av öl, vin och sprit på Flora, Árran och 1893 Bar, serverat under restaurangens och barens öppettider med undantag för frukost
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Eftermiddagstilltugg i 1893 Bar
 • Kulinariska demonstrationer och provsmakningar

Läs mer om mat och dryck ombord

 

Livet ombord

 • Flerspråkigt kustteam
 • Gratis Wi-Fi
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Tillgång till gym och bastu
 • Tillgång till bibliotek och filmer på begäran
 • Utrustning för utomhusaktiviteter

Läs mer om livet ombord

För svitgäster

Om du vill ha en upplevelse över det vanliga, välj en av fartygets vackra och lyxiga expeditionssviter.

 

Svit på fartyget

 • Rymlig, stilren svit med badrum
 • Val av hyttkategori och -läge
 • Obegränsad minibar
 • Daglig bäddning

Läs mer om expeditionssviter

 

Mat och dryck ombord

 • Helpension med måltider under hela dagen i Flora, Arran och fartygets à la carte-restaurang, Røst
 • Obegränsad val av öl, vin och sprit på Flora, Árran och 1893 Bar, serverat under restaurangens och barens öppettider med undantag för frukost
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Välj tid för restaurangsittningar
 • Exklusivt eftermiddagste med mousserande vin i Røst
 • Exklusiv middag med fartygets officerare

Läs mer om mat och dryck ombord

 

Livet ombord 

 • Prioriterad incheckning och tillgång till vår Espolin Johnson-lounge
 • Gratis Wi-Fi
 • Flerspråkigt kustteam
 • Tillgång till gym och bastu
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Tillgång till bibliotek och filmer på begäran
 • Kulinariska demonstrationer och provsmakningar
 • Utrustning för utomhusaktiviteter
 • Kläder från Hurtigruten Collection, med jacka, tröja och yllemössa

Läs mer om livet ombord