Norge | Lofoten, Nordkap och vidare

Svolvær – Kirkenes

Svolvær – Kirkenes

Norge | Lofoten, Nordkap och vidare

Svolvær – Kirkenes

Svolvær – Kirkenes

Reseinformation 4 dagar
Avresor Regelbundna avgångar året runt
Pris från
kr 3 376
 • Beundra det orörda arktiska landskapet i Nordnorge
 • Få chansen att uppleva norrskenet på vintern och midnattssolen på sommaren
 • Utforska den vackra staden Tromsø som brukar kallas för huvudstaden i Arktis
Svolvær – Kirkenes

Resplan

Från Lofoten sätter fartyget kurs mot Tromsø på eftermiddagen nästa dag. Upplev ”Nordens Paris” på egen hand eller under någon av våra tillvalsutflykter. Nästa dag gör vi ett stopp vid Nordkap innan vi fortsätter till Kirkenes precis vid den ryska gränsen.

DAG 1 : Svolvær

I hjärtat av Lofoten

En vattenförekomst med ett berg i bakgrunden

Välkommen till ögruppen som mycket väl kan vara Norges vackraste. Du går ombord på fartyget sent på kvällen, vilket ger dig gott om tid att utforska Svolvær om du anländer tidigare på dagen.

Den förtrollande staden är idylliskt belägen vid havet och fjället Svolværgeita med sina två karaktäristiska ”horn”.

Inte undra på att Svolvær är en plats som inspirerar konstnärer och fotografer vars verk du kan beskåda på konstgallerier och Nordnorsk Kunstnersenter.

Naturfenomen

Från slutet av maj till mitten av juli håller sig solen i Arktis ovanför horisonten dygnet runt vilket skapar midnattssol. Eftersom det är ljust dygnet runt kan aktiviteter som kajakpaddling och vandring i princip genomföras när som helst.

I motsats till detta innebär Lofotens läge vid polcirkeln att ögruppen är en perfekt plats för att få syn på det spektakulära norrskenet.

En vattenförekomst med ett berg i bakgrunden
Aurora, berg och hav i spektakulära Arktiska Norge
Norrsken, fjäll och hav i spektakulära Arktis.
Foto: Ole C Salomonsen
Komma nära naturen i Tromsö
Kom nära naturen i Tromsø
Foto: North Experience
Prova på snöskovandring
Följ med på vandring på snöskor.
Foto: Agurtxane Concellon

DAG 2 : Stokmarknes – Skjervøy

Arktis huvudstad

Komma nära naturen i Tromsö
Kom nära naturen i Tromsø
Foto: North Experience

Vi lägger till i Harstad strax efter klockan 7 på morgonen. Du kan ta en lugn morgonpromenad i staden.

Fartyget fortsätter sedan till Finnsnes som ansluter till den vackra ön Senja via den imponerande Gisundbron.

Håll utkik efter fåglar då det finns flera kolonier i närheten, bland annat lunnefåglar. Ibland dyker det också upp valar i vattnet, framförallt under vintersäsongen.

Porten till Arktis

Vi fortsätter sedan till huvudstaden för arktiska upptäcktsresor, Tromsø. Tillbringa fyra timmar med att utforska staden eller följ med på en tillvalsutflykt.

Nere vid vattnet ligger Polaria, världens nordligaste akvarium. Välj mellan otaliga butiker och restauranger i stadskärnan, däribland Macks Ølbryggeri och det lokala vattenhålet Ølhallen. Det finns också trendiga kaféer som erbjuder läckra kanelbullar och där baristor skapar minnesvärda kaffeupplevelser. Tvärs över fjorden från fartygets tilläggningsplats kan du se den populära Ishavskatedralen med sin vackra mosaik av färgat glas.

Vi lämnar Tromsø tidigt på kvällen och beger oss norrut till handelsplatsen Skjervøy, som grundades 1622. På vägen passerar vi Lyngsalpan som reser sig majestätiskt upp ur havet.

Tillvalsutflykter
 • Tromsø – Arktis huvudstad
  Se stadens främsta sevärdheter med allt från Ishavskatedralen till världens nordligast belägna akvarium och en tur med linbanan upp på fjälltoppen för en fantastisk utsikt över Tromsø.
 • Tur med hundspann (Tromsø)
  Njut av en spännande resa genom vinterlandskapet tillsammans med en grupp Alaskan husky-hundar och professionella hundspannsförare.
 • Natur och huskyhundar
  Kom nära huskyhundarna och deras valpar under ett besök på Tromsø vildmarkscenter. Gå på en guidad naturvandring och lär dig mer om hundkörning.
 • Vandring med polarhistoria
  Följ med på denna guidade promenad genom Tromsø och lär dig mer om den arktiska huvudstadens fascinerande historia. Besök Polarmuseet och provsmaka lokal öl på Tromsøs äldsta pub.
 • Längdskidåkning
  Med härlig mjuk snö varje vinter är det inte konstigt att skidåkning är så populärt i Norge. Delta i en skidlektion för nybörjare innan du ger dig ut i skidspåret.
 • Vandring med snöskor i Tromsø
  Ta dig över snön på ett par snöskor och utforska ön Tromsøya på ett unikt sätt. Avsluta besöket med att åka toboggan och en avkopplande paus vid brasan.

DAG 3 : Øksfjord – Berlevåg

Långt upp i Nordnorge

Fartyget når staden Hammerfest på ön Kvaløya tidigt på morgonen. På sommaren migrerar tusentals renar hit.

Du vet att vi har kommit till Havøysund när du ser vindkraftverken vid landmärket Havøyglavens vindpark, som producerar tillräckligt med el för att försörja 6 000 hushåll i regionen.

Vid Europas nordligaste punkt

Vi anländer till Honningsvåg på förmiddagen. Det är porten till Nordkap där ett globmonument markerar Kontinentaleuropas nordligaste punkt. Tillvalsutflykten upp till den dramatiska udden är mycket populär, så vi rekommenderar att du bokar den i tid.

Samernas land

I närheten av inloppet till byn Kjøllefjord ska du hålla utkik efter den imponerande stenformationen Finnkirka, en gammal samisk offerplats. Följ med på en tillvalsutflykt för att träffa lokala samer, lära dig om deras renskötsel och lyssna till deras jojk.

Ännu längre norrut

Vi anländer till vår nordligaste hamn Mehamn på kvällen. Om du besöker platsen i februari eller mars kan du se tonvis med torsk hänga på tork på träställningar, så kallade hjell, där merparten går på export.

Därefter sätter fartyget kurs mot Berlevåg. På vägen dit passerar vi Slettnes fyr, världens nordligaste fastlandsfyr.

Tillvalsutflykter
 • Nordkap
  Korsa den 71:a nordliga breddgraden, den europeiska kontinentens nordligaste gräns, som markeras av ett ofta fotograferat globmonument.
 • Fågelskådning
  Följ med oss på denna utflykt för att se en av Norges största och mest imponerande fågelklippa på ögruppen Gjesværstappan.
 • Samisk kultur
  Träffa en inhemsk samefamilj i deras traditionella lávvu (en sorts kåta) och lär dig mer om deras livsstil och kultur.
 • Snöskotertur i Arktis
  Kör din egen snöskoter genom ett vackert vinterlandskap från en hamn till nästa, förhoppningsvis under norrskenet.
 • Besök i fiskeby
  Följ med oss på en rundtur till två färgstarka fiskebyar och få lite julstämning, oavsett årstid, högst upp i Norge.
Vista mot Nordpolen från Nordkap
Utsiktmot Nordpolen från Nordkap
Foto: Filip Hoel
En närbild på en hund

DAG 4 : Båtsfjord – Kirkenes

Där Norge möter Ryssland

En närbild på en hund

Vi stannar till i Båtsfjord och Vardø på natten innan vi lägger till i Vadsø tidigt på morgonen.

Titta upp i skyn

Området runt omkring Vadsø är en av de mest natursköna och populära fågelskådningsplatserna i Arktis, och det beror på att orten ligger direkt längs flyttfåglarnas rutt från öst till väst. Håll utkik efter kråkor och havsörnar.

Grannar

Kirkenes ligger bara några mil från den ryska gränsen och har många influenser från sin granne, bland annat vägskyltar på både norska och ryska, en rysk marknad varje månad samt ett ryskt monument över andra världskriget.

Här slutar din resa längs den norska kusten och du kommer nu att ha rest längre österut än Sankt Petersburg och Istanbul.

När vi anländer i Kirkenes vid niotiden på morgonen kanske du har tid för att utforska den här fascinerande staden på egen hand innan resan fortsätter. Åk till gränsstationen vid Storskog, besök Varanger Museum eller boka in vårt efterprogram på Kirkenes Snow Hotel och bo i en mysig snösvit eller en gammestuga i trä.

Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Vad som ingår

 • Kryssning med Hurtigruten i en ospecificerad hytt
  Hytten tilldelas vid incheckning

Ej inkluderat

 • Flyg och transfer
 • Reseförsäkring
 • Tillvalsutflykter
 • Bagagehantering

Vänligen observera

 • Priser visas per person baserat på två personer som reser tillsammans och delar en hytt med två enkelsängar
 • Tillgången till hyttkategorier kan skilja sig åt mellan olika avgångar
 • Priser för enkelhytt kan fås på begäran
 • Hurtigruten har ett flexibelt prissättningssystem. Alla priser beror på kapacitet och tillgänglighet.