Nordens Paris, Lofoten och Helgeland

Tromsø - Trondheim

På den här resan finns inte mycket tid för sömn. Tromsø bör avnjutas före avgång och framför dig har du Vesterålen, Lofoten och hela äventyret längs Helgeland innan medeltidsstaden Trondheim väntar.

 • Raftsundet og Trollfjorden
 • Lofoten og Svolvær
 • Helgelandskysten
 • Medeltidsstaden Trondheim

Översikt

Med utresa från Tromsø efter midnatt sätter vi kurs söderut och nästa dag kan du glädja dig åt Vesterålen och Lofoten nästa dag. Försov dig inte nu. Dagseglingen genom det vackra öriket Vesterålen till spektakulära Lofoten är för många en höjdpunkt på resan. Mellan Sortland och Stokmarknes ser vi Møysalen, ett fjäll som många konstnärer har avbildat. Söderut genom Vesterålen ser det ut som om vi seglar rakt in i fjällväggen men tvivla inte, där finns en öppning, Raftsundet, vattnet som skiljer Vesterålen från Lofoten. Här finner vi den smala Trollfjorden. Om vädret tillåter händer det att vi gör en avstickare in i den spektakulära Trollfjorden med sina branta klippor som nästan stryker längs fartygets sidor.

I Stokmarknes grundades Hurtigruten och här ligger Hurtigrutemuseet. Sedan passerar vi Svolvær, den största bosättningen på Lofoten, innan vi går mot Stamsund och passerar de majestätiska fjälltopparna på Lofotveggen. Vi lämnar Lofoten på kvällen och sätter kurs mot fastlandet. Det fina med Norge är att du kan lämna Lofoten med vetskapen om att du är på väg mot minst lika spännande farvatten. På morgonen korsar vi polcirkeln och lämnar midnattssolens land. Vi sätter kurs mot Helgelandskusten med hundratals öar, branta fjällväggar, holmar och skär. Att korsa polcirkeln är en viktig markering och därmed lämnar vi de arktiska farvattnen. Legenderna och myterna är många längs denna del av kusten. Här hittar du också unika fjällformationer som Hestmannen, Torghatten med sitt hål och de Syv Søstre. De sju fjälltopparna är mellan 900 och 1 100 meter höga. Enligt sägen förvandlades de sju systrarna till sten eftersom de glömde att gömma sig för solen. En annan berättar om hur pilen från Hestmannens båge gjorde hål i fjället Torghatten. Vegaøyene i närheten av Sandnessjøen står på Unescos världsarvslista. Öarna utnämndes till världsnaturarv för sitt unika samspel mellan människor och natur, där lokalbefolkningen i århundraden har beskyddat ejdrarnas reden i utbyte mot det värdefulla dunet. Vi ankommer till historiska Trondheim tidigt nästa morgon och rekommenderar att du tar dig tid att utforska staden innan du reser hem. Nidarosdomen är värd mer än bara en titt från utsidan.

I priset ingår

 • En resa med Hurtigruten i vald hyttkategori
 • Helpension vid bokning av hyttkategori SELECT och PLATINUM (ej BASIC)

Ingår inte

 •  Reseförsäkring och avbeställningsskydd. 
 • Tillvalsutflykter.
 • Flyg och transport. 

Observera

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla hyttkategorier finns inte tillgängliga på alla avgångar.
 • Är det 30 dagar eller mindre kvar till avresedatum är frukost inte inkluderat.
 • Pris för enkelhytt fås på begäran.
 •  Hurtigruten har flexibel prissättning. Det innebär att priserna sätts baserat på efterfrågan och ledig kapacitet.

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Lär dig mer om vad du kommer uppleva längs resan mot Trondheim. Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Utresa Varierar efter årstid

Dagliga avgångar, hela året

Avresa från
Dag 1
2500x1250_Tromso_The-Arctic-Cathedral_By_Utflytter-shutterstock.jpg
Foto: Utflytter - Shutterstock Foto

Nordens Paris


Ort: Tromsø

Se till att boka ett tidigt flyg så du får en hel dag för att uppleva Tromsø innan du går ombord kl 23:45. Besök ett av stadens många kaféer, fynda på retrobutiken Smørtorget, gå en topptur till Tromsdalstoppen eller ta en skön promenad genom det vackra Tromsø. Vi rekommenderar att du kollar upp i förväg vad som händer i staden den här dagen. Här finns ofta mycket som är värt att uppleva, från festivaler till teaterföreställningar och konserter.

Dag 2
2500x1250_Svolvaer_By_Jelena_Pavova_Guest-Image.jpg
Foto: Jelena Pavova - Gästefoto Foto

Välkommen till Lofoten


Ort: Tromsø - Stamsund

Vi ankommer Harstad på morgonen. Följ med på en av klassikerna i vårt utflyktsprogram En smak av Vesterålen. Den smala kanalen Risøyrenna är endast 7 meter djup och byggdes speciellt för att Hurtigruten skulle kunna trafikera sträckan Harstad–Vesterålen. Du kan se sandbankarna i det klara gröna vattnet. Öarna i Lofoten och Vesterålen har kanske den mest spektakulära naturen på hela resan. Risøyhamn är en liten byggd med bara 200 invånare. Här gör vi ett kort stopp för att leverera passagerare, gods och post. Som en hyllning till Lofotens fiskehistoria har våra kockar en uppvisning på däck på våren av hur man filéar fisk. Vi fortsätter via Sortland till Stokmarknes, där Hurtigruten grundades för mer än 120 år sedan. När vi grå vidare söderut kan man tro att vi seglar rakt in i fjällväggen. Men oroa dig inte, kaptenen hittar en öppning in i det trånga Raftsundet. Denna 26 kilometer långa passage mellan Vesterålen och Lofoten är omgärdad av höga fjäll på upp till 1 000 m ö.h. Trollfjorden är havsörnens rike – och nästa punkt på programmet. Denna lilla fjord är bara 2 kilometer lång och 100 meter bred, med majestätiska fjäll på båda sidor. Ofta tar kaptenen en vända in i fjorden där fjällväggarna näst intill stryker fartygssidorna. När vi kommer till Svolvær kan du följa med på havsörnssafari eller ta en ridtur eller guidad fjälltur i de magiska omgivningarna under sommarhalvåret. Från Svolvær fortsätter vi till Stamsund, där Lofotveggens toppar tronar över oss. Vi lämnar den vackra ögruppen under kvällen och sätter kurs över Vestfjorden mot fastlandet.

Dag 3
Neshavna-foto-Rita-Johansen.jpg
Foto: Rita Johansen Foto

Korsa polcirkeln


Ort: Bodø - Rørvik

En av dagens höjdpunkter på kryssningen är när vi korsar polcirkeln på 66°33’ nord. Händelsen markeras med en smak av arktiska traditioner på däck. En annan höjdpunkt är när vi passerar fjällkedjan De Syv Søstre på 900-1 000 meters höjd. Det är lätt att förstå hur dessa ”damer” har inspirerat till gammeldags myter. Vi gör ett kort stopp i Nesna, en idyllisk gammal handelsplats, innan vi går vidare till Sandnessjøen. Vegaøyene som står på Unescos världsarvslista ligger strax intill. Under sommarhalvåret kan du följa med på en utflykt hit och uppleva platsens  historiska kulturlandskap och lära dig mer om öbornas unika tradition att hålla ejdrar som tamdjur. I Brønnøysund kan du följa med på Norsk Havbrukssenter och lära dig mer om fiskeodling, miljön runt anläggningarna och modernt havsbruk.

Dag 4
IMG_1076©Ole-Størksen.jpg
Foto: Ole H. Størksen Foto

Trondheim


Ort: Trondheim

Efter en god frukost ombord är det dags att lämna fartyget och uppleva fantastiska Trondheim. Kanske du vill ta det lugnt och vandra runt bland butikerna och kaféerna på Bakklandet. Eller frestar det med en öl på Mikrobryggeriet och sedan en tur till Samfundet och en hamburgare på Sesam? Om du längtar efter shopping finns många möjligheter, från Nordre gate i centrum till ett antal shoppingcentra. Vintertid finns också möjlighet att ta en skidtur i Bymarka – du har sällan långtråkigt i Trondheim!

Ankomst Varierar efter årstid

Dagliga avgångar, hela året

Ort
Ombord

Fartyg som seglar längs Norges kust

Segla genom smala fjordar och besök charmiga hamnar med våra unika kustfartyg. De är designade för verkliga expeditioner och personliga möten i arktiska farvatten. Vart och ett av våra fartyg har sin egen unika atmosfär, stil och identitet, så du kan välja hur du vill uppleva den norska kusten.

Young Explorers-programmet

Barn i åldrarna 7-13 kan delta i vårt program för Unga Upptäcktsresande. Det är specialdesignat för barn som reser tillsammans med vuxna till storslagna destinationer, och fokuserar på lärande, skoj och ett aktivt deltagande.

Upplevelser

Hamnar

Läs mer om de charmiga hamnarna och städerna som du kommer att besöka på resan.

Förläng din semester