Norge | Lofoten, Helgelandskusten och historia

Tromsø till Trondheim

Tromsø till Trondheim

Norge | Lofoten, Helgelandskusten och historia

Tromsø till Trondheim

Tromsø till Trondheim

Reseinformation 3 dagar
Avresor Regelbundna avgångar året runt
Pris från
kr 2 449
 • Beundra landskapet i Lofoten och längs Helgelandskusten
 • Chans att uppleva norrskenet på vintern och midnattssolen på sommaren
 • Utforska städer och samhällen som Svolvær och Brønnøysund
 • Delta i spännande aktiviteter och äventyr till havs och på land.
Tromsø till Trondheim

Resplan

Du passerar de välkända, skyhöga fjälltopparna som kännetecknar Lofoten och få chansen att besöka flera fiskebyar. Dessutom kan du besöka Hurtigrutens museum i Stokmarknes, ge dig ut på en spännande tillvalsutflykt från Svolvær eller koppla av i den fina marinan i Brønnøysund före ankomst i Trondheim på morgonen den tredje dagen.

DAG 1 : Tromsø

Höga fjälltoppar och idylliska öar

Ishavskatedralen i Tromsö
Ishavskatedralen i Tromsø.
Foto: Utflytter - Shutterstock

Välkommen till den historiska arktiska huvudstaden Tromsøø. Om du kommer fram lite tidigare på dagen har du tid att utforska staden innan fartyget avgår sent på kvällen.

Efter ett stopp i Finnsnes tidigt på morgonen stannar fartyget till i Harstad, där den vitkalkade Trondenes kyrka, världens nordligaste medeltida stenkyrka, står.

Därefter lägger vi till i Risøyhamn, som är sträckans minsta hamn, innan vi fortsätter till Sortland där landskapets kullar snabbt förvandlas till 1 000 meter höga fjäll.

Vår födelseplats

Stokmarknes är platsen där kapten Richard With startade den norska kustexpressen 1893. Besök Hurtigrutemuseet, en byggnad som ser ut som ett flaskskepp och berättar om vårt arv med det pensionerade fartyget MS Finnmarken från 1956 i centrum.

En fjord i fartygsstorlek

När vi närmar oss Raftsundet kan kaptenen välja att ta en sväng in i den trånga Trollfjorden. Fjällväggarna känns så nära att man nästan kan tro att det går att sträcka ut handen och ta på dem. Inne i fjorden måste fartyget rotera 180 grader på plats för att ta sig ut igen. Kom ihåg att hålla utkik efter havsörnar.

Förälska dig i Lofoten

Vi kommer fram till Svolvær, Lofotens huvudort, på kvällen. Det enorma fjället alldeles bakom staden heter Svolværgeten eftersom många tycker det liknar en get. Se om du håller med!

Fartyget fortsätter sedan mot Stamsund innan det så småningom passerar Lofotveggens jättelika granitklippor.

Ishavskatedralen i Tromsö
Ishavskatedralen i Tromsø.
Foto: Utflytter - Shutterstock
Norrsken i Norge
Beundra det mystiska norrskenet.
Möt den vackra Seven Sisters bergskedjan.
Se den sägenomspunna fjällkedjan De syv søstre.
Se hålet mitt i Torghatten.
Förundras över hålet genom fjället Torghatten.
Foto: Helfried Weyer

DAG 2 : Bodø – Rørvik

Ett trollandskap

Möt den vackra Seven Sisters bergskedjan.
Se den sägenomspunna fjällkedjan De syv søstre.

Fartyget lägger till i Bodø tidigt på morgonen och sedan i Ørnes kl. 07.00. Strax efter frukost korsar vi polcirkeln. Vi firar ögonblicket traditionsenligt – med en sked torskleverolja!

Vi gör ett kort uppehåll vid Nesna innan vi reser vidare till Sandnessjøen, porten till den magnifikaHelgelandkusten.

Enligt sägnen…

Beundra det fantastiska landskapet vid fjällkedjan De sju systrarna med upp till 1 100 meter höga toppar. Enligt sägnen uppstod fjällen när sju vackra trollprinsessor flydde från en oönskad beundrare. De hann dock inte gömma sig innan solen gick upp och förvandlades då till de sju vackra fjäll du ser idag.

Missa inte utsikten över Torghatten med det karakteristiska hålet som går tvärs igenom berget. Det finns en lokal sägen om hur berget fick sitt hål. Fråga våra kustexperter om den!

Vi når Brønnøysund under eftermiddagen. Utforska den livliga marinan på en promenad längs Havnegata. I stadens centrum ligger Brønnøy kyrka: en stenkyrka i nygotisk stil med anor från 1870.

Vårt sista stopp för dagen är den mysiga fiskehamnen Rørvik i Viknas pittoreska skärgård.

Tillvalsutflykter
 • Unesco-listade Vegaöarna
  Följ med på en båttur till de Unesco-skyddade Vegaöarna och lär dig mer om öarnas unika verksamhet att ta tillvara på ejderdun.
 • Ett besök hos laxen
  Lär dig mer om laxens livscykel samt om fiske och odling av lax under den här rundturen på Norsk havbrukssenter i Toft..
 • Vandring till Torghatten
  Vandra upp till och igenom det distinkta hålet på det legendariska berget Torghatten och njut av vackra panoramavyer.
 • Havsäventyr i ribbåt
  Utforska landskapet kring Brønnøysund under en spännande färd i ribbåt.

DAG 3 : Trondheim

Kungarnas och palatsens stad

Upplev det genuina kust livet som det var och är.
Upplev det autentiska kustlivet som det en gång var – och fortfarande är.
Foto: Espen Mills

Vi kommer fram till Trondheim strax efter frukost. Här når din resa med oss sitt slut. Om du har tid innan du reser vidare kan du utforska stadens höjdpunkter.

Magi, medeltid och modernitet

Trondheim grundades av kung Olav Tryggvason år 997 och är Norges tredje största stad. I den studentrika staden finns mängder av intressanta historiska byggnader.

Här kan du besöka Nidarosdomen, även kallad ”Norges Notre Dame”, som har en gotisk arkitektur och anses vara den heligaste byggnaden i Norge. Bredvid domen ligger ärkebiskopens palats där du kan se Norges kronjuveler.

Här finns även Gamle Bybro som sträcker sig över Nidälven och leder till den gamla hanseatiska stadsdelen Bakklandet. I stadsdelens färgglada träbyggnader som står på pålar längs med älven finns idag trendiga restauranger. Strax ovanför Bakklandet ligger Kristianstens fästning som bjuder på en fantastisk utsikt över staden och fjorden.

Tillvalsutflykter
 • Trondheim med Nidarosdomen
  Följ med på rundtur med buss i Trondheim, en gammal stad som är rik på historia och kultur och är ett av Norges centrum för utbildning och forskning
 • Atlanthavsvägen
  Njut av en av världens vackraste vägar när vi följer Atlanthavsvägen på den här avkopplande resan längs den majestätiska kusten.
 • Bergtatt – en magnifik marmorgruva
  Följ med ned till Bergtatt, en marmor- och kalkstensgruva djupt inne i berget och åk flotte på den upplysta underjordiska sjön.
Upplev det genuina kust livet som det var och är.
Upplev det autentiska kustlivet som det en gång var – och fortfarande är.
Foto: Espen Mills
Rida längs den spektakulära Atlantic Road.
Åk längs den spektakulära Atlanthavsvägen.
Foto: Nancy Bundt
Dag-för-dag-programmet ger en fingervisning om vad man kan få se och göra under en kustresa, men tänk på att programmet bara är en indikation om vad man kan få uppleva. Detta är en resa där elementen styr och vädret kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik.

Vad som ingår

 • Kryssning med Hurtigruten i en ospecificerad hytt
  Hytten tilldelas vid incheckning

Ej inkluderat

 • Rese- och avbokningsförsäkring
 • Tillvalsutflykter
 • Flyg och transport

Vänligen observera

 • Priserna är per person i en dubbelhytt i EUR.
 • Alla hyttkategorier är inte tillgängliga för alla avgångar.
 • Gruppriser tillgängliga på begäran.
 • Hurtigruten har flexibel prissättning. Priserna ändras därför ofta beroende på efterfrågan och tillgång av hytter. Du kommer att erbjudas bästa möjliga pris när du bokar.