Expeditionskryssning till Vita havet – Äventyr i Norge och Ryssland

Expeditionskryssning till Vita havet – Äventyr i Norge och Ryssland

Expeditionskryssning till Vita havet – Äventyr i Norge och Ryssland

Expeditionskryssning till Vita havet – Äventyr i Norge och Ryssland

Reseinformation 17 dagar MS Spitsbergen
Avresa
6 oktober 2022
Pris från
kr 71 531
Frukost, lunch och middag ingår
Se priser och tillgänglighet

Upptäck spektakulära kuster, naturliga underverk och kulturella höjdpunkter mellan norska Bergen och ryska Vita havet under en makalös expedition.

Natursköna norska fjordar och färgstarka fiskebyar

Det här är egentligen en resa i två delar – de respektingivande landskapen längs den norska kusten och den orörda känslan i den ryska Vitahavsregionen. Vårt första stopp är den vackra Hjørundfjorden. Sen seglar vi genom Polcirkeln och besöker Lofoten, känt för sin vykortslika skönhet.

Nästa destination är den idylliska fiskebyn Sommarøy innan vi stannar till på Nordkap, den nordligaste punkten på det europeiska fastlandet. Vardø, en gång i tiden en samlingsplats för pomorer som handlade med Ryssland, är vårt sista stopp innan vi lämnar Norge.

Expeditionsäventyr i ryska Vita havet

Murmansks hamn markerar vårt intåg i Vitahavsregionen där rutter och landstigningsplatser beror på rådande väderförhållanden. Vårt första stopp sker i staden Archangelsk innan vi fortsätter till de sällan besökta Solovetskijöarna. På vår sista dag i Vita havet planerar vi att besöka en traditionell by på den avlägsna Kolahalvöns sydkust, om vädret tillåter, innan vi återvänder till Murmansk.

Våra sista två dagar spenderas i norska vatten. Vår målsättning är att gå iland och utforska Troms och Finnmarken. På den näst sista dagen seglar vi vidare och lägger ankar nära de vackra Lyngenfjällen, där vi spenderar dagen med att vandra, paddla kajak och njuta av landskapet.

Vi säger farväl i Tromsø, utgångspunkten för så många arktiska expeditioner, varav många kan ses på Polarmuseet. För dig som vill förlänga din resa finns ett valbart efterprogram i Tromsø.

Expeditionskryssning till Vita havet – Äventyr i Norge och Ryssland Expeditionskryssning till Vita havet – Äventyr i Norge och Ryssland
 • Dag 1
  Bergen, Norge

  Vår resa påbörjas

  6 oktober 2022
  Preliminär avgångstid: 20:00

  Redan innan vi sätter segel hittar du massor att utforska i Bergen, porten till fjordarna.

  Bergens historiska hamnområde är den perfekta introduktionen till din expedition, så vi rekommenderar att du utforskar det. Besök den berömda Bryggenkajen, en UNESCO-listad plats full av små butiker där du kan köpa hantverk från lokala tillverkare.

  Kabinbanan som har tagit besökare till toppen av närliggande Fløyen i över 100 år ger dig en exceptionell utsikt över Bergen. När du blickar ut över den pittoreska staden kan du se hur färgglada hus, bergslandskap och klarblått vatten smälter samman. Om du tittar bort mot hamnområdet kanske du till och med ser vårt fartyg MS Spitsbergen, redo att sätta segel mot nya mål.

  När du har gått ombord på expeditionsfartyget har du tid att göra dig hemmastadd i din hytt och delta i den obligatoriska säkerhetsgenomgången innan vi ger oss av. Gör dig bekant med vetenskapscentret, Explorer Lounge & Bar, vår restaurang ombord, och observationsdäcket, eftersom du kommer att tillbringa en hel del tid på dessa platser. Efter välkomstmiddagen där kaptenen utbringar en skål för vår expeditionskryssning kan du sjunka ner i en fåtölj på Explorer Lounge med ett glas vin – din expedition har äntligen startat!

  Förprogram

  Om du har lite extratid i Bergen, boka vårt förprogram och ge dig själv chansen att se mer av vad denna charmiga stad har att erbjuda.

  Dag 1
  Bergen, Norge

  Vår resa påbörjas

 • Dag 2
  Hjørundfjorden, Norge (utanför Urke eller Sæbø)

  Fjordlandskap

  7 oktober 2022

  De norska fjordarna är kända världen över för sin hisnande skönhet, men Hjørundfjorden överraskar även våra mest beresta gäster. Detta naturunder skiljer sig från andra populära fjordar i sin avskildhet, långt ifrån de vanliga turiststräckorna. Hjørundfjorden anses vara en av de renaste och vackraste fjordarna i Norge.

  Vårt intåg i de norska fjordarna ger en sällsynt glimt av den terräng som William Cecil Slingsby, Roald Amunsden och andra tidiga pionjärer stötte på när de utforskade området. Skuggorna från Sunnmøresfjällens majestätiska toppar vilar över fjordens stilla vatten och ger en dramatisk bakgrund till det slående landskapet.

  Den branta terrängen gör det svårt att odla här, men du kan se ett fåtal små, isolerade gårdar längs strandlinjen när vi seglar förbi. Hur klarar sig de lokala bönderna under så utmanande omständigheter? Expeditionsteamet kan berätta om traditionella metoder som har använts här under hundratals år och gått från generation till generation.

  Vi lägger ankar nära en bosättning i fjorden och går iland. Njut av den friska höstluften och de natursköna landskapen eller ge dig ut och utforska området till fots.

  Dag 2
  Hjørundfjorden, Norge (utanför Urke eller Sæbø)

  Fjordlandskap

 • Dag 3
  Till sjöss

  Resan norrut

  8 oktober 2022

  Idag spenderar vi dagen till havs och seglar norrut mot vykortslika Lofoten. Expeditionsteamet förbereder dig inför dina kommande äventyr med föreläsningar i Explorer Lounge. Dessa informativa och interaktiva samtal ger dig insikter kring stundande destinationer, inklusive att korsa Polcirkeln. Dessutom avslöjar teamet några av myterna och legenderna från de områden vi seglar genom.

  Om du inte redan har gjort det, är det här ett perfekt läge att utforska MS Spitsbergens alla bekvämligheter. Glid ner i en badtunna eller svettas i gymmet eller panoramabastun. Finns det någonting bättre än att sitta i en varm bastu och se hur ett majestätiskt höstlandskap med berg och fjordar passerar förbi?

  De kommande dagarna är en möjlighet att se norrsken för första gången på vår resa. Vårt expeditionsteam finns till hands för att ge dig tips på hur du tar de bästa bilderna av de fängslande färgerna.

  Dag 3
  Till sjöss

  Resan norrut

 • Dag 4
  Svolvær, Norge

  Lofotens slående skönhet

  9 oktober 2022

  Välkommen till Lofoten – en pittoresk ögrupp som kommer att få dig att tappa andan! De otämjda öarna har en stark kulturell koppling till vikingarna och är ett måste för alla som vill uppleva Norge. Klippformationerna är belägna över Polcirkeln, och därför kommer kaptenen tillsammans med expeditionsteamet att fira vår övergång med en ceremoni ute på däck.

  Kombinationen av dramatiska bergstoppar, skyddade vikar och orörda vatten skapar en ojämförlig skönhet. Loften är även känt för sina pittoreska byar och sandstränder. Du kommer aldrig att glömma första gången du når Lofoten och synen av de massiva bergen som stiger upp ur havet.

  Här har människorna arbetat ute på haven i hundratals år, och du kommer att älska fiskebyarna med deras bildsköna stugor – eller rorbu – som står uppradade längs med kusten. Stugorna byggdes ursprungligen för att ge husrum åt dem som säsongsfiskade torsk här och ger byarna en känsla av en annan tid.

  Ögruppens största ö Svolvær ligger nära många av Lofotens praktfulla sevärdheter och är en utmärkt plats för aktiviteter såsom att paddla kajak, vandra eller göra en båtexpedition. Det finns även många intressanta butiker, gallerier, kaféer och restauranger i staden.

  Dag 4
  Svolvær, Norge

  Lofotens slående skönhet

 • Dag 5
  Sommarøy, Norge

  En idyllisk ö

  10 oktober 2022

  Vår resa norrut tar oss till Sommarøy, som är belägen i en skärgård av små öar med vita sandstränder och en levande fiskeindustri. Byn med sina utspridda små hus, inbäddade i sluttningen precis ovanför havet, är en fröjd för ögat. Under sommaren har öarna 68 dygn med solljus, vilket på vintern ersätts av 48 dagar av fullständigt mörker.[hn1]

  Omkring 400 personer bor på öarna och besökare är alltid välkomna. I den lokala butiken hittar du invånarnas Kaillkråa, ett hörn där öborna umgås och småpratar med sina vänner – de har till och med krokar på väggarna där de hänger sina koppar. Krokarna må vara reserverade för stammisgästerna, men du får gärna slå dig ner och höra mer om livet här.

  Vi erbjuder en rad olika utflykter i Sommarøy, till exempel att vandra i bergen eller paddla kajak i det kristallklara vattnet som omger ön. Det finns även möjlighet att besöka närliggande Tromsø – den så kallade ”Porten till Arktis”.

  Du kommer att besöka Tromsø igen senare under din kryssning, så det här kan ge dig en glimt av vad denna färgstarka norska stad har att erbjuda. Tromsø, med sin dramatiska bergsbakgrund, är även en jättebra plats för att titta runt i små butiker. Varför inte unna dig själv en traditionsenlig stickad tröja nu när dagarna börjar bli kallare? Du hittar dem överallt i staden. Den kommer att komma väl till pass under kallare dagar, när vi beger oss ännu längre norrut.

  Dag 5
  Sommarøy, Norge

  En idyllisk ö

 • Dag 6
  Skarsvåg, Norge

  Nordkap – Europas nordligaste punkt

  11 oktober 2022

  Idag spenderar vi en heldag med att utforska Skarsvåg, en liten fiskeby på ön Magerøya. Skarsvåg, undangömd i Risfjorden på öns nordkust, är en perfekt plats att gå iland och utforska det natursköna landskapet. Färgglada hus, belägna precis under de branta bergssidorna, visar sig när vi närmar oss den lilla hamnen – en kontrast till de gröna sluttningarna och det blå havet.

  Vi startar dagen med en busstur från landstigningsplatsen vid Skarsvåg. Utanför fönstret syns små vikar och byar innan vi korsar en bergsplatå och anländer till spektakulära Nordkap. Nordkap, vid 71°10’21´N, är beläget endast 2 100 kilometer från den geografiska nordpolen. Ställ dig vid klippkanten och blicka ut över Barents hav – nu är ögruppen Svalbard det enda som står mellan dig och Nordpolen.

  Att stå på Nordkap betyder även att du står på Europas nordligaste punkt. Ta det obligatoriska fotot av dig själv bredvid den välkända jordglobsskulpturen i metall, men spara lite tid till att besöka bion där du kan se en kortfilm om Nordkapsplatån samt utställningar om öns historia.

  Vårt expeditionsteam leder en valbar vandring till Kirkeportens utsiktsplats, ett naturligt valv uppe på bergstoppen. Om du vänder dig tillbaka mot Nordkap får du den perfekta bilden av det så kallade hornet, en ovanlig klippformation som sticker fram och påminner om ett djurhorn. Detta är även en perfekt plats för en stunds reflektion medan du blickar ut över det vackra landskapet.

  Dag 6
  Skarsvåg, Norge

  Nordkap – Europas nordligaste punkt

 • Dag 7
  Vardø, Norge

  Pomorer och häxrättegångar

  12 oktober 2022

  Vi har ett till stopp att göra innan vi når ryskt vatten. Idag utforskar vi Vardø, den östligaste bosättningen i Norge. Vardø, tillsammans med Hammerfest, blev officiellt en stad år 1789, vilket gör dem till de äldsta städerna i norra Norge.

  Efter 1850 expanderade staden avsevärt. Fisket blev ännu viktigare, tillsammans med handeln med den ryska Vitahavsregionen. På grund av dess närhet till Ryssland kallas staden ofta för Norges ”Pomorhuvudstad”, då det var en viktig handelsplats mellan pomorerna från nordvästra Ryssland och norra Norge.

  Jägare och fiskare från pomorerna var förmodligen aktiva i de arktiska vattnen och upprättade bosättningar på de olika öarna redan under 1500-talet. Du kan lära dig mer om detta strävsamma folk samt den ekonomiska och kulturella kopplingen mellan norra Norge och norra Ryssland på Pomormuseet.

  Vardø har en rik och något mörk historia. På 1600-talet ägde flera häxrättegångar rum här. Över 90 personer, norrmän och samer, tilldelades dödsstraff. Vardøhus fästning stod i centrum under rättegångarna och de påstådda häxorna hölls här i väntan på sin dom. Idag finns istället ett museum där du kan lära dig allt om fästningens fascinerande historia.

  Följ med expeditionsteamet på en naturvandring i området eller besök Vardøhus fästning och häxmonumentet. Nästa stopp – Ryssland!

  Dag 7
  Vardø, Norge

  Pomorer och häxrättegångar

 • Dag 8
  Murmansk, Ryssland

  In i Ryssland

  13 oktober 2022

  Välkommen till Ryssland! Murmansk grundades 1916 och är den största staden norr om Polcirkeln. Orten tillkom då Sovjetunionen behövde en hamn i norr, och du kan fortfarande se sjöfartens påverkan här.

  Väl inne i Ryssland kan vi utforska några av stadens sevärdheter och lära oss mer om livet i denna nordliga hamn. Här kan du se flera historiska monument. Många av dem är skapta till minne av stadens militära betydelse under andra världskriget samt platsens sjöfartshistoria.

  En 35 meter hög staty av en rysk soldat, känd som Alyosha, blickar ut över hamnen. Denna minnesplats till soldaterna som krigade under andra världskriget invigdes 1974 och verkar stå redo att försvara staden från inkräktare från väst. Det imponerande monumentet är den nästa högsta statyn i Ryssland och du kan lära dig mer om de som miste sitt liv under kriget genom att studera inskriptionerna på piedestalen.

  I Murmansk finns även världens första kärnkraftsdrivna isbrytare vid namn Lenin. Lenin, som beställdes 1959, banade väg för fraktfartyg längs den arktiska kusten under fyra decennier. Idag har det banbrytande fartyget omvandlats till ett interaktivt museum om isbrytarflottans historia.

  Vår expedition till Rysslands kalla delar i norr har bara börjat. Nu beger vi oss ännu längre in i de arktiska vattnen. De ständigt föränderliga förhållandena gör varje resa unik. Vårt erfarna expeditionsteam använder detta till vår fördel genom att anpassa sig efter utmaningarna och skapa unika upplevelser.

  Dag 8
  Murmansk, Ryssland

  In i Ryssland

 • Dag 9
  Barents hav

  En resa till Vita havet

  14 oktober 2022

  Vår resa fortsätter österut längs de handelsrutter som pomorerna använde med Archangelsk som nästa stopp. Vårt expeditionsteam och deras ryska kollegor förbereder dig inför kommande destinationer med en rad briefingar. Föreläsningarna kan handla om livet i norra Ryssland, regionens handelshistoria eller ge dig insikt i samernas och pomorernas kulturer.

  Vi följer kusten genom Barents hav tills vi når inloppet till Vita havet. Området är nästan helt omgivet av land och det var förbjudet att segla här under flera decennier. Dess avlägsna läge har gjort att området har förblivit ett mysterium för många, trots sin rika historia och skönhet. Vårt nästa stopp blir Archangelsk, nordvästra Rysslands kulturhuvudstad.

  Dag 9
  Barents hav

  En resa till Vita havet

 • Dag 10
  Archangelsk, Ryssland

  Den ryska kulturhuvudstaden

  15 oktober 2022

  Vårt första stopp i Vita havet är staden Archangelsk, en plats som anses vara den kulturella och historiska huvudstaden i norra Ryssland.

  Archangelsk grundades 1584 och blev snabbt en viktig hamn samt ett centrum för handel och skeppsbyggnad. Under medeltiden och de följande seklen var det landets huvudsakliga hamn tills den ersattes av Sankt Petersburg. Det var ifrån Rysslands ”Pomorhuvudstad” som människorna kring Vita havet tog spannmål och timmer till Norge i utbyte mot fisk. Archangelsk har även varit en port till Arktis för flera märkbara expeditioner. Dessutom spelade orten en viktig roll för leveranser under både första och andra världskriget.

  Staden är fortfarande en viktig hamn, men har även blivit en nyckelplats för fiske- och timmerindustrin. Faktum är att allt timmer har gjort att byggnaderna du kan se i staden fortfarande använder trä i stor utsträckning. För att lära dig mer om regionens träarkitektur, besök utomhusmuseet Malye Korely. Vackert bevarad arkitektur samt olika herrgårdar, kapell och kyrkor visar hantverkarnas skicklighet som inspirerats av de lokala landskapen genom åren.

  När du promenerar längs stränderna i Norra Dvina, pröva den lokala pepparkakan kozoola, en av pomorernas julspecialiteter och något du inte får missa. Du kan även se många historiska monument från Sovjeteran och ända tillbaka till Peter den stores tid. På det regionala museet kan du lära dig mer om regionens anmärkningsvärda förflutna. Museet är beläget i handelsgården Gostny Dvor, den äldsta byggnaden i Archangelsk.

  Dag 10
  Archangelsk, Ryssland

  Den ryska kulturhuvudstaden

 • Dag 11
  Solovetskijöarna, Ryssland

  Vita havets pärlor

  16 oktober 2022

  Precis under Polcirkeln i den västra delen av Vita havet finner vi Solovetskijöarna, ibland förkortat Solovki. En sällan besökt ögrupp som består av sex öar och otaliga skär.

  Solovetskijöarna kallas ibland för ”Vita havets pärlor”, och när du fått uppleva deras skönhet på nära håll är det lätt att förstå hur namnet kom till. Vi besöker den största av öarna, Bolshoy Solovetsky, där ett av Rysslands mest välkända och mäktigaste kloster – nu ett historie- och arkitekturmuseum – ligger.

  Under 1400-talet utökade klostret sin affärsverksamhet och växte fram som ett centrum för ekonomi och politik i Vita havet. Det var då som klostret förvandlades till en befästning med höga försvarstorn.

  Under en särskilt mörk period i historien fungerade klostret även som ett av Stalins fångläger. I sin bok Gulag-arkipelagen beskriver den ryske författaren Aleksandr Solzjenitsyn Solovki som en så avlägsen plats att ”ett skrik härifrån aldrig skulle höras”. När du utforskar området får du en känsla för hur det måste ha varit för dem som hade oturen att förvisas hit.

  Klostret, tillsammans med Solovetskijöarna, är skyddade som ett av UNESCO:s världsarv. Ett museum tar dig igenom Solovkis historia och ger dig en bättre förståelse för regionens strategiska betydelse.

  Dag 11
  Solovetskijöarna, Ryssland

  Vita havets pärlor

 • Dag 12
  Vitahavskusten, Kolahalvön

  Utforskning av Kolahalvön

  17 oktober 2022

  När vi återvänder från Vita havet mot Barents hav får vi mäta vår kunskap mot säsongens föränderliga natur. Vårt mål är att spendera en dag med att utforska Kolahalvön, beroende på rådande tidvatten och väderförhållanden. Vi kanske går iland på södra sidan. I så fall får du chansen att besök en lokal fiskeby samt njuta av en naturvandring.

  Kolahalvön är belägen mellan Vita havet och Barents hav. Det stora området har flera naturhamnar och är en glesbefolkad region med bara ett fåtal utspridda bosättningar. Ditt expeditionsteam kanske tar dig med till en av de små byarna Chapoma eller Pyalitsa.

  Här kan du upptäcka traditionella bosättningar med hus byggda i trä och andra naturmaterial. Invånarna förlitar sig fortfarande på de fiske- och jaktmetoder som användes av de ursprungliga bosättarna. Om vädret tillåter och du får besöka detta vackra område får du chansen att bevittna de utmaningar som lokalbefolkningen ställs inför.

  Den vilda, avlägsna halvön har mycket att erbjuda oss. Ta med din kamera och fånga landskapens skönhet samt de förtjusande vyerna över Vita havet.

  Dag 12
  Vitahavskusten, Kolahalvön

  Utforskning av Kolahalvön

 • Dag 13
  Barents hav

  Segling till Murmansk

  18 oktober 2022

  Efter några dagars utforskning av Vita havets undangömda skatter får du en chans att vila upp dig. Se världen passera förbi utanför medan vi seglar västerut mot den norska gränsen.

  Expeditionsteamet sammanfattar resan fram tills nu och besvarar alla dina frågor om regionen samt förbereder dig inför kommande landstigningar. Ta tillfället i akt att slappna av och använda alla bekvämligheter ombord.

  Dag 13
  Barents hav

  Segling till Murmansk

 • Dag 14
  Murmansk, Ryssland

  En ny titt på Murmansk

  19 oktober 2022

  Vår hemresa tar oss tillbaka till Murmansk. Staden har mycket att erbjuda – mer än vad som hinns med på bara en dag. Nu ges du ytterligare tid att utforska och lära dig mer om livet i den största staden norr om Polcirkeln.

  Besök Saviour on the Waters-kyrkan, byggd först 2002. Kyrkan med sina guldkupoler och himmelsblå torn har utsikt över hamnområdet. Projektet finansierades av donationer från allmänheten och är en del av ett komplex till minne av de av Murmansks sjömän som omkommit i fredstider. Ge dig själv tid att utforska denna unika minnesplats.

  Fyrminnesmärket är en del av samma komplex och är en påminnelse om alla människor som försvunnit till havs, både militära och civila. Här finns en bok som listar alla dem som mist sitt liv på det här viset samt en minnesplatta med namnen på all u-båtspersonal som gått förlorad i fredstider.

  Om du vill göra någonting lite muntrare, är Murmansk en modern stad med barer, restauranger och kaféer som väntar på att utforskas. Att mingla med lokalbefolkningen ger dig en känsla för livet i Rysslands nordligaste stad. Då det är din sista dag i landet är det även hög tid att köpa en souvenir eller två som minne av din resa.

  På kvällen, när vi är redo att ge oss av, sätter kaptenen kurs mot norska vatten.

  Dag 14
  Murmansk, Ryssland

  En ny titt på Murmansk

 • Dag 15
  Troms och Finnmarkens kust, Norge

  Utforska Barents hav

  20 oktober 2022

  När vi nu befinner oss på en av Europas mest avlägsna platser har vi chansen att komma nära landskapen längs den kuperade kusten. Vi utforskar området omkring Troms och Finnmarken och letar upp en lämplig fjord eller vik att kasta ankar i. Hittills har din expeditionskryssning handlat om att uppleva olika förhållanden, och nu ges vi ytterligare en chans att göra just detta.

  Det vindpinade landskapet ut mot Barents hav är en stark kontrast till de lugna fjordarna som skär in i landet. Landskapet är mycket varierat. Från karga kustområden till skyddade fjordområden och floddalar med raviner och träd. Ungefär hälften av terrängen ligger över trädgränsen och stora delar av den andra halvan är täckt av glasbjörk.

  Det finns många fjordar och möjliga landstigningsplatser att välja mellan. Vi ser till att hitta den mest passande.

  Fartyget lägger ankar utanför en av öarna eller söker skydd i en liten vik. Sedan förs vi iland med expeditionsbåtar så att vi kan utforska terrängen.

  Kom ihåg att kusten inte alltid är medgörlig, så om vädret inte tillåter att vi går i land på en plats hittar vi ett lämpligare alternativ eller en hamn. Vårt expeditionsteam använder sin kunskap och erfarenhet av området och anpassar sig efter rådande förhållanden.

  Dag 15
  Troms och Finnmarkens kust, Norge

  Utforska Barents hav

 • Dag 16
  Havnnes, Norge

  De respektingivande Lyngenfjällen

  21 oktober 2022

  På morgonen seglar vi in i en fjord vid foten av de magnifika Lyngenfjällen. Vårt första stopp är Havnnes, en charmig by vid havet med endast några dussin invånare. De gamla vitmålade husen vid denna handelsplats sticker fram över vattenlinjen, inramade av bergstopparna som hägrar i bakgrunden.

  Havnnes tar dig tillbaka till ång- och segelfartygens tid. Här används fortfarande traditionella metoder för att förbereda den torrfisk som har exporterats från Norge i hundratals år. Detta var tidigare något som gjordes av fiskarna, men togs senare över av lokalbefolkningen. Metoden för att torka och bevara fisken har gått från generation till generation.

  Samtala lite med en av de vänliga invånarna och gör ett besök i den gamla butiken. Du kan även utforska det lokala museet beläget i en gammal träbyggnad på kajen. Där visas en fotoutställning om Annie Giæver som fotograferade området under första halvan av 1900-talet. Giæverfamiljen har haft ett stort inflytande på bosättningen under årens gång och skött handelsplatsen i flera generationer sedan 1795.

  Om vädergudarna tillåter är Havnnes spektakulära omgivningar en jättebra plats att njuta av naturen till fots eller från en kajak. Detta näst sista stopp på vår resa kommer med all säkerhet att glädja dig.

  Dag 16
  Havnnes, Norge

  De respektingivande Lyngenfjällen

 • Dag 17
  Tromsø, Norge

  Expeditionskryssningens slut

  22 oktober 2022
  Preliminär ankomsttid: 06:00

  När din expeditionskryssning närmar sig sitt slut blir Tromsø en lämplig plats att avsluta resan på. Det kanske känns som att tiden bara flög förbi under vår resa till dessa platser som få människor har besökt.

  Tromsø är en liten stad, men har många sevärdheter. Du kan även enkelt bege dig ut på den omgivande landsbygden. Ett sätt är att ta Fjellheisenlinbanan till berget Storsteinen, där du kan njuta av en hisnande utsikt över staden, bergen och fjordarna. Linbanan byggdes 1961 och är prydd med logotypen från det lokala fraktföretaget som konstruerade den – en isbjörn och en säl.

  Om du fortfarande är på jakt efter norrsken kan det vara din sista chans att ta en bild på det magiska Aurora Borealis. Men efter all spänning under de senaste två veckorna kanske du bara vill slappna av. Tromsø har många platser där du kan slå dig ner och begrunda dina upplevelser tillsammans med nya vänner.

  Den äldsta puben i Tromsø, Ølhallen, är den perfekta platsen att svalka strupen efter kryssningen. Testa öler från Mack, det nordligaste bryggeriet i hela världen – en passande avslutning på dina äventyr i Norge och Vita havet!

  Efterprogram

  Om du vill förlänga din resa rekommenderar vi att du bokar vårt valbara efterprogram. Programmet inkluderar en fantastisk utflykt i Tromsø och en linebanetur som tar dig längst upp i staden. En natt på ett centralt beläget hotell ingår också i paketet.

  Dag 17
  Tromsø, Norge

  Expeditionskryssningens slut

Avresor

2022

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Oktober:
6.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) i restaurangen Aune
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Dra nytta av fartygets Vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Flygresa
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Ett enkelvisum till Ryssland krävs för den här resan. Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav.
 • Ingen dricks förväntas
Ett stort fartyg i vattnet
A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten
Ett rum fyllt med möbler och ett stort fönster
Foto: © Tor Farstad
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7,344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Ett stort fartyg i vattnet

MS Spitsbergen kommer att ta dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

En stor säng i ett rum
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: