Den ultimata expeditionen till Svalbard

Longyearbyen, med fartyg runt Svalbard

Detta är expeditionen som tar dig runt den stora ön Spetsbergen i ögruppen Svalbard. Utforska glaciärer, fjäll och fjordar i väster och den karga högarktiska vildmarken i östra delen av Svalbard. Följ med på landstigningar, vandringar, kajakpaddling och andra aktiviteter i Europas största arktiska vildmarksområde.

  • Se naturens underverk som Alkefjellet, Edgeøya och Kvitøya
  • Korsa 80° nord och befinn dig mindre än 600 sjömil från den geografiska nordpolen
  • Håll utkik efter isbjörnar under midnattssolen
  • Segla runt Spetsbergen, den största ön i Svalbards arktiska skärgård

Översikt

Resan runt Spetsbergen ger dig fantastiska möjligheter att utforska alla sidor av denna fascinerande arktiska ö.

Vi kommer att ta dig en bra bit över 80:e breddgraden omkring 600 sjömil från den geografiska nordpolen. Expeditionen startar i Longyearbyen, det självklara resmålet för äventyrsresenärer. Denna norska stad är en unik plats, där den arktiska miljön dominerar alla aspekter av livet samtidigt som den är förvånande kosmopolitisk.

Helt orörd natur

Under resan kommer du att få se några av de mest spektakulära fjordarna på Spetsbergen. Den östra delen av Svalbard är uppdelad i två stora naturreservat som tillsammans bildar ett av de sista orörda naturområdena i Europa. När vi korsar den stora fjorden öster om Spetsbergen har du en fantastisk utsikt över öns östkust med hundratals glaciärer och berg. Har vi tur träffar vi på några av Svalbards marina däggdjur som säl och valross, och där det finns is finns det också chans att se isbjörn!

Fler isbjörnar än människor

I Svalbards arkipelag finns omkring 2 500 människor och 3 000 isbjörnar. Isbjörnar är ensamlevande djur utan fasta grupper eller revir, som vandrar dit de kan hitta föda. När vi befinner oss nära drivis är chansen stor att en isbjörn använder den som bas. Isbjörnen är ett vattenlevande däggdjur, så sannolikheten är störst att få se den nära eller i vattnet. I mycket sällsynta fall kan man se döda valar eller valrossar som har flutit i land på stränderna. Dessa lockar ofta till sig olika typer av vilda djur, exempelvis isbjörnar. Vi ser ofta isbjörnar på våra expeditioner, men som med allt annat i naturen finns inga absoluta garantier.

Priset inkluderar:


• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• Flygresa tur och retur Oslo–Longyearbyen i ekonomiklass
• En hotellnatt i Longyearbyen före avresa inklusive frukost och lunch
• Samtliga transporter i Longyearbyen inklusive en utflykt före avresa
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

16. juli och 26. juli 2018

Avresa från Oslo/Longyearbyen
Dag 1
Oslo_shutterstock_244689610_Day-1.jpg
Foto: Morten Normann Almeland Foto

Långt uppe i norr


Ort: Oslo/Longyearbyen

Ditt arktiska äventyr börjar med ett kvällsflyg från Oslo. Före avresan kan du passa på att utforska staden som ligger vackert vid fjorden men som också omges av skogar, sjöar och fjäll. Oslo har en varierad arkitektur, en blomstrande kafé- och barkultur, förstklassiga restauranger och oändliga shoppingmöjligheter. Kontrasten kommer att vara stor när du anländer till Longyearbyen några timmar senare. Förutom de fantastiska omgivningarna i det arktiska landskapet har den lilla staden allt man kan förvänta sig av en modern stad.

Dag 2
Longyearbyen_Natalia_Davidovich_shutterstock_130174376_Day-2.jpg
Foto: Natalia Davidovich Foto

En civilisation i den arktiska öknen


Ort: Longyearbyen

Efter en övernattning på ett av våra hotell kan du välja att följa med på en spännande utflykt i Longyearbyen och dess omgivningar. Influenserna från den arktiska vildmarken är uppenbar men staden är samtidigt överraskande kosmopolitisk, med konstgallerier, pubar, långa vinlistor på restaurangerna, butiker och ett mini-köpcentrum. Longyearbyen kallas ofta för ett botemedel mot dagens hektiska storstadsliv och är ett populärt resmål för äventyrare. Överallt gör sig fortfarande historien och arvet från de första kolbrytarna påmint.

Dag 3 -5
Monacobreen_2012-08-06-162_Day-3-5.jpg
Foto: Karsten Bidstrup Foto

Mäktiga glaciärer, djupa fjordar och fantastiska fjäll


Ort: Nordvästra Spetsbergens nationalpark

Kongsfjorden anses vara ett av Spetsbergens vackraste fjordområden där mäktiga glaciärer kalvar i havet. Allt ramas in av särpräglade fjällformationer. När vi reser vidare mot nordväst kommer vi till Krossfjorden och Mitrahalvøya med kulturella lämningar från valjaktsepoken, underbar fjällflora, fågelklippor och goda chanser att få se Svalbardsren. Ta tillfället i akt att prova på en glaciärvandring med vårt expeditionsteam. På tillbakaresan besöker vi den tidigare gruvorten Ny-Ålesund som numera är ett internationellt forskningscentrum med en pittoresk blandning av ny och gammal bebyggelse. I Spetsbergens nordvästra hörn finns den största koncentrationen av gravplatser, späckugnar och andra lämningar från den första nybyggartiden. Vid Raudfjorden finns gott om möjligheter till vackra vandringar. Hamiltonbukta är för grund för vårt fartyg men perfekt för en upptäcktsfärd i kajak. Vi får också se den enorma Monacoglaciären i Liefdefjorden.

Dag 6-9
KAPP_LEE_R7S0135_Day-6-9.jpg
Foto: Dominic Barrington Foto

Extrema förhållanden och karga landskap


Ort: Östra Svalbards naturreservat och Södra Spetsbergens nationalpark

I den östra delen av öriket finns det fler isbjörnar än någon annanstans på Svalbard. Vi hoppas innerligt att vi får se några på den här resan! Idag utforskar vi Sorgfjorden som sträcker sig längs Nordöstra Spetsbergens naturreservat och var skådeplats för ett känt slag mellan franska fregatter och holländska valfångstskutor på 1600-talet. Njut av utsikten på däck när vi passerar det spektakulära fågelberget Alkefjellet, ett av de största i sitt slag. Kvitøya är Svalbards östligaste ö och till 98 procent täckt av glaciären Kvitøyjøkulen . Vi planerar att göra en landstigning på öns västra spets där man 1930 hittade kvarlevor från Andrée-expeditionen. Expeditionen var ett misslyckat försök att flyga över Nordpolen i luftballongen Örnen. Edgeøya är den tredje största ön på Svalbard. På öns västra kust är landskapet till stor del isfritt till skillnad från de flesta andra platser på Spetsbergens östsida. Kapp Lee är en underbar plats med kulturarv från alla tiders utforskningsresor på Svalbard. Längst norrut i Svalbards arkipelag finns sju små öar. Den nordligaste, Rossøya, ligger mindre än 100 mil från Nordpolen och här kan du vara säker på att det inte finns en enda människa mellan dig och 90:e breddgraden.

Dag 10-11
Alkhornet_raindeer-Spitsbergen-21_Day-10-11.jpg
Foto: Ester Kokmeijer Foto

Njut av livet i arktisk miljö


Ort: Fjordarna på sydvästra Spetsbergen

På centrala Spetsbergen hittar vi Isfjorden, Svalbards mest utmärkande fjord. Vi kommer att utforska både de inre och yttre delarna av fjorden. En höjdpunkt i den yttre delen är fågelklippan Alkehornet där tusentals Spetsbergsgrisslor häckar under sommartid. I de inre delarna av fjorden förändras landskapet ständigt. De stora dalarna har formats av de enorma glaciärer som täckte området för tiotusentals år sedan, och här strövar stora populationer av Svalbardsren omkring. Lite senare letar vi upp en fjordvik där vi grillar vår avskedsmiddag i hisnande vacker arktisk miljö.

Dag 12
Longyearbyen_MG_4494-Edit_Day-1.jpg
Foto: Hanne Feyling Foto

Expeditionens slut


Ort: Longyearbyen/Oslo

Alla upptäcktsresor har ett slut. Vi tänker tillbaka på kalvande glaciärer och myllrande fågelliv – eller kanske bara njuter av den svindlande känslan av att ha befunnit sig på jordklotets topp, bara några få hundra kilometer från den geografiska nordpolen. Tidigt på morgonen tar en buss dig till flygplatsen för resan tillbaka till Oslo.

27. juli och 6. august 2018

Ort Longyearbyen/Oslo
Ombord Upplevelser Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill köpa returflyg till Oslo, samt transfer till och från flygplatsen.