Svalbard runt – den ultimata expeditionen

Svalbard runt – den ultimata expeditionen

Svalbard runt – den ultimata expeditionen

Svalbard runt – den ultimata expeditionen

Reseinformation 13 dagar MS Fram
Avresa
1 juli 2023
Frukost, lunch och middag ingår

Följ med när vi ger oss ut på en resa runt Svalbard och upplev mäktiga glaciärer, fridfulla fjordar och arktiskt djurliv.

Den sista utposten före Nordpolen

Expeditionen börjar i Longyearbyen, staden som ligger högst upp på jordklotet. Bocka av allt du vill passa på att göra i världens nordligaste stad. Härifrån inleder vi vår resa runt ögruppen och vi börjar med nordvästra Spetsbergens nationalpark. Utforska pittoreska fjordar, branta fjäll och vackra öar medan du spanar efter djur i landskapet.

Observera att de flesta platserna på Svalbard inte har någon mobiltäckning. Se det här som en chans till en digital detox. Njut av att vara i nuet och lugnet i denna magiska ögrupp!

Håll utkik efter björnar och fåglar

I östra Svalbard finns det största antalet isbjörnar. Under vår tre dagar långa expedition längs Svalbards östra kust håller vi utkik efter dessa ikoniska men skygga rovdjur. Klipporna i regionen lockar till sig ett stort antal fåglar. Svalbard är hemvist för en rad olika arter, inklusive tusentals spetsbergsgrisslor, måsar och tretåiga måsar.

Svalbard runt – den ultimata expeditionen Svalbard runt – den ultimata expeditionen
 • Dag 1
  Longyearbyen

  En livlig stad högt upp i Arktis

  Ditt äventyr börjar i Longyearbyen, staden som ligger högst upp på jordklotet. Longyearbyen, belägen alldeles vid den arktiska vildmarken, är till mångas förvåning en modern plats med ett stort utbud av restauranger, barer och gallerier. De 2 000 invånarna är färre än antalet snöskotrar och renar strövar omkring på gatorna.

  Promenera längs huvudgatan, beundra de färgglada byggnaderna och få en inblick i hur det är att leva i denna arktiska utpost. Bege dig till North Pole Expedition Museum och lär dig mer om Svalbards roll i polarforskningens historia. Här finns gamla tidningar, foton, vykort, timtals med expeditionsfilm och udda artefakter från polarforskningseran.

  Besök Svalbard Brewery och provsmaka öl som bryggts i Arktis. Förutom utsökta ölsorter får du även chansen att lära känna invånarna i denna unika stad. Du kanske träffar andra naturentusiaster, äventyrare eller forskare från olika projekt, såsom det närliggande Globala frövalvet.

  Lokalbefolkningen brukar ta av sig skorna innan de går in i offentliga byggnader. Det är en sed som sträcker sig tillbaka till gruvtiden, då man ville undvika att dra in sot från kolgruvorna i sina hus. Det är bara ett exempel på hur arvet från gruvdriften fortsätter att sätta sin prägel på kulturen på Svalbard.

  I paketet ingår transfer från flygplatsen och två nätter på hotell, inklusive frukost. Hotellet erbjuder modern komfort i pittoreska omgivningar och fungerar som bas för dina äventyr i och omkring Longyearbyen, så koppla av och njut av dess bekvämligheter

  Dag 1
  Longyearbyen

  En livlig stad högt upp i Arktis

 • Dag 2
  Longyearbyen

  Utflykt med MS Bard – en hybridkatamaran

  Idag får du njuta av en unik båttur på MS Bard, vår nya hybridkatamaran som är specialkonstruerad för att utforska polarområdena. Fartyget hjälper oss att nå vårt mål – att uppleva naturen med så liten miljöpåverkan som möjligt. Ta in den arktiska vildmarken från flera olika utomhusdäck. Fartygets panoramafönster gör att du aldrig missar något, även om du föredrar att stanna inomhus.

  På denna resa får du chansen att se något av det bästa av Svalbards spektakulära kustlandskap. Kaptenen sätter kurser efter väder- och vindförhållanden, vilket gör att ingen tur är den andra lik. Vi följer ingen fast väg. Målet med resan är att ge dig den allra bästa upplevelsen som finns där och då.

  Dag 2
  Longyearbyen

  Utflykt med MS Bard – en hybridkatamaran

 • Dag 3
  Longyearbyen

  Expeditionen börjar

  Efter frukost kan du slappna av och utforska den intressanta staden. Strosa längs huvudgatan med sina färgglada byggnader och köp souvenirer och presenter i butikerna i världens nordligaste stad. Promenera upp till kyrkan några minuter bort. Kanske kommer du att stöta på svalbardrenar som helt obekymrat strövar omkring i staden. Även om det är vilda djur kommer du att märka att de är nyfikna och delvis tama.

  Dagens utflykt är en perfekt introduktion till den arktiska miljön och Svalbards historia. Njut av en guidad tur, inklusive ett besök på Svalbard Museum, vilket är ett måste för alla som besöker Arktis. Här får du veta allt om ögruppens historia, geologi och djurliv.

  Utflykten bjuder även på en naturskön åktur till Adventdalen där du får besöka det unika Camp Barentz. Mötet med en samling energiska huskyhundar är alltid en höjdpunkt för besökare. En erfaren ”musher”, hundförare, berättar mer om dessa fascinerande djur. Du får även lära dig mer om Arktis konung – isbjörnen. Passa på att hålla utkik efter vilda djur, bland annat ren, ripa och räv.

  Innan resan börjar kan du också välja något av de andra äventyren som finns som tillval.

  Väl ombord på fartyget hämtar du ut din kostnadsfria expeditionsjacka och gör dig hemmastadd i din hytt innan du deltar i den obligatoriska säkerhetsgenomgången. Bekanta dig med restaurangerna, vetenskapscentret, observationsdäcket och Explorer Lounge & Bar – du kommer att tillbringa mycket tid här. Därefter tar vi avsked av Longyearbyen och påbörjar vår upptäcktsresa.

  Dag 3
  Longyearbyen

  Expeditionen börjar

 • Dag 4-6
  Nordvästra Svalbards nationalpark

  Utforska fantastiska fjordar med en fascinerande historia

  Vi lämnar den begränsade civilisation som finns bakom oss och går in i fullständigt upptäckarläge. I de här vackra men avlägsna områdena finns varken internetuppkoppling eller master som tillhandahåller mobiltäckning. Utan tillgång till e-post och sms får du en sällsynt möjlighet att logga ut och ta en paus från det moderna samhället. Det är dags att komma i kontakt med sakerna som verkligen betyder något.

  Nordvästra Spetsbergens nationalpark förkroppsligar den arktiska skönheten med sin kuperade och orörda storslagenhet. Det här är en vildmark med branta berg, imponerande glaciärer och nästan kusligt vackra öar. Det är också en av de få platserna i världen där naturlig skönhet och fascinerande historia möts. Här finns en stor mängd gravar, ugnar för raffinering av späck och andra kulturskatter från Svalbards första upptäckare.

  Väder- och sjöförhållanden kommer att avgöra vilka områden vi besöker. Kongsfjorden är ett av de vackraste fjordområdena i Spetsbergen, med panoramavyer över kusten och en grönskande alpin tundra. Med dramatiska bergsformationer som kuliss kan du ha turen att se när glaciärer kalvar och frigör isberg i havet.

  Det är också möjligt att vi stannar till i Ny-Ålesund, en före detta gruvort med rik kultur som nu är ett internationellt forskningscenter. Här finns en pittoresk mix av gamla och nya byggnader och ett flertal forskningsstationer från olika länder med fokus på glaciologi, djurliv och klimatförändringar.

  Det nordvästra hörnet av Svalbard är en magnet för fågelskådare under sommaren. Du kan också hålla utkik efter djurliv som valar, storsäl, valross, svalbardren och Arktis egen kung – den mäktiga isbjörnen. Med lite tur kommer du att få se ett eller flera av dessa rovdjur i toppen av näringskedjan när de strövar längs drivisen på kusten i jakt på sälar.

  Den imponerande terrängen i den här regionen gör den perfekt för friluftsäventyr. Vi kommer att göra allt för att dra nytta av alla möjligheter som kommer i vår väg. Några av aktiviteterna kan inkludera att ta oss iland med våra expeditionsbåtar för att ge oss ut på en vandringstur, delta i en strandstädning eller paddla kajak.

  Dag 4-6
  Nordvästra Svalbards nationalpark

  Utforska fantastiska fjordar med en fascinerande historia

 • Dag 7-9
  Östra Svalbards naturreservat

  Njut av expeditionsdagar i Arktis

  I östra Svalbard finns det största antalet isbjörnar i skärgården. Vi har stora förhoppningar om att du kommer att få se kungen av Arktis under de tre dagar vi spenderar i regionen.

  I denna del av Svalbard är Norra ishavet översållat med drivande is och det frusna havslandskapet förändras ständigt. Som moderna upptäcktsresande använder kaptenen och expeditionsteamet avancerade ekolod och satellitbilder för att noggrant analysera havsisens densitet och rörelser. De avgör vilka delar av den arktiska vildmarken vi kan utforska vid landstigningar, vandringar och valbara kajakturer.

  Om förhållandena är gynnsamma kommer vi att korsa 80° N, segla genom Hinlopensundet och fortsätta söderut, spanandes efter valrossar och sjöfåglar längs vägen. Regionen är hemvist för tusentals spetsbergsgrisslor, måsar och tretåiga måsar.

  När vi kryssar genom Freemansundet kommer du att häpna över sjöfåglarna som glider fram i denna vackra miljö. Freemansundet ska inte förväxlas med fjorden som bär samma namn. Det här är sundet som skiljer Barentsøya i norr från Edgeøya.

  Vi kommer att försöka ta oss iland längs kusterna på Edgeøya eller Barentsøya. Vi kan också komma att utforska Kapp Lee. En spännande plats där du hittar kulturarv från alla epoker av mänsklig utforskning på Svalbard. Om vi har tur kan vi stöta på marina däggdjur när vi beger oss mot Sørkappøya.

  Dag 7-9
  Östra Svalbards naturreservat

  Njut av expeditionsdagar i Arktis

 • Dag 10-11
  Södra Spetsbergens nationalpark och området kring Bellsund

  Expeditionen fortsätter

  Vårt mål i dag är att nå Spetsbergens sydligaste spets. Utforska det fantastiska och varierade landskapet och geologin i Hornsund, som är en del av södra Spetsbergens nationalpark. Många anser att det här är Svalbards vackraste fjord.

  De branta bergen, häpnadsväckande fjordarna och den frodiga och färgstarka växtligheten gör Hornsund till ett av naturens allra vackraste hörn på jorden. När vi kryssar in i den 30 kilometer långa fjorden kan du få syn på glaciärer som kalvar och frigör stora isstycken i vattnet. Om det är molnfritt kan du också se det mäktiga Hornsundtind, som reser sig 1 431 meter ovanför havet. Efter att vi utforskat det här området reser vi norrut mot Bellsund.

  Om du skulle gissa att Bellsund betyder ”vackert sund” skulle vi inte klandra dig. Här finns snötäckta berg, glaciärer och geologiska formationer som bildats när kontinentalplattor pressats samman. Bellsund har dock fått sitt namn från det klockformade berget Klokkefjellet vid sundets mynning.

  Här finns mängder av alkor, sillgrisslor och stormfåglar som har gjort de stora klipporna i området till sitt hem. Kanske får du också syn på migrerande gäss och svalbardrenar som betar i det bördiga landskapet som gödslas av fågelspillningen från ovan – här kan vi verkligen prata om livets kretslopp!

  Bellsund har en rik historia när det gäller jakt och fångst. Det började med valfångst redan i början av 1600-talet. En av berättelserna expeditionsteamet kan komma att berätta under föreläsningen om jägare och pälsjägare handlar om Wanny Woldstad. Hon var en taxichaufför från Tromsø som blev den första kvinnliga pälsjägaren i Arktis.

  Kulturella kvarlämningar från andra perioder under Svalbards historia finns också i Bellsund. Bland annat finns här ruiner från tiden då gruvdrift bedrevs på platsen. Kanske får du syn på dem under dagen när vi utforskar området.

  Dag 10-11
  Södra Spetsbergens nationalpark och området kring Bellsund

  Expeditionen fortsätter

 • Dag 12
  Isfjorden

  Fjord i vildmarken

  I dag seglar vi in i den fantastiska Isfjorden som är det mest kända fjordsystemet i Svalbards skärgård. Den leder till flera mindre fjordar och skapar ett frodigt och vackert ekosystem fyllt av djurliv och växtlighet. Gör dig redo att utforska U-formade dalgångar som gröpts ur bergen av enorma glaciärer för 10 000 år sedan.

  Norr om fjorden finns det berömda landmärket Alkehornet. Det är ett imponerande exempel på en klippformation i karbonat med en hornformad topp. Givetvis har djurlivet gjort platsen till sin. Här finns både fjällräv och svalbardren, som får sällskap av tusentals sillgrisslor och beringmåsar.

  Det är anmärkningsvärt hur väl spåren efter tidig mänsklig närvaro har bevarats i Isfjorden. Här finns kulturlämningar från jakt och valfångst på Svalbard längs stränder och i vikar. Bland annat i form av jaktläger och ugnar för raffinering av späck.

  Längre söderut finns en mer modern kulturell ikon. Här ligger byggnaderna som huserade Isfjords radiostation, där man 1933 började sända radio och observera väder. Nuförtiden är det utan tvekan ett av världens vackrast belägna hotell.

  I Isfjordens inre delar förändras landskapet ständigt. Vi har ändå flera bra platser för landstigning i området och kommer att avgöra var vi går iland och vilka aktiviteter vi ägnar oss åt beroende på sjö- och väderförhållandena vid ankomst.

  Dag 12
  Isfjorden

  Fjord i vildmarken

 • Dag 13
  Longyearbyen

  Expeditionens slut

  Ditt arktiska äventyr på Svalbard med omnejd är över för den här gången. När expeditionen börjar närma sig sitt slut finns det tid att blicka tillbaka och reflektera över alla nya minnen och ta in den hisnande känslan av att bokstavligt talat ha befunnit sig nära världens topp.

  Efter att ha tagit farväl av fartyget och besättningen väntar transfer till flygplatsen och resan hem. Om du har tid, passa på att ta en selfie vid några av Longyearbyens sevärdheter. Många platser här stoltserar med att vara de nordligaste av sitt slag. Nordligaste biografen, kyrkan, biblioteket, gymnasieskolan, mataffären – alla finns de här.

  Om du har tid kan du handla souvenirer i de lokala butikerna innan du åker hem. En varm och skön tröja från Svalbard eller en ask handgjorda chokladpraliner blir en perfekt gåva till vänner eller familj. På Svalbard handlar du taxfree och Longyearbyen har ett antal butiker för sport och friluftsliv där du kan hitta kläder inför ditt nästa äventyr!

  Om du vill tillbringa mer tid i Longyearbyen kan du förlänga din vistelse med ett av våra efterprogram och verkligen lära känna området. Oavsett vad som väntar härnäst, önskar vi dig en fortsatt trevlig resa och ser fram emot att träffa dig igen!

  Dag 13
  Longyearbyen

  Expeditionens slut

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juli:
1.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Transfer

Alla transfers i Longyearbyen mellan fartyg, hotell och flygplats, före och efter expeditionskryssningen

Utflykter

Två utflykter före expeditionskryssningen

Hotell

Två övernattningar inkl. frukost i Longyearbyen före expeditionskryssningen samt lunch på hotellet före ombordstigning

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med mycket begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch

Liknande resor

Några alternativ: