Expedition över Norra ishavet

Bergen - Longyearbyen - Oslo

Den här expeditionen tar dig med längs Norges fjordar upp till Svalbards arktiska vildmark. Lär dig mer om de stora upptäckarnas och valfångarnas fascinerande historia och upplev den oförstörda naturen med sin rika flora och fauna. Besök isolerade öar, boplatser och charmiga fiskebyar, varav några faktiskt bara kan nås från havet.

  • Upptäck Norges kust och kronan i Norges arktiska övärld: Svalbard
  • Upplev Nordkap och den isolerade Bjørnøya i Norra ishavet
  • Segla genom berömda Lofoten
  • Utforska den sanna arktiska vildmarken och ta chansen att få se både valar och isbjörnar

Översikt

Kombinera en fascinerande upptäcktsresa längs en av världens vackraste och mest varierade kuststräckor med en expedition till Svalbard, kronan i Norges arktiska övärld.

Längs Norges spektakulära kust

Norge har en otroligt lång kustlinje som sträcker sig från 58° till 71°N. Du får möta en mycket varierad natur, från frodiga fjordlandskap till branta fjäll, öar, holmar och arktisk vildmark. Resan startar i historiska Bergen, känt som porten till fjordarna. Därefter går vi djupt in i Dalsfjorden, som ligger i hjärtat av Vestlandet, ett fjordlandskap med spektakulära vyer åt alla håll. Njut av grönskande sluttningar, höga fjäll, mäktiga vattenfall och charmiga små byar.

Norr om polcirkeln och vidare mot jordklotets topp

Efter ett besök i en övergiven fiskeby och kanske en vandring upp till ett mytomspunnet fjäll korsar vi polcirkeln och fortsätter till en av Norges mest berömda ögrupper, Lofoten, med sin andlöst vackra natur. Taggiga fjäll och fjälltoppar, djupa fjordar, skyddade vikar, vita stränder och idylliska fiskelägen. Lite längre norrut, på den arktiska paradisön Sommarøy, hittar du en mer ursprunglig skönhet, och dagen därpå kommer du att befinna dig på den nordligaste punkten på Europas fastland. Nordkap har i flera århundraden lockat äventyrare som rest långväga för att njuta av den milsvida utsikten över Norra Ishavet från den 307 meter höga klippan.

Norra ishavet, isolerade Bjørnøya och isbjörnarnas rike

När vi korsar Ishavet ska vi försöka gå i land på den isolerade och sparsamt besökta Bjørnøya. Denna vulkaniska ö ligger mitt emellan Norges fastland och Svalbard och är trots sin isolering en mycket livlig plats eftersom ett astronomiskt antal fåglar häckar här på sommaren. Slutligen kommer vi fram till Svalbard där elementen härskar, ett land av is och snö där den mäktiga isbjörnen lever i sin naturliga miljö. Här får du utforska några av de vackraste fjordarna och besöka Ny-Ålesund, ett av jordens nordligaste samhällen, innan vi avslutar expeditionen i livfulla Longyearbyen.

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• Transport från fartyget till flygplatsen i Longyearbyen
• Flyg Longyearbyen–Oslo i ekonomiklass
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

19 maj 2018

Avresa från Bergen
Dag 1
Day 1_Bergen_altafoto.no.jpg
Foto: Altafoto.no Foto

Porten till fjordarna


Ort: Bergen

Bergen ligger insprängt mellan sju fjäll. Staden grundades år 1070 och med historiens vingslag vilande över sig är Bergen framför allt känt för sin välbevarade charm och unika atmosfär. Kom i god tid så att du hinner utforska denna internationella stad med utpräglad småstadscharm och intressanta sevärdheter, innan du påbörjar resan norrut. Promenera runt på de pittoreska gatorna och besök välkända sevärdheter som Håkonshallen och Rosenkrantztornet, Mariakyrkan och Bergens hamn med sin berömda fiskmarknad. Vi rekommenderar också ett besök i hamnkvarteren Bryggen, vars gamla bebyggelse står på Unescos världsarvslista.

Dag 2
Day 2_Sunnfjord_shutterstock_MARTAFR.jpg
Foto: Martafr / Shutterstock Foto

Fjäll och vattenfall


Ort: Dalsfjorden

Landskapet Sunnfjord är känt för sina höga fjäll och vackra vattenfall. Vi går djupt in i Dalsfjorden där vi hittar Bygstad. Följ med i land och utforska detta lilla fjordsamhälle med sin historiska gamla kyrka. Se berömda vattenfall och koppla av med en fika på byns kafé.

Dag 3
1200x600_shutterstock_219073939_Day-11.jpg
Foto: Sergey Goryachev Foto

Den övergivna fiskebyn


Ort: Grip

Ön Grip ligger 14 kilometer utanför fastlandet. Det nedlagda fiskeläget Grip anlades i början av 1400-talet och var en gång Norges minsta kommun med endast några hundra invånare. Idag är den idylliska ön med sin gamla stavkyrka och sina färggranna hus ett omtyckt och välbesökt sommarparadis.

Dag 4
Day 4_Torghatten_shutterstock_Tupungato.jpg
Foto: Tupungato / Shutterstock Foto

Ett välkänt landmärke


Ort: Helgelandskusten

Idag tar vi en närmare titt på Torghatten, fjället med det stora eroderade hålet i mitten. Detta berömda landmärke ligger på Helgelandskusten och har förutom en fascinerande geologisk historia också gett upphov till många lokala legender. Det är faktiskt ganska lätt att ta sig upp och igenom hålet och som belöning för prestationen får du en sagolik utsikt över hundratals små öar och majestätiska fjäll. Följ med i land, utforska ön eller vandra upp mot fjället och ta dig igenom hålet.

Dag 5
day 5_Træna_oykl_8355.jpg
Foto: Eli Kleven Foto

Vi korsar polcirkeln


Ort: Træna och Vikingen

Træna ligger vid polcirkeln och är en av Norges minsta kommuner med mindre än 500 invånare men mer än 1 000 små öar, skär och holmar. Eventuellt får vi möjlighet att gå i land på ön Vikingen där du hittar den staty som står precis på polcirkeln. Här väntar en liten arktisk ceremoni.

Dag 6
Day 6_Trollfjord_Bjørn Rasch Tellefsen.jpg
Foto: Bjørn Rasch Tellefsen Foto

Natursköna Lofoten


Ort: Lofoten

Henningsvær är en bedårande fiskeby med fjället Vågakallen som kuliss. Samhället ligger vid Austvågøyas sydspets i Lofoten och är lika känt för sin traditionella och välbevarade arkitektur som för sina fantastiska omgivningar. Senare samma dag passerar vi genom Raftsundet och fortsätter in i den magnifika Trollfjorden som på ett dramatiskt sätt skär djupt in i fjällen. Vi går sakta och försiktigt längst in i fjorden där fjällväggarna reser sig 1 200 meter rakt upp ur havet och där fjorden på sina ställen är så smal att du nästan kan sträcka ut handen och röra vid fjällsidan.

Dag 7
Day 7_Sommerøy_Kristine Melsom.jpg
Foto: Kristine Melsom Foto

Ett arktiskt paradis


Ort: Sommarøy

Sommarøy är en ögrupp med små öar, vita sandstränder och en levande fiskeby. Här finns några små butiker där du kan köpa konsthantverk och specerivaror. Lägg märke till ”Kaillkråa” (männens hörna) där männen brukar parkera sig medan fruarna handlar, och eftersom dessa inköp kan ta tid har karlarna sina egna krokar på väggen där deras kaffekoppar hänger. Vi har ett brett utflyktsprogram med bland annat vandring och kajakpaddling eller varför inte ta tillfället i akt att besöka den livfulla staden Tromsø, också kallad Porten till Arktis. Staden ligger i vackra omgivningar vid de dramatiska Lyngen-alperna med blå fjordar och hundratals öar nära inpå, och i centrum hittar du vackra gamla kvarter med en rik arktisk historia.

Dag 8
day 8_North Cape.jpg
Foto: Malvina Westermark Foto

Den nordligaste punkten på Europas fastland


Ort: Nordkap

Under flera århundraden har äventyrare, kungligheter och expeditioner haft Nordkapsklippan som ett av sina främsta resmål. Att stå ute på yttersta kanten av Europas nordligaste fastland och spana ut över de branta klipporna ända till horisonten ger en känsla som inte går att beskriva. Följ med på vår valfria utflykt hit, antingen till fots eller med buss. Du kan också besöka Skarsvåg, som sägs vara världens nordligaste fiskeby, eller Gjesvær, ett annat gammalt fiskesamhälle med historiska anor ända från vikingatiden. När vi sedan fortsätter vidare norrut kan du njuta av den spektakulära utsikten över Nordkap från sjösidan.

Dag 9
Day 9_ Bjørnøya_SteinBjorge_12.jpg
Foto: Stein Bjørge Foto

En isolerad ö med 9 invånare och miljontals fåglar


Ort: Bjørnøya

Bjørnøya är den sydligaste ön i ögruppen Svalbard och ligger i Norra ishavet mitt emellan Norges fastland och Spetsbergen. Ön är 178 kilometer lång och har en fascinerande historia och geologi. Här bor endast nio människor, utsända på uppdrag av Norges meteorologiska institut. Till skillnad från den låga folkmängden har ön ett enormt rikt fågelliv, kanske den största koncentrationen av sjöfåglar på norra halvklotet. Öns sydspets med sina utskjutande klippor utgör en extremt viktig häckningsmiljö och här går nordgränsen för exempelvis vissa alkfåglar. Ett skäl till att ön har blivit ett sådant eldorado för fåglar är att Ishavets kalla vatten möter den ljummare Golfströmmen just här, och vid den punkt där vattenmassor med olika salthalt och temperatur flödar samman uppstår ofta optimala näringsförhållanden för sjöfåglar. Detta är också en plats där koncentrationen av miljöfarliga ämnen regelbundet mäts i arter som står högt upp i näringskedjan.

Dag 10
Day 10_Hornsund_Puffins_Camille Seaman.jpg
Foto: Camille Seaman Foto

I den arktiska vildmarken


Ort: Södra Spetsbergens nationalpark och fjorden Hornsund

Hornsund är en relativt liten fjord i Södra Spetsbergens nationalpark men den har länge varit en del av Hurtigrutens historia. Fjorden var en utpost för de modiga män som jagade isbjörn bland öarna, och Hurtigrutens gamla ångare D/S Lyngen gick regelbundet hit för att betjäna dessa pälsjägare ända fram till 1973. Då förbjöds jakten på isbjörn i alla arktiska länder utom för urbefolkningen som har haft en tusenårig jakttradition här. Hornsund kännetecknas av de omgivande fjällen med den majestätiska toppen Hornsundtinden som högsta punkt. Ett annat mycket speciellt fjäll är Bautaen, eller bautastenen på svenska, som från en viss vinkel ser ut som ett gigantiskt vikingasvärd. Låt din fantasi flöda fritt en dag i dessa fantastiska omgivningar.

Dag 11
Day 11 Ny_aalesund_Ragnar-Hartvig.jpg
Foto: Ragnar Hartvig Foto

På 78º 55' N


Ort: Ny-Ålesund/Longyearbyen

När vi seglar in i Kungsfjorden kommer vi till ett av Svalbards endast fyra samhällen med åretruntboende, den gamla gruvstaden Ny-Ålesund. Det är ett av världens nordligaste samhällen och härifrån utgick tidigare många expeditioner till Nordpolen med bland andra polarhjältarna Amundsen, Ellsworth och Nobile som ledare. Än idag kan du se masten som luftskeppet Norge var förtöjt i före sin avfärd på världens första flygning över Nordpolen. Flera länder har sina egna forskningsstationer här och under sommarmånaderna är aktiviteten hög. På vägen till Longyearbyen går vi också in i Isfjorden, det största fjordsystemet på Svalbard.

Dag 12
Day 12_Oslo_shutterstock_Morten Normann Almeland.jpg
Foto: Morten Normann Almeland / Shutterstock Foto

Vi flyger söderut


Ort: Longyearbyen/Oslo

På kvällen kommer vi till Longyearbyen och en buss kör dig till flygplatsen för nattflyget tillbaka till Oslo, där vi landar tidigt nästa morgon. Stanna gärna en dag eller två innan du återvänder hem. Den norska huvudstaden är väl värd ett besök.

30 maj 2018

Ort Longyearbyen/Oslo
Ombord Upplevelser Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill köpa returflyg till Oslo, samt transfer till och från flygplatsen.