Spetsbergen, Jan Mayen, Island – expedition till arktiska öar

Välkommen till ett äkta arktiskt äventyr. Vi tar dig med på en öhoppning i dessa arktiska regioner och korsar den 80:e breddgraden fram till ismassorna i Norra ishavet. Sedan sätter vi kurs mot den isolerade ön Jan Mayen innan vi utforskar vulkanernas och sagornas land: Island. Välkommen på en aktiv och spännande resa där vi erbjuder många spännande utflykter som vandring, kajakpaddling och ”brevandring”, som innebär att korsa en glaciär.

 • Följ med på en sjöresa runt Svalbard
 • Testa ”brevandring”, det norska sättet att korsa en glaciär
 • Chans att få se isbjörn i naturlig miljö
 • Utforska Island och den isolerade ön Jan Mayen
Specialerbjudande

5 450 kr i rabatt per person

Boka din 2019-semester nu och följ med på ett riktigt äventyr ombord på ett av våra expeditionsfartyg. Nu får du 5 450 på denna expeditionsresa. Boka senast den 4 mars 2019. Gäller för resor med avresa under 2019. Rabatten är redan avdragen på priset.

Se fler utvalda resor med rabatt och läs mer om kampanjen här
Kampanjvillkoren hittar du i länken ovan

Översikt

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

Utresa 28 juni 2019 (utan flygresa och hotellövernattning) / 27 juni 2019 (med flygresa och hotellövernattning)

Avresa från Oslo/Longyearbyen
Översikt

På Svalbard finns fler isbjörnar än människor så chansen att få se dessa magnifika rovdjur i deras naturliga miljö är stor. 

Välkommen på en unik expedition, där vi gör landstigningar av olika slag för spännande arktiska upplevelser. Vi siktar på att korsa den 80:e breddgraden och ta dig med till kanten av ismassorna i Norra ishavet. Äventyret omfattar flera utflykter på både land och vatten, bland annat vandring och kajakpaddling. Sannolikheten att få se en isbjörn är också stor – på Svalbard finns faktiskt fler isbjörnar än människor.

Höjdpunkter i Arktis

Vi startar i Longyearbyen och seglar norr om den 80:e breddgraden och du befinner dig då mindre än 600 sjömil från den geografiska Nordpolen. Detta är ett perfekt tillfälle att utforska de vidsträckta nationalparkerna och några av de absoluta höjdpunkterna i Arktis. Du kanske tror att kylan är outhärdlig så här långt norrut, men tack vare Golfströmmen är Svalbards klimat överraskande milt på sommaren. Den artrika floran och faunan omfattar bland annat sälar, tusentals sjöfåglar, ren och fjällräv samt det mäktigaste rovdjuret av dem alla: isbjörnen.

Djupa fjordar, majestätiska glaciärer och orörd vildmark

Sommaren präglas av färgprakt och kontraster som ramar in Svalbards dramatiska glaciärer, majestätiska klippformationer, djupa fjordar, klippor med myllrande fågelliv och den ändlösa arktiska tundran med sitt varierande djur- och växtliv. Tack vare midnattssolen kan du fylla både dagar och nätter med oförglömliga upplevelser.

Öhoppning i Norra ishavet

Vi seglar över Norra ishavet med kurs mot ön Jan Mayen. Toppen på vulkanen Beerenburg reser sig mer än 2 000 meter över den lilla norska stationen Olonkinbyen. Att lägga till på denna väderutsatta ö kan vara svårt, men om vädret tillåter gör vi ett försök.

Vi följer sedan den mittatlantiska ryggen upp till Island, vulkanernas och sagornas land och, enligt vissa, även älvornas land. Vi seglar förbi Hornbjargsklippan eller går på vandring över lavafälten innan vi avslutar resan i den kosmopolitiska huvudstaden Reykjavik.

Dag 1
Oslo_shutterstock_244689610_Day-1.jpg
Foto: Morten Normann Almeland Foto

Från 59º N till 78º N

Oslo/Longyearbyen

Ditt arktiska äventyr börjar med ett kvällsflyg från Oslo. Norges huvudstad är idylliskt belägen mellan fjord och skog och har mycket att erbjuda. Tillbringa dagen här med att besöka museum och parker, titta på den hypermoderna arkitekturen eller koppla av på ett kafé eller i en bar. Förbered dig på att du snart kommer till en helt annan värld när du lite senare på dagen landar i Longyearbyen. Staden vid kanten av den karga vildmarken är en modern oas med förstklassiga bekvämligheter, charmig arkitektur, ett internationellt känt museum och flera restauranger och barer – mitt i den orörda arktiska tundran.

Dag 2
Longyearbyen_Natalia_Davidovich_shutterstock_130174376_Day-2.jpg
Foto: Natalia Davidovich Foto

Den norska högborgen i Arktis

Longyearbyen

Efter en övernattning på ett av våra hotell kan du följa med på en spännande utflykt i unika Longyearbyen och dess omgivningar. Här dominerar den arktiska miljön men staden är faktiskt överraskande kosmopolitisk. Longyearbyen kallas ofta för ett botemedel mot dagens moderna liv och är ett populärt resmål för äventyrare. Njut av denna anmärkningsvärda stad innan du går ombord på MS Fram.

Dag 3-4
Kongsfjorden-Spitsbergen-12-2_Day-3-5.jpg
Monaco Glacier©Nina Helland_1200x600.jpg
Foto: Nina Helland Foto

Enorma fjordar och fascinerande historia

Nordvest-Spitsbergen nationalpark

Spetsbergens nordvästra hörn domineras av öar, fjordar och stränder. Tidigt på säsongen kan havet vara fullt av drivande is och det frusna landskapet står under ständig förändring. På grund av starka vindar och strömmar gör kaptenen en noggrann bedömning av väderförhållandena innan han bestämmer vilken nästa destination blir där vi kan gå iland. Detta gör att vår resplan är flexibel. Vi arbetar med naturens element, inte mot dem, och säkerheten är vår högsta prioritet. Om vi får möjlighet att gå iland är området ett perfekt sätt att lära sig mer om Svalbards historia. Här kan du få se resterna av gamla späckugnar som användes för att framställa valolja. Vi hoppas kunna besöka Kongsfjorden som anses vara ett av Spetsbergens vackraste fjordområden med mäktiga glaciärer som kalvar ut i havet. Allt detta ramas in av särpräglade fjällformationer. Vid Kongsfjorden ligger den tidigare gruvorten Ny-Ålesund som numera är ett internationellt forskningscentrum med en pittoresk blandning av ny och gammal bebyggelse.

Om du tycker om att bada kan du passa på att ta dig ett dopp i Magdalenafjorden och Gravneset-området och få det sällsynta arktiska badcertifikatet. Här kan du också följa med på spännande vandringar och natursköna kajakturer med utsikt över den närliggande Gully-glaciären.

Vi får kanske också möjlighet att se den enorma Monacoglaciären i Liefdefjorden och göra turer i våra småbåtar. 

Dag 5-8
Polarbear © ADOBE STOCKVACLAV_2500x1250.jpg.jpg
Foto: Adobe Stock Vaclav Foto
KAPP_LEE_R7S6897Day-6-9.jpg
Kajakkpadling_Alkefjellet©Andrea Klaussner_1200x600.jpg
Foto: Andrea Klaussner Foto
Höjdpunkt

Njutbara expeditionsdagar i Arktis

Östra Svalbards naturreservat och Sør-Spitsbergen nationalpark

I östra Svalbard finns det fler isbjörnar än någon annanstans på Svalbard, så vi hoppas innerligt att vi får syn någon av dem under resan! 

Om väderförhållandena tillåter kommer vi att segla till Isflakbukta på Phippsøya, en del av Sjuöarna, som ligger längst norrut i Svalbards arkipelag. Här häckar tusentals sjöfåglar och valrossar dyker efter musslor i vikarna.

Idag seglar vi in i Sorgfjorden som gränsar till Nordöstra Spetsbergens naturreservat. Här utspelade sig på 1600-talet ett känt krig mellan valfångare. Om vädret tillåter går vi på vandring i det vackra Eolsneset eller tar en tur i våra småbåtar i Hinlopensundet.

Vi kanske också passar på att besöka Torellneset, där man ofta kan se valrossar som solar sig på den vidsträckta stranden.

Vi fortsätter sedan till Edgeøya som är Svalbards tredje största ö. På öns västkust är landskapet till stor del isfritt till skillnad från de flesta platser på Spetsbergens östra sida. Kapp Lee är en underbar plats med kulturarv från alla tiders expeditioner på Svalbard. Vi fortsätter till Spetsbergens sydligaste punkt och vid Hornsund ser vi hur landskap och geologi skiftar. Den packis som pressas in i fjorden tidigt på säsongen lockar till sig isbjörnar och har vi tur får vi se några av dessa rovdjur när de jagar på isen

Dag 9
16.04.27-hurtigruten19.jpg

Föredrag, fotokurser och avkoppling

Till sjöss

När vi sätter kurs söderut fortsätter expeditionsteamet sitt föredragsprogram med ämnen som har anknytning till kommande destinationer och hur världshaven påverkas av klimatförändringarna. Expeditionsfotografen kommer att finnas tillgänglig för att lära dig grunderna i fotografering. Du kommer självfallet också att få tid att bara koppla av ombord. 

Dag 10
shutterstock_456866743_Beerenberg_Jan-Mayen-2_Day-7.jpg

Isolerad i Norra ishavet

Jan Mayen

Den norska ön Jan Mayen är en av världens mest isolerade platser. Ön ligger i skarven mellan nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattan, och här hittar vi också Beerenberg, jordens nordligaste aktiva vulkan. På 1500-talet hade holländska valfångare sin bas på Jan Mayen, men idag hittar vi bara några få modiga åretruntboende på en norsk väderstation. Besök på Jan Mayen är extremt ovanliga, inte minst turistbesök. MS Fram är ett av få fartyg som trafikerar dessa farvatten och besättningen kommer att göra sitt bästa för att ta oss iland på denna exotiska, arktiska ö.

Dag 11
Day 4_At sea.jpg

Koppla av och beundra utsikten

Till sjöss

En dag till sjöss innebär att du kan lyssna till expeditionsteamets föredrag, sitta och ta det lugnt på däck eller i panoramasalongen eller umgås med dina medresenärer medan vi seglar mot Island. Du kan också passa på att träna i fartygets välutrustade gym med panoramautsikt över havet eller helt enkelt bara låta kroppen slappna av i en av utomhusbubbelpoolerna.

Dag 12

Fågelskådarnas paradis

Reykjafjörður och Hornbjargsklippan

Reykjafjörður är en stenig strand som ligger mellan två bergsryggar på den norra kusten.  Vid lugna väderförhållanden tar vi oss in till land i våra småbåtar och tittar på vackra vårblommor och fåglar som vadar längs stranden.

Hornbjargsklippan är en av Islands mest avlägsna platser i den nordvästra delen av Västfjordarna.  Hundratusentals fåglar använder klippan som häckningsplats på sommaren och här hittar vi arter som tordmular, spetsbergsgrisslor och andra grisslor, tretåiga måsar och stormfåglar. Att sakta glida fram genom detta fantastiska djurliv under den tvärbranta 400 meter höga klippan mitt i häckningsperioden blir ett minne för livet.

Dag 13

Dolda pärlor

Patreksfjörður

Patreksfjördur är en charmig bosättning på Islands östkust med cirka 660 invånare. Den pittoreska fjorden erbjuder natursköna vandringsleder om väderförhållanden tillåter. Patreksfjördur ligger också nära Dynjandi, ett spektakulärt vattenfall och Látrabjarg, en känd plats för fågelskådning.

Dag 14
shutterstock_216367618_Stykkisholmur.jpg
Foto: Alexey Stiop Foto

Glaciärer och lava

Stykkishólmur

När vi kommer fram till västra delen av Island förstår vi varför den kallas ”sagornas land”. Ta dig tid att utforska Stykkishólmurs mångfald av lava- och klippformationer, glaciärer, vulkanisk aktivitet, varma och kalla källor. Följ med på spännande utflykter som kajakpaddling, vandring och ridning. 

Dag 15
shutterstock_198907091_Reykjavik.jpg
Foto: Alexey Stiop Foto

Expeditionen går mot sitt slut

Reykjavik

Reykjavik är världens nordligaste huvudstad. Norska bosättare döpte platsen till Reykjavik, ”den rykande viken”, efter de ångpelare som steg upp från de varma källorna i området och gjorde stort intryck på dem. Stadens omgivningar bjuder på fantastiskt vacker natur med gejsrar, fjäll, glaciärer och de geotermiska baden som du absolut måste besöka när du har gått iland från MS Fram.

Ankomst 11 juli 2019

Ort Reykjavik
Vad som ingår

PRISET INKLUDERAR:

 • Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
 • Flygresa från Arlanda, Köpenhamn eller Oslo till Longyearbyen, samt returflug från Reykjavik i ekonomiklass 
 • En hotellnatt i Longyearbyen före avresa inklusive frukost och lunch
 • Samtliga transporter i Longyearbyen inklusive en utflykt före avresa
 • Vind- och vattenavstötande jacka
 • Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
 • Gratis kaffe och te

EJ INKLUDERAT:

 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Valfria utflykter och dricks
Ombord Upplevelser Kontakt

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg, samt transport till och från flygplatsen.