Färöarna, Island, Svalbard – öhoppning i och omkring Arktis (norrgående)

Färöarna, Island, Svalbard – öhoppning i och omkring Arktis (norrgående)

Färöarna, Island, Svalbard – öhoppning i och omkring Arktis (norrgående)

Färöarna, Island, Svalbard – öhoppning i och omkring Arktis (norrgående)

Reseinformation 14 dagar MS Spitsbergen
Avresa
1 juni 2024
Pris från
kr 63 622
Frukost, lunch och middag ingår

14 dagar lång expeditionskryssningfrån Bergen till Shetlandsöarna, Färöarna, Island och Svalbard som avslutas i Oslo

Öäventyr

Det här våräventyret inleds i Bergen och därifrån sätter vi kurs mot Lerwick på Shetlandsöarna. Sedan fortsätter vi till de grönskande Färöarna och därefter till Islands norra kust. Vi avslutar vår expeditionskryssning i Longyearbyen efter att ha besökt natursköna Spetsbergen högt upp i Arktis, med all sin orörda storslagenhet.

Håll utkik efter djurliv

De orörda vatten och natursköna öar som vi besöker under det här öhoppningsäventyret i Nordatlanten är hemvist för vilda djur av alla slag. Vi spanar efter fåglar, valar och mer längs vägen. Håll utkik efter den majestätiska – men skygga – isbjörnen när vi navigerar i vattnen kring Svalbard.

Färöarna, Island, Svalbard – öhoppning i och omkring Arktis (norrgående) Färöarna, Island, Svalbard – öhoppning i och omkring Arktis (norrgående)
 • Dag 1
  Bergen

  Expeditionen börjar

  1 juni 2024
  Preliminär avgångstid: 18:00

  Utforska Unesco-listade Bryggen och fjälltoppar

  Vårt äventyr börjar i charmiga Bergen. Bergen – som var Norges huvudstad under många år – ligger pittoreskt vid havet, omgiven av sju fjäll.

  Ta en promenad genom det historiska kvarteret Bryggen, ett Unesco-världsarv med färgglada byggnader från 1300-talet. Tvärs över gatan från Bryggen ligger stadens berömda fiskmarknad.

  Ta bergbanan upp till toppen av fjället Fløyen där du kan vandra och beundra den underbara utsikten över staden, fjällen och havet.

  Dag 1
  Bergen

  Expeditionen börjar

 • Dag 2
  Lerwick

  Shetlandsöarna

  2 juni 2024

  Utforska Skottlands nordligaste stad

  Lerwick är ett centrum för sillhandel och här fångas mer fisk än i hela England, Wales och Nordirland tillsammans.

  Staden har även nordiska rötter. Du märker det både på invånarnas dialekt och på de vikingaberättelser som finns avbildade i Lerwicks stadshus målade glasfönster. Nere vid vattnet ligger Shetlandsmuseet som visar allt från Pictish-ristningar till virkade sjalar. I närheten ligger också fästningen Fort Charlotte och det imponerande stadshuset.

  Ta med kikaren för att spana efter sälar och fågellivet längs Lerwicks stränder, däribland smålom, rödbena och spovar.

  Dag 2
  Lerwick

  Shetlandsöarna

 • Dag 3
  Tórshavn, Färöarna

  900-talsstaden Tórshavn

  3 juni 2024

  Besök Streymoy på Färöarna

  På Streymoy, den största av Färöarna, ligger Tórshavn. Staden, som grundades av nordmän på 900-talet, är en av norra Europas äldsta huvudstäder.

  Strosa längs kullerstensgränderna och njut av stadens färgglada byggnader med grästak. På Tórshavns museer kan du lära dig mer om stadens historia samt Färöarnas flora, fauna och geologi.

  En dryg kilometer utanför staden får du bevittna hur forsarna från vattenfallet Svartafoss kraschar ned i de mosstäckta stenarna. Håll utkik efter ejder och färöisk stare med sina beige vingar när du promenerar längs vattnet

  • Inkluderad Utforska Torshavn (vandringstur)
  Dag 3
  Tórshavn, Färöarna

  900-talsstaden Tórshavn

 • Dag 4
  Elduvík

  Fridfulla Elduvík

  4 juni 2024

  Omgiven av färöisk natur

  Idag stannar vi för att utforska den lilla byn Elduvík, hemvist för endast 23 invånare. Byn ligger vid Funningsfjørðurs inlopp på Färöarna. Elduvík är uppdelad i två delar av älven Stórá

  Byn må vara liten, men har både skola, kyrka och en hamn. Njut av den fridfulla miljön medan du blickar ut över det glittrande vattnet och den intilliggande ön Kalsoy.

  Hör sjöfåglar, får och fjordens vågor som slår mot stranden när du promenerar längs de charmiga bygatorna. Många av hustaken är täckta av gräs i stället för takpannor – en traditionell isländsk teknik som innebär extra isolering och skydd mot väder.

  Dag 4
  Elduvík

  Fridfulla Elduvík

 • Dag 5
  Till havs

  En avslappnande dag till havs

  5 juni 2024

  Njut av en avkopplande dag till havs när vi sätter kurs mot Island

  När vi beger oss mot Bakkagerði finns tid att koppla av och prata om resans alla äventyr med dina medresenärer. Håll utkik efter det marina djurlivet medan du är ute på däck. Eller koppla av i badtunnan och spana efter sjöfåglar på samma gång.

  Följ med expeditionsteamet till fartygets vetenskapscenter när de berättar mer om nästa del av vår resa på norra Island. Lär dig om öns hisnande landskap, kultur och folktro, bland annat de isländska alverna. Om du vill testa någonting nytt kan du pröva på stickning under en workshop!

  Dag 5
  Till havs

  En avslappnande dag till havs

 • Dag 6
  Bakkagerði

  Vandring i Bakkagerði

  6 juni 2024

  Spana efter alver i den vackra naturen

  Vår Islandsresa fortsätter till Bakkagerði, en avlägsen liten by. Bakkagerði är enligt isländsk folktro bebott av ett stort antal älvor eller huldufólk, ”det gömda folket”, som de kallas lokalt. Ta en promenad och utforska denna magiska plats.

  Här finns ett populärt vandringsområde där du kan promenera bland frodiga, gröna dalar och vackra landskap med färgglada ryolitstenar. På klipporna längs kusten lever stormfåglar, tretåiga måsar, ejdrar och lunnefåglar. Det går även att besöka kolonin av lunnefåglar på Hafnarhólmi – en upplevelse för alla som älskar djur, natur och fotografering.

  • Inkluderad Promenad i Bakkagerði
  Dag 6
  Bakkagerði

  Vandring i Bakkagerði

 • Dag 7
  Húsavík

  Valskådning i Húsavík

  7 juni 2024

  Islands bästa plats för valskådning

  Idag får du upptäcka Húsavík, en fascinerande liten stad och en av världens bästa platser för valskådning.

  Húsavík ligger vid bukten Skjálfandi som ofta får besök av djur som knölval, vikval, vitnosdelfin, tumlare och till och med den mytomspunna blåvalen. Om du har tur kan du få se en eller flera av dessa havets jättar. Lär dig mer om djuren på Húsavíks valmuseum.

  Staden har till och med ett rymdmuseum då NASA ansåg att Húsavíks basaltsten påminde om månstenar och skickade astronauter från Apolloprogrammet för att träna här. Du kan även besöka de geotermiska baden vid Geosea med utsikt över Skjálfandi och släcka törsten med en öl på det lokala mikrobryggeriet.

  • Inkluderad Upptäck Islands valhuvudstad
  Dag 7
  Húsavík

  Valskådning i Húsavík

 • Dag 8
  Akureyri

  Akureyri och Goðafoss

  8 juni 2024

  Se dramatiska landskap och vattenfall

  Beundra de snötäckta bergstopparna när vi färdas längs Islands längsta fjord, Eyjafjörður. Här är en av Europas bästa platser för att få syn på knölval, vitnosdelfiner och tumlare. Håll också utkik efter späckhuggare, blåval och sillval.

  Islands ”norra huvudstad”, Akureyri, ligger längst in i fjorden. Här kan du uppleva lugnet i en botanisk trädgård samt besöka restauranger och museer i världsklass.

  En bit längre bort ligger pittoreska Goðafoss där turkost vatten kraschar ned i de svarta stenarna. Dessutom kan du spana efter ejder och strömand vid skön Mývatn, ett av Islands mest aktiva vulkanområden.

  • Inkluderad Stadstur i Akureyri
  Dag 8
  Akureyri

  Akureyri och Goðafoss

 • Dag 9
  Till havs

  Upptäck mer till havs

  9 juni 2024

  Dags att koppla av och se fram emot kommande äventyr

  Njut av en dag till havs medan vi korsar polcirkeln och sätter kurs mot Jan Mayen. Ombord på fartyget finns det massor att se och göra Spana efter djurliv från däck, njut av fartygets panoramabastu, sjunk ner i en badtunna eller koppla av i Explorer Lounge & Bar – den perfekta platsen att läsa en bok och se landskapet passera förbi utanför fönstren.

  Besök vetenskapscentret för att lära dig mer om kommande destinationer på vår expeditionskryssning. Lyssna på fascinerande föreläsningar som expeditionsteamet håller eller hjälp till med att samla in data till viktiga forskningsprojekt.

  Om du är intresserad av fotografering kan du få tips kring hur du bäst fångar djurlivet och landskapen på bild från fartygets fotograf.

  Dag 9
  Till havs

  Upptäck mer till havs

 • Dag 10
  Jan Mayen

  Vulkanön Jan Mayen

  10 juni 2024

  Besök en aktiv vulkan som är en fristad för fågellivet

  Att få besöka Jan Mayen, en ö utan bofasta invånare, är bara några få förunnat. Hurtigruten tillhör de få som gör landstigningar här. Om vädret tillåter kommer du sätta din fot på en av världens mest avlägsna platser.

  Jan Mayens näst intill surrealistiska landskap är täckt i mossa och lavar och domineras av vulkanen Beerenberg. Den är världens nordligaste aktiva vulkan och hade sitt sista utbrott 1985.

  Det finns inga däggdjur på land, men ön är klassad som ett viktigt fågelområde och har stora populationer av stormfåglar, spetsbergsgrisslor och alkekungar. Håll även utkik efter det marina djurlivet, däribland valar och sälar.

  Dag 10
  Jan Mayen

  Vulkanön Jan Mayen

 • Dag 11
  Till havs

  Njut av en dag till havs

  11 juni 2024

  En lugn start på ditt äventyr

  Koppla av medan vi tar oss längre in i Arktis, mot ögruppen Svalbard. Njut av tystnaden och den fridfulla stämningen till havs. Det är en sällsynt möjlighet att ta en paus från det moderna samhället.

  Har du lite extra energi? Unna dig ett träningspass i gymmet innan du slår dig ner för att njuta av utsikten från fartygets panoramabastu. Expeditionsteamet finns som alltid till hands för att svara på eventuella frågor och dela med sig av kunskaper om de arktiska öarna.

  Dag 11
  Till havs

  Njut av en dag till havs

 • Dag 12-13
  Svalbard

  Natursköna Svalbard

  12 juni 2024 - 13 juni 2024

  Ett spektakulärt landskap

  Svalbard bjuder på orörd, arktisk skönhet och en vildmark med höga fjäll, imponerande glaciärer och natursköna öar. Besök några av världens mest dramatiska fjordar, U-formade dalar och glaciärer som kalvar isberg ut i havet. Få chansen att bevittna regionens största rovdjur, den imponerande isbjörnen, i dess naturliga miljö. Isbjörnarna syns oftast till längs kusten i jakt på säl.

  Så fort tillfälle ges gör vi vandringar och andra aktiviteter där vi går iland med våra expeditionsbåtar. Om vädret tillåter tar vi ut kajakerna för att njuta av landskapet i nästan total tystnad.

  Dag 12-13
  Svalbard

  Natursköna Svalbard

 • Dag 14
  Longyearbyen/Oslo

  Longyearbyen

  14 juni 2024
  Preliminär ankomsttid: 06:00

  En sista dag vid världens ände

  Vårt arktiska äventyr avslutas i Longyearbyen.

  Upptäck mer av Longyearbyen innan flygresan tillbaka till Oslo eller passa på att handla med en souvenir, till exempel en värmande svalbardströja.

  Du återvänder hem med nya insikter om Arktis djurliv och historia, polarisen och klimatförändringarna – och minnen från en oförglömlig upplevelse.

  Dag 14
  Longyearbyen/Oslo

  Longyearbyen

Avresor

2024

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juni:
1.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass från Longyearbyen till Oslo efter expeditionskryssningen

Transfer

 • Transfer från fartyget till flygplatsen i Longyearbyen efter expeditionskryssningen

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangen Aune
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

†Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds. På Svalbard finns varken wifi eller mobiltäckning förutom i Longyearbyen.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips om tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv från vår fotograf
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och gym
 • Informella, dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav  
 • Ingen dricks förväntas
Ett stort skepp i en vattenförekomst
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7 344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Ett stort skepp i en vattenförekomst

MS Spitsbergen tar med dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

Ett stort fartyg i vattnet
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: