Hurtigrutens historiska Sportsrute till Svalbard – sydgående

Longyearbyen - Tromsø

Om du längtar efter en semester med bad och heta stränder är detta knappast resan för dig! En expedition till Svalbard tar dig till extrema breddgrader, där sommaren nästan känns som vinter. Men solskenet flödar, dygnet runt till och med, och du kan njuta av magnifik midnattssol i ett oändligt vackert vinterlikt landskap. Vi kan lova dig en oförglömlig reseupplevelse olik alla andra.

  • Utforska Svalbard, Bjørnøya, Nordkap och Tromsø
  • Följ med på expedition till Svalbard
  • Missa inte chansen att få se isbjörn
  • Upplev 24 timmars dagsljus under midnattssolen

Översikt

Historiska Sportsruten från 1896

År 1896 invigde kapten Richard With, grundare av Hurtigruten och en av de första entreprenörna inom turism, ett hotell på Svalbard. Han ville göra hotellet tillgängligt för dåtidens äventyrare och fångstmän och startade därför samma år fartygslinjen Sportsruten mellan Hammerfest och Svalbard. Sträckan seglades av DS Lofoten under befäl av kapten Otto Sverdrup. Denne hade gjort flera polarexpeditioner tillsammans med utforskaren Fridtjof Nansen och deltog senare i expeditioner med det ursprungliga fartyget Fram. Sportsruten till Svalbard lade i själva verket grunden till Hurtigrutens moderna expeditionsresor.

Det bästa med sommaren i Arktis

Vi startar äventyret i Longyearbyen och utforskar sedan några av de allra vackraste fjordarna längs Svalbards västkust, hela vägen upp till det nordvästra hörnet av Spetsbergen. Vi siktar på att göra flera landstigningar i den orörda naturen men också besöka Ny-Ålesund, världens nordligaste åretruntsamhälle och internationellt centrum för polarforskning. Sommaren i Arktis ger oss många möjligheter. Nätterna är ljusa och bjuder på fantastiska scenerier, både i land och på däck. Havsisen smälter och det gör att vi kan navigera in i fjordarna för att spana efter säl och andra däggdjur.
Isbjörnshonorna som gick i ide i början av vintern har börjat komma fram tillsammans med sina lekfulla, ostyriga ungar – obekymrade om det mesta utom att få mer av mammans feta mjölk. Om vi är riktigt tursamma kanske vi får se en hel björnfamilj. Utöver det marina djurlivet är många klippor, som vintertid är helt tomma, nu befolkade av häckande sjöfåglar.

Sedan korsar vi Norra ishavet till Bjørnøya som ligger ungefär halvvägs mellan Svalbard och norska fastlandet. Målet är att kunna gå i land på ön, där enorma mängder av häckande fåglar håller till på sommaren.

Mytomspunna Nordkap

Nordkap är den nordligaste punkten på den europeiska kontinenten. Den stolta klippavsatsen reser sig 307 m ö.h. och att gå ut på klippan ger en alldeles speciell känsla – som att stå vid världens ände. Därefter styr vi mot Gjesværstappan, en berömd fågelklippa med ett otrolig mängd häckande fågelarter. Var beredd på en obeskrivlig kakafoni av ljud.

Njut av midnattssol och svala sommardagar norr om polcirkeln

Den arktiska sommarexpeditionen slutar i Tromsø, staden som också kallas Porten till Arktis efter de många forna polarexpeditioner som har startat här. Numera är Tromsø en modern och mångsidig stad men förstås också känd för sin rika polarhistoria.

Notera att vi erbjuder en sydgående och en nordgående expedition med detta innehåll. Expeditionen som avgår från Tromsø 7 juni har omvänd resplan från den som beskrivs ovan och slutar en dag tidigare, utan övernattning i Longyearbyen.

 

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te
Avresa 29/5 2018
• Flyg Oslo–Longyearbyen i ekonomiklass
• En hotellnatt i Longyearbyen före avresa inklusive frukost och lunch
• All transport i Longyearbyen före avresa inklusive en utflykt
Avresa 7/6 2018
• Transport från fartyg till flygplats i Longyearbyen
• Flyg Longyearbyen–Oslo i ekonomiklass

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

30 maj 2018

Avresa från Oslo/Longyearbyen
Dag 1
Oslo_Hur_8_Petra-Woebke.jpg
Foto: Petra Woebke Foto

Från Norges huvudstad till kronan i Arktis


Ort: Oslo/Longyearbyen

Denna expedition startar med flyg från Oslo. Norges huvudstad är belägen mellan fjord och skog och har mycket att erbjuda, så ta dig tid att besöka stadens intressanta museer och parker före avresan. Upplev den hypermoderna arkitekturen eller koppla av på ett kafé eller en bar. Kontrasten kommer att bli stor när du anländer till Longyearbyen ett par timmar senare. Den lilla staden vid kanten av ismassorna har alla moderna bekvämligheter, en charmig arkitektur, ett internationellt känt museum och flera restauranger och barer – mitt i den orörda arktiska vildmarken.

Dag 2
Longyearbyen_Tori-Hagan_flower_snowmobile_HRT_420.jpg
Foto: Tori Hagan Foto

En unik del av Arktis


Ort: Longyearbyen

Efter en övernattning på ett av våra hotell kan du följa med på en spännande tur i Longyearbyen med omgivningar innan du går ombord. Denna norska bosättning är unik på flera sätt, med tydliga arktiska influenser men samtidigt överraskande kosmopolitisk. Staden är känd som ett botemedel mot dagens hektiska storstadsliv och ett resmål för många äventyrare. Samtidigt gör sig arvet efter de första kolgruvearbetarna påmint på många platser. Efter ombordstigning på MS Spitsbergen går vi ut ur Isfjorden, det mest omfattande fjordsystemet på Svalbard. Njut av utsikten över det ständigt föränderliga landskapet, med enorma U-formade dalar som karvats ut ur fjällen av de gigantiska glaciärer som täckte området för mer än tiotusen år sedan.

Dag 3
NY_Aalesund_A0005047_HDR.jpg

På 78° 55' N


Ort: Ny-Ålesund

När vi seglar in i Kungsfjorden kommer vi till en av endast fyra permanenta bosättningar på Svalbard och samtidigt ett av världens allra nordligaste samhällen. Den gamla gruvorten Ny-Ålesund var utgångspunkt för många expeditioner till Nordpolen i forna dagar och polarhjältar som Amundsen, Ellsworth och Nobile är starkt kopplade till platsen. Än idag kan du se masten som luftskeppet Norge låg förtöjt i före sin avfärd på världens första flygning över Nordpolen. Ett antal länder driver forskningsstationer i Ny-Ålesund och under sommarmånaderna pågår här mängder av forskningsaktiviteter.

Dag 4-7
16.04.28-hurtigruten5.jpg
Foto: ©Agurtxane Concellon Foto

Sommarnöje i Arktis


Ort: Utforska Svalbard

När vi fortsätter vår resa drar vi nytta av aktuella förhållanden och försöker ta oss in i fjordar där isförhållandena är gynnsamma. I Svalbards totala övärld finns runt 3 000 isbjörnar, sannolikt den största koncentrationen av denna djurart i hela världen. Isbjörnen är ett ensamlevande djur utan fast grupp eller revir. Störst chans att få se det stora däggdjuret har vi där det finns drivis, nära havskanten och till och med i vattnet. Vi stöter på isbjörn ganska ofta den här tiden av året – om än inte varje dag och sällan på nära håll. Som med allt i naturen finns inga garantier men ju fler ögon som spanar i kikarna desto större är chansen att vi upptäcker Kungen av Arktis.

Dag 8
2_Bjornoya_Skjelmerud_Meg_Skjelmerud-2.jpg
Foto: Meg Skjelmerud Foto

Mitt i Norra ishavet


Ort: Bjørnøya

När vi går över Norra ishavet med kurs mot norska fastlandet kommer vi förbi Bjørnøya. Här bor endast nio personer och ön är den sydligaste i Svalbards övärld. Bjørnøya har ett extremt isolerat läge mitt i ishavet och är känd som tillhåll för den största kolonin av sjöfågel på hela norra halvklotet. Det är också här som de kalla vattnen från ishavet möter den varma Golfströmmen, och när dessa vattenmassor kolliderar pressas näringsrikt vatten upp till ytan och bildar en fantastisk ”buffé” för 126 olika fågelarter. Om förhållandena tillåter går vi i land.

Dag 9
1Nordkapp-2IMG_4668_Topaz.jpg
Foto: Filip Hoel Foto

På 71° N


Ort: Nordkap

Tidigt på morgonen sätter vi kurs mot den spektakulära Nordkapsklippan och från norr får du en fantastisk utsikt över denna berömda plats. I Hornvika släpper vi av vandrare innan vi fortsätter till Skarsvåg, ett litet samhälle på ön Magerøyas norra kust som anser sig vara världens nordligaste fiskeläge. Följ med på en valfri utflykt till Nordkap och upplev känslan av att stå på världens ände. På klippan finns ett kombinerat museum och restaurang där du kan lära dig mer om forntida expeditioner och se en 360-gradersfilm som tar dig genom fyra årstider i ett landskap fullt av kontraster, ljus och fantastiska naturscener. Nordkap är en spektakulär plats att uppleva midnattssolen på.

Dag 10
Tromso_001980_Knut-Hansvold_www.nordnorge.com_Tromsoe.jpg
Foto: Knut Hansvold Foto

Expeditionen avslutas i Porten till Arktis


Ort: Tromsø

Vi ankommer till Tromsø, Porten till Arktis, och här når vår resa sitt slut. När upptäckaren Roald Amundsen rekryterade manskap till sina berömda expeditioner för mer än 100 år sedan var det hit han for. Endast här hittade han de rätta männen (ja, det var mest män på den tiden), med erfarenhet av att navigera i polarområdena. Han var tvungen att hitta män som visste hur man överlever med minimala medel i Arktis, män som hade klarat att övervintra på Svalbard genom att jaga och fiska. Idag är Tromsø ett viktigt centrum för arktiska experter av olika slag och forskare som undersöker klimatförändringarnas påverkan på Arktis. Staden är en smältdegel av ursprungsbefolkning, lokalinvånare och inflyttade européer. Än idag är detta Porten till Arktis och en naturlig utgångspunkt för expeditioner norrut. Ta dig tid att utforska staden innan du tar flyget hem.

07 juni 2018

Ort Tromsø
Ombord Upplevelser Förläng din semester

Getting you there

Please contact us if you wish to add on return flights and airport transfers to Longyearbyen or Tromsø.