Spetsbergen runt – i isbjörnarnas rike

Spetsbergen runt – i isbjörnarnas rike

Spetsbergen runt – i isbjörnarnas rike

Spetsbergen runt – i isbjörnarnas rike

Reseinformation 10 dagar MS Spitsbergen, MS Fram
Avresor
8 avgångar mellan jun 2022 och sep 2022
Pris från
kr 58 421
Frukost, lunch och middag ingår
Se priser och tillgänglighet

Följ med när vi ger oss på en rundresa längs Svalbard och upplev mäktiga glaciärer, fridfulla fjordar och arktiskt djurliv under den förtrollande midnattssolen.

Staden vid världens topp

Efter en flygresa från Oslo börjar din expedition i Longyearbyen – staden vid världens topp. Få en inblick i hur det är att bo så här långt norrut när du möter de uthålliga invånarna i denna unika stad. Härifrån korsar vi de häpnadsväckande landskapen i Nordvest-Spitsbergen nationalpark. Utforska pittoreska fjordar, branta berg och vackra öar medan du spanar efter djur i landskapet.

På utkik efter björnar och fåglar

I östra Svalbard finns det största antalet isbjörnar i skärgården. Under vår tre dagar långa expedition längs Svalbards östra kust håller vi utkik efter dessa ikoniska men skygga rovdjur. Klipporna i regionen lockar till sig ett stort antal fåglar. Svalbard är hemvist för en rad olika arter, inklusive tusentals spetsbergsgrisslor, måsar och tretåiga måsar.

Respektingivande omgivningar

Gör dig redo att utforska Hornsunds majestätiska landskap och geologi. De storslagna bergen och hisnande fjordarna skapar några av Svalbards mest imponerande vyer. Efter att ha utforskat området seglar vi norrut mot Isfjorden innan vi avslutar vår expeditionskryssning i Longyearbyen.

Spetsbergen runt – i isbjörnarnas rike Spetsbergen runt – i isbjörnarnas rike
Attempt

Under denna storslagna expeditionskryssning kommer vi att försöka hitta en väg genom nordpolsområdets ständigt föränderliga havsis och ta oss över den 80:e nordliga breddgraden. Vårt mål är att göra en rundsegling av Svalbard, om isen tillåter.

 • Dag 1
  Oslo/Longyearbyen

  Från 59º N till 78º N

  Din resa börjar med en flygresa från Oslo, Norges huvudstad som är omgiven av fjordar, skog och sjöar. Mängden elbilar du kommer att se på vägarna säger någonting om stadens åtagande när det gäller hållbarhet. Det ledde till att Oslo utsågs till Europas gröna huvudstad 2019. När du utforskar den gröna staden kommer du att upptäcka en blomstrande konstscen, modern skönhet och fantastisk mat.

  Tack vare en effektiv och omfattande kollektivtrafik är alla delar av staden tillgängliga utan bil, så se till att dra nytta av bussarna, tågen och spårvagnarna när du är här! Du kan till och med ta en rundtur i Oslo med cykel och beundra stadens världsberömda arkitektur ute i friska luften.

  Här råder ingen brist på kulturella upplevelser. Du kan ägna dagen åt att besöka några av de många museerna eller gallerierna med modern konst. Fördjupa dig i historia som rör norska polarupptäckter på Fram-museet där det finns flera utställningar och möjlighet att kliva ombord på ett polarfartyg. Få en inblick i vad som måste ha krävts för att leva och arbeta på fartyget när du utforskar däcken och hytterna.

  Om du behöver pusta ut finns det gott om alternativ när det gäller att njuta av norsk husmanskost eller det nya nordiska köket. Välj bland mysiga kaféer, hippa fik, moderna restauranger, korvkiosker eller något mikrobryggeri.

  Oslo är omgivet av natur och erbjuder mängder av aktiviteter. Om du har tid kan du ta en promenad i skogsområdena som omger staden. Eller så kan du slappna av i någon av de många parkerna innan ditt flyg lyfter mot Longyearbyen i ögruppen Svalbard.

  Dag 1
  Oslo/Longyearbyen

  Från 59º N till 78º N

 • Dag 2
  Longyearbyen

  Det norska fästet i Arktis

  Preliminär avgångstid: 20:00

  Efter en övernattning på hotell har du möjlighet att utforska den färgglada gränsstaden Longyearbyen på egen hand innan du går ombord på ditt fartyg under eftermiddagen. En utflykt ingår i din resa – eller så kan du välja mellan valbara äventyr innan din kryssning börjar.

  Longyearbyen är en liten stad på Svalbard med 2 000 invånare och ännu fler snöskotrar. Promenera upp till kyrkan några minuter bort under ditt besök. Kanske kommer du att stöta på svalbardrenar som ofta strövar omkring i staden utan bekymmer. Även om det är vilda djur kommer du att märka att de är ganska nyfikna och tama. Strosa längs huvudgatan med sina färgglada byggnader och köp souvenirer och presenter i butikerna i världens nordligaste stad.

  Innan du går in i de flesta byggnader som är öppna för allmänheten är det viktigt att du tar av dig skorna! Det är en sed som sträcker sig tillbaka till gruvtiden, då man ville undvika att dra in sot från kolgruvorna i sina hus. Ett exempel på hur arvet från gruvdriften fortsätter att sätta sin prägel på kulturen på Svalbard.

  Det finns isbjörnar utanför Longyearbyen. Det är ovanligt att få syn på dem i samhället, men det finns däremot gott om konst där dessa ikoniska djur förekommer. Se om du kan hitta isbjörnsstatyn eller den enorma väggmålningen i centrum.

  Väl ombord på fartyget kommer du att hämta ut din kostnadsfria expeditionsjacka, hitta din hytt och delta i den obligatoriska säkerhetsgenomgången. Bekanta dig med restaurangerna, vetenskapscentret, observationsdäcket samt Explorer Lounge & Bar – du kommer att spendera mycket tid här. Därefter tar vi avsked av Longyearbyen och påbörjar vår upptäcktsresa.

  Dag 2
  Longyearbyen

  Det norska fästet i Arktis

 • Dag 3-5
  Nordvästra Svalbards nationalpark

  Utforska fantastiska fjordar med en fascinerande historia

  Vi lämnar den begränsade civilisation som finns bakom oss och går in i fullständigt upptäckarläge. I de här vackra men avlägsna områdena finns varken internetuppkoppling eller master som tillhandahåller mobiltäckning.

  Utan tillgång till e-post och sms får du en sällsynt möjlighet att logga ut och ta en paus från det moderna samhället. Det är dags att komma i kontakt med sakerna som verkligen betyder något.

  Nordvästra Spetsbergens nationalpark förkroppsligar den arktiska skönheten med sin kuperade och orörda storslagenhet. Det här är en vildmark med branta berg, imponerande glaciärer och nästan kusligt vackra öar. Det är också en av de sällsynta platser i världen där naturlig skönhet och fascinerande historia möts. Här kommer du att hitta en stor mängd gravar, ugnar för raffinering av späck och andra kulturskatter från Svalbards första upptäckare.

  Väder- och sjöförhållanden kommer att avgöra vilka områden vi besöker. Kongsfjorden är ett av de vackraste fjordområdena i Spetsbergen, med panoramavyer över kusten och en grönskande alpin tundra. Med dramatiska bergsformationer som kuliss kan du få se när glaciärer kalvar och frigör isberg i havet.

  Det är också möjligt att vi stannar till i Ny-Ålesund, en före detta gruvort med rik kultur som nu är ett internationellt forskningscenter. Här finns en pittoresk mix av gamla och nya byggnader och ett flertal forskningsstationer från olika länder med fokus på glaciologi, djurliv och klimatförändringar.

  Det nordvästra hörnet av Spetsbergen är ett mecka för fågelskådning under sommarmånaderna. Du kan också hålla utkik efter djurliv som valar, storsäl, valross, svalbardren och Arktis egen kung – den mäktiga isbjörnen. Med lite tur kommer du att få se ett eller flera av dessa rovdjur i toppen av näringskedjan när de strövar längs drivisen på kusten i jakt på sälar.

  Den imponerande terrängen i den här regionen gör den perfekt för friluftsäventyr. Vi kommer att göra allt för att dra nytta av alla möjligheter som kommer i vår väg. Några av aktiviteterna kan inkludera att ta oss iland med våra expeditionsbåtar för att ge oss ut på en vandringstur, delta i en strandstädning eller paddla kajak.

  Dag 3-5
  Nordvästra Svalbards nationalpark

  Utforska fantastiska fjordar med en fascinerande historia

 • Dag 6-7
  Östra Svalbards naturreservat

  Njut av expeditionsdagar i Arktis

  I östra Svalbard finns det största antalet isbjörnar i skärgården. Vi har stora förhoppningar om att du kommer att få se ”Arktis kung” under våra tre dagar i regionen.

  I denna del av Svalbard är Norra ishavet översållat med drivande is och det frusna havslandskapet förändras ständigt. Som moderna upptäcktsresande använder kaptenen och expeditionsteamet avancerade ekolod och satellitbilder för att noggrant analysera havsisens densitet och rörelser. De avgör vilka delar av den arktiska vildmarken vi kan utforska vid landstigningar, vandringar och valbara kajakturer.

  Om förhållandena är gynnsamma kommer vi att korsa 80° N, segla genom Hinlopensundet och fortsätta söderut, spanandes efter valrossar och sjöfåglar längs vägen. Regionen är hemvist för tusentals spetsbergsgrisslor, måsar och tretåiga måsar.

  När vi kryssar genom Freemansundet kommer du att häpna över sjöfåglarna som glider fram i denna vackra miljö. Freemansundet, som skiljer Barentsøya från Edgeøya, ska inte förväxlas med fjorden som bär samma namn.

  Vi kommer att försöka ta oss iland längs kusterna på Edgeøya eller Barentsøya. Vi kan också komma att utforska Kapp Lee. En spännande plats där du hittar kulturarv från alla epoker av mänsklig utforskning på Svalbard. Om vi har tur kan vi stöta på marina däggdjur när vi beger oss mot Sørkappøya.

  Dag 6-7
  Östra Svalbards naturreservat

  Njut av expeditionsdagar i Arktis

 • Dag 8
  Södra Svalbards nationalpark

  Expeditionen fortsätter

  Vårt mål i dag är att nå Spetsbergens sydligaste spets. Utforska det fantastiska och varierade landskapet och geologin i Hornsund, som är en del av södra Spetsbergens nationalpark. Många anser att det här är Svalbards vackraste fjord.

  De branta bergen, häpnadsväckande fjordarna och den frodiga och färgstarka växtligheten gör Hornsund till ett av naturens allra vackraste hörn på jorden. När vi seglar genom den 30 kilometer långa fjorden kan du få syn på glaciärer som kalvar och frigör stora isstycken i vattnet. Om det är molnfritt kan du även se det mäktiga Hornsundtind som reser sig 1 431 meter ovanför havet.

  Gödsling från kolonierna med alkekungar ligger bakom de anmärkningsvärt gröna landytorna du kan stöta på vid olika landstigningar. Den frodiga tundran omkring fågelkolonierna lockar till sig djur, inklusive svalbardsrenar och fjällrävar. Håll även utkik efter sälar och valar när vi seglar till havs.

  Hornsunds andra invånare är forskarna vid den polska polarstationen. Stationen etablerades 1957 och fungerar som ett forskningscenter för klimatförändringar, glaciologi och seismologi

  Framåt kvällen börjar vi vår resa norrut när vi passerar Bellsund mot Isfjorden.

  Dag 8
  Södra Svalbards nationalpark

  Expeditionen fortsätter

 • Dag 9
  Isfjorden

  Fjordar och vildmark

  I dag seglar vi in i den fantastiska Isfjorden som är det mest kända fjordsystemet i Svalbards skärgård. Den leder till flera mindre fjordar och skapar ett frodigt och vackert ekosystem, fyllt av djurliv och växtlighet. Gör dig redo att utforska U-formade dalgångar som gröpts ur bergen av enorma glaciärer för 10 000 år sedan.

  Norr om fjorden finns det berömda landmärket Alkehornet. Det är ett imponerande exempel på en klippformation i karbonat med en hornformad topp. Givetvis har djurlivet gjort platsen till sin. Här finns både fjällräv och svalbardsren som får sällskap av tusentals sillgrisslor och tretåiga måsar.

  Det är anmärkningsvärt hur väl spåren efter tidig mänsklig närvaro har bevarats i Isfjorden. Här finns kulturlämningar från jakt och valfångst på Svalbard längs stränder och i vikar. Bland annat i form av jaktläger och ugnar för raffinering av späck.

  Längre söderut finns en mer modern kulturell ikon. Här ligger byggnaderna som huserade Isfjords radiostation, där man 1933 började sända radio och observera väder. Nuförtiden är det utan tvekan ett av världens vackrast belägna hotell.

  I Isfjordens inre delar förändras landskapet ständigt. Vi har ändå flera bra platser för landstigning i området och kommer att avgöra var vi går iland och vilka aktiviteter vi ägnar oss åt beroende på sjö- och väderförhållandena vid ankomst.

  Dag 9
  Isfjorden

  Fjordar och vildmark

 • Dag 10
  Longyearbyen/Oslo

  Expeditionens slut

  Preliminär ankomsttid: 06:00

  Ditt arktiska äventyr på Svalbard med omnejd är över för den här gången. När expeditionen närmar sig sitt slut kommer det att finnas tid för att blicka tillbaka och reflektera över alla nya minnen och omfamna den där hisnande känslan av att bokstavligt talat ha befunnit sig i närheten av världens topp.

  Efter att ha tagit farväl av fartyget och besättningen väntar transfer till flygplatsen och din resa tillbaka till Oslo.

  I Longyearbyen kommer du att stöta på många verksamheter som stoltserar med att vara de nordligaste av sitt slag. Nordligaste biografen, kyrkan, biblioteket, gymnasieskolan, mataffären – alla finns de här. Platser där det passar perfekt att ta en selfie.

  Om du har tid kan du köpa några souvenirer i de lokala butikerna innan du åker hem. En varm och skön tröja från Svalbard eller en ask handgjorda chokladpraliner blir en perfekt gåva till vänner eller familj. På Svalbard handlar du taxfree och Longyearbyen har ett antal butiker för sport och friluftsliv där du kan hitta kläder inför din nästa expeditionskryssning.

  Oavsett vad som väntar härnäst, önskar vi dig en fortsatt trevlig resa och ser fram emot att träffa dig igen!

  Efterprogram

  Gäster som seglar med MS Fram har möjlighet att förlänga sin vistelse i Longyearbyen med ett av våra unika efterprogram. Fråga för mer information.

  Dag 10
  Longyearbyen/Oslo

  Expeditionens slut

Avresor

2022

 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juni:
6.
11.
14.
19.
22.
27.
30.
September:
14.

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Boka tryggt

  Vår populära Boka tryggt-policy är tillbaka, vilket betyder att du kan känna dig trygg inför ditt nästa äventyr tillsammans med oss.
  Policyn gäller alla nya bokningar som görs mellan 25 november 2021 och 31 mars 2022 samt för expeditionskryssningar som avgår senast 30 september 2022.
  Läs mer och beställ

Vad som ingår

Priset inkluderar

Flyg

 • Flyg tur och retur i ekonomiklass mellan Oslo och Longyearbyen

Hotell

 • Övernattning i Longyearbyen före expeditionskryssningen, inklusive frukost och lunch

Transfer

 • All transfer i Longyearbyen, inklusive en utflykt innan expeditionskryssningen

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för svitgäster (endast på MS Fram)
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Observera att Wi-Fi och mobiltäckning är väldigt begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds. På Svalbard finns varken Wi-Fi eller mobiltäckning förutom i Longyearbyen och Barentsburg.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas

Fartyg

Ett stort fartyg i vattnet

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7,344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop

MS Spitsbergen kommer att ta dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: