
Svalbards djurliv
Lär dig mer om svalbardrenar och valrossar
Svalbards vilda djur är skarpsinniga, motståndskraftiga och finns i överflöd. Att få chansen att se den arktiska vildmarken i Svalbards skärgård kommer utan tvekan att bli en minnesvärd upplevelse. Lär dig mer om svalbardrenar, valrossar och isbjörnar!
De vilda djuren lever under extrema förhållanden och måste stå emot kylan och mörkret
Välkommen till paradiset för djurintresserade. De avlägsna men tillgängliga öarna på Svalbard saknar motstycke på jorden och ligger halvvägs mellan Norge och Nordpolen. Här vimlar det av vilda djur som har anpassat sig för att uthärda de extrema förhållandena, särskilt under de snöfyllda och mörka vintrarna. Isbjörnar och valrossar är bara några av de arter du kan få syn på under en expedition med Hurtigruten.
Arktis konung – Svalbards isbjörnar
Utsedd till Arktis konung och med rätta. I Svalbards skärgård finns det ca 3 000 isbjörnar, fler än det finns människor som bor där, och det är förmodligen en av de största koncentrationerna på jorden. Isbjörnar är ensamlevande djur utan en fast koloni eller ett fast levnadsområde. De strövar omkring där de kan förvänta sig att hitta föda och endast de gravida honorna går i ide under vintern. Lär dig mer om Arktis konung – isbjörnen!
Kommer vi att få se isbjörnar på vår expeditionskryssning till Svalbard?
Under en expedition på kryssningen till Svalbard spanar vi tålmodigt och förhoppningsfullt med kikare. En förväntansfull känsla dröjer sig kvar i luften när vi driver fram längs högarktisk. Våra chanser att få syn på en isbjörn är större när det marina däggdjuret är nära eller till och med i vattnet. Vid drivis bör vi hålla utkik eftersom isbjörnen använder det som en plattform till havet. I mycket sällsynta fall spolas döda valar eller valrossar upp på Svalbards stränder. Det brukar locka till sig alla slags vilda djur, inklusive isbjörnar.
Även om det inte finns några garantier att få syn på isbjörnar är vi polaropportunister. Våra expeditioner styrs av väder och vind, men vi gör allt vi kan för att ta oss iland på de bästa platserna och vi strävar efter att erbjuda möten med vilda djur på nära håll. När vår ”spaningsradar för isbjörnar” är påslagen är det även mer troligt att vi får syn på andra vilda djur, såsom fåglar och olika marina däggdjur.
Valrossar på Svalbard
Sedan valrossen fridlystes 1952 har populationen på Svalbard vuxit från att ha decimerats till endast ett fåtal, till en stor population med flera liggplatser utspridda runt hela skärgården.
Kommer vi att få se valrossar på en kryssning till Svalbard?
Dessa korta och tjocka däggdjur kan ses bäst från fartyget när de ligger ute på isflak eller från stranden, nära väletablerade liggplatser. Med en förståelse för valrossens utfodringsmetod är det möjligt att fastställa var eventuella liggplatser kan finnas. Valrossar dyker i grunt vatten och livnära sig på bottenfauna som ligger gömda i bottensediment. De använder sina hyperkänsliga morrhår för att hitta dessa skaldjur och blötdjur som de sedan suger in i munnen.
Valrossarnas idealiska livsmiljöer sträcker sig från svagt sluttande stränder till större grundområden. Landstigningar i närheten av kolonier här är en upplevelse för alla sinnen (särskilt luktsinnet). Som med alla expeditioner till avlägsna destinationer så finns det ingen garanti att faktiskt få se någon valross, men vi ser ofta valrossar på kryssningar till Svalbard.
Svalbardsren
Svalbardrenen är en mindre underart med kortare ben och ett förhållandevis litet och runt huvud. Renarna ändrar färg på pälsen under olika årstider. Under sommaren är pälsen mörkare med brun päls ovantill och ljus på magen. På vintern blir pälsens färg ljusare och är nästan grå eller gulvit. Svalbardrenen är som alla andra djur på Svalbard anpassad till det kalla och mörka klimatet. När tillgången på mat är begränsad på vintern är deras kropp extremt anpassad för att använda sina egna reserver och den tjocka pälsen isolerar mot kyla och vind.
Kommer vi att få se svalbardrenar på vår kryssning till Svalbard?
Svalbardrenar förekommer ofta i små grupper på 2 till 4 individer, men på vintern brukar de mindre grupperna att samlas för att hålla värmen och äta på bra födoområden. Svalbardrenar lever runt omkring skärgården, främst på de isfria delarna. På Nordenskiöld Land, Edgeøya and Barentsøya har djuret sin största och populationstätaste utbredning. Renar kan vara nyfikna och ibland kan de komma så nära inpå som tio meter.