Spetsbergen – isbjörnar och arktiska äventyr (Måndag - Lördag)

Denna äventyrsresa på MS Nordstjernen är den ultimata upplevelsen av Svalbard. På denna upptäcktsresa bor du två nätter i land och resten av tiden tillbringar du till sjöss längs Spetsbergens västkust. Upptäck det unika arktiska landskapet med glaciärer och fjordar och håll utkik efter den magnifika arktiska floran och faunan. Och har vi tur får vi kanske se Arktis konung själv ¬– den mäktiga isbjörnen.

 • Missa inte chansen att få se isbjörn
 • Korsa 80:e breddgraden, gå i land och utforska den arktiska vildmarken på nära håll
 • Upplev midnattssolen och Svalbard i ständigt dagsljus (t.o.m. 23 augusti)
 • Lär dig mer av expeditionsteamet ombord på anrika MS Nordstjernen
Specialerbjudande

1 600 kr i rabatt per person

Boka din 2019-semester nu och följ med på ett riktigt äventyr ombord på ett av våra expeditionsfartyg. Nu får du 1 600 på denna expeditionsresa. Boka senast den 15 april 2019. Gäller för resor med avresa under 2019. Rabatten är redan avdragen på priset.

Se fler utvalda resor med rabatt och läs mer om kampanjen här
Kampanjvillkoren hittar du i länken ovan

Översikt

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

Utresa Maj - September 2019

Avresa från Longyearbyen
Översikt

Spetsbergen är kronan i Norges arktiska landskap, en ö formad av vind, hav, is och snö. Det nordliga läget där det kalla Ishavet möter den ljummare Golfströmmen skapar en unik biologisk miljö.

Longyearbyen och Barentsburg

De fascinerande byarna på Spetsbergen har alla sin egen speciella atmosfär. Men en sak har de gemensamt och det är den råa och genuina pionjäranda som lever kvar sedan grundarna anlände. Ditt äventyr startar i det samhälle som ofta kallas Svalbards huvudstad. Här hittar du hela det utbud som en modern småstad kan erbjuda – plus det spektakulära arktiska landskapet. Longyearbyens historia har en rik gruvtradition och spår av de första gruväventyren syns överallt. I det ryska samhället Barentsburg får du möjlighet att besöka Pomormuseet (tillval) och se en fartfylld föreställning med traditionella ryska förtecken. Sedan styr vi ut genom Isfjorden med kurs norrut längs Prins Karls Forland.

Korsa 80° nord

Vi går in i Magdalenefjorden och besöker Spetsbergens nordvästra hörn. Här möter vi ett spännande kulturarv med en valfångststation från 1500-talet där vi går i land med våra små båtar. Moffen är en liten ö långt norrut, ovanför 80:e breddgraden. Här samlas valross i stora mängder och om vind- och isförhållanden är gynnsamma ska vi försöka ta oss ända hit.

Dramatiska fjordar och Ny-Ålesund

Smeerenburgfjord och Raaudfjord är stora fjordar i Norra Spetsbergen som erbjuder ett spektakulärt och varierat landskap – från små öar till stora fjällkedjor. Med lite tur får vi kanske syn på en isbjörn som letar efter sälar. Idag utforskar vi det vackra området vid Lilliehöökfjorden, den innersta delen av Kongsfjord med magnifika Lilliehöökglaciären. Kongsfjorden är den största fjorden på Spetsbergens nordvästkust. Här skiftar landskapet mellan karg tundra och höga fjälltoppar med glaciärer som kalvar direkt ut i havet – en verkligt spektakulär syn – och längst in i fjorden hittar du den majestätiska Kongsbreen (Kungsglaciären). På 78º 55’ N ligger Ny-Ålesund, ett av jordens nordligaste samhällen med åretruntboende. Det var tidigare ett gruvsamhälle men är numera ett avancerat arktiskt forskningscentrum. Flera länder har sina egna nationella forskningsstationer här och på somrarna är aktiviteten hög. På vägen tillbaka till Longyearbyen besöker vi Svalbards största fjordsystem med fascinerande U-formade dalar som slipats ut i fjällen av de enorma glaciärer som täckte området för tiotusen år sedan.

Hurtigrutens grand old lady

Utforska denna unika naturvärld från vårt klassiska fartyg MS Nordstjernen. Det byggdes för Hurtigruten redan 1956 och har renoverats och moderniserats men fått behålla sin varma klassiska träinredning och sina bekväma hytter. Eftersom MS Nordstjernen är ett litet fartyg kan hon ta oss med till de mer svårtillgängliga pärlorna längs Svalbards vackra kuster. Räkna med en exceptionell resa som blir ett minne för livet.

 

Äventyret kommer hela tiden att kryddas av spännande utflykter i land så att du kommer tätt inpå den arktiska naturen och spåren efter gångna tiders valfångare och deras kultur.

Dag 1
Longyearbyen_Natalia_Davidovich_shutterstock_130174376_Day-2.jpg
Foto: Natalia Davidovich Foto
CoalMiners_lokaler©Jarle Hagen_1200x600.jpg
Foto: Jarle Hagen Foto

Kolbrytningens historia och arktisk natur

Longyearbyen

Ditt äventyr börjar med en övernattning i unika Longyearbyen. Den arktiska miljön är ytterst påtaglig men samhället är också förvånansvärt kosmopolitiskt med konstgallerier, pubar, restauranger med långa vinlistor, butiker och ett litet köpcenter. Longyearbyen kallas ofta för motgiftet mot det moderna livets stress och är ett populärt resmål för äventyrare.

Arvet från öns tidigaste historia syns överallt. När den första kolgruvan öppnades på 1930-talet bodde gruvarbetarna i usla tvåvåningsbaracker som nätt och jämnt var möjliga att överleva i. När andra världskriget härjade i Europa stacks området som var känt som Nybyen i brand, men efter kriget flyttade gruvarbetarna tillbaka och byggde upp barackerna igen.

Du kan välja att övernatta i dessa ”baracker” om du vill. De är nu totalrenoverade och erbjuder våra resenärer ett boende med hög komfort. Kolgruvearbetarnas ”baracker” ligger ungefär två kilometer utanför stadens centrum, en fin promenad i vackra omgivningar.

Eller också kan du välja att bo på Radisson Blu Polar Hotel (vid bokning av resa i hyttkategori A, I, J och N) som ligger mitt i Longyearbyen, världens nordligaste hotell med full service. Hotellet stod färdigt i mars 1995, och från ditt bord på Restaurant Nansen får du en makalös panoramavy mot majestätiska fjälltoppen Hiorthfjellet. Här kan du också njuta av en välsmakande arktisk meny och vinlistan är lång. 

Dag 2
Barentsburg_A0004905.jpg
Barentsburg-Svalbard©Arnau Ferrer_1200x600.jpg
Foto: Arnau Ferrer Foto

Upptäck två mycket olika samhällen

Longyearbyen och Barentsburg

Efter frukost är du välkommen på en guidad tur genom norska Longyearbyen med besök på Svalbards museum och Camp Barentz. Detta fantastiska museum är verkligen värt ett besök och här får du mycket bakgrundsinformation om allt du kommer att få uppleva under vår expedition. Sedan är det dags att gå ombord och påbörja äventyrsresan med MS Nordstjernen. Vi styr söderut genom Isfjorden tills vi når den ryska byn Barentsburg. Denna gruvstad har tillhört Ryssland sedan 1932 och här bor fortfarande 500 människor. Se den exotiska samlingen av gamla ryska fynd och föremål och den ryska arkitekturen, följ med på en traditionell rysk föreställning eller insup den äkta ryska atmosfären på den lokala puben.

Dag 3
2012-08-06-065-Monacobreen.jpg
Foto: Karsten Bidstrup Foto

Chans att få se isbjörn

Magdalenefjorden, Nordvästra hörnet, Moffen och 80° nord

Det här området kallas lokalt för ”Nordvästra hörnet”. Denna rika och varierade miljö med öar, fjordar och stränder har lockat upptäckare sedan lång tid tillbaka, och i Magdalenefjorden hittar du ett rikt kulturarv med en valfångsstation från 1500-talet. Här finns också ett gravfält där valfångare som omkom under den första ”oljeruschen” ligger begravda. Vi ankommer tidigt på morgonen och gör expeditionens första landstigning för att utforska denna underbara arktiska vildmark, och i Magdalenefjorden har vi stor chans att få se isbjörn, minkval och storsäl.

Dag 4
Krossfjorden_P1010486.jpg
Foto: Nina Helland Foto
Kongsfjorden_Londonbyen©Knut Dreiås_1200x600.jpg
Foto: Knut Dreiås Foto

Fjordar, fjäll och forskningsstationer

Krossfjorden, Kongsfjorden og Ny-Ålesund

Kongsfjorden är den största fjorden på Svalbards nordvästkust, även känd som King's Bay. Vi tillbringar större delen av dagen i den lilla sidofjorden Krossfjord. Här varierar landskapet från tundra till långa bergstoppar med dramatiska glaciärer som når havet. Den innersta delen av Krossfjorden, Lilliehöökfjorden, är fantastiskt vacker. Håll utkik efter Mitra-bergstoppen, uppkallad efter Mitre, en katolsk huvudbonad. Fjället ligger vid ingången till Kongsfjorden. Längst in i fjorden kan du se den majestätiska Kongsbreen, med sina tre toppar: Nora, Dana och Svea. Topparna är uppkallade efter de tre skandinaviska länderna. Senare under dagen anländer vi i Ny-Ålesund. Eftersom du nu befinner dig på 78º 55 'N, är du faktiskt i en av världens nordligaste samhällen. Denna platsen var tidigare känd för sin gruvdrift, men är idag mer känd för den arktiska forskning som görs här. Ett flertal länder har egna forskningsstationer här och aktiviteten på dessa är som störst på sommaren.

Dag 5
Krossfjorden_Fff010_just.jpg
Foto: Camille Seaman Foto

Vi seglar in i Isfjorden

Isfjorden och Longyearbyen

Isfjorden är det mest framträdande fjordsystemet på Svalbard. Vi tillbringar morgonen till sjöss, på väg Longyearbyen. Ett av de mest anmärkningsvärda bergen i detta område heter Alkhornet, där tusentals polarlomvi häckar på sommaren. När vi seglar ut i fjordens yttre delar kan vi se att landskapet ändras. Se de u-formade dalarna, formade av de stora glaciärerna som täckte området för tiotusen år sedan. Tillbaka i Longyearbyen spenderar du resten av dagen på egen hand. Under kvällen har vi en gemensam avskedsmiddag på hotellet.

Dag 6
Longyearbyen_A0001043.jpg
Foto: Dominic Barrington Foto

Flyget hem från Arktis

Longyearbyen

Ditt äventyr på Spetsbergen är nu över för den här gången. Efter transport till flygplatsen är det dags att ta flyget hem. Men räkna med att det tar lång tid att smälta alla intryck och upplevelser från resan.

Ankomst Maj - September 2019

Ort Longyearbyen
Vad som ingår

PRISET INKLUDERAR:

 • Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
 • Transport från flygplatsen till vårt hotell i Longyearbyen
 • En hotellnatt i Longyearbyen inklusive frukost före sjöresan
  Radisson Blu Polar Hotel, vid bokning av resa i hyttkategori A, I, J och N
  Coal Miner's Cabin, vid bokning av resa i hyttkategori D och E
 • 3 timmars sightseeing i Longyearbyen inkl. museibesök och Camp Barentz, en tur som avslutas på kajen
 • Transport från fartyget till vårt hotell i Longyearbyen
 • En hotellnatt i Longyearbyen efter sjöresan inkl. en lätt lunch, middag och ett tidigt morgonmål
 • Transport från hotellet till Longyearbyens flygplats
 • Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land. Allt ingår i priset
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder aktiviteter i land och ombord
 • Gratis kaffe och te

EJ INKLUDERAT:

 • Internationella flygresor
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Eventuell dricks
Ombord Upplevelser

Fotogalleri

Ett urval av bilder från tidigare expeditionsresor till Svalbard.

Videor

Se videoklipp från upplevelser i Svalbard.

Kontakt

Kontakt

Önskar du hjälp att boka flygresa eller har andra frågor kring denna expeditionsresa? Våra resespecialister hjälper dig gärna!